tyle obfita, że daniem tym nasyci się duża rodzina, a mniejsza będzie miała danie na dwa dni. Składniki na kurczaka z warzywami 2-3 ćwiartki kurczaka 1 l przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 / 2 dyni piżmowej 2-3 średnie ziemniaki 2 łyżki oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 1 / 4 łyżeczki chili sól, pieprz(...)pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić w plastry. Na dno naczynia z grubym dnem wsypać marchewkę, na nią seler, ziemniaki i dynię. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z oregano, papryką słodką i chili. Garnek przykryć pokrywką, wstawić na średni ogień. Gotować 60-70 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu potrawę
niecodziennikparyszklanki mąki, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli olej farsz: 500 g mięsa mielonego z szynki, 500 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano, łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki masła, sól, pieprz ser żółty około 200 g Przygotowanie: Naleśniki: Składniki(...)rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła dodajemy mięso mielone, starty na tartce do czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, suszone pomidory, papryczkę słodką. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pieczarki i drugą łyżkę masła. Smażmy pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Blachę do pieczenia wykładamy
Lena Gotujeporcję. Składniki: ok 1,30 kg cukinii (zielona i żółta) 500 g czerwonej papryki 400 g cebuli 0,5 szkl octu 10% 0,5 szkl cukru 200 g przecier pomidorowy 4 ząbki czosnku 3/4 łyżki soli himalajskiej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Młode cukinie umyć i razem ze skórką pokroić(...)czasu warzywa przemieszać. Warzywa razem z zalewą doprowadzić do wrzenia dodać cukier, przyprawy pokrojony czosnek i wymieszać. Gotować aż warzywa będą al dente a następnie wlać ocet dodać przecier pomidorowy i ponownie gotować kilka minut nie zapominając o mieszaniu. Jeśli nadmiar płynu się wygotuje a chcemy mieć sos rzadszy dolać wodę. Gorący sos przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić. Włożyć
Ala piecze i gotujesztuka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, płatki owsiane 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 1/2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, przecier pomidorowy 1 kartonik, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego mięso mielone włożyć(...)oleju rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz z patelni po smażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. 2. Następnego dnia odcedzić(...)kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości
Dziś Ja gotujewołowego 400 g makarony świderki, zamiennie kokardki, kolanka, makaron krótki 1 cebula 2 duże pieczarki 3 ząbki czosnku połowa ostrej papryczki 1 pomidor 1 czerwona papryka 400 ml passaty, przecieru pomidorowego sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki(...)cebulę drobno. Na patelni podsmażam cebulę, chili i czosnek, po chwili dodaję resztę warzyw. Gdy zmiękną dodaję mięso, przyprawiam. Smażę około 10 minut mieszając. Dodaję passatę lub przecier pomidorowy. Przygotowanie sosu beszamelowego: W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, mieszam rózgą, następnie bardzo powoli wlewam (ciągle mieszając rózgą) mleko. Doprawiam do smaku. W naczyniu do zapiekania układam warstwami: makaron, polewam
Zasmakuj Kuchniochotę na tradycyjną potrawę. Tym razem zagościła na naszym stole fasolka po bretońsku. Składniki: - 500g fasolki "Piękny Jaś" - 300g boczku wędzonego - 350g kiełbasy - 1 duża czerwona cebula - 800 ml przecieru pomidorowego - 3 ząbki czosnku - liść laurowy - 4 ziela angielskie - sól, pieprz - 2 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimna wodą (cała ma być pod wodą) i odstawiamy(...)topimy. Na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodajemy wszystkie składniki do garnka z fasolą, zalewamy przecierem pomidorowym i gotujemy przez kolejne 20 minut. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Uważajmy na sól gdyż boczek wędzony sam w sobie jest słony
Pan i Pani Smith w kuchnirodzaju :-D Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka JEDNOGARNKOWE DANIE Z RYŻU I KURCZAKA 400 g ryżu 400 g piersi kurczaka 1 opakowanie azjatyckiej mieszanki warzyw mrożonych 1 butelka przecieru pomidorowego domowego lub 4 pomidory pozbawione skórki i pestek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1l bulionu (może być z kostki) 5 łyżek oleju sól pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy(...)patelnię wylewamy pozostałą część oleju i dorzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i surowy ryż - chwilę podsmażamy. Do ryżu z cebulą i czosnkiem dolewamy połowę bulionu oraz przecier pomidorowy (lub pomidory), podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną część bulionu (ja zużyłam cały litr). Po około 10 minutach gotowania, dodajemy opakowanie warzyw mrożonych
peggiwkuchnikiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 kg kiełbasy suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam) przecier pomidorowy 1 szt Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona słodka 2 łyżeczki Wykonanie(...)odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny
Różowa kuchniaporcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * świeży majeranek posiekany- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy- 2 szt. * sól, pieprz, suszona papryka chili- do smaku Fasolę(...)Chwilę podsmażyć, wlać bulion oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę i podgotować- już bez przykrycia- jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawić solą, pieprzem, suszoną papryczką chili i posypać świeżym majerankiem. Smacznego! :) * fasolę zalać wodą
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: papryka czerwona (1/2 szt.) pieczarki (4 szt.) cukinia (1/3 szt.) cebula dumka (1 szt.) kasza żytnia (1/3 szklanki) przecier pomidorowy lub pomidor (1 szt.) woda (2/3 szklanki) oliwa z oliwek sól bazylia Liczba porcji: 2 Czas: ok. 45 min. Przygotowanie: Kaszę gotujemy razem z posoloną wodą, aż woda zostanie przez nią wchłonięta. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy(...)cukinii oraz nóżki pieczarek kroimy w kostkę i dorzucamy do smażącej się cebuli. Z papryki wycinamy 2 ćwiartki. Pozbywamy się gniazda. Kiedy kasa jest prawie ugotowana dodajemy do niej przecier pomidorowy lub pomidora pokrojonego w kostkę oraz zawartość patelni. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Kawałki papryki, cukinię oraz kapelusze pieczarek napełniamy kaszą i układamy na polanej oliwą brytfance. Pieczemy
Weganka gotujeSkładniki: drożdże suche 7 gram/opakowanie, woda ciepła 250 ml, mąka pszenna 250 gram, sól 1 łyżeczka, cukier 1/2 łyżeczki, oliwa z oliwek 2 łyżki DODATKI: przecier pomidorowy 4 łyżki, oregano - ile potrzeba, cebula 2 sztuki, papryczka chilli 1 średnia/suszona, pieczarki 6 większe, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, szynka 8 gram/opakowanie, ser żółty 10 dag, roszponka 1/2 opakowania(...)minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia ręce posmarować oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni LubięJesień zawitała na całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój
kulinarnyJaobieramy ze skóry - kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką papryki słodkiej.W zależności od upodobań dodajemy paprykę ostrą i ewentualnie troszkę chili. Dodajemy przecier pomidorowy i szczyptę cukru.Mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ,aż cukinia będzie miękka. Często mieszamy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemakaronowa z kurczakiem. Składniki 2 filety z kurczaka 500 g makaronu 30 ml oliwy z oliwek cebula 2 średnie marchewki mała cukinia 2 grube plasterki szynki puszka pomidorów mały przecier pomidorowy 1/3 szklanki słodkiej śmietany 200 g sera cheddar sól, pieprz, zioła prowansalskie Oczyścić piersi kurczaka z widocznego tłuszczu i ścięgien. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Makaron ugotować(...)papierowy do odsączenia. Wrzucić do rondla cebulę, marchew i pokrojoną w kostkę szynkę. Dusić na średnim ogniu przez 10 minut, stale mieszając. Dodać cukinię, pomidory z puszki i przecier pomidorowy rozmieszany w kilku łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu. Zawartość rondla wymieszać z makaronem, kurczakiem i śmietaną. Doprawić przyprawami do smaku. Wszystko włożyć
Pomysłowa kuchnia