przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:138/368)

Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 196

pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros(...)Wrzucamy je razem do rondla z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, przez około 3 – 5 minut, co pewien czas mieszając, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, około ¾ szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek

Smakowy Raj
Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka 83

dodatku treść zupie nadają nie tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach. Tak wyjątkowa zupa ugotowana na bazie lokalnych składników zasługuje na miejsce na naszych stołach. Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe(...)zupy dodajemy również grzyby i przecedzony wywar grzybowy, a na końcu fasolę i buraczki. Zupę zagotowujemy, po czym dodajemy czosnek, kwas z kapusty i podbijamy śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym i mąką. Całość doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem. Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych zup i polewek w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Skrzydełko czy nóżka? 74

niej zależy smak mięsa. Marynatę do skrzydełek można przygotować na ciepło lub zimno. Dzisiaj proponuję przepis na marynatę gotowaną. Zrobiłam ją z cebuli, chili, imbiru, miodu, musztardy i przecieru pomidorowego. Zdziwił mnie jednak fakt, że mimo dodania 2 chili skrzydełka wyszły w miarę ostre. Spodziewałam się, że będą o wiele ostrzejsze. Chyba trafiłam na mniej ostre chili. Czasami(...)porcji Składniki: 24 skrzydełka z kurczaka, około 2 kg 2 cebule 1 czosnek solo 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki soi 1 łyżka francuskiej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soli 2 chili, u mnie 1 czerwone i 1 zielone 1 łyżka słodkiej papryki w proszku Skrzydełka

codojedzenia
szybkowar-gołąbki z nadzieniem z marchewki, ryżu, drobiu... 138

drobiowe mięso 50 dag, kucharek 2 łyżki, bułka namoczona w wodze 1 sztuka, pieprz ziołowy, cebula podsmażona na oleju 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Cebulę pokrojoną w kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć na 1/2 szklanki oleju, wystudzić, marchew obrać(...)ogniu. W szybkowarze dobrze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i do rana w chłodnym miejscu), przy wyjmowaniu będą w całości, gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, śmietanę wymieszaną z mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną - pyszne gołąbki nadziewane ryżem,mięsem drobiowym i marchewką z szybkowara

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak duszony z marchewką i papryką (orientalny) 98

Składniki: – 500g mięsa z kurczaka (u mnie filety z piersi) – 1 duża papryka (u mnie około 200g) – 1 duża marchew (u mnie około 150g) – 50g przecieru pomidorowego – 1 łyżka cukru -1 łyżka skrobi kukurydzianej -3 łyżki sosu sojowego -1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy) -10g świeżego imbiru -1 łyżka sezamu – około(...)patelnię marchew i paprykę i smażyć przez kolejne 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do mięsa razem z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą, dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy, wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Następnie

Smaki Armine
Śledzie w sosie majonezowo-jogurtowym z akcentem pomidorowym. Delikatne 108

filetów śledziowych matiasów, ze słonej zalewy 1 duża, lub 3 średnie cebule mały słoik majonezu (230 g) mały jogurt naturalny (tyle ile majonezu - 230 g) 100 g przecieru pomidorowego ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku odrobinę papryki ostrej pieprz świeżo zmielony (wg uznania) Dodatkowo: ok. 1 l. mleka do zalania płatów śledziowych Wykonanie: Płaty śledziowe zalałam zimną wodą. Zostawiłam na godzinę(...)przełożyłam na sitko i zalałam wrzątkiem. Po chwili odcedziłam i wystudziłam. Tak przygotowana cebula zostaje pozbawiona goryczki, a tym samym jest delikatniejsza. Do miseczki przełożyłam majonez, jogurt  i przecier pomidorowy. Dodałam paprykę słodką i świeżo zmielony pieprz, natomiast ostrą paprykę dodawałam bardzo ostrożnie.  Odrobinę. Ilość  wg własnego smaku. Wymieszałam i oczywiście spróbowałam. Cebulę dodałam do sosu. Ponownie

Kuchnia u Krysi
Ryba po grecku 138

mały korzeń selera 2 korzenie pietruszki 4 duże marchewki 1 duża papryka czerwona 3 cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml dobrego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 ml wywaru warzywnego lub wody olej do obsmażenia ryby kilka łyżek mąki do obtoczenia ryby sól i pieprz  Jak zrobić rybę po grecku? Rybę(...)pietruszkę, chwilę podsmażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wodę lub wywar z warzyw i dusić pod przykryciem około 10 minut. Do warzyw dodać koncentrat rozmieszany z kilkoma łyżkami płynu, przecier pomidorowy, papryką i dusić około 15 minut.  Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą. Do uduszonych warzyw dodać podsmażoną rybę i delikatnie wymieszać. Przed podaniem odczekać kilka minut

Gotuj w domu
Wtorek: Musaka w słoiku 122

Składniki: 500 g wołowiny mielonej 2 średniej wielkości bakłażany 3 pomidory, pokrojone w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki przecieru pomidorowego Szklanka wina Łyżeczka cukru Liść laurowy Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 4 łyżki(...)będzie w niej surowych kawałków mięsa. Wlej do mięsa szklankę wina i mieszaj aż cały płyn odparuje. Wtedy włóż na patelnię posiekane pomidory, zamieszaj, dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dodaj łyżeczką cukru, liść laurowy, jeszcze raz zamieszaj całość, przykryj i duś na wolnym ogniu przez pół godziny. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Opłucz pod bieżącą wodą sól

Niedzielny kucharz
Ryż po meksykańsku 197

wtedy ryż podaję oddzielnie.  Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki szparagowej 1 żółta papryka 750ml przecieru pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki(...)łyżce oleju. Dodać wszystkie przyprawy i chwilę podprażyć, aż zacznie się wydobywać aromat.  Wrzuć mrożoną fasolkę i duś kilka minut aż będzie prawie miękka, wtedy dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolkę. Duś aż zgęstnieje, czyli z pomidorów odparuje nadmiar wody.  Wymieszaj z ugotowanym ryżem i duś ok. 3 minut. Możesz także podawać oddzielnie

Fabryka pomysłów
Faszerowana cukinia przepis 159

dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa wołowego; -6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez konserwantów; -1 cebula; -0,5kg pieczarek; -1 papryka czerwona i 1 papryka zielona; -4 ząbki czosnku; -150g sera mozzarella; -2 łyżki oleju kokosowego; -przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz(...)wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę – podsmażamy i dodajemy później do usmażonego mięsa; -w kolejnym etapie smażymy pieczarki i usmażone dodajemy do mięsa, papryki i cebuli; -następnie na patelnię dodajemy przeciery pomidorowe lub zmiksowane pomidory wraz z posiekanym drobno czosnkiem oraz dodajemy oregano i bazylię – po 2 minutach dodajemy sos do naszego garnka z farszem; -cały farsz mieszamy i faszerujemy

MintTaste
Jednogarnkowe danie z kurczaka, warzyw i curry 245

duża cebula 3 piersi z kurczaka 3 duże marchewki 1 kalafior 1 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić) 400 ml mleka kokosowego 350 ml przecieru pomidorowego 750-1000 ml wody 1 łyżka curry, sól, pieprz olej kokosowy do podsmażenia Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny(...)mniejsze różyczki, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać fasolkę szparagową. Wymieszać i podsmażać razem przez kilka minut. Następnie dodać mleczko kokosowe, przecier pomidorowy (zmniejszyłam trochę ilość w stosunku do oryginału, żeby danie nie było zbyt kwaskowate), wodę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut. Warzywa powinny dobrze zmięknąć

Świat Domowej Kuchni
Tradycyjne gołąbki z mięsem 119

mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk wg gustu) 100 g ryżu 2 cebule ząbek czosnku 1 biała kapusta (lub młoda) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pelatti 1 łyżeczka cukru przyprawy: s ó l i pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon   Sposób wykonania: Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić. Mięso mielone wymieszać(...)dnie układamy kilka liści kapusty   - zapobiegną przypalaniu. Na liściach układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobina cukru. Doprowadzamy do bulgotania. Zdejmujemy z gazu i zalewamy sosem przygotowane wcześniej gołąbki. W czasie gotowania

Pyry na Gaz
Leczo 163

potrawa, z dodatkiem ryżu czy ze świeżym pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka czosnek Przygotowanie: Świeży boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy w garnku o grubym dnie. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną(...)paprykę czerwoną i zieloną, po niej pieczarki a na samym końcu cukinię. Oczywiście przed dodaniem kolejnych warzyw dajmy poprzednim kilka chwil, aby się podsmażyły. Do przesmażonych warzyw wrzucamy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy, i dodajemy puszkę pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż do pożądanej konsystencji warzyw. Podajemy samo lub z ryżem, pieczywem

Jacob Tastes
Pizza z pomidorkami koktajlowymi 116

słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru +mąka do podsypywania Ok 500g pomidorków koktajlowych 0.5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 0.5 kg startego żółtego sera 1 przecier pomidorowy (ok 150g) przyprawy: do pizzy, bazylia, oregano, sól, pieprz opcjonalnie kilka plasterków szynki Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy(...)minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło.  2. Na boki pizzy układamy pomidorki koktajlowe i zwijamy brzegi do środka. Mocno zlepiamy. Przecier pomidorowy mieszamy z dodatkiem przypraw. Smarujemy oba spody i delikatnie brzegi. Wykładamy resztę składników i połowę sera. Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut. 5 minut przed wyciągnięciem, pizzę posypujemy resztą

Kuchnia w czekoladzie