przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:143/368)

Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 138

mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku 3 łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku(...)rondlu rozgrzewamy olej, przekładamy kiełbasę, dodajemy czerwoną paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i podsmażamy na rumiano. Następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą i dobrze mieszamy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos. 134

marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry i razem podsmażyć z odrobiną soli i pieprzu ( jeżeli dodaje się grzyby suszone, to należy je kilka godzin moczyć. Wtedy cebulę podsmażyć(...)przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.  Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Kalmary w sosie po grecku 183

zalać niewielką ilością wody. Po 5 minutach dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę i cukier. Gotować razem pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.Pod koniec gotowania, do warzyw dodać wcześniej ugotowane kalmary i ponownie dokładnie wymieszać.Przed podaniem najlepiej danie zdjąć z ognia, przykryć przykrywką

Świat Domowej Kuchni
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 115

świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1 łyżka masła, olej, 1 łyżka śmietany 18%, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki konserwowe, 320g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 500g przecieru pomidorowego z kartonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju z solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w półksiężyce i podsmażyć(...)momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany. Na dno makaronowych muszli nałożyć wcześniej przygotowany szpinak. Pozostałą część makaronu napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej pod wpływem gorąca makaron będzie twardy. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez

W kuchni u Moniki
Giuwacz 71

szynki wieprzowej - 5 marchewek - 3 korzenie pietrszuki - 3 cukinie - 3 słodkie papryki ( ja użyłam czerwonych) - 4 pomidory -- 8 ząbków czosnku - 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 słoiczek ( 30g) przecieru pomidorowego - 1 papryczka chili - 1 puszka groszku konserwowego - masło/olej - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - natka pietruszki lub natka kolendry Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - ok 2cm . Na patelni(...)pomidory. Na patelni na tłuszczu , który nam został podsmażamy paprykę i cukinie , które po mniej więcej 5-7 minutach przekładamy do mięsa. Dusimy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, groszek  i doprawiamy do smaku. danie na talerzu dekorujemy posiekaną natką lub kolendrą

Kuchnia Pełna Emocji
Fasolka po bretońsku 68

rozgrzewający posiłek idealny na jesienno - zimowy obiad. 5-6 porcji 400 gramów białej fasoli 300 gramów kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 250 gramów boczku wędzonego 1 mała cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego kilka kulek ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 1 duży ząbek czosnku sól pieprz  majeranek ok. 1 łyżka opcjonalnie wegeta przepis na domowej roboty wegetę znajdziesz TUTAJ(...)wytopi dodać kiełbasę i zrumienić. Pod koniec smażenia dodać cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek jeszcze chwilę smażyć ciągle mieszając. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ugotowaną fasolą dodać przecier pomidorowy dokładnie wymieszać. Całość gotować jeszcze około 10 minut i w razie potrzeby zagęścić. Można to zrobić na dwa sposoby mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody lub zmiksować około trzy

Andzia Pichci
Sos słodko-kwaśny z ryżem 130

nieduża cebula 5 plastrów (150 g) ananasa z puszki 2-3 łyżki (50 g) pędów bambusa 1/2 szklanki (125 ml) zalewy z puszki z ananasem 1/2 szklanki (125 ml) przecieru pomidorowego 1 (ok. 250 g) pomarańcza 1 limonka lub ok. 2 łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka (10 g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju(...)czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa, sok z pomarańczy oraz sok z limonki (lub ocet ryżowy), przecier pomidorowy i zagotować. 6) Do gotującego sosu dodać pokrojonego ananasa oraz pędy bambusa, doprawić solą oraz białym pieprzem i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, ale warzywa

Fitsweet.me
Sos słodko-kwaśny z ryżem 139

nieduża cebula 5 plastrów (150 g) ananasa z puszki 2-3 łyżki (50 g) pędów bambusa 1/2 szklanki (125 ml) zalewy z puszki z ananasem 1/2 szklanki (125 ml) przecieru pomidorowego 1 (ok. 250 g) pomarańcza 1 limonka lub ok. 2 łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka (10 g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju(...)czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa, sok z pomarańczy oraz sok z limonki (lub ocet ryżowy), przecier pomidorowy i zagotować. 6) Do gotującego sosu dodać pokrojonego ananasa oraz pędy bambusa, doprawić solą oraz białym pieprzem i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, ale warzywa

Fitsweet.me
Zupa z pieczonych warzyw 181

robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki  ( u mnie Appetita ) szczypta pieprzu szczypta chili sól lub na bulion: 1 skrzydło z indyka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera(...)godzinę. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Z papryki zdjąć skórę, bakłażana wydrążyć, czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować 15 minut. Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Następnie zmiksować zupę przy pomocy blendera, na gładki krem. Jeśli zupa była by za gęsta, dolać przegotowanej wody. Smacznego

kolorowotorcikowo
Harira marokańska zupa – przepis 137

Harira marokańska zupa – przepis Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 400g wołowiny 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2L bulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Wiązka świeżej kolendry Sok z ½ cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego ½ łyżeczki pieprzu mielonego ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy 2 cm korzenia świeżego(...)drobiowo – warzywnego, dodajemy namoczoną ciecierzycę i soczewicę, oraz pokrojone w kostkę marchewki i imbir. Całość gotujemy przez około godzinę na średnim ogniu. Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 500g przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z połowy cytryny, oraz pokrojony w kostkę  seler naciowy, zupę gotujemy jeszcze przez 10 min. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem

Księga-Smaku
Tadżin z kurczaka z suszonymi morelami i cytrynowym kuskusem 124

cynamonu 100 gramów suszonych moreli 50 gramów rodzynek 2 cebule (duże), pokrojone w piórka 3 ząbki czosnku, drobno posiekane szczypta szafranu (opcjonalnie) 400 gramów pomidorów z puszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego lubgo drobiowego 1 łyżka miodu 50 gramów płatków migdałów garść świeżej kolendry 2-3 łyżki pestek granata sól świeżo mielony czarny pieprz Składniki na kuskus(...)zrumieniony. Przełożyć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć przez kilka minut cebulę, dodając pod koniec smażenia posiekany czosnek. Dodać szafran razem z wodą, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, miód, namoczone morele i rodzynki razem z wodę, w której się moczyły. Wszystko razem przemieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody lub bulionu.  Podgrzewać wszystko razem kilka

olalacooking
Paella 137

ryżu najlepiej Arborio 200 g krewetek 1 papryka czerwona 0,5 papryki żółtej  0,5 papryki zielonej 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 200 g przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 cytryna 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz oliwa z oliwek pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku Przygotowanie(...)mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Przygotowane krewetki dodajemy do paelli wraz z przecierem  pomidorowym i czerwoną fasolą, dusimy przez ok. 5 minut.  Danie  podajemy w naczyniu w którym go przygotowaliśmy, przez podaniem posypujemy jeszcze posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki

Łycha smaków
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 75

średnie cebule 7)       100 ml oliwy Gallo classico + trochę do smażenia Sos: 1)       750 ml przecieru pomidorowego 2)       bazylia suszona 3)       suszone oregano 4)       sól, pieprz czarny 5)       papryka czerwona(...)oliwy Gallo classico oraz sól, pieprz czarny mielony i mieszamy. Na koniec dodajemy ser koryciński i delikatnie mieszamy.   3.     Przygotowujemy sos: 1)    Przecier pomidorowy przelewamy do garnuszka, dodajemy do niego oliwę oraz przyprawy (bazylię, oregano, sól, pieprz czarny mielony, paprykę) i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Opcjonalnie możemy dodać do sosu również odrobinę keczupu

Na kulinarnym poligonie
Pizza z mozzarellą i kurczakiem 192

oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ponadto: 1 filet z kurczaka, 8 – 10 małych kulek mozzarella ok. 250 g, 125 g pomidorów krojonych (1/2 puszki), 2 łyżki przecieru pomidorowego, szczypta cukru, 2 łyżki groszku (może być mrożony lub konserwowy), oliwki zielone tyle ile lubicie, pieprz czarny grubo mielony, sól do smaku, świeży szczypiorek. Przygotowanie: Do miski wkładamy drożdże(...)żadnego tłuszczu, mięso podgrzewamy  z dwóch str. tylko tyle, żeby nie było surowe. Oprószamy solą i pieprzem. Każdą kulkę sera mozarella kroimy na 3 plasterki. Do pomidorów dodajemy przecier pomidorowym, szczyptę cukru, soli i całość miksujemy. Pizzę smarujemy pastą pomidorową, układamy plasterki mozareli i kurczaka, dodajemy, groszek, oliwki i pieczemy w 220°C  ok. 20 min. Jeśli się

Moniki Smakołyki