przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:130/368)

BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 109

wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku 2 duże cebule 2 marchewki(...)minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią.  Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił. Marchew i seler ścieramy na tarce

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 195

indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę(...)drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczona ryba po bolońsku 223

dorsza, soli lub mintaja. Składniki:  - 0,5 kg pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 zielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby  - 4 łyżki przecieru pomidorowego - olej - sól, pieprz - łyżeczka suszonych ziół  prowansalskich - łyżeczka suszonego oregano Sposób przygotowania:  Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na złoty kolor.   Pieczarki myjemy i kroimy(...)Rybę solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.  Połowę filetów przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy częścią pieczarek i  papryk. Tworzymy kolejną warstwę. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym.  Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Chili con carne 170

stołu :) CHILI CON CARNE (4 porcje) Składniki: - 500 gram mięsa wołowego, mielonego - 1 duża cebula - 2 papryczki chili - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - puszka fasoli czerwonej konserwowej - 300 gram przecieru pomidorowego - kilka listków świeżego oregano - oliwa z oliwek - sól, pieprz Do podania: tortilla lub ryż, kwaśna śmietana Zaczynamy jak zawsze od cebuli. Należy pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić(...)pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw :) Gdy mięso będzie już gotowe, pora na dodanie reszty składników: fasolki, przecieru pomidorowego oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.  Podawać z tortillą (zwykłą lub tzw. tortilla chips) lub ryżem oraz kwaśną śmietaną dla złagodzenia ostrego smaku

Zgrabne Gotowanie
Zapiekanki meksykańskie 80

około 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej) 1-2 papryczki chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 pomidory 1/4 szklanki bulionu (lub wody) 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: ok 10dkg żółtego sera najlepiej mozzarella, ale może być też gouda lub inny olej do smażenia domowy(...)zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o małych

Blog z Apetytem
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym 158

mielonego pieprzu Kamis 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso(...)pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec próbujemy sos i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Uwaga

Słodkie okruszki
Śledzie po sułtańsku 98

filety śledziowe (400 g) • 3 łyżki octu 10% • 80 g rodzynek • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 1 listek laurowy • 2 ziela angielskie • świeżo zmielony czarny pieprz • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międyzczasie(...)cebulę i mieszając zeszklić ją, przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę. Ostudzić, następnie układać śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem. Wstawić

KUCHNIA POLSKA
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 138

fasola 200 g • zielona fasola szparagowa 450 g • biała cebula 2 szt •  kukurydza 50 g • biały ryż 50 g • pomidory 3 szt Pozostałe składniki • sambal oelek 1 łyżeczka • przecier pomidorowy 3 łyżki • czarny pieprz 1 szczypta (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kurczak Umyte i wysuszone piersi z kurczaka kroimy w kawałki na 1-2 cm. Dodajemy sól, paprykę, sok z limonki(...)oleju paprykę z cebulą i dusimy przez 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy kurczaka i ponownie dusimy przez 3 minuty. Dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, sambal oelek, przecier pomidorowy  i dusimy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Całość mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i tortillą

chefintheforest
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 385

mielonego wołowo-wieprzowego 1000 ml tłustego domowego rosołu 150 g cebuli 100 g papryki czerwonej 100 g papryki zielonej 200 g pędów bambusa 20 g papryczki chili 250 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku papryka słodka mielona papryka ostra mielona majeranek bazylia suszona sól himalajska pieprz czarny mielony 100 g tłuszczu do osmażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane) olej(...)podsmażyć tak aby nie było surowe. Całość zalać gorącym rosołem i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Pędy bambusa odsączyć na sitku z zalewy. Do garnka dodać przecier pomidorowy oraz odsączone pędy. Całość gotować przez 5-10 minut na malutkim ogniu przyprawiając do smaku wszystkimi przyprawami tzn. solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, majerankiem i bazylią. Najlepiej smakuje

Ola la LCHF
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 160

pomidorów  1 papryka czerwona 1 czerwona cebula  1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku  2 gałązki selera naciowego  1/2 małej papryczki chilli  1 opakowanie przecieru pomidorowego ( u mnie z Lidla w kartoniku ) 1/2 łyżeczki kuminu  1 puszka ciecierzycy w puszce  ew. pieprz oliwa    Piekarnik włączamy na 180 C, formę wykładamy papierem(...)rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i po chwili dodajemy czosnek, a po kolejnych kilku minutach dodajemy selera. Całość przesmażamy, dodając papryczkę chilli i kumin, mieszamy dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego i około 1 kubek wody. Całość zagotowujemy.  Wyciągamy z piekarnika warzywa, ściągamy skórkę z papryk i pomidorów, przekładamy do garnka wraz z pietruszką i marchewką i dokładnie całą

Kuchnia na wzgórzu
Pikantny gulasz w bułce 183

porcji: 10 dużych bułek 800g szynki surowej 350g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 papryczka pepperoni 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 pomidor mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 50g śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis 1 łyżeczka przyprawy do steków Bella- Bis sól, przyprawa w płynie do smaku Sposób(...)krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.  3. Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie. 4. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym gulaszem napełniamy bułki

Kuchnia w czekoladzie
Potrawka warzywna z salami 215

kostki 600g ziemniaków 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli (ostrożnie, sól jest już w salami i bulionie) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego Instrukcje Salami kroimy w plasterki o grubości 7-8mm. Jeśli mają dużą średnicę, dzielimy na jeszcze mniejsze części. Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski(...)salami przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając smażymy całość jeszcze przez 1 minutę. Dolewamy bulion oraz równoważną mu ilość gorącej wody. Dodajemy mieloną paprykę, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Wówczas zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę

Kulinarna Pokusa
Ryba po grecku 863

smażenia olej rzepakowy Rapso 4  marchewki1 pietruszka0,5 selera1 cebula2 ząbki czosnku 2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżki sosu cygańskiego2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić(...)lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa i dorsza warstwami zaczynając

Ala piecze i gotuje
Pašticada z Chorwacji 75

bulionu warzywnego 3 cebule pokrojone w talarki 2 marchewki pokrojone w paski 1 seler naciowy pokrojony w kostkę 2 korzenie pietruszki pokrojone w paski 1 łyżka mąki 100 ml przecieru pomidorowego 2-3 liście laurowe 1 szklanka wina Prošek lub Porto 2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonych śliwek Świeża pietruszka 2 łyżki cukru Sól Pieprz świeżo zmielony(...)smażą, wlej bulion do rondla z wołowiną i zacznij je gotować.  Po czwarte przełóż zawartość patelni do rondla, dodaj resztę warzy, śliwki, wina, oczywiście pomniejszone o duży łyk, przecier pomidorowy, liście, posiekaną pietruszkę i dopraw cukrem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 120-180 minut, aż mięso będzie miękkie.  Po piątek miękkie mięso przełóż

RafalCook
Chili con carne 169

składniki, które się w niej znajdują. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej wołowiny 2 cebule białe 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 10 dag przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego Oliwa z oliwek lub smalec do smażenia Sól, zioła(...)wołowinę . Często mieszaj aby nie przypalić dania Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Dodaj do mięsa i smaż około 10 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko dokładnie oraz dodaj przecier pomidorowy. Gdy składniki się połączą dodaj bulion. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj kukurydzę , fasolę i wszystko razem gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!