przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:143/368)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 157

naciowego 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego  1-2 łyżeczki mielonej kolendry 0,5-1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostre papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcestershire (lub nieco więcej do smaku) sos tabasco (lub inny ostry(...)ilością wody.  Dodać mięso mielone, dokładnie rozdrobnić i smażyć aż zbrązowieje.  Dodać przyprawy - kmin rzymski i kolendrę, słodką, ostrą i wędzoną paprykę i dokładnie wymieszać.  Wlać przecier pomidorowy (passatę) i dokładnie wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić sosem sojowym, sosem worcestershire i  ostrym sosem

Codzienne Gotowanie
Zdrowa pizza z Newellą 169

płatków owsianych górskich 1/8 kostki drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki przecieru pomidorowego suszone oregano lub zioła prowansalskie 1 kułka mozzarelli o obnizonej zawartości tłuszczu pół opakowania białka Newella (ja użyłam naturalnego, myslę, że dobrze sprawdzi się też wędzone) pomidorki cherry czarne(...)było elastyczne), rozwałkujemy je i przekładamy na blachę. Ciasto ma być cieniutkie. Powinno być elastyczne i dobrze się ze sobą sklejać, aby można było wykleić nim blachę. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi. Następnie układamy mozzarellę, Newellę pokrojoną w kostkę, pomidorki poprzecinane na pół, pocięte oliwki i półplasterki cebuli. Całość wkładamy do nagrzanego

Zawsze głodna!
Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem 195

cebuli 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chilli 1/4 szklanki bulionu (lub wody) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: 10dkg żółtego sera olej do smażenia       *** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce(...)przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy

Blog z Apetytem
Fasolka po Bretońsku - Najlepszy Tradycyjny Przepis 3263

Bretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także z puszki) 2 duże cebule  przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu cząber, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz mielony Fasolka po Bretońsku - Sposób przygotowania: Groch płukamy i zalewamy zimna(...)być miękki, ale nadal jędrny. Gdy groch już będzie prawie miękki wrzucamy pokrojone pomidory i jeszcze chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy ok. 3-4 łyżki koncentratu (przecieru) pomidorowego oraz doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką ( po ok. 3/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem. Możemy także dodać dodatkową ilość cząbru oraz majeranku. Moje posty

Słodka Strona
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 177

pyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu 2   duże cebule 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka przecier pomidorowy ( domowy ) 3 listki laurowe ½ łyżeczki papryki słodkiej ¼ łyżeczki papryki wędzonej sól pieprz 2 łyżki oleju ½ szklanki wody Wykonanie: Mięso umyłam i zmieliłam. Można kupić mięso w sklepie i poprosić(...)były „nadziane” nagrzałam piekarnik do 190 ° C. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyłam połowę kiszonej kapusty. Na kapuście ułożyłam przygotowane gołąbki. Na wierzchu   rozłożyłam resztę kapusty. Całość polałam przecierem pomidorowym i uzupełniłam wodą (ok. 1/2 szklanki). Na koniec włożyłam listki laurowe. Naczynie przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę

Kuchnia u Krysi
Lazania z Mięsem – Prosta i Pyszna 272

wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku 700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa około 150 ml soku pomidorowego – ilość soku zależy od gęstości sosu olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 10 minut. Następnie dodaję przecier pomidorowy, mieszam i jeżeli sos jest za gęsty dodaję sok pomidorowy ( w moim przypadku dodałam około 150 ml soku pomidorowego). Doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 5 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 211

średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać 2 ząbki czosnku(...)fasolkę (oczywiście w odrębnym garnku;).  Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie  przełożyć do niej mięso, dodać  przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.Smaczego!:)*wpis zawiera lokowanie produktu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 165

mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia Rybkę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut(...)będzie miała jeszcze bardziej rybny charakter i nawet jeśli nie odstoi odpowiedniego czasu, by smaki się przegryzły- będzie wyraziście rybna. Nie jest to jednak konieczne.  Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy w nim warzywa, aż woda z pomidorów odparuje i warzywna część dania zgęstnieje. Pamiętajcie, by przed dodaniem pomidorów upewnić się, że warzywa są już ugotowane- kwaśne pomidory mogą

Pichceniomania
Gołąbki z mięsem i ryżem. 155

Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz       Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś(...)wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Sos przygotowuję osobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem

O kuchni z uczuciem
Orzeźwiający koktajl i pulpeciki z warzywami – test urządzenia Botti Electronic Flavio 2 w 1 202

mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki bułka tarta (do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 2-3 łyżki) Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i rozdrabniamy w Botti Electronic(...)pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć” z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy. Smacznego Polecam

Słodkie okruszki
Gulasz wołowy z pieczoną papryką 86

Gulasz wołowy z pieczoną papryką Składniki: 500 g wołowiny (łopatka lub pręga) 1 duża marchew 2 średnie cebule 5-6 sztuk małej lub średniej czerwonej papryki 1 szklanka przecieru pomidorowego "chlust" czerwonego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku świeża papryczka chili łyżka mąki pszennej szczypta kardamonu 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 6 nasion pieprzu 2 łyżki oliwy, pikantnej oliwy(...)niewielką ilość wody i wrzuć obsmażone mięso (razem z tłuszczem z patelni!). Umyj, obierz i pokrój marchew,cebulę, a następnie dodaj do garnka. Wrzuć również pokrojoną pieczoną paprykę. Dodaj przecier pomidorowy, wino, ostrą papryczkę. Przyprawy: goździki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól oraz kardamon wsyp do moździerza, rozetrzyj i dodaj do garnka. Duś ok. 1,5 godziny do czasu

Gary Bez dna
Gołąbki z mięsem Ani Starmach 141

lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej) 2 l bulionu/rosołu/wody 1 główka kapusty 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 2 cebule sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka Przygotowanie: Cebule przesmaż(...)spokojnie około 2-3 godzin na średnim, czasem wolnym ogniu. Po ugotowaniu, odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć smak. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną, dopraw do smaku. Gotowe gołąbki podawaj z sosem. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
BARSZCZ UKRAIŃSKI 85

Piękny Jaś (fasolę najlepiej namoczyć na noc) * 5-6 średnich buraków * 2 marchewki * nieduży korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * 4 średnie ziemniaki * pół główki niedużej białej kapusty * 3 łyżki przecieru pomidorowego * około 2- 3 łyżek octu spirytusowego * 5 liści laurowych * 7 ziarenek ziela angielskiego * 3 ząbki czosnku * pół niedużej cebuli * 1 łyżka masła * sól i pieprz do smaku * około(...)koloru. Całość gotować do czasu aż buraki i fasola będą na wpół miękkie. Kolejno ziemniaki pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko łącznie z przecierem pomidorowym dodać do zupy. Gotować wszystko do miękkości. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać ją na samym końcu do zupy, ewentualnie doprawić do smaku solą

Zrób to smacznie
Gołąbki z rzymskiego garnka 153

wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedyńczo zdejmujemy górne liście, starając się(...)Garnek wstawiam do zimnego piekarnika i piekę  1,5 godziny od momentu osiagnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Do malego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołabków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję koperek. Gołąbki podaję polane sosem

Kulinarne przygody Gatity
Lazania, czyli włoska zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 152

mięsnego (ragu): 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 700g mięsa mielonego wołowego 200ml czerwonego wina 2 listki laurowe 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) 700ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka suszonej bazylii łyżka suszonego oregano sól, pieprz Składniki do sosu beszamelowego (białego): 100g masła 80g mąki pszennej 1 litr mleka liść laurowy duża szczypta świeżo zmielonej gałki(...)sól i pieprz i gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut.  Mięso wyłączyć i odstawić, aby przeszło aromatami, gotowanie najlepiej dokończyć następnego dnia. Ragu podgrzać, wlać przecier pomidorowy (passatę), suszą bazylię i oregano, dokładnie wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem

Codzienne Gotowanie
Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert 173

szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka oregano 4 łyżki oleju Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu sól, pieprz po łyżeczce oregano i bazylii pół łyżeczki tymianku Dodatki: jarmuż 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, odrobina papryki ostrej pomidor ser żółty(...)krok. Dodajemy do niego oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy na jakieś 15-20 minut. Sos:   Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.   Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągamy

Czerwona Porzeczka
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 189

średnie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach (10-15 sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam(...)pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam wraz z mięsem wieprzowym z powrotem do gara. Dodałam jałowiec. Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam w kostkę i przysmażyłam na kolejnej cebuli. Dodałam trochę przecieru pomidorowego, wymieszałam i wrzuciłam do kapusty. Z braku śliwki wędzonej dodałam suszoną. Pogotowała się do miękkości i ją wyjęłam, by bigos nie był za słodki. Bigos gotował się jeszcze

Kuchnia po mojemu
Młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami 91

Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)posypać solą (lub Vegetą)   i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania