marchew · 1 pietruszka · 1/3 główki kapusty włoskiej · 200 g przecieru pomidorowego · Sól · 1 łyżka majeranku · ½ łyżeczki papryki ostrej(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz przecier pomidorowe i jeszcze chwilkę smażymy. 4. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajko, wlewamy wodę, cały czas mieszamy żeby nie powstały nam grudki, następnie wlewamy mleko
Kulinarna Chwilaprzygotowania danie które sprawdzi się na obiad lub na imprezę. 1 polędwiczka wieprzowa około 300 -350 gramów pieczarek 4 małe ogórki kiszone 1 mała cebula 1 kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego sól pieprz opcjonalnie wegeta ok 50 ml. słodkiej śmietanki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka (250ml.wody) Sos Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w grubsze półplasterki, ogórki w cienkie półplasterki(...)pieprzem i jeszcze chwilkę smażyć aż płyn całkowicie odparuje. Wlać wodę dodać pokrojone ogórki kiszone doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i wlać śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zawartość patelni ponownie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można wlać jeszcze trochę
Andzia Pichciprzez to bardzo się skrócił. składniki: 1 bakłażan 1 cebula 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 1 kawałek por biała część 250 g parówek wieprzowych cienkich 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz czarny 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka bazylii suszonej koperek świeży pieprz czerwony olej rzepakowy 400 g fasoli jaś ugotowanej Bakłażana(...)paprykę na kawałki nieduże. Na oleju w głębokim garnku przesmażam cebulę i por. Dodaję paprykę, parówki i dalej chwile smażę. Na końcu dodaję seler, bakłażan i jeszcze smażę. Wlewam przecier pomidorowy, dodaję paprykę słodką, sól, pieprz czarny i czerwony, pokrojoną chili. Całość gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję fasolkę, bazylię, doprawiam według uznania.Posypuję koperkiem
wesoła kuchniakolacje z dodatkiem pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g fasoli jaś 300g dowolnej kiełbasy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz szczypta ostrej papryki w proszku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Fasolkę umyć, namoczyć (najlepiej na całą noc). Dodać ziele angielskie(...)oleju. 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dołożyć do kiełbasy. Dusić około 10 minut (można podlać odrobiną wody). 4. Podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem przełożyć do fasoli. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez około 5-10 minut. Fasolkę doprawić solą, majerankiem, pieprzem i papryką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcimałe ogórki konserwowe · 4 paski papryki konserwowej · Chili · Przecier pomidorowy · 2 łyżeczki mąki pszennej · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju(...)Doprawiamy chili. 8. Zalewamy wodą tylko tyle żeby warzywa były przykryte, ponieważ sos musi być gęsty i gotujemy 10 minut. 9. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. 10. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody
Kulinarna Chwilaząbki czosnku sól, pieprz papryka wędzona, papryka słodka, papryczka chili 1 łyżeczka oregano 1 pierś z kurczaka olej rzepakowy 4 łyżki startego sera żółtego estragon, oregano świeże 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu risotto Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką, chili, oregano suszone. Wlewam kilka(...)pokrojoną i czosnek, dodaję por pokrojony i dalej smażę. Dodaje paprykę pokrojoną. Kolby kukurydzy obkrawam z nasion i dodaje same nasiona do warzyw, ryż i kurczaka. Chwilę przesmażam, wlewam przecier pomidorowy, bulion, dodaję sól, pieprz. Całość zagotowuję, a potem przelewam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam na 35 minut. Przed końcem pieczenia dwie minuty posypuje
wesoła kuchniajagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej(...)Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj
codojedzeniadanie jest bardzo sycące i rozgrzewające idealne na chłodne jesienne dni. Składniki: 1 słoik ciecierzycy 540 g 500 g filetu z kurczaka 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek bazylię curry słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić papryką, solą i pieprzem(...)mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki, curry, majeranek, bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę oraz przecier pomidorowy, dusimy jeszcze przez 5 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimięsko wołowe 250 g mięsko wieprzowe 250 g jajko sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna 150 ml Sosik do cannelloni : przecier pomidorowy połowę słoiczka por 100 g seler 100 g pietruszka 100 g cebula opalona nad gazem 1 szt ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt sól i pieprz(...)wodą 1/1/2 litra. Włożyłam do niego skrzydełka włoszczyznę i opaloną cebulę. Dodałam przyprawy, ziele i listek laurowy i zagotowałam wywar rosołowy.Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane
Różowa kuchniasobotę. Już od jakiegoś czasu zalegały tam kawałki różnych serów a ponieważ sobota to u nas w domu Dzień Pizzy postanowiłam upiec serowa pizzę. Przy okazji zużyłam też resztkę przecieru pomidorowego i niezużyte dzień wcześniej pół ząbka czosnku. Zapraszam więc na Pizzę 3 sery ciasto: 25 g semoliny 225 g mąki pszennej ¼ łyżki soli ¼ łyżki cukru pudru 150 ml ciepłej(...)resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Może lekko kleić się do rąk, ew. można podsypać je dodatkowo mąką. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie 250 stopni. Blaszkę
Dzieje kuchennej Wiewiórywypróbowania! Potrawka z kurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, cebula, papryka ostra, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, cząber, 2 łyżki mąka, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżka śmietana. Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszmy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę. Kurczaka podsmażamy, opruszamy go odrobiną soli i pieprzu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)laurowy, łyżeczkę paprykę ostrą i słodką, szczyptę tymianku i cząbru) i zagotowujemy. Dodajemy cebulę, mięso i gotujemy do miękkości kurczaka. W miseczce mieszam mąkę z odrobiną wody, śmietaną i przecierem pomidorowym. Całość wlewamy do wywaru z kurczakiem i cebulą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaapełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie tymianek liść laurowy sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeduża cebula 200g pieczarek starty ser do posypania 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup) 1 łyżeczka bazylii suszonej Przygotowanie: Na początku robimy zaczyn: drożdże, cukier, 1/3 szklanki wody i 2 łyżki mąki wymieszać(...)Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę. Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam
Amatorka kuchennaSkładniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukać, wrzucić do garnka . Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc. Następnie wylać wodę , w której(...)liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka. Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką. Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco
O kuchni z uczuciemmakaron się gotuje, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wszystko trzymamy na ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Do muszelek nakładamy gotowy "farsz" (ok. 2 łyżeczki na każdą muszelkę) do wyczerpania wszystkich
Emcia Pichci