przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:146/368)

Gulasz z indyka 150

kasza gryczana biała 100 g -papryka czerwona 120 g -papryka żółta 120 g -marchewka 100 g -cebula 200 g -czosnek 18 g -cukinia 200 g -olej rzepakowy 10 g -przecier pomidorowy własny 500 ml lub 2 puszki pomidorów bez skórki -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować(...)rondla, wszystko przemieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Po czym dorzucić cukinię, dodać kminek, wlać przecier i dusić jeszcze 10 minut.  Jeżeli nie posiadacie własnego przecieru pomidorowego można dodać zmiksowane pomidory z puszki.  Ugotowaną kaszę odsączyć i dodać do gulaszu, posolić, popieprzyć i ewentualnie doprawić ostrą papryką do smaku, wymieszać.  Taki gulasz nie wymaga

Kulinarne przemyslenia
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 171

cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka  1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 180

dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz     Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, na samym końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć bardzo krótko. Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem. gołąbki z kapusty włoskiej

O kuchni z uczuciem
Pierogi z kiszoną kapustą 94

pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego kilka suszonych grzybów 1 liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić(...)patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta będzie miękka, odstawić z ognia, usunąć liść i ziele, doprawić do smaku solą i pieprzą, ostudzić. Farsz nakładać na ciasto, zlepiać. Pierogi wrzucać

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 135

pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego kilka suszonych grzybów 1 liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić(...)patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta będzie miękka, odstawić z ognia, usunąć liść i ziele, doprawić do smaku solą i pieprzą, ostudzić. Farsz nakładać na ciasto, zlepiać. Pierogi wrzucać

Zasmakuj Kuchni
Bigos z Cukinii z Piersią Kurczaka 265

garnkowe które stanowi samodzielny posiłek , bigos można podawać z pieczywem . Będziemy potrzebować : 2 cukinie (około 1 kg) 500 g pieczarek około 700 g filetu z piersi kurczaka 500 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 2 ząbki czosnku do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne przyprawy do zamarynowania piersi kurczaka: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne (papryki(...)Następnie na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa (około 15 minut) . Teraz do garnka z pieczarkami dodaję cukinię , usmażoną pierś z kurczaka , przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam . Garnek stawiam na gazie i gotuję bigos 15 minut ( od momentu zagotowania ) , pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem . Bigos

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 107

cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka  1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować

Cztery Fajery
Lazania ze Szpinakiem i Mięsem 231

Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa 1 średnią cebulę (około 80 g) 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka listków świeżej sól, pieprz na sos beszamel(...)mięso i smażę jeszcze około 15 minut. Następnie dodaję szpinak, mieszam i duszę całość około 5 minut – szpinak po chwili duszenia zmniejszy swoją objętość. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 3-4 minuty. Sos mięsny ze szpinakiem do lazanii jest gotowy. Teraz przygotuję sos beszamel: W garnku roztapiam masło. Do roztopionego

Uwaga Babcia Gotuje
Aromatyczna zupa z ciecierzycy 260

białka, a co najważniejsze zdrowa i przepyszna! :)  Aromatyczna zupa z ciecierzycy Składniki: 500 g ciecierzycy 3 l bulionu 1 szalotka około 10 cm pora 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej kokosowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, kolendra mielona Przygotowanie zupy należy koniecznie rozpocząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy. W tym celu, umieszczamy(...)curry, lubczyku i kolendry (ciężko jest znaleźć w sklepie kolendrę mieloną, ale można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej.  Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze przez 30 minut.  Można podawać zupę z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Ja jednak nie pokusiłam na żaden dodatek - zupa z ciecierzyca wyszła idealna

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Placki po węgiersku 249

mięsa wołowego, gulaszowego, extra;1 papryka czerwona;1 papryka żółta;2 cebule;1 ząbek czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);2 czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1/2 łyżki kminku mielonego;1/2 łyżki ostrej papryki w proszku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku(...)czasu mieszając. W razie potrzeby podlać pozostałą ilością bulionu (250 ml).Papryki również delikatnie podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Gdy mięso będzie już prawie gotowe (miękkie), dodać podsmażone papryki, przecier pomidorowy i dalej całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Dusić, aż mięso i papryki będzie miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać

Gospodyni Miejska
Potrawy wigilijne: Ryba po żydowsku 532

szklanki mleka, 1 szklankę mąki, 3 cebule, 3 papryki czerwone, sól, pieprz, ½ szklanki oleju, Zalewa: 2 szklanki wody, 6 łyżek octu, 2 łyżki oliwy, 6 łyżek cukru, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki soli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Zacznij od przygotowania ryby. Rybę umyj, osusz i podziel na porcje. Każdy kawałek bardzo lekko oprósz solą oraz(...)usuń z nich ogonki oraz gniazda nasienne. Miąższ papryk pokrój w paseczki. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Do garnka dodaj oliwę, ocet, wodę, przecier pomidorowy, keczup ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Zalewę zagotuj. Do gotującego się sosu przełóż podsmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj

blog.moje-pasje.info
Najprostsze spaghetti bolognese 214

będą smaczne.Składniki:- 500g dowolnego mięsa mielonego- paczka makaronu spaghetti- dwie duże cebule- sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych)- nieco tłuszczu do smażenia- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie- żółty ser do posypania Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań(...)minut). Jak widać, sos zrobił nam się sam :) Teraz pora na zioła, których dodać musimy dużo i ostateczne doprawianie. Jeśli sos nie będzie dość gęsty, dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Podajemy oczywiście z makaronem, całość posypujemy żółtym serem i suszoną bazylią.Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Gołąbki oszukane z thermomiksa 148

łyzki oleju 380 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 jajka sól, majeranek, wegeta 2 czubate łyżki kaszy manny sos 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju mały słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki ketchupu 300 g wody kawałek czerwonej papryki 1 ½ łyżeczki cukru  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego 50 g ś mietany Do naczynia miksującego wlać(...)naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić  5 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać olej, dusić  3 min/120°C/obr. 1 .Dodać przecier pomidorowy, wodę, pokrojoną paprykę, cukier, sól i pieprz, nałożyć przystawki Varoma, gotować na parze  40 min/Varoma/obr. 1 . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować

Moje domowe kucharzenie
Fasolka po bretońsku 160

Fasolka po bretońsku 400-500 g suchej fasoli – tu jest odpowiednia fasola 300 g boczku 300 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskie 6 liści laurowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki cząbru sos worcestershire – tutaj możecie sprawdzić(...)minut. Boczek i kiełbasę z cebulką należy następnie przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Należy dodać następnie przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dodajemy czosnek wyciśnięty. Doprawiamy ewentualnie jeszcze majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wtedy gotujemy całość przez około 15-20 minut. Koszt: 25 zł Przygotowanie: ok. 90 minut

Kuchennyviral.pl
Bigos bezmięsny 222

chili, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać(...)gotujemy ok. 3 godziny, na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby dolewam troszkę wody, gdy odparuje za bardzo. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos gotujemy (bez pokrywy) tak długo, aż soki nam odparują. Pamiętać należy o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodajemy miód

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania