pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 szklanki (500 ml, 500 g) przecieru pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ok. 1 łyżeczka oregano ok. 1 łyżeczka bazylii ok. 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól(...)aromaty przeszły sobą. 5) Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu
Fitsweet.meboczku wędzonego · 1 szk. bulionu rosołowego · 3 ogórki kiszone · 200 g przecieru pomidorowego · 2 łyżki musztardy sarepskiej · Mąka pszenna do panierki + 2 łyżki · Olej(...)drugiej dużej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz wcześniej namoczone grzyby i pokroje w pół plasterki ogórki. Gotujemy 20 minut. 4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, musztardę, wsypujemy paprykę ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. 5. Sos łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy. 6. Danie gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilaplacków pszennej tortilli ½ kg mięsa mielonego z szynki 25 dag ulubionej mieszanki warzywnej (meksykańska lub chinska) 1 duża cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 awokado 15 dag żółtego ostrego sera np. cheddar 3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka suszonego oregano Słodka i ostra papryka do smaku Sól morska(...)Dodajemy mięso mielone oraz mieszankę warzywną , przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili. Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy. Awokado obieramy
Wanilia i KardamonCebula -2 Ząbki czosnku - 10 Łyżek ugotowanego ryżu (dowolnego) - 6 garści szpinaku świeżego - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 4 łyżki przecieru pomidorowego - przyprawy do dania: sól i pieprz do smaku 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki - 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję a następnie dokładnie nacieram przyprawami(...)rumiano . Następnie dodaję drobno posiekany por i seler. Smażę jeszcze kilka chwil. Doprawiam. Dodaję mięso, ryż oraz sos sojowy i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień , duszę ok 5 minut . Dodaję natkę oraz szpinak. Duszę ok 3-4 minut. Podaję od razu
Gotowanie Patkibazę dania. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula 1 listek bobkowy (laurowy) kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą(...)wszystko gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Zagotowujemy, dodajemy listek bobkowy, ziele angielskie, musztardę, przecier pomidorowy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy octem do smaku. * przepis pochodzi od Pani Marii Wojnar z KGW Sporne, a znalazł się w publikacji „Smaki regionalne LGD Tradycyjne przepisy kulinarne
Trzeci talerzSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka pojedyncze 2 cebule czerwone 500 ml przecier pomidorowy 300 ml mleka kokosowego przyprawy: 3 łyżki przyprawy gyros albo kebab Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Dodatkowo-2 woreczki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Mięso przyprawiam pieprzem, wegetą oraz przyprawą(...)olej. Mięso smażę na rumiano z obu stron. Międzyczasie cebulę obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa. Smażę aż cebulka będzie rumiana. Następnie wlewam mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień i duszę ok 15 min aż sos zrobi się gęsty. Podaję z kaszą owsianą
Gotowanie Patkimięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki - papryczka chili - 1 duża lub 2 małe cebule, - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) - 1/2 kg pieczarek, - 2-3 ząbków czosnku, - 2 liście laurowe, - kilka ziaren ziela angielskiego, - 2-3 łyżki mąki(...)brytfanki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki,czosnek przecisnąć przez praskę , paprykę pokroić w grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut
Aromatyczne PodróżeSCHABU I FASOLI 0,5 kg fasoli Jaś 700 g schabu karkowego 3 parówki 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 słoiczek warzyw 3 ząbki czosnku 1 butelka przecieru pomidorowego 2 łyżki smalcu sól pieprz ostra papryka słodka papryka szczypta kwasku cytrynowego Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc. Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy(...)myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i w razie potrzeby odrobinę
peggiwkuchnikilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę szatkujemy w dość grube(...)ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok 1,5- 2 godziny często mieszając - jeśli potrawa stanie się za gęsta i zacznie się przypalać dodajemy jeszcze trochę wody. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimiłej niedzieli!!! Kurczak z ananasem i warzywami Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy(...)syropu i mąki - smażymy aż zgęstnie. Przyprawiamy w razie potrzeby papryką, pieprzem i solą ale uważamy aby nie przesolić gdyż sos sojowy dodany do sosu był już słony. Jeśli przecier pomidorowy był bardzo kwaśny możemy delikatnie posłodzić sos. Podajemy z ryżem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnicebule - kilka ząbków czosnku - 2 plastry boczku - kilka pieczarek - 100 g jogurtu naturalnego - ser żółty, wedle uznania - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra - 3 szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej takiego ) Kalafiora i brokuły ugotować al dente (po zagotowaniu wody gotować jeszcze 3-5 minut). Boczek, cebulę, pieczarki, czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć boczek, dodać cebulę(...)cebulą, czosnkiem, pieczarkami i boczkiem. Dodać przyprawy i jogurt, ponownie wymieszać. Cannelloni wstępnie obgotować 3-5 minut w osolonym wrzątku. Do cannelloni włożyć farsz. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym. Jeśli nie jest on doprawiony, przyprawić. Piec ok. 25 minut 220 stopniach. Wyjąć, posypać serem, piec jeszcze 5-10 minut. Przepis brał udział w akcji Pomidorowe inspiracje
Corner With Recipestamtego czasu robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego (np. karkówki lub łopatki, ale może też być inne) 3 łyżki oleju ¾ szklanki wody 3 ½ łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka Gyrosu ½ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody(...)soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy przez około 5 - 7 minut. Pół szklanki wody przelewamy do niewielkiego słoika, wsypujemy mąkę, zakręcamy i potrząsamy nim kilka
Smakowy Rajpołowa kostki) Pół łyżeczki soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)oczkach. Do rondla wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i dodajemy warzywa i liść laurowy. Dusimy około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę do warzyw. Przekrawamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Dusimy jeszcze
Niedzielny kucharzpołowa kostki) Pół łyżeczki soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)oczkach. Do rondla wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i dodajemy warzywa i liść laurowy. Dusimy około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę do warzyw. Przekrawamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Dusimy jeszcze
Niedzielny kucharzpołowa kostki) Pół łyżeczki soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)oczkach. Do rondla wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i dodajemy warzywa i liść laurowy. Dusimy około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę do warzyw. Przekrawamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Dusimy jeszcze
Niedzielny kucharz