szklanki śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku polskiego dodatkowo: 2 średnie ziemniaki, puszka fasoli czerwonej, świeży koperek, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wersja bez warzyw i dodatków: Warzywa obrać, pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Wywar przecedzić. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać(...)ziemniaki i wywar z pierwszej części. Gotować do miękkości ziemniaków. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz przecier pomidorowy i i zakwas burakowy. Na sam koniec dodać przepłukaną fasolę. Podawać ze świeżym koperkiem. Smacznego
Mój pomysł namarchewki 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu naturalnego 3 listki laurowe 500 ml bulionu warzywnego lub wody 3 cebule 3 ząbki czosnku papryka czerwona (opcjonalnie) 200 ml dobrego przecieru pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Jak zrobić rybę po grecku? Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć(...)Następnie dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy, wodę lub bulion i dusić około 10 minut. Koncentrat rozrzedzić kilkoma łyżkami płynu i wymieszać z warzywami, dodać przecier pomidorowym, drobno pokrojoną paprykę i dusić około 15 minut. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą. Rybę dodać do warzyw, delikatnie wymieszać i odczekać kilka minut, aby przeszła ich smakiem
Kuchcik gotujełyżka suszonego czosnku Sos romesco Garść orzechów laskowych Garść migdałów Duża upieczona czerwona papryka (upieczemy ją razem z kalafiorem – dwie pieczenie na jednym ogniu:) Ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 5 łyżek oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W rondelku roztop masło(...)następnie rozkrój i usuń białe części ze środka i nasionka. Włóż paprykę do blendera. wsyp po garści orzechów laskowych i pistacjowych, dodaj 2 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, płaską łyżeczkę pieprzu kajeńskiego.. Zmiksuj całość. Posól. Spróbuj. Jeśli trzeba dodaj octu, pieprzu lub soli. Krok 3 Po 40 minutach pieczenia rozetnij
Niedzielny kucharzwołowej bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju 1 cebula, obrana i pokrojona w krążki 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka przecieru pomidorowego 400 g pomidorów (krojonych) polecam pomidory pelati z puszki 2 łyżki keczupu 2 łyżki sosu tonkatsu Bull-Dog 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka miodu(...)Gotowe kawałki przekładamy na talerz. Do rondla po wołowinie dodajemy w razie potrzeby łyżkę oleju i smażymy około 3 minuty krążki cebuli, aż zmięknie. Wlewamy wino, chwilę redukujemy, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy 2 minuty, cały czas mieszając. Przekładamy mięso na patelnie wraz z jego sokami, dodajemy pomidory pelati , keczup, sos tonkatsu, sól, pieprz i szklankę wody. Mieszamy, doprowadzamy
Tajemnice SmakuSkładniki: 750 g pszennej mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 500 – 600 ml zimnej wody 2 łyżki pokrojonych świeżych ziół, bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn 100 g przecieru pomidorowego 100 ml zimnej wody Nadzienie do pizzy 125 g kukurydzy z puszki 400 g szynki, drobno pokrojonej 400 g mozzarella, utartej 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 duża(...)piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje przynajmniej godziny aby dobrze się nagrzać. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe kawałki i każdy rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Przecier pomidorowy wymieszaj z pokrojonymi ziołami, solą, pieprzem i wodą. To będzie sos do pizzy. Posmaruj spody sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, kukurydzę, pieczarki, pokrojone pomidory suszone i cebulę. Całość posyp
codojedzeniakiepsko. Cóż nie jestem fotografem. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego np szynka, łopatka 1 marchewka 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki 4 ziemniaki przecier pomidorowy sól,pieprz 3 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej bądź ostrej 1/2 łyżeczki chilli ( jeśli lubicie ostre potrawy ) Mięso umyć,osuszyć i pokroić w grubą(...)wolnym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy,aż zrobią się miękkie tj ok 15-20 min. Pod koniec dodajemy do smaku przecier pomidorowy, sól,pieprz,paprykę i chilli
Niespełnione zdolności kulinarneżółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko solimy w środku papryki(...)jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym zalewamy 3/4 litra bulionu. Paprykę zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200° C około 35 minut. Pod koniec zapiekania delikatnie wlewamy pozostały bulion wymieszany z przecierem pomidorowym i śmietaną. Posypujemy każdą paprykę z tartym serem, przez kilka minut trzymamy w piekarniku aż ser się rozpuści. Smacznego
kgwjanczewokromka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy(...)piekarniku na termoobiegu 180 C dopiec z 12 minut bez przykrycia na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w piórka cebulę posypaną cukrem, dodać startą na grubszych oczkach marchew, przecier pomidorowy, pozostałe dodatki i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając podać kotlety z sosem i na ciepło i na zimno są również pyszne..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros(...)Wrzucamy je razem do rondla z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, przez około 3 – 5 minut, co pewien czas mieszając, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, około ¾ szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek
Smakowy Rajdodatku treść zupie nadają nie tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach. Tak wyjątkowa zupa ugotowana na bazie lokalnych składników zasługuje na miejsce na naszych stołach. Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe(...)zupy dodajemy również grzyby i przecedzony wywar grzybowy, a na końcu fasolę i buraczki. Zupę zagotowujemy, po czym dodajemy czosnek, kwas z kapusty i podbijamy śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym i mąką. Całość doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem. Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych zup i polewek w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzniej zależy smak mięsa. Marynatę do skrzydełek można przygotować na ciepło lub zimno. Dzisiaj proponuję przepis na marynatę gotowaną. Zrobiłam ją z cebuli, chili, imbiru, miodu, musztardy i przecieru pomidorowego. Zdziwił mnie jednak fakt, że mimo dodania 2 chili skrzydełka wyszły w miarę ostre. Spodziewałam się, że będą o wiele ostrzejsze. Chyba trafiłam na mniej ostre chili. Czasami(...)porcji Składniki: 24 skrzydełka z kurczaka, około 2 kg 2 cebule 1 czosnek solo 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki soi 1 łyżka francuskiej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soli 2 chili, u mnie 1 czerwone i 1 zielone 1 łyżka słodkiej papryki w proszku Skrzydełka
codojedzeniadrobiowe mięso 50 dag, kucharek 2 łyżki, bułka namoczona w wodze 1 sztuka, pieprz ziołowy, cebula podsmażona na oleju 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Cebulę pokrojoną w kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć na 1/2 szklanki oleju, wystudzić, marchew obrać(...)ogniu. W szybkowarze dobrze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i do rana w chłodnym miejscu), przy wyjmowaniu będą w całości, gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, śmietanę wymieszaną z mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną - pyszne gołąbki nadziewane ryżem,mięsem drobiowym i marchewką z szybkowara
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: – 500g mięsa z kurczaka (u mnie filety z piersi) – 1 duża papryka (u mnie około 200g) – 1 duża marchew (u mnie około 150g) – 50g przecieru pomidorowego – 1 łyżka cukru -1 łyżka skrobi kukurydzianej -3 łyżki sosu sojowego -1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy) -10g świeżego imbiru -1 łyżka sezamu – około(...)patelnię marchew i paprykę i smażyć przez kolejne 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do mięsa razem z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą, dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy, wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Następnie
Smaki Arminefiletów śledziowych matiasów, ze słonej zalewy 1 duża, lub 3 średnie cebule mały słoik majonezu (230 g) mały jogurt naturalny (tyle ile majonezu - 230 g) 100 g przecieru pomidorowego ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku odrobinę papryki ostrej pieprz świeżo zmielony (wg uznania) Dodatkowo: ok. 1 l. mleka do zalania płatów śledziowych Wykonanie: Płaty śledziowe zalałam zimną wodą. Zostawiłam na godzinę(...)przełożyłam na sitko i zalałam wrzątkiem. Po chwili odcedziłam i wystudziłam. Tak przygotowana cebula zostaje pozbawiona goryczki, a tym samym jest delikatniejsza. Do miseczki przełożyłam majonez, jogurt i przecier pomidorowy. Dodałam paprykę słodką i świeżo zmielony pieprz, natomiast ostrą paprykę dodawałam bardzo ostrożnie. Odrobinę. Ilość wg własnego smaku. Wymieszałam i oczywiście spróbowałam. Cebulę dodałam do sosu. Ponownie
Kuchnia u Krysi