przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:87/368)

GULASZ WOŁOWY Z SOCZEWICĄ 110

lyzeczka pieprzu 1 łyżeczka soli np. himalajskiej 1 lyzeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka chilli 2 ziarna jałowca 300 g warzyw mieszanki chińskiej 1 szklanka tartej marchewki 500 ml przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonej soczewicy Dodatkowo 1 szklanka kaszy kuskus PRZYGOTOWANIE:  Mięso na gulasz bardzo drobno kroję, najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Do garnka o grubym dnie wlewam olej(...)mięso. Smażę by pory mięsa się pozamykały. Następnie wlewam 4 szklanki wody. Dodaję przyprawy oraz kostkę rosołową. Gotuję na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ok 1.5 godziny. Dodaję przecier pomidorowy. Następnie dodaję startą marchewkę, warzywa chińskie oraz wypłukaną soczewicę. Dodaję do garnka. Gotuję jeszcze na małym ogniu ok 20 min. Posypuję natką pietruszki. Podaję z kaszą kuskus

Gotowanie Patki
Sałatka z bobem i razowym makaronem 129

propozycja na bardzo syty obiad dla wegetarian!   Składniki dla 2 osób:     - 1/2 opakowania salad mix; - 250g bobu; - 2 szklanki makaronu razowego; - 1 duży pomidor; - 4 łyżki przecieru pomidorowego ( przepis ) - 2 łyżki kukurydzy; - 1 cebula; - 2 łyżki parmezanu; - 2 łyżki oliwy - 1/2 kulki mozzarelli Sposób przygotowania:   - makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu; - do sałaty dodajemy pokrojonego(...)osolonej wodzie ok. 15 minut następnie obieramy i dodajemy do sałaty; - cebulę smażymy na 1 łyżce oliwy i dodajemy do naszej sałaty z bobem i warzywami; - makaron mieszamy z przecierem pomidorowym oraz posypujem y pokrojoną wcześniej w kostkę moz zarellę - wszystko dodajemy do naszej sałaty z bobem; - na koniec zalewamy sała tkę sosem winegret i dekorujemy parmezanem

MintTaste
Bigos z patisona 164

tyle ciekawych zastosowań jak np ten prosty bigos, na który Was dziś zapraszam.  Składniki (porcja dla 2 osób): 3 patisony 4 ziemniaki 1 cebula 1 papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego pętko kiełbasy (u mnie podwawelska) sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu(...)dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość, aż patisony będą miękkie. Wtedy doprawiamy, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy.   #MyVictorinox

Cynamonowe szczęście
GULASZ Z MIĘSA I BAKŁAŻANA Z ZALEWY 145

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE:  Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy smażę(...)rumiano. Czosnek przeciskam przez praskę. Bakłażana z zalewy drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi

Gotowanie Patki
ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI 150

zdrowa. Powinni ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci.  SKŁADNIKI: 2 torebki kaszy pęczak 1 pęczek natki pietruszki 1 cukinia 1 por 1 /2 puszka kukurydzy 150 ml przecieru pomidorowego 1 kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia  Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka(...)pora myję, kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam oleju rzepakowy lub kokosowy, przekładam warzywa, dodaję kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę. Duszę ok 2-3 minutt a następnie dodaję przecier pomidorowy, doprawiam i duszę jeszcze ok 3 min. Miedzyczasie przygotowuję kaszę pęczak tak jak w instrukcji. Mozzarellę  dzielę na mniejsze części. W foremce do zapiekania kładę składniki w następujący

Gotowanie Patki
PULPETY PIECZONE Z INDYKA I MOZZARELLĄ 143

SKŁADNIKI: 200 g makaronu ja dałam z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem 500 g mięsa mielonego np. z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy:sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np. Rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję(...)użyłam makaronu ze szpinakiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej, a następnie wkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw.  Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz ok 100 ml wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Ciecierzyca po bretońsku. 145

smaczne i na dobre zagościło na polskich stołach. Dziś fasolę zamieniłam ciecierzycą, wyszło równie pysznie... Składniki; pół kg ciecierzycy 2 laski  kiełbasy zwyczajnej 2 cebule 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru kilka łyżek oleju   Przygotowanie; Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej przed planowanym gotowaniem, najlepiej zrobić to wieczorem wcześniejszego dnia. Następnie gotujemy(...)kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim kiełbasę, kiedy będzie lekko podpieczona dodajemy cebulę. Smażymy na złoto. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz dolewamy około pół szkl. wody. Regulując gęstość wedle swoich upodobań. Cieciorkę doprawiamy do smaku a na końcu dodajemy podsmażoną kiełbasę wraz z cebula. Mieszamy i gotujemy kilka minut

Radość kipiąca uśmiechem.
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 197

Przedstawiam kolejną przystawkę ze śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić(...)wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i fasolą w sosie śmietanowo pomidorowym 198

smaczna i kremowa, prosta i niedroga.  Składniki: 200 g makaronu gigaton (duże rurki), 2-3 szt. kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól(...)zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli. Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry. Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku, tak aby wyczuwalny był smak słony i pieprz, ponieważ

Moniki Smakołyki
Pyszna pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert 292

mąki pszennej razowej, ale można dodać tylko orkiszową 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju 150ml ciepłej wody + 2-3 łyżki dodatkowo Sos: 250 ml przecieru pomidorowego  3-4 łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: wędzony łosoś ser camembert papryka czerwona kilka różyczek podgotowanego brokuła kukurydza z puszki pół(...)próbujemy zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dolewamy wody, jeśli za bardzo się klei można podsypać mąką. Odstawiamy na chwilę. Sos:    Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.    Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy

Czerwona Porzeczka
Gulasz z białej kiełbasy 156

Wyszło szybko i smacznie. Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2  łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Wykonanie: W rondlu roztopić(...)piórka. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć ją z każdej strony. Wlać do rondla 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie. Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę. W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki  to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo

O kuchni z uczuciem
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 164

rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy

upichcic
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 295

wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz Na dwóch łyżkach(...)oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący

Poezja smaku
Ognisty gulasz 208

obiad do nas zawitał Gulasz, a że kocham ostre potrawy to i ta jest bardzo ognista ;) Składniki: ( 1 porcja lub 2 małe) 250 gram szynki 1 szklanka (250 ml.) przecieru pomidorowego 1 papryczka chilli 1 ogórek kiszony 1/4 cukinii 2 pieczarki 4 ząbki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy ja dałam około 1/2 łyżeczki 2 łyżki(...)rozdrobniony czosnek oraz chilli, pokrojoną w paseczki cukinię oraz masło i posiekane w kostkę mięso...Podsmażam około 5 min. na średnim ogniu Gdy już mięso się lekko zarumieni dodaje przecier pomidorowy, przyprawy, pokrojone w plasterki pieczarki oraz ogórka kiszonego, wszystko duszę pod przykryciem około 10 min. następnie zwiększamy ogień i już bez pokrywki smażę około 5 min. Smacznego

NaKońcuJęzyka