uproszczonej, zdrowej i lekkiej wersji, którą dziś się z Wami podzielę. :) Dietetyczna seleryba po grecku Składniki: 1 kg marchewki 0,7 kg pietruszki 2 cebule 1 jabłko przecier pomidorowy 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól himalajska, pieprz 1 seler 4 arkusze nori opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Obrany seler pokrój na 1 cm plastry. Przełóż pokrojony(...)objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Ostudzone warzywa podawaj na obwiniętym w nori selerze. Smacznego
wegujemyinaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Obydwie fasole wsypujemy do dwóch osobnych garnków, zalewamy zimną(...)obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni po smażeniu kiełbasy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę
Bajeczna Kuchniałyżki bułki tartej sól, pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 szklanka fasoli białej ugotowanej 1 cebula duża 20 dkg pieczarek 2 liście laurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka(...)które obtaczam w mące. Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wkładam klopsiki na wierzch
wesoła kuchniaoglądania meczów. Udanego kibicowania !!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 20g drożdży, 1/2 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone, 1 pomidor, 100g szynki. 50g prażonych orzechów nerkowca MAKAR , 50g sera żółtego, sól, pieprz, oregno, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : W letniej wodzie rozpuszczam świeże(...)szklę na oleju. Szynkę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
Tradycyjna kuchnia Kasidobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej kolekcji • sól • pieprz • 1 łyżkę mąki • 5 kulek ziele angielskie • 2 duże liście laurowe Sposób przygotowania(...)drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę .Posypać górę bigosu łyżką mąki
W królestwie smaków Beatypozostałych zrobię ketchup. Przepis na ketchup w kolejnej odsłonie :) Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Składniki: 3 cukinie pęto kiełbasy (np. toruńskiej) 2 cebule 2 pomidory 200-300 ml przecieru pomidorowego łyżka masła 2 łyżki oliwy łyżka cukru zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Wykonanie(...)podsmażamy. Gdy kiełbasa jest podsmażona dodajemy pokrojoną w większą kostkę cukinię. W międzyczasie obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy je w kostkę. Dodajemy pomidory do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Dusimy wszystko ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka. Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Pyza i SurówkaSkładniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 3-4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w małe kawałki (lub 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki) 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego garść makaronu, np. penne lub kasza jaglana zioła: bazylia, oregano, lubczyk sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)Pokrój cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie. Wlej do garnka około 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, makaron lub kaszę i gotuj paręnaście minut do miękkości. Posyp zupę ziołami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Źródło: http://www.wdk.podkarpackie.pl/ Niezwykła gratka
Qlinarnie i Qlinarniejakąkolwiek inną fasolą i tak wyjdzie rewelacyjnie. Danie to wygląda niezbyt zachęcająco,ale jest pyszne. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 250 g czarnej fasoli 200 g kiełbasy 4 cebule przecier pomidorowy 1 łyżeczka cukru sól chilli liście laurowe ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki sumaku Wykonanie: Fasolę namoczyć przez(...)następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez co najmniej godzinę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Mama Gotujełyżeczka smalcu lub oliwy 1 czerwona cebula 1 por 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły(...)przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę. Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Do wyrośniętego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie zagniatamy, odkładamy na kilka minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimały kabaczek lub połowa dużego 4 kiełbasy 2 cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie obieramy i kroimy(...)kostkę i dorzucamy do reszty. Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem. Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki i chili. Dusimy chwilkę razem i podajemy w wydrążonej bułce lub w miseczce z bułką
Kolizje Smakówszklanki zielonej soczewicy 4 liście z białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 1/4 selera 4/5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy szczypta kurkumy szczypta ostrej papryki sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Pałki z kurczaka zalać 2,5 l zimnej wody, dodać sól, ziele(...)ziemniaki. Zanim ugotują się ziemniaki obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć je na złoto na oleju. Dodać cebulę z czosnkiem do zupy. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać przecier pomidorowy, kurkumę pieprz oraz ostrą paprykę. Podawać gorącą z pajdą chleba. Smacznego
Krylowa Kuchniafasolkę po bretońsku (6 porcji): 400 g suchej białej fasoli 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (podwawelskiej) duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku sól pieprz Fasolę zalać zimną wodą 10 centymetrów ponad jej poziom i odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić, po czym wlać(...)zarumienienia i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Całość przerzucić do garnka. Gotować kilka minut. Wlać pomidory z puszki i dodać przecier pomidorowy. Wsypać majeranek. W razie potrzeby dodać kolejną porcję soli i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Gotować jeszcze około 15 minut. Całość należy regularnie mieszać tak, aby nic nie przypaliło się
Karola gotujePorcji: 3,5 l Czas gotowania: 3 godziny Składniki 2, 2 kg obranej dyni 700 g obranej cebuli 700 g oczyszczonej papryki 200 ml octu 700 g cukru kartonik przecieru pomidorowego łyżeczka chili 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano sól do smaku Przepis 1 Dynię obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy(...)wody, podlewamy warzywa wodą, aby się nie przypaliły. Kiedy warzywa zmiękną, mieszamy je w dużym garnku. Dokładnie blendujemy. 3 W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, przecier pomidorowy oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Kiedy zalewa będzie ciepła, dodajemy do niej zblendowane warzywa. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. 4 Na sam koniec jeszcze
Kuchnia Bazyliimięsnego ;) Zapraszam! Gulasz z kaszą pęczak Składniki: 3 małe papryki: czerwona, żółta, zielona mała puszka kukurydzy 1 średnia cukinia 200g pieczarek 500g mięsa gulaszowego 2 małe cebule 5 łyżek przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa szczypta majeranku kasza pęczak ugotowana na sypko oliwa Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić dowolnie (u mnie średnia kostka). Na rozgrzanej(...)pieczarki, kukurydzę odsączoną z zalewy. Wzbogacamy resztą przypraw, dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym wymieszanym z 3 łyżkami wody. Mieszamy dokładnie i zostawiamy jeszcze na chwilę, żeby wszystko się połączyło. Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Gorący gulasz wykładamy na kaszę. Smacznego
Tagebuch po polsku