biała część 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów 125 ml przecieru pomidorowego 600ml wywaru z ryby 2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego 2 pomarańcze 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar . W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran(...)drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut. Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza
Kulinarny karnet Christopheraryżem... jednym słowem, co kto lubi ;) A oto moja propozycja podania. Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka cebula 2 małe cukinie 4 pomidory 10 sztuk pieczarek papryka przecier pomidorowy 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka curry papryka słodka i ostra pieprz ziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie masło do smażenia ketchup (można ale niekoniecznie trzeba) Wykonanie: Pomidory sparzamy(...)garnka. Zaczynamy dusić. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i dorzucamy wszystko do pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 30 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry, pieprzem i obtaczamy w sezamie. Smażymy na odrobinie masła, aż się
Czerwona Porzeczkadanie jest przepyszne. Składniki: -40 dkg ugotowanej cieciorki -30 dkg mięsa mielonego -12 dkg kaszy kuskus -2 ząbki czosnku -6 suszonych moreli -8 daktyli -4 łyżki przecieru pomidorowego -kostka bulionu warzywnego -450 ml wody -przyprawa baharat -przyprawa harissa -sól, pieprz -olej -natka pietruszki Morele kroimy w paski. Dodajemy do kaszy kuskus. Kroimy daktyle. Do 200 ml wrzącej(...)pozostawiamy do spęcznienia. Czosnek kroimy w kostkę. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy baharat, czosnek i 1/2 łyżeczki przyprawy harissa. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy, daktyle i 250 ml wrzątku, w którym rozpuszczamy pozostałą 1/2 kostki bulionu. Podsmażamy na patelni do odparowania wody. Kuskus doprawiamy pieprzem i odrobiną oleju. Na patelnię dokładamy cieciorkę, mieszamy, ewentualnie
Maminek kulinarnyogólnie nie nasz klimat, ale dobre! I dołożyliśmy sobie dokładkę. Nie pomijajcie przyprawy “5 smaków”. Ona nadaje smak całemu daniu. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: przecier pomidorowy – 1 łyżka skrobia – 1 łyżka ocet winny – 1 łyżka sos sojowy – 3 łyżki przyprawa chińska 5 smaków – 1 łyżeczka brzoskwinie w puszce(...)łyżeczki mrożony zielony groszek – 150g kapusta pak choi – 1 sztuka makaron ryżowy – 200g olej do smażenia – 1 łyżka Przygotowanie: Sok z brzoskwiń wymieszaj z przecierem pomidorowym, skrobią, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i mieloną papryką. Odstaw na bok. Marchewkę, paprykę, cebulę i kapustę pokrój w cienkie paski. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż
wiecejwarzyw.plcebule ok 1,5 l wody lub jak mamy to bulionu 400 g wędzonego boczku bez skóry 2 listki laurowe sól 2-3 łyżki majeranku ok 1,5 szklanki przecieru pomidorowego Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. W garnku najpierw zrumienić boczek a potem dodać cebulę. Chwilę smażyć aby cebula się przyrumieniła. Następnie całość zalać wodą lub bulionem(...)zalewy i przepłukać na sitku. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki i fasolkę, dodać także majeranek i listki laurowe. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy. Ponownie zagotować, doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 litry bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku majeranek słodka papryka ostra papryka zielona pietruszka Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i seler opłukać, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić(...)przecisnąć przez praskę. Cebule razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Warzywa gotować do miękkości. Podsmażona cebulę z czosnkiem dodać do pozostałych warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, doprawiając do smaku przyprawami. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Artykuł Rozgrzewająca zupa z soczewicy z czosnkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaoctu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki cukru kilka rodzynek i żurawiny Sos: 4 cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować(...)niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszając). Wlać wodę wymieszaną z przecierem pomidorowym i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (nadal cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć
Di gotujeSKŁADNIKI na 4 Osoby: 500 g mięsa mielonego z indyka 15 dag mix warzyw np. chińskich z groszkiem mrożona 350 ml przecieru pomidorowego 7 łyżek kaszy kuskus 200 ml mleczka kokosowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka bazyli suszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku mielonego olej do smażenia(...)natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewam olej,dodaję mięso mielone. Solę i pieprze do smaku. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam przyprawami. Smażę na rumiano. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprawiam. Do smaku. Dodaję warzywa. Mieszam. Na koniec dodaję ok 7 łyżek kaszy kuskus. Mieszam aż kasza zmięknie. Posypuję drobno siekaną natką pietruszki
Gotowanie Patkipełnoziarnistą. Składniki: 400 g mięso mielone wieprzowo wołowe 1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos jajko sól i pieprz do smaku młoda kapusta główka rosół 1 szklanka przecier pomidorowy 2 łyżki śmietana 30% 100 ml Wykonanie: Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich oczkach . dodajemy(...)składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie. Moje gołabki serwuje wam na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy
Różowa kuchniaosób - 1 porcja 270 kcal) 2-3 woreczki kaszy gryczanej palonej (może być jęczmienna) 400 g filety z indyka 1 duża marchew 1 cebula 1 papryka żółta 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz, papryka czerwona (2-3 łyżeczki) 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy(...)obsmażamy mięso na złoto - na oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa. Wrzucamy do rondla marchewkę, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki 500 g wędzonki 300 g kapusty kiszonej 200 g kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 5 suszonych prawdziwków 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu 1 łyżka przecieru pomidorowego kilka ziaren pieprzu 1 listek laurowy sól Przygotowanie Grzyby namoczyłem na noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalałem 3 l zimnej wody, dodałem marchewkę, pietruszkę(...)białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem do kapuśniaku. Doprawiłem do smaku
R'n'G Kitchencienka. Idealna. Dlatego wszystkim serdecznie ją polecam. Składniki: ciasto 50 dag mąki 3 łyżki oleju 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli łyżka cukru szklanka wody sos szklanka przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól, pieprz dodatki 10 dag salami 1 czerwona papryka 2 garście kukurydzy konserwowej 15 dag tartej mozzarelli łyżka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Mleko(...)łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po kwadransie dodajemy resztę mąki i olej. Zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Do przecieru pomidorowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salami i paprykę kroimy w cienkie paski. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy okrąg. Smarujemy sosem
Pobite gary Barbarywarzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz słodka papryka w proszku 1 liść laurowy 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 łyżki oleju do smażenia Mięso pokroić w średniej(...)garnku z grubym dnem. Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do mięsa dodać wszystkie warzywa poza papryczkami i chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusić na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie wlać wino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili
Trzeci talerzprzeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke(...)Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc z zupy i pokroić w kosteczke i znów dodać do zupy. Na samym końcu w zupie rozprowadzić przecier pomidorowy. Wrzucić kilka listków świeżej bazylii i gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.cebule 2 ząbki czosnku Kawałek Imbiru 1 papryczka chili cała 1/2 pęczka natki kolendry lub Bazyli 1 łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować z kości , przyprawić solą i pieprzem podsmażyć na oleju na zloty kolor(...)zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , posiekany czosnek i starty na tarce obrany imbir. Dodać przyprawy kmin, pieprz Cayenne i garam masala. Podsmażyć minutkę aby wydobyć aromat przypraw, następnie dodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać
W kuchennej krainie