przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:130/368)

szybkowar- gołąbki mięsno-ryżowe... 133

łyżka, przyprawa do wieprzowiwny 1 opakowanie, jajka 2 sztuki "L", cebula podsmażona 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 7 szklanek, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie, 4 sztuki, przecier pomidorowy 190 gram słoiczek, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, woda 3/4 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka Z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście ściągając(...)zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimne gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki. - gołąbki z szybkowara są mega delikatne, aromatyczne, smaczne, w szybkowarze najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza na spodzie z cukinii 114

jajko 5 łyżek mąki pszennej 20 g startego sera 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1/2 łyżeczki soli Sos: 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 4-5 łyżek wody sól, pieprz do smaku dodatki według uznania (u mnie ser, czerwona cebula, szynka, papryka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)st.C. na 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, przyprawy i zioła. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzchu poukładać ulubione dodatki. Posypać startym żółtym serem i ziołami. Wstawić ponownie do piekarnika

Danka Pichci
Gulasz z czerwoną soczewicą 181

gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią(...)dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba. Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby się rozgotowała i rozpadła dzięki temu zagęści nam gulasz

Monia miesza i gotuje
Zupa z czerwoną soczewicą. 243

obraniu), 1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu), kawałek selera (55g), łodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej soczewicy, 200 g przecieru pomidorowego, przyprawy: sól ( może być przyprawa uniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie:     Pałki kurczaka(...)miękkie. Dodać szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować.     Smacznego

W kuchni u Moniki
Matias z rodzynkami== Matias con uvetta 171

przecier pomidorowy kupny ,lub wlasnej produkcji Tutaj                                                                 3-4 średnie cebule      Zalewa -----na 1lwody(...)około 3 godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy,i szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy

w mojej kuchni
Gulasz z sarny - dziczyzna 109

pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca  3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego szklanka wody pęczek świeżej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)tymianek.  Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby.   Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę.  Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając

Niezły Młynek
Gulasz z sarny - dziczyzna 191

pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca  3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego szklanka wody pęczek świeżej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)tymianek.  Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby.   Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę.  Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając

Niezły Młynek
Pyszny sos z cukinią do makaronu lub ryżu – danie bez mięsne – propozycja na szybki obiad 135

zdrowy i bezmięsny. Polecam wypróbować przepis. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 500 g makaronu – może być ryż około 500 g cukinii 1 puszka 400 g kukurydzy szklanka 250 ml przecieru pomidorowego – passata około 300 g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku do smaku: około 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz można dodać bazylię, oregano plus do posypania na talerzu: natka(...)cukinię przez około 8 minut, tak żeby zmiękła. Podczas smażenia cukinię delikatnie solę. Po około 8 minutach dodaję pomidorki, czosnek i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, doprawiam przyprawami i całość jeszcze duszę około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do ugotowanego gorącego makaronu (jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje
Odchudzony bigos 414

osób na dietach odchudzających. 4 porcje ok. 600 gramów kiszonej kapusty 250  gramów pieczarek 1 średnia cebula ok. 40 gramów 150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej 60 gramów przecier pomidorowy 30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól pieprz 1 łyżka majeranek pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej szczypta cukru  4-5 kulek ziela angielskiego(...)doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i czosnkiem chwilę smażymy już bez przykrycia i dodajemy włoszczyznę. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej kapusty dodajemy zawartość patelni wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu ok. pół godzinki aby się smaki przegryzły. Jednak jak to zazwyczaj bywa w przypadku bigosu najlepiej smakuje na drugi dzień

Andzia Pichci
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 161

puszka czerwonej fasoli - odsączona i opłukana 2 puszki pomidorów bez skóry lub około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki(...)cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa z wyjątkiem fasoli. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, bulion i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy porwane na małe kawałki lub dość grubo pokrojone

Cztery Fajery
Leczo tradycyjne 160

kiełbasy (u mnie kiełbaski z Lidla "Pikok Pure") 1 duża cukinia (ok 600 g) 3 papryki (najlepiej różnokolorowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 duże malinowe pomidory 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta suszonej ostrej papryki (według uznania) 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku(...)garnka najpierw wrzucić paprykę na około 7 minut, po czym dodać cukinię i gotować kolejne 7-10 minut. Obrać pomidory i pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka razem z przecierem pomidorowym i dokładnie wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze około 10 minut. Leczo polecam zajadać z ryżem, pieczywem lub kaszą. 1 porcja zawiera ok.: 354 kcal 19 g białka

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Paprykarz z wędzonym tuńczykiem i papryką 201

odsączeniu łącznie 200 g tuńczyka) 50 g ryżu 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki   (u mnie przyprawy  Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki  mielonych liści laurowych   1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela(...)bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 1-2 minuty, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy

Smak mojego domu
Fasolka po bretońsku z kiełbasą bekonową. 222

boczku 4 pętka cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku domowa vegeta i pieprz do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 słoiczek przecieru pomidorowego  1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego  2 łyżki oleju Wykonanie : Fasolę namoczyć w wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień odcedzić i przelać zimna(...)kostkę lub pół plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju przełożyć kiełbasę dodać majeranek, paprykę i odrobinę vegety, podsmażyć na rumiano.Usmażoną kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować. Fasolkę można lekko zagęścić aby powstał sosik w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Jeśli wolicie sos bez zagęszczania to nie musicie go dodawać. Przyprawić

Sama słodycz i szczypta chili
filety śledziowe a`la po grecku... 217

łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem(...)dalej smażyć porcje ryby na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc takie śledzie

W Mojej Kuchni Lubię
Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka 466

Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej lub zielonej ½ puszki kukurydzy 8-9 pieczarek 1 papryczka chili 1/3 szklanki sezamu 200 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki orzeszków ziemnych ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa Marynata do mięsa: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki(...)około 5-7 minut, aż się zarumienią. Uważamy aby się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około

Mania Gotowania