następnie dusi w towarzystwie cebuli, poszatkowanej białej kapusty oraz startej marchewki i pietruszki. Podczas duszenia warzywa miękną i rozpadają się, tworząc zawiesisty sos, który na koniec doprawiany jest przecierem pomidorowym. To smaczne danie podajemy z ziemniakami lub chlebem, w zależności czy będzie to obiad, czy kolacja. Przepis Pani Beaty Szarowicz z Dobrkowa został opublikowany w wydanej przez Dom Kultury(...)jarzyny. Wszystko oprószamy mąką pszenną i podsmażamy na dużym ogniu. Podsmażone mięso z jarzynami podlewamy gorącą wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzcebula · 1 opakowanie marchewek mini · 1 opakowanie brukselki · 200 ml przecieru pomidorowego · 3 łyżki ketchupu pikantnego · 2 łyżki mąki pszennej · Sól(...)Cebulę obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchewki oraz brukselki, podlewamy wodą, solimy i gotujemy. 3. Gdy warzywa będę już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotujemy i łączymy z kotletami. 4. Danie gotowe. 5. Smacznego
Kulinarna ChwilaWaszą ulubioną. Tania, pyszna i pożywna. SKŁADNIKI NA 4-5 PORCJI: ½ kg mięsa mielonego z szynki 10-12 sztuk średnich ziemniaków 25 dag ulubionej mieszanki warzyw 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka 20 dag żółtego sera np gouda ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 łyżka(...)Cebulę obrać pokroić w kostkę zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i smażyć do chwili, aż zarumieni się, dodać mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy, doprawić solą , pieprzem , suszonymi ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać. Smażyć do miękkości warzyw. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek
Wanilia i KardamonMakaron z podsmażoną wiejską kiełbasą i cebulą, na wędzonym boczku, doprawiony pieprzem. Makaron z kiełbasą można podawać z białym albo żółtym serem. Makaron świetnie smakuje wymieszany ze śmietaną albo przecierem pomidorowym i posypany posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Jak zrobić klasyczny, domowy makaron z kiełbasą? Oto wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie makaronu z kiełbasą krok po kroku. Przepis(...)wiejskiej, wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 plastry wędzonego boczku (ok. 0,5cm) sól i pieprz do smaku dodatkowo mogą być jeszcze : tarty, żółty ser pokruszony ser biały śmietana przecier pomidorowy posiekana zielenina do posypania makaronu Przepis na makaron z kiełbasą - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. boczek pokroić w kostkę cebulę obrać i posiekać kiełbasę pokroić w kostkę (jeżeli trzeba
Moja Książka Kucharskapieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej Mąka ziemniaczana 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe 3 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego Kasza kuskus PRZYGOTOWANIE: Cebulkę obieram i kroję w kostkę. Następnie marchewkę obieram i trę na grubych oczkach. W garnku o grubym dnie wlewam olejem a następnie dodaję cebulkę(...)Formuję klopsiki wielkości orzechów włoskich. Obtaczam w mące ziemniaczanej. Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Gotuję. Do gotującej wody dodaję klopsiki. Dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min. Podaję z kaszą kuskus lub inną
Gotowanie Patkilekkiej propozycji. Składniki: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek oliwa do podsmażenia Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy(...)doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki
Pyry na GazPrzepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami! Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 małe jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki mąki 8 kawałków suszonych pomidorów(...)kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory, kaszę jaglaną, musztardę, przecier pomidorowy, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i lepimy małe kotleciki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Moja Mama GotujeSKŁADNIKI: 12 placuszków gryczanych KLIK TU 500 g mięsa mielonego np z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej(...)indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym tartym. PlacusKi z mięsem układam
Gotowanie Patkizaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie. Składniki: 2 cebule 4-5 marchewek 2-3 ząbki czosnku szklanka soczewicy zielonej słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego) liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayene odrobina oleju do smażenia Soczewicę dobrze jest namoczyć(...)dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą i zagotowujemy, do gotującej wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku (zupa powinna być dość ostra) i jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego
Cynamonowe szczęścieSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę(...)podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną jak w instrukcji na opakowaniu. Kaszę polewam gulaszem. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkichorizo), albo innej ulubionej 100 boczku wędzonego 1 duża cebula 2 papryki 1 duży ząbek czosnku 250 ml piwa (łagodne ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej głębokiej patelni aż lekko się zrumieni - około 8 minut. Dodać cebulę(...)czosnek i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz paprykę w proszku i smażyć następne 5 minut. Wlać piwo i przecier pomidorowy, dodać listek laurowy i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu aż papryka zmięknie a płyn się zredukuje - około 15 minut. Podawać ze świeżym pieczywem
zadanie-gotowanieDZIŚ ZUPEŁNIE INNE OBLICZE GULASZU ;) O TAK Z MIĘSEM I BAKŁAŻANEM :) A CZEMU NIE? SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną jak w instrukcji na opakowaniu. Kaszę polewam gulaszem. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkiduży filet z kurczaka 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej kolendry 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/4 szklanki wina białego sól masło klarowane lub olej kokosowy Fileta pokroić w dużą kostkę, posypać solą i garam masala, odstawić na 1 godz. Roztopić tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulkę(...)przesmażoną cebulkę i posypać kurkumą, kolendrą dusić na małym ogniu, w razie potrzeby dolać wody lub wina. Przyprawić w razie potrzeby masalą i solą. Gdy kurczak jest miękki dodać przecier pomidorowy i chwilę trzymać na ogniu, wsypać pokrojoną świeżą kolendrę i podawać. Ja podałam z czerwonym ryżem i posypałam kolorowym sezamem
harrisaokoło 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy 1/3 pęczka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy(...)ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera. Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty. Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy do niego kurczaka z patelni. Do miski
Miód i pieprzprzygotować go więcej i wcześniej, a później tylko odgrzać. SKŁADNIKI: 300g soczewicy zielonej 500g ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 filety z kurczaka 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 1 1/2 l bulionu drobiowego 1 liść laurowy 4-6 ziaren ziela angielskiego sól ziołowa pieprz czarny słodka papryka mielona Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić. Ziemniaki oraz marchewkę(...)patelni razem z czosnkiem, przełożyć do garnka razem z odsączoną soczewicą. Fileta z kurczaka również pokroić i lekko obsmażyć. Wszystko zalać bulionem i dodać przyprawy. Po ok 10min wlać przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Na końcu w razie konieczności doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bulion , marchewka , soczewica , ziemniaki
https:KKuchniaMniam