soli kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kolendry, 6 suszonych moreli, sos: 2,5 marchewki, 2 laski selera naciowego, 1 cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 7 suszonych moreli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, suszona bazylia, suszona natka pietruszki, pieprz cayenne (po 1 łyżeczce), świeża natka pietruszki do ozdoby. Wykonanie: Cebulę szklimy(...)jego wykonanie poniżej). Sos: Marchewkę, seler i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy 3 minuty. Wszystko (wraz z suszonymi morelami) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sos, którym zalewamy pulpety. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki : 600g wołowiny 1 duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków 2 listki laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1-2 suszone papryczki chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki oliwa/masło do smażenia Przygotowanie(...)tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i dusić przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 2-3 godziny. Następnie dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki i paprykę pokrojoną w paski. Dusić przez kolejne 2-3 godziny
Codzienne Gotowanieryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju(...)smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut
Mama Gotujekapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz(...)odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy pokrojoną kapustę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, pokrojoną kiełbaskę i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie
Rozpustne gotowaniepotrawy, więc muszą być najlepsze 🙂 Przepisów na śledzie po kaszubsku jest wiele i różnią się od siebie odrobinę dodatkami, choć baza pozostaje ta sama. Bazą jest olej, cebula i przecier pomidorowy dodatki, jakie można znaleźć w przepisach to suszone śliwki i rodzynki. Dziś przygotowałam najprostsze śledzie po kaszubsku, bo bez dodatku suszonych śliwek i rodzynek, ale jeśli je lubicie, możecie(...)przez kilka minut ciągle mieszając, kiedy cebula zrobi się szklista dodać do niej cukier, liście laurowe , ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz majeranek , kiedy cukier zacznie się karmelizować dodać przecier pomidorowy i zmiksowane pomidory. Całość smażyć przez 5 kilka minut mieszają od czasu do czasu, na koniec dodać resztę oleju. Doprawić przyprawami, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Filety
SprawdzonaKuchnia.plwiększa, mielone z drobiu 60 dag, ryż 4 torebki, przyprawa do mięsa duszonego Galeo 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 sztuki, jajka 2 sztuki, woda 5 szklanek, kucharek 1 łyżka, przecier pomidorowy 200 gram, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną,przyprawą do mięsa mielonego(...)pary gotować z 35 minut, po spuszczeniu ciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem i do rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz. Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy, kucharka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić pieprzem,solą - pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubięspokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy 100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt cukier 1 łyżka przyprawa do potraw warzywna gosposia 1 łyżka Wykonanie: Grzyby zalewamy(...)patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś.Bigos wychodzi przepyszny :) Zawekowałam na święta
Różowa kuchniapostanowiłam urozmaicić ją pulpecikami, natomiast do samej zapiekanki dałam dość sporo warzyw, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu tagliatelle Malma 600ml passaty (przecieru) pomidorowego 200g pieczarek ½ dużej papryki żółtej ½ dużej papryki czerwonej 350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju(...)łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Pulpeciki: Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić
Fabryka pomysłówwędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku 2 duże cebule 2 marchewki(...)minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią. Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił. Marchew i seler ścieramy na tarce
Kulinarne Fantazje Marioliindyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę(...)drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy
Radość kipiąca uśmiechem.dorsza, soli lub mintaja. Składniki: - 0,5 kg pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 zielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby - 4 łyżki przecieru pomidorowego - olej - sól, pieprz - łyżeczka suszonych ziół prowansalskich - łyżeczka suszonego oregano Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy(...)Rybę solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Połowę filetów przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy częścią pieczarek i papryk. Tworzymy kolejną warstwę. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut
Pan i Pani Smith w kuchnistołu :) CHILI CON CARNE (4 porcje) Składniki: - 500 gram mięsa wołowego, mielonego - 1 duża cebula - 2 papryczki chili - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - puszka fasoli czerwonej konserwowej - 300 gram przecieru pomidorowego - kilka listków świeżego oregano - oliwa z oliwek - sól, pieprz Do podania: tortilla lub ryż, kwaśna śmietana Zaczynamy jak zawsze od cebuli. Należy pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić(...)pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw :) Gdy mięso będzie już gotowe, pora na dodanie reszty składników: fasolki, przecieru pomidorowego oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z tortillą (zwykłą lub tzw. tortilla chips) lub ryżem oraz kwaśną śmietaną dla złagodzenia ostrego smaku
Zgrabne Gotowanieokoło 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej) 1-2 papryczki chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 pomidory 1/4 szklanki bulionu (lub wody) 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: ok 10dkg żółtego sera najlepiej mozzarella, ale może być też gouda lub inny olej do smażenia domowy(...)zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o małych
Blog z Apetytemmielonego pieprzu Kamis 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso(...)pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec próbujemy sos i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Uwaga
Słodkie okruszkifilety śledziowe (400 g) • 3 łyżki octu 10% • 80 g rodzynek • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 1 listek laurowy • 2 ziela angielskie • świeżo zmielony czarny pieprz • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międyzczasie(...)cebulę i mieszając zeszklić ją, przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę. Ostudzić, następnie układać śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem. Wstawić
KUCHNIA POLSKA