wtedy ryż podaję oddzielnie. Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki szparagowej 1 żółta papryka 750ml przecieru pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki(...)łyżce oleju. Dodać wszystkie przyprawy i chwilę podprażyć, aż zacznie się wydobywać aromat. Wrzuć mrożoną fasolkę i duś kilka minut aż będzie prawie miękka, wtedy dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolkę. Duś aż zgęstnieje, czyli z pomidorów odparuje nadmiar wody. Wymieszaj z ugotowanym ryżem i duś ok. 3 minut. Możesz także podawać oddzielnie
Fabryka pomysłówdzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa wołowego; -6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez konserwantów; -1 cebula; -0,5kg pieczarek; -1 papryka czerwona i 1 papryka zielona; -4 ząbki czosnku; -150g sera mozzarella; -2 łyżki oleju kokosowego; -przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz(...)wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę – podsmażamy i dodajemy później do usmażonego mięsa; -w kolejnym etapie smażymy pieczarki i usmażone dodajemy do mięsa, papryki i cebuli; -następnie na patelnię dodajemy przeciery pomidorowe lub zmiksowane pomidory wraz z posiekanym drobno czosnkiem oraz dodajemy oregano i bazylię – po 2 minutach dodajemy sos do naszego garnka z farszem; -cały farsz mieszamy i faszerujemy
MintTasteduża cebula 3 piersi z kurczaka 3 duże marchewki 1 kalafior 1 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić) 400 ml mleka kokosowego 350 ml przecieru pomidorowego 750-1000 ml wody 1 łyżka curry, sól, pieprz olej kokosowy do podsmażenia Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny(...)mniejsze różyczki, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać fasolkę szparagową. Wymieszać i podsmażać razem przez kilka minut. Następnie dodać mleczko kokosowe, przecier pomidorowy (zmniejszyłam trochę ilość w stosunku do oryginału, żeby danie nie było zbyt kwaskowate), wodę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut. Warzywa powinny dobrze zmięknąć
Świat Domowej Kuchnimielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk wg gustu) 100 g ryżu 2 cebule ząbek czosnku 1 biała kapusta (lub młoda) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pelatti 1 łyżeczka cukru przyprawy: s ó l i pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon Sposób wykonania: Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić. Mięso mielone wymieszać(...)dnie układamy kilka liści kapusty - zapobiegną przypalaniu. Na liściach układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobina cukru. Doprowadzamy do bulgotania. Zdejmujemy z gazu i zalewamy sosem przygotowane wcześniej gołąbki. W czasie gotowania
Pyry na Gazpotrawa, z dodatkiem ryżu czy ze świeżym pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka czosnek Przygotowanie: Świeży boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy w garnku o grubym dnie. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną(...)paprykę czerwoną i zieloną, po niej pieczarki a na samym końcu cukinię. Oczywiście przed dodaniem kolejnych warzyw dajmy poprzednim kilka chwil, aby się podsmażyły. Do przesmażonych warzyw wrzucamy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy, i dodajemy puszkę pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż do pożądanej konsystencji warzyw. Podajemy samo lub z ryżem, pieczywem
Jacob Tastessłonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru +mąka do podsypywania Ok 500g pomidorków koktajlowych 0.5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 0.5 kg startego żółtego sera 1 przecier pomidorowy (ok 150g) przyprawy: do pizzy, bazylia, oregano, sól, pieprz opcjonalnie kilka plasterków szynki Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy(...)minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło. 2. Na boki pizzy układamy pomidorki koktajlowe i zwijamy brzegi do środka. Mocno zlepiamy. Przecier pomidorowy mieszamy z dodatkiem przypraw. Smarujemy oba spody i delikatnie brzegi. Wykładamy resztę składników i połowę sera. Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut. 5 minut przed wyciągnięciem, pizzę posypujemy resztą
Kuchnia w czekoladziegramów pieczarek 3 średniej wielkości marchewki około 250 gramów 2 średniej wielkości cebule sól pieprz słodka papryka 2 duże ząbki czosnku 1 kopiasta łyżka mąki pszennej Opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką dokładnie wymieszać następnie oprószyć mąką i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać dość mocno pół centymetrową warstwę(...)przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Około 45 minut. Mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowany płyn. Opcjonalnie można dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Na koniec gulasz doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem w razie potrzeby można lekko zaciągnąć mąką. Smacznego
Andzia PichciSkładniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 3 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 100ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, liść laurowy, 1 łyżeczka cukru 1,5 -2 litra wody *** Fasolkę zalewamy zimną wodą(...)momentu, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie – około pół godziny *** *** W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni *** *** Podsmażoną kiełbasę dodajemy do garnka, mieszamy *** *** Do zupy dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI
Blog z Apetytemczas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku. Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym
Walijskie Pichcenienajlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda) 8-10 plasterków chudej szynki 1 cukinia DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella) 1 łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta(...)układamy plasterek żółtego sera, plasterek szynki i kilka plasterków cukinii *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym (lub ketchupem) i opcjonalnie sosem czosnkowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane
Blog z Apetytemcytryny 1,5 łyżki przyprawy garam masala (najlepsza jest ze specjalistycznych, orientalnych sklepów) 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duży pomidor 1 łyżka przecieru pomidorowego (ewentualnie) 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła olej rzepakowy sól cukier świeża kolendra do posypania Udka należy wytrybować, usuwając wszystkie kości, chrząstki i większość ścięgien. Można również zdjąć(...)zeszklić. Następnie dodać 1 łyżkę garam masala, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy oraz 3-4 łyżki wody. Całość przemieszać, przykryć i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zblendować sos i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć zamarynowane
Ze smakiem bez glutenuporcje: 1 kg (4 sztuki) czerwonej papryki 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoika) 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Monini Bazylia 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii do dekoracji Przygotowanie zupy paprykowej z ciecierzycą: Ciecierzycę wsyp na dużą blachę. Polej(...)garnka. Czosnek wyciśnij z łupinek prosto do garnka. Odłóż 4 łyżki ciecierzycy do dekoracji, a resztę przełóż do garnka razem ze wszystkimi sokami, które pozostały na blasze. Dodaj przecier pomidorowy, pozostałe 2 łyżki oliwy bazyliowej i zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli krem będzie za gęsty, możesz rozrzedzić go wodą lub bulionem. W moim przypadku
Chilli Czosnek i Oliwarosnąć, pytanie jakie? Pizza z kurkami Składniki: 1 pizza 250 g pszennej mąki 7 g świeżych drożdży 125-140 ml podgrzanego mleka ½ łyżeczki soli 250 g kurek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka winnego octu sól i pieprz do smaku szczypta suszonych ziół prowansalskich 1 cukinia marynowana, tutaj przepis ½ łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz(...)wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku
codojedzeniadodatkiem soi już na Was czeka! Wegańska fasolka po bretońsku Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g białej fasoli (lub 1 puszkę fasoli) 6 kotletów sojowych 400 g przecieru pomidorowego 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii(...)angielskie. Wszystko ze sobą mieszamy. 5. Dodajemy pokrojone kawałki zamarynowanej soi i smażymy całość. Do garnka wsypujemy również zmielony kminek i gałkę muszkatołową. 6. Teraz dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, mielone chilli,wędzoną paprykę, przeciśnięty czosnek i koncentrat. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut. 7. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz
Bananowe Poleprzygotowaniu. Składniki : (z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków) 1duża główka kapusty, 1kg200g mięsa mielonego, 3paczki ryżu (każda po 100g), sól, pieprz, majeranek, 1,5L bulionu, przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki, mąka, 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa na bulion. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować. Kapustę umyć, oberwać(...)palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec lub gotować ok.35-45min. od zagotowania. Do 0,5L bulionu dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie dodać 4 czubate widelce mąki , wymieszać. Polać po gołąbkach, wstawić do piekarnika lub na ogień na kilka minut. Smacznego
W kuchni u Moniki