przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:146/368)

Fasola po bretońsku 215

wymaga dużego nakładu pracy, a jest pyszna. Dość często się jej nie gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki(...)fasolki. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucamy także kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość wrzucamy do garnka już na samym końcu. Kiedy fasolka będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, wrzucamy mięso z żeberka, podsmażoną cebulę z kiełbasą. Całość dopiero doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz dużą ilością majeranku (jeśli ktoś lubi). Jeśli uznacie, że danie mogłoby być troszkę bardziej

upichcic
Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami 186

FARSZ: ok 10dkg żółtego sera ok 10dkg szynki z indyka pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ     *** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku(...)układamy plasterek cukinii *** *** Następnie wykładamy kilka pasków czerwonej papryki *** *** Oraz kilka plasterków podsmażonych wcześniej pieczarek *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane domowym

Blog z Apetytem
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 112

kawałek selera korzennego (około 1/2 szklanki po pokrojeniu) Puszka cieciorki 1 średnia cebula 5-6 boczniaków 1 szklanka ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego 2 garści szpinaku (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (mała wystarczy(...)warzywa i 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu (lub gałązkę świeżego). Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej szklankę piwa, odparuj płyn po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę bulionu warzywnego lub wody. Dodaj cieciorkę i grzyby. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 164

musiałam dodatkowo pasteryzować słoików, a paprykarz dużo lepiej się przechowywał. Składniki: ½ kg dorsza 1 szklanka ryżu 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego sól(...)mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ryż i przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Gorący paprykarz można przełożyć do czystych

Mama Gotuje
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 342

cebuli. Czosnek przeciśnij przez praskę i dołóż do mięsa na patelni. Podsmaż całość aż mięso przestanie być surowe (kilka minut).Teraz dodaj pomidory z pudełka lub puszki i przecier pomidorowy oraz swieżą, drobno posiekaną bazylię (i wino, jeśli używasz). Dorzuć do tego cukier i masło, zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.SOS BESZAMELOWY:W rondelku

Słodko-Słony Świat Ilony
Wieprzowina słodko-kwaśna 98

pół puszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej   Przygotowanie  Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce. Pokroiłem na plastry(...)mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki

R'n'G Kitchen
Zupa meksykańska 403

wierzchu, a chrupiąca i soczysta w środku. Przełóż ja do garnka z mięsem i warzywami.Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. Gotową zupę

Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz z indyka 140

kasza gryczana biała 100 g -papryka czerwona 120 g -papryka żółta 120 g -marchewka 100 g -cebula 200 g -czosnek 18 g -cukinia 200 g -olej rzepakowy 10 g -przecier pomidorowy własny 500 ml lub 2 puszki pomidorów bez skórki -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować(...)rondla, wszystko przemieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Po czym dorzucić cukinię, dodać kminek, wlać przecier i dusić jeszcze 10 minut.  Jeżeli nie posiadacie własnego przecieru pomidorowego można dodać zmiksowane pomidory z puszki.  Ugotowaną kaszę odsączyć i dodać do gulaszu, posolić, popieprzyć i ewentualnie doprawić ostrą papryką do smaku, wymieszać.  Taki gulasz nie wymaga

Kulinarne przemyslenia
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 157

cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka  1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 170

dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz     Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, na samym końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć bardzo krótko. Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem. gołąbki z kapusty włoskiej

O kuchni z uczuciem
Pierogi z kiszoną kapustą 86

pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego kilka suszonych grzybów 1 liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić(...)patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta będzie miękka, odstawić z ognia, usunąć liść i ziele, doprawić do smaku solą i pieprzą, ostudzić. Farsz nakładać na ciasto, zlepiać. Pierogi wrzucać

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 130

pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego kilka suszonych grzybów 1 liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić(...)patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta będzie miękka, odstawić z ognia, usunąć liść i ziele, doprawić do smaku solą i pieprzą, ostudzić. Farsz nakładać na ciasto, zlepiać. Pierogi wrzucać

Zasmakuj Kuchni
Bigos z Cukinii z Piersią Kurczaka 253

garnkowe które stanowi samodzielny posiłek , bigos można podawać z pieczywem . Będziemy potrzebować : 2 cukinie (około 1 kg) 500 g pieczarek około 700 g filetu z piersi kurczaka 500 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 2 ząbki czosnku do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne przyprawy do zamarynowania piersi kurczaka: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne (papryki(...)Następnie na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa (około 15 minut) . Teraz do garnka z pieczarkami dodaję cukinię , usmażoną pierś z kurczaka , przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam . Garnek stawiam na gazie i gotuję bigos 15 minut ( od momentu zagotowania ) , pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem . Bigos

Uwaga Babcia Gotuje