drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soku z cytryny I. Kebab: 200 g fileta z indyka lub kurczaka 1 łyżka(...)wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć
KuchniaWeDwoje.pljest sycące i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 250g suchej soi sól do gotowania 250 g boczku wędzonego 2-3 kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 300ml pomidorowego pelatti lub domowego przecieru 3 kulki ziela angielskie, 4 listki laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku sól, czarny pieprz, pieprz cayenne Sposób wykonania: Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy(...)przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut. Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego chleba. Czas przygotowania
Pyry na Gazdrożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soku z cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli 20 g orzechów włoskich(...)wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć
KuchniaWeDwoje.pldrożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soku z cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli(...)godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier
KuchniaWeDwoje.pldrożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 12 pizzerinek): 500 g pomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu (do wersji słodkiej: hawajskiej(...)godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie przez około 15 minut. Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier
KuchniaWeDwoje.plCześć :D Obiecałam na Fb, że napiszę o przecierach pomidorowych własnej roboty. Jako dziecko napatrzyłam się jak mama je robi. Jako dziecko wpychałam w siebie ogromne ilości pomidorówki z własnych pomidorów....ech...Mama była mistrzynią w pomidorówkach :D Każda mama robi najlepszą :D Potem tylko walczymy o odtworzenie tego smaku we własnej kuchni - z różnymi rezultatami :P Moja mama gotowała(...)plastikowa. Faktem jest, że co roku przecieram ogromne ilości pomidorów, ale ten sprzęt ledwo dociągnął jednego końca sezonu pomidorowego :P W zeszłym roku kupiłam aluminiową i wydaje mi się solidną maszynkę. Fajna spawa. Wrzuca się pomidory w kawałkach, osobno wycieka przecier zaś z drugiej strony skórka i ziarnka. Połowę czasu mam zaoszczędzoną :D Potem tylko do wielkiego garnka i gotuję
Pieprzyć z Fantazjąmięsem i zapieczony w sosie pomidorowym. Danie idealne na obiad lub kolację. SKŁADNIKI : 30 sztuk muszli makaronowych ( około 250 g ) 500 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ze słoiczka 500 ml przecieru z kartonika 1 cebula 4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa, 2 do sosu ) 1/2 szklanka groszku mrożonego 1/2 szklanka kukurydzy z puszki bazylia(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy al-dente. Studzimy. Mięso podsmażamy na patelni z groszkiem, kukurydzą przyprawami , przecierem i częścią sosu pomidorowego. Chwilkę podzmazamy i odkładamy do ostygnięcia. W garnku przygotowujemy sos- wlewamy przecier z kartonika, dodajemy czosnek, cukier do smaku i śmietankę, Zagotowujemy. W naczyniu rozprowadzamy odrobinę sosu, muszle nadziewamy i ciasno układamy. Na wierzch wylewamy
Kulinarne Fantazje Mariolimąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drożdży instant Składniki na sos do pizzerinek: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy suszone oregano Doatkowo: około 90 g czarnych okliwek 12 plasterków(...)dość sporych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia w międzyczasie przecier wymieszać z wodą, oliwą, startym czosnkiem, przyprawami i podsmażyć na małej patelni mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości środek pizzetek ugnieść pakcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli piec w piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!również dla gości. Składniki: 15 dużych muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu pomidorowego tomatera 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 150 g mozzarella tarta 1 łyżeczka papryki słodkiej oregano tymianek ale-raj cukier sól pieprz kolorowy ale-raj 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente(...)osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Ułożyć pojedynczo na tacy by się nie posklejały i ostudzić. Sos pomidorowy wymieszać z przecierem dodać łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem. Dodać do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i cukier. Na patelni podgrzać olej i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez
Ala piecze i gotujeSkładniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, sól do smaku opcjonalnie odrobina cukru śmietana 18% Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z powierzchni wywaru szarą pianę, doprawiamy przyprawami(...)wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy do jej miękkości. Z wywaru odławiamy mięso i warzywa, wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut a następnie wlewamy przecier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie gotowy. Śmietanę dodajemy już na talerzu
Qchnia po prostuprzepis jak znalazł. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 350 g cukinii 100 g kabanosów (1 opakowanie) 150 g makaronu 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 80 ml przecieru pomidorowego (+ 200 ml wody) Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinie i kabanosa pokroić na mniejsze kawałki i smażyć przez 15 minut (bez tłuszczu). Przecier
KuchniaWeDwoje.plprzepis jak znalazł. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 350 g cukinii 100 g kabanosów (1 opakowanie) 150 g makaronu 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 80 ml przecieru pomidorowego (+ 200 ml wody) Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinie i kabanosa pokroić na mniejsze kawałki i smażyć przez 15 minut (bez tłuszczu). Przecier wymieszać z wodą, doprawić
KuchniaWeDwoje.plKlasyczny, gęsty sos pomidorowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 pizze średniej wielkości Składniki: 500 g pomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny zioła prowansalskie (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oliwie
KuchniaWeDwoje.plprzy okazji szybsze w przygotowaniu ;) Składniki na ok 25 sztuk: 2 główki młodej kapusty 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 400-500 g ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić kapustę i parzyć, co kilka minut zdejmując kolejno liście. Tak samo powtórzyć z drugą główką. Uszkodzone
Ze smakiem i z pasjądzieciom bardzo odpowiada i wolą cieciorkę niż fasolę, soję czy soczewicę "po bretońsku". Składniki: ciecierzyca 1 szklanka suchej lub 2 puszki konserwowej dojrzałe pomidory kilka sztuk przecier / koncentrat pomidorowy 1 szklanka / mała puszka skrobia kukurydziana lub tapioka 2 łyżeczki czosnek 1 ząbek tymianek, majeranek, pieprz, sól do smaku parówki lub kiełbaski bezglutenowe kilka sztuk Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć(...)wodzie. Następnego dnia wodę wymienić na świeżą i ugotować do miękkości. Wodę odlać. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przecier pomidorowy (lub koncentrat i wodę), przyprawy i pokrojone parówki, gotować kilka minut mieszając. Skrobię rozrobić z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu, zagotować do zgęstnienia
głodny alergik