przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:115/368)

Zupa meksykańska 115

łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle   1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle   Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone(...)laurowy, ziele angielskie, suszony lubczyk, sól, pieprzu i szczyptę chili. Gotujemy aż ziemniaki będą all dente. Następnie dodajemy mieszankę warzywną mexico, czerwoną fasolę,pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przecier pomidorowy, podlewamy ewentualnie wodą, zależy jaką zupę lubicie gęstą czy rzadszą, tyle dodajecie płynu, gotujemy aż papryka delikatnie zmięknie. Gdy zupa będzie gotowa przyprawiamy ewentualnie do smaku solą,pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki po meksykańsku 147

wołowego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chilli 1/4 szklanki bulionu (lub wody) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju- do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra, świeża bazylia       *** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy(...)przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut *** *** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Na końcu danie posypujemy posiekaną świeżą bazylią i odkładamy do wystudzenia

Blog z Apetytem
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami 1051

Polecam!     Składniki: 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ 1 filet z kurczaka 10dkg pieczarek 1 niewielka papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 15dkg żółtego sera 3 łyżki przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia   *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy(...)każdym naleśniku układamy po około 3 łyżki farszu *** *** Farsz posypujemy garścią startego żółtego sera *** *** Naleśniczki zwijamy w ruloniki i układamy w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu *** *** Z wierzchu naleśniki polewamy przecierem pomidorowym i obkładamy odłożonymi wcześniej pieczarkami *** *** Całość posypujemy startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy na ciepło posypane posiekaną zieloną

Blog z Apetytem
Leczo z indykiem i pieczarkami 196

sojowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 250 g pieczarek 1 zielona cukinia 500-700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek(...)talerz. Na tej samej patelni podsmażyć al dente papryki z cukinią. Pod koniec dodać pieczarki i jeszcze chwile podsmażać aż pieczarki częściowo odparują.  Całość zalać bulionem dodać mięso, przecier pomidorowy, suszone pomidory i dusić do momentu aż płyn częściowo odparuje. Gotowe danie doprawić do smaku solą, pieprzem. Można podawać w sosie własnym lub zagęścić wg uznania mąką rozmieszaną

Ala piecze i gotuje
Karkówka duszona w sosie łwasnym 105

około 1 cm przyprawa do karkówki 1 opakowanie 1 duża cebula ziele angielskie i liść laurowy po 3 sztuki olej do smażenia masło i mąka do zasmażki 6 łyżek przecieru pomidorowego Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski, posyp je przyprawą do karkówki, wymieszaj dokładnie z nią mięso i odstaw na godzinę do lodówki po godzinie wyjmij mięso z lodówki(...)ziele angielskie i liść laurowy, zalej wszystko wodą do poziomu mięsa, przykryj garnek przykrywką i duś na małym ogniu przez godzinę na krótko przez upływem godziny, dodaj do garnka przecier pomidorowy, ewentualnie dopraw wszystko solą bądź pieprzem, a następnie przygotuj zasmażkę i dodaj ją do garnka dokładnie wszystko wymieszaj, żeby nie zrobiły się grudki z zasmażki duś wszystko razem jeszcze

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Potrawka z indyka z warzywami i kaszą bulgur 107

dzień. Składniki: 300 gram piesi z indyka 2 cukinie 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram kaszy bulgur 1 puszka ciecierzycy 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Przyprawa do leczo Sól, pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy(...)pół plastry, dodajemy do mięsa, dusimy do miękkości. Cukinię kroimy na małe kawałki, dodajemy do warzyw i dusimy przez kilka minut. ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy do potrawki, wlewamy przecier pomidorowy i przez kilka minut dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryka. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, dodajemy do potrawki

Bajeczna Kuchnia
Wątróbka drobiowa z pomidorami 174

pomidorach. Taki troszkę eksperymentalny smak, ale muszę przyznać, że całkiem udany. Wielbiciele podrobów na pewno będą zachwyceni!  0,5 kg. wątróbki drobiowej 2 cebule 4 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego natka pietruszki (do dekoracji) sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany gałka muszkatołowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wątróbkę porządnie wypłukać w zimnej wodzie. Oczyścić z błonek i pokroić w większe kawałki(...)koniec smażenia dodać wcześniej przygotowaną cebulę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę. Dorzucić na patelnię do usmażonej wątróbki z cebulą. Smażyć krótko, następnie dodać przecier pomidorowy i dusić ok 2-3 minuty. Danie doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i gałką. Podawać gorące, posypane natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowa pizza z wędliną i kukurydzą. 212

pizzy - Skworcu 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli Skworcu 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego mała puszka kukurydzy z groszkiem zioła prowansalskie Skworcu czerwona cebula 10 dag sera mozzarella startego na grubych oczkach Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże(...)potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, układamy na wierzchu pizzy. Wkładamy do piekarnika

Radość kipiąca uśmiechem.
Barszcz wołyński 167

garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypta kwasku(...)przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować, dodać do niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać odsączoną fasolkę. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką. Zaprawić gorącym wywarem i wlać do garnka z zupą. Danie doprawić cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Zagotować i wyłączyć

Trzeci talerz
Bigos po jałowsku 149

papryki 1/2 zielonej papryki (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli (można podobną ilość zwykłej fasoli namoczyć na noc i ugotować osobno) 250 g wędzonego boczku 250 g kiełbasy 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany 6 łyżek oleju do smażenia 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)cebulę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich boczek z kiełbasą, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, po czym dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Po kilku minutach, dodajemy śmietanę, wszystko dobrze mieszamy i wyłączamy

Trzeci talerz
Domowy przecier pomidorowy i sos słodko - kwaśny na zimę 173

czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba że nietoperz czasami lokum sobie u nas urządzi :) Przepisu z proporcjami  na przecier pomidorowy nie będę podawała, bo nie ma takiej potrzeby. Wystarczy kilka kilogramów pomidorów (ja zazwyczaj na raz przerabiam 3 - 4 kg) najlepiej odmiany malinówka lub bawole serce, duży garnek(...)Przełożyć do garnka, zagotować i zmniejszyć ogień. Paprykę, cebulę, czosnek oczyścić i drobno pokroić. Ananasa wyjąć z puszki i również pokroić (zachować zalewę). Wszystkie składniki przełożyć do garnka z przecierem pomidorowym. Dodać również kukurydzę i zalewę z ananasa. Gotować około 10 - 15 minut ( w zależności od tego jak drobno pokroiliśmy składniki - czym drobniej tym krócej). Następnie dodać musztardę, ocet, cukier

Nie tylko w kuchni
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 179

pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki.  Wszystko mieszamy i  gotujemy 2 godziny. składnikidomowy bigos

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka z mielonym mięsem, puree ziemniaczanym i szpinakiem + film 80

miłośników mielonego mięsa, ziemniakówi szpinaku.     składniki na żaroodporną formę 23cm x 35cm masa mięsna 500 g mielonego mięsa 2 cebule olej do smażenia 500 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól puree ziemniaczane 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków 100 g roztopionego masła 50 ml ciepłego mleka sól masa szpinakowa 2 opakowania mrożonego szpinaku(...)kostkę. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy mielone mięso i wszystko chwilę podsmażamy. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, wszystko mieszamy doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu, oraz ziołami prowansalskimi, całość gotujemy około 5 minut często mieszając. Tak przygotowane mięso przekładamy do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem i dokładnie

Smakowite Dania
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 176

masła łyzka oliwy 150 g pęczaki listek laurowy sól i pieprz pulpety: 500 g wieprzowiny do zmielenia jajko 2 łyżki bułki tartej wielka garść posiekanej natki pietruszki 100 ml przecieru pomidorowego Pietruszkę, selera i marchew obieramy, myjemy a nastepnie kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy. W duzym garnku rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy na nim 2/3 posiekanej cebuli. Dorzucamy(...)łączymy z bułka tartą, jajkiem, cebulą i połowa posiekanej natki. Solimy i pieprzymy. Mieszamy. Z masy mięsnej robimy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wkładamy je bezpośrednio do zupy. Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy resztę natki i gotujemy ok 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lasagne bologne 138

lazanię pojawił się już jakiś czas temu na blogu, postanowiłam go nieco udoskonalić, a rezultaty możecie podziwiać poniżej. Składniki: ok 12 płatów makaronu lasagne 2-3 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego puszka pomidorów krojonych duża cebula 2 duże marchewki 600 gram mięsa wieprzowo - wołowego 300 g ulubionego sera u mnie gouda łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 2 łyżki bazylii suszonej(...)Cebulę drobno siekamy podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową

Lena Gotuje