czerwona * papryka zielona * papryka żółta * 3 większe marchewki * około 1 kg ziemniaków * 4 śląskie kiełbasy * majeranek tarty * sól, pieprz * kilka kulek ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * 2 łyżki przecieru pomidorowego * przyprawa do ziemniaków Skworcu * przyprawa do gulaszu Skworcu * chili mielone Skworcu Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodać pokrojoną(...)półksiężyce cebulę, podsmażyć. Przełożyć wszystko do wysokiego garnka, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojone w nieduże kawałki wszystkie papryki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawami (ilość według uznania), dodać przecier pomidorowy, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wsypać majeranek (u mnie było go około 1 łyżeczki) i nadal
Zrób to smaczniepietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy (ziele, pieprz, listki laurowe, sól) i gotować aż warzywa i mięso będą(...)bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować do miękkości. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę oraz przesmażoną kiełbasę - gotujemy. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub sok z pomidorów. Zupkę doprawić do smaku. Na talerzu, kto lubi posypuje koperkiem. Dlaczego warto jeść kapustę? Kapusta to kolejne warzywo, które powinniśmy spożywać i podawać naszym pociechom - dlaczego? Ponieważ witaminy
Pani domowaprzepis. :) Składniki dla 4 osób: 150 g kiełbasy 1 cebula 1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego lub majeranku 1 puszka (400g) pomidorów 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 puszki białej fasoli sól i pieprz olej do smażenia Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć kiełbasę, przełożyć do miski(...)patelnię wrzucić cebulę, oprószyć solą, zeszklić. Do cebuli dodać tymianek i majeranek. Zwiększyć moc/ ogień i podsmażać chwilę. Następnie dodać podsmażoną kiełbasę, pomidory i przecier pomidorowy. Gotować przez ok. 10 minut. Dorzucić fasolę, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 5-7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem Smacznego
Pełny talerzgotować lub piec..te pieczone są jednak smaczniejsze.. 1 młoda kapusta 0,5 kg mięsa mielonego kilka łyżek płatków ryżowych Cenos 1 cebula marchewka koperek majeranek mąka przecier pomidorowy Podravka śmietana Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Do m ięsa mielonego dodać pokrojoną cebulkę(...)startą marchewkę,płatki ryżowe , jajko i przyprawy .Dokładnie wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać, ułożyć na blaszkę, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i piec. Pod koniec dodać śmietanę i koperek
Moje domowe kucharzeniemniej więcej tyle ile jest w jednym woreczku, ok. 1 szklanka ugotowanej) - 1 marchew - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mielonego lnu - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 1 łyżka ostropestu (opcjonalnie) do smaku: - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka bazylii Soczewicę gotuj ok. 15 minut w 2 szklankach wody. Kaszę opłucz lub lekko podpraż(...)gotuj pod przykryciem 20 minut w 1 szklance wody. Marchew, czosnek i cebulę zetrzyj na małych oczkach tarki. Wymieszaj soczewicę, kaszę, marchew, czosnek, cebulę, przecier pomidorowy, przyprawy i posól do smaku (na tym etapie możesz spokojnie spróbować masy). Dodaj mąkę ziemniaczaną, len i ew. ostropest. Wymieszaj całość. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub do silikonowej formy), mocno
Smakuje zdrowonieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów 300 ml słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy(...)drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie, malutkie grzybki, które jedynie kroiłam na pół). Warzywa mieszamy w misce, dodajemy olej, musztardę, przecier pomidorowy, cukier, szczyptę soli i nieco pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy śledzie, delikatnie mieszamy, chłodzimy. Po około 3-4 godzinach śledzie są gotowe. Polecam
Rozpustne gotowanieLubicie pomidory ? piersi kurczaka ? zdrowe pieczywo ?. To proponuję takiego burgera. Składniki 500 g piersi kurczaka 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka chili w proszku 1/4 łyżeczki tabasco 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 4 bułki razowe przekrojone na pół i opieczone Przygotowanie Na dużej(...)teflonowej patelni rozgrzałem oliwę i obsmażyłem mięso, aż straciło różowy kolor. W misce dokładnie wymieszałem posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, tabasco, i sól. Sos dodałem do kurczaka, poczekałem, aż sos się zagotował, zmniejszyłem ogień i dusiłem przez ok. 10 minut. Kurczaka przełożyłem na deskę i za pomocą dwóch widelców podzieliłem mięso na drobne włókna , które następnie z powrotem włożyłem
R'n'G Kitchenwzięte se sobą do pracy/szkoły mogą z łatwością zamienić kanapki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto drożdżowe x2 200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) średnia cebula 200 ml przecieru pomidorowego szklanka wody 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku 2 łyżki masła masła 2 łyżki oleju Przygotowanie: Bardzo drobno kroimy cebulę(...)szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle mieszając smażymy przez ok. 7 min. Po tym dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, szklankę wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min, aż odparuje wszystka woda. Kiedy nadzienie będzie gotowe, studzimy go i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, wtedy nadzienie będzie lżej
Kuchnia Łukaszabądź kukurydzy 2 puszki pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy do smaku oliwa sól przyprawa meksykańska Sposób: Mięso przysmażamy na patelni z czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych(...)wywaru wkładamy przysmażone mięso z cebulą i czosnkiem, wlewamy zawartość puszek (fasole oraz groszek dałam wraz z zalewami), paprykę kroimy w kosteczkę dorzucamy do wywaru, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy
Kuchenne aromatyłyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, fasolka szparagowa 50 dag/opakowanie, przecier pomidorowy 150 ml, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, makaron 25 dag, rzeżucha - ile potrzeba mielone z indyka wymieszać dobrze z jajkiem, tartą bułką(...)oregano, kucharkiem, papryką i formować nieduże kotleciki smażyć na gorącym oleju na rumiano i odkładać na talerz na tym tłuszczu zeszklić cebulę, wsypać fasolkę mrożoną, przecier pomidorowy i podsmażać z 5 minut wlać wodę i dusić do miękkości fasolki, do smaku doprawić przyprawą w płynie podać z ugotowanym makaronem nitki gniazdka, posypać rzeżuchą - syty, smaczny jednogarnkowy obiad.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna lazania, drugie podejście myślę że udane:)składniki:18-20 płatów makaronu na lazanię700 g mięsa mielonego3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio 1 mozzarella ser żółty ok 300 gsól morska do smakuzioła włoskie do smakuolej do smażeniasos beszamelowy : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól,gałka muszkatołowa, pieprz Ugotować płaty makaronu(...)żółty zetrzeć na tarce. Mięso mielone podsmażyć na patelni, gdy zmieni kolor dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i ziołami włoskimi. Wszystko dusić aż woda odparuje a masa zgęstnieje. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ułożyć warstwy ( w moim małym naczyniu na jedną warstwę makaronową wyszły 4 płaty):1 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser2 warstwa płaty makaronu + masa
Monia miesza i gotujemielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki 5-6 łyżek zimnej wody dodatkowo: olej do obsmażenia mąka pszenna do obtoczenia zupa: około 300 g gęstego przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 3 duże ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli (około 400 g) sól i pieprz do smaku 1 łyżka słodkiej papryki Mięso zmielić. Dodać przyprawy(...)Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni, na której smażyły się kulki mięsne. (Dodać odrobinę oleju, jeśli będzie taka potrzeba.) Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przelać do garnka z kulkami. Do garnka dolać tyle wody, aby zakryła mięso. Całość gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dołożyć
Codzienna kuchnia niecodziennacukru wałek kokilki lub metalowe foremki do babeczek foremka gwiazdka nadzienie mięsne 150 g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe) czerwona cebula ząbek czosnku mała papryczka chili 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cynamon, 100 g wędzonego sera mozzarella łyżka oliwy Przygotowanie: ciasto Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i umieść w lodówce. nadzienie mięsne(...)rozgrzanej patelni dodaj oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażaj ok 3 minut. Dodaj mięso i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, podsmażaj ok 4 minut. Nadzienie odstaw do ostygnięcia. Wędzoną mozzarelle zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ostudzonym nadzieniem. Składanie babeczek: Foremki wysmaruj masłem
Niezły Młynekcukru wałek kokilki lub metalowe foremki do babeczek foremka gwiazdka nadzienie mięsne 150 g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe) czerwona cebula ząbek czosnku mała papryczka chili 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cynamon, 100 g wędzonego sera mozzarella łyżka oliwy Przygotowanie: ciasto Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i umieść w lodówce. nadzienie mięsne(...)rozgrzanej patelni dodaj oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażaj ok 3 minut. Dodaj mięso i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, podsmażaj ok 4 minut. Nadzienie odstaw do ostygnięcia. Wędzoną mozzarelle zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ostudzonym nadzieniem. Składanie babeczek: Foremki wysmaruj masłem
Niezły MłynekZapiekanka makaronowa Zapiekanka makaronowa Składniki: 200g makaronu świderki 2 filety z kurczaka cebula papryka pomidor 2 ząbki czosnku mały przecier pomidorowy olej łyżeczka przyprawy do kurczaka 250 ml bulionu kulka sera mozzarella opcjonalnie ser żółty tarty Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oleju. Kurczaka podsmażyć z przyprawą do kurczaka, następnie dodać(...)warzywa pokrojone w paski i dusić przez około 15 minut. Do podduszonych warzyw dodać bulion i przecier pomidorowy. Wszystko razem jeszcze chwile podusić. Powstały sos wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ser pokroić w cienkie paseczki i poukładać na makaronie. Można tez oprószyć startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 minut. Artykuł Zapiekanka
Pomysłowa kuchnia