przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:133/368)

Przepis na spaghetti bolognese 144

makaron spaghetti, pomidory, ser parmezan i mięso mielone wraz z ziołami przeniesiesz się w świat prawdziwej śródziemnomorskiej kuchni.   Przepis na spaghetti bolognese Składniki dla 4 osób: 500g przecier pomidorowy 500g mięso mielone wieprzowo – wołowe 100g boczek wędzony 100ml czerwonego wina 2 cebule 1 mała marchew ¼ część selera 250ml bulionu 50ml słodkiej śmietanki 30% 2 liście laurowe Sól Pieprz Szczypta(...)mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min. Dodajemy przecier pomidorowy, 250ml bulionu drobiowego, i na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez 45min. Na koniec gotowania sos boloński doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i zalewamy odrobiną słodkiej śmietanki. Pod koniec

Księga-Smaku
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ 127

cukinią oraz makaronem. Polecam zarówno dla małych i dużych :) SKŁADNIKI dla 4 osób : ✂1 duża cukinia ✂1 filet z kurczaka ✂3 garście świeżego szpinaku ✂3 ząbki czosnku ✂500 ml przecieru pomidorowego ✂150 g makaronu mini rurki ✂15 dag sera żółtego tartego np.gouda lub mozzarella ✂Olej do smażenia np rzepakowy ✂Sól i pieprz do smaku ✂2 łyżki przyprawy gyros ✂1 łyżeczka(...)mieszając. Przekładam do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroję w kostkę, przekładam do tego samego garnka i smażę na rumiano. Dodaję przyprawy min. gyros, bazylię i majeranek. Zmniejszam ogień, dodaję przecier pomidorowy oraz makaron rurki. Zmniejszam ogień. Duszę ok 10 min. Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję świeżo krojoną natkę pietruszki. Całość przekładam do naczynia. Posypuję serem żółtym tartym

Gotowanie Patki
Curry z soczewicą i warzywami 169

cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 170 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne(...)wydobycia aromatu.   Dodać marchewkę i smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię. Podsmażyć ją z marchewką ok. 3 minut.  Wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz dokładnie opłukaną i odcedzoną soczewicę. Dusić ok. 7-10 minut do miękkości soczewicy i marchewki ( w zależności

Fabryka pomysłów
Tortilla z wege sosem meksykańskim 109

mąki  kukurydzianej 1 3/4 szklanki wody bardzo ciepłej 2 łyżki oleju kokosowego   szczypta soli oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku   1 szalotka   50 ml przecieru pomidorowego   1 puszka czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy  1 papryczka habanero suszona 0,5 łyżeczki kminu rzymski  0,5 cukinii 3 pieczarki   garść kolendry garść(...)meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i kolendrę. Po 5 min sos będzie idealny

Łycha smaków
Kapuśniak 189

kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka pokroić na paski, wrzucić do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Usunąć szumowiny, nadal gotować na średnim ogniu około(...)się zeszkli. Dodać je do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować. Odcedzić i dodać do kapuśniaku. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać również łyżkę przecieru pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej

wyzwania kuchenne
szybkowar- gołąbki mięsno-ryżowe... 102

łyżka, przyprawa do wieprzowiwny 1 opakowanie, jajka 2 sztuki "L", cebula podsmażona 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 7 szklanek, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie, 4 sztuki, przecier pomidorowy 190 gram słoiczek, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, woda 3/4 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka Z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście ściągając(...)zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimne gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki. - gołąbki z szybkowara są mega delikatne, aromatyczne, smaczne, w szybkowarze najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza na spodzie z cukinii 83

jajko 5 łyżek mąki pszennej 20 g startego sera 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1/2 łyżeczki soli Sos: 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 4-5 łyżek wody sól, pieprz do smaku dodatki według uznania (u mnie ser, czerwona cebula, szynka, papryka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)st.C. na 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, przyprawy i zioła. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzchu poukładać ulubione dodatki. Posypać startym żółtym serem i ziołami. Wstawić ponownie do piekarnika

Danka Pichci
Gulasz z czerwoną soczewicą 151

gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią(...)dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba. Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby się rozgotowała i rozpadła dzięki temu zagęści nam gulasz

Monia miesza i gotuje
Fasolka po diabelsku. 212

Składniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie           Sposób przyrządzania(...)mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Na końcu wrzucić pokrojone dymki ze szczypiorkiem, przemieszać i podawać na gorąco ze świeżym pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa z czerwoną soczewicą. 176

obraniu), 1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu), kawałek selera (55g), łodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej soczewicy, 200 g przecieru pomidorowego, przyprawy: sól ( może być przyprawa uniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie:     Pałki kurczaka(...)miękkie. Dodać szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować.     Smacznego

W kuchni u Moniki
Matias z rodzynkami== Matias con uvetta 150

przecier pomidorowy kupny ,lub wlasnej produkcji Tutaj                                                                 3-4 średnie cebule      Zalewa -----na 1lwody(...)około 3 godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy,i szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy

w mojej kuchni
Gulasz z sarny - dziczyzna 84

pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca  3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego szklanka wody pęczek świeżej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)tymianek.  Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby.   Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę.  Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając

Niezły Młynek
Gulasz z sarny - dziczyzna 163

pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca  3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego szklanka wody pęczek świeżej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)tymianek.  Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby.   Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę.  Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając

Niezły Młynek
Pyszny sos z cukinią do makaronu lub ryżu – danie bez mięsne – propozycja na szybki obiad 102

zdrowy i bezmięsny. Polecam wypróbować przepis. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 500 g makaronu – może być ryż około 500 g cukinii 1 puszka 400 g kukurydzy szklanka 250 ml przecieru pomidorowego – passata około 300 g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku do smaku: około 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz można dodać bazylię, oregano plus do posypania na talerzu: natka(...)cukinię przez około 8 minut, tak żeby zmiękła. Podczas smażenia cukinię delikatnie solę. Po około 8 minutach dodaję pomidorki, czosnek i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, doprawiam przyprawami i całość jeszcze duszę około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do ugotowanego gorącego makaronu (jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje