przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:132/368)

Leczo z cukinią. 187

Składniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana(...)miękka, dodać do niej wszystkie składniki i dusić. Gdy jest za mało wody, dolać. Po kilkunastu minutach spróbować wodę, doprawić w razie potrzeby. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Smacznego

W kuchni u Moniki
Bigos z młodej kapustki 150

składniki* 2 główki młodej kapusty* 4 młode marchewki* 2 młode cebulki* 1 pęczek koperku* 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 25 dag wędzonych żeberek* 20 dag chudej łopatki wieprzowej* przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory* sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy* pieprz cayenne* kminek mielony* cząber* tymianek* rozmaryn* ziele angielskie* owoce jałowca* vegetaSposób wykonaniaKapustę poszatkować, obgotować, odcedzić(...)cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z kapustą.Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i rozmarynu, pokrojony koperek i przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić solą,  pieprzem, w razie potrzeby dodać jeszcze po trochu pozostałych przypraw i ziół i dusić jeszcze

Mix smaku
Pizza na chrupiącym, cienkim cieście :) 219

Składniki  Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli   Sos:  250 ml przecieru pomidorowego  3-4 łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki:Można dodawać to co każdy lubi :)U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Sos:  Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (w przypadku braku takiej temperatury w piekarniku nastawiamy na możliwie najwyższą.). Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną olejem

Czerwona Porzeczka
Jaglanka z warzywami 103

auto'); ga('send', 'pageview'); -50 g kaszy jaglanej -jedna nieduża cebula -2 ząbki czosnku -1 papryka czerwona -1papryka biała  -1cukinia ok. 200 g -przecier pomidorowy -sos paprykowy - opcjonalnie -ulubione zioła, np. tymianek, oregano, bazylia -zielenina: szczypiorek, pietruszka -sól i pieprz do smaku -olej do podsmażania Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę(...)całkiem nie zakryć warzyw. Posolić do smaku, dodać świeże lub suszone zioła, przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu do miękkości kaszy ( ok.15 min )  Dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego lub  domowego keczupu i dwie łyżki  sosu paprykowego - opcjonalnie. Chociaż muszę powiedzieć, że ten sos bardzo podnosi walory smakowe potrawy.  Odkryć pokrywkę, doprawić pieprzem, chwilę jeszcze wszystko

Kulinarne przemyslenia
Ketchup z cukinii i pomidorów 86

Zimą wystarczy wyciągnąć, odkręcić, podgrzać, dodając ulubione dodatki i pyszny, zdrowy obiad gotowy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3,5kg cukinii 2kg dojrzałych pomidorów 1,2kg cebuli 400g przecieru pomidorowego 1,5szkl. soli 1 i 3/4szkl. cukru 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3/4szkl. octu (adsbygoogle(...)pokrojone w kostkę pomidory. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Dodaję cukier i powoli podgrzewam, doprowadzając do zagotowania. Warzywa gotuję około 30 minut, po czym dodaję ocet, przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą w proszku oraz pieprz. Wszystko mieszam i gotuję jeszcze około 10-15 minut. Następnie sos blenduję na jednolitą konsystencję i gorący przekładam do wyparzonych słoików

Waniliowe Improwizacje
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 184

puszka czerwonej fasoli - odsączona i opłukana 2 puszki pomidorów bez skóry lub około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki(...)wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, bulion i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy porwane na małe kawałki lub dość grubo pokrojone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BOGRACZ Z KLUSECZKAMI 342

SKŁADNIKI :   1 kg mięsa ( łopatka, karczek wieprzowy ) 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów krojonych 2 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomidorowego  1 marchew, pietruszka, kawałek selera 3 ziemniaki 1 liść laurowy, ziele pieprz w ziarnkach 2 kostki rosołowe 2 litry wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej(...)kostkami rosołowymi. Chwilkę podpiekamy ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy całą jarzynę.  Bogracz gotujemy pod przykryciem około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy zupę przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy i ketchup.  Jajka przekładamy do miseczki, mieszamy z mąką aż powstanie gęste ciasto. Wlewamy ciasto do zupy i energicznie mieszamy aż powstaną małe kluseczki.  Bogracz chwilkę gotujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem w Sosie Pomidorowym 216

idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..) 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 duże cebule (około 200 g ) 500 g mięsa mielonego 3 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz papryka ostra olej(...)razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję mielone mięso i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut – zakręcam gaz sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki makaronowej: Do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję sos i całość

Uwaga Babcia Gotuje
Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i suszonym koperkiem 123

smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej, 20g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 brokuła, 250g filetu z dorsza, 150g pieczarek, 1 cebula, 50g sera żółtego, 1/2 łyżki suszonego koperku, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. We wodzie rozpuszczam drożdże oraz(...)mniejsze kawałki, podsmażam po 2 minuty z każdej strony na oleju. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron w sosie mięsno dyniowym. 95

inaczej. Ale też smacznie! Zapraszam! Składniki; 30 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dag dyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki) sól, pieprz, łyżeczka cukru 20 dag makaronu ( u mnie grube rurki) 2-3 łyżki oleju(...)skórki. Kroimy w kostkę i również dodajemy do mięsa. Sos mieszamy aby nam nie przywarł. Smażymy a właściwie już dusimy aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem a także aby złagodzić nieco kwaśny smak pomidorów dodajemy około łyżeczki cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Przed podaniem

Radość kipiąca uśmiechem.
Bez mięsa na obiad, czyli bakłażan w pomidorach. 284

bakłażan w tym wydaniu, gości w Jej kuchni co najmniej raz w tygodniu ;) Składniki: 1 mały bakłażan  2 łyżki oliwy extra vergine 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 świeże pomidory sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru 20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej 100 gram makaronu (najlepiej typu rurki) Przygotowanie(...)mieszamy i podlewamy ewentualnie małą ilością wody, tak by się nie przypalał. Najlepiej do tego celu użyć wody z gotowania makaronu. Kiedy Bakłażan zmięknie (ale nie będzie rozlazły), dolewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Dusimy do "otworzenia się smaków. Na koniec wrzucamy świeże pomidory i dusimy dopóki lekko nie zmiękną. Mieszamy z makaronem lub wg upodobań podajemy na makaronie

Kuchnia po mojemu
Marokański kurczak z figami 169

łyżki stołowe masła lub oliwy do smażenia opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak 2 łyżki stołowe mąki   1 łyżka stołowa białego sezamu Sos   500 gra mów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego   1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli   5 łyżek wytrawnego białego wina   1 łyżka stołowa miodu   1/2 łyżeczki ostrej(...)następnie spiąć wykałaczkami    Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły . Sos   W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę , wino, miód i przyprawy . Doprowadzić do wrzenia , dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza z oscypkiem 225

przepis z Pizza Hut :P ) SMACZNEGO! :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos: 250 ml przecieru pomidorowego  3-4 łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Pozostałe składniki: połówka czerwonej papryki 8 plasterków oscypka 10 plasterków salami 100g startego żółtego sera(...)gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.Paprykę kroimy na mniejsze części. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju. Cebulę kroimy w piórka, salami

Czerwona Porzeczka
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12011

PIECZARKAMI (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi indyka - 200 gram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml przecieru pomidorowego - łyżka koncentratu pomidorowego - natka pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany - 2 łyżki sosu sojowego - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz(...)odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka.  Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą

Zgrabne Gotowanie
Strrrasznie halloweenowe tosty! 86

paryska * awokado, * masło orzechowe * kilka borówek * banan * pestki słonecznika * twarożek * jajko na twardo * czarne oliwki * szczypiorek * kilka plastrów sera * salami, szynka lub jakaś inna wędlina * rzodkiewka * papryka * ketchup lub przecier pomidorowy * nori Frankentost! Tosty opiekamy w tosterze lub na patelni. W międzyczasie obieramy awokado, a miąższ rozgniatamy widelcem na pastę. Tost smarujemy pastą z awokado. Kilka oliwek kroimy na pół(...)mniejsze i większe paski i układamy z nich szwy. Gotowe! Strrraszna mumia! Tosty opiekamy w tosterze lub na patelni. Ser kroimy w długie paski. Tost smarujemy ketchupem lub przecierem pomidorowym. Na dolnej połowie tosta układamy wybraną wędlinę. Paski sera układamy na toście tak, by wyglądały jak bandaże mumii. z 2 plastrów oliwek tworzymy oczy. Tosty możemy podać w takiej formie

Mostek w kuchni