przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:72/368)

Krokiety z soczewicą w sosie z wędzoną śliwką 91

sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (można użyć bułki tartej, ale ja nie przepadam) olej do smażenia sos z wędzoną śliwką: szklanka przecieru pomidorowego czerwona cebula łyżka oleju 10 wędzonych śliwek kilka kropel wędzonego tabasco łyżka natki pietruszki szczypta soli i pieprzu Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 6 sztuk na rozgrzanej, lekko(...)jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy z każdej strony na oleju. Przygotowujemy sos. Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki wędzone, przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilę dusimy i podajemy z krokietami. Smacznego :) Artykuł Krokiety z soczewicą w sosie z wędzoną śliwką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Szynka pieczona w pomidorach 376

proszku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka kilka pomidorków koktajlowych ok. 150ml przecieru pomidorowego z kartonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Szynkę wieprzową surową umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam ją w naczyniu żaroodpornym i natarłam z obu stron solą, papryką ostrą, przyprawą(...)Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki i półplasterki. Pomidorki koktajlowe przekroiłam na połówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa rozsypałam dookoła mięsa i polałam je przecierem pomidorowym. Trochę je przemieszałam z sosem. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Mięso piekłam ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia

Waniliowe Improwizacje
Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans 168

kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 50 g boczku pokrojonego w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanych listków bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej(...)patelni i odstaw. Do patelni włóż cebulę, czosnek, selera i boczek i smaż na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy, bazylię, ocet, 1/2 szklanki wody i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodaj fasolkę wraz z cukinią, zwiększ ogień do średniego, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 10 minut

karmelowy
BURRITO PO MOJEMU 220

mnie z indyka ale sprawdzi się każde inne 1 cebula 2-3 ząbki czosnku papryka czerwona i zielona kukurydza ½ puszki trochę zielonego groszku fasola czerwona ½ puszki 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka czerwona, chilli, pieprz, sól Przygotowanie farszu zaczynamy od podsmażeniu na odrobinie oleju cebuli pokrojonej w kostkę oraz posiekanego czosnku. Do tego dodajemy mięso mielone i dusimy(...)czym po kolei dodajemy pozostałe składniki: pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolkę z puszki oraz przecier pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż powstanie nam gęsty sos, farsz. Pamiętajcie aby go w trakcie próbować i doprawiać tak jak Wam odpowiada. Gdy farsz jest gotowy zawijamy go w tortillę jak nasze tradycyjne gołąbki Gotowe Burrito po mojemu to szybkie

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kapuśniak z młodej kapusty 154

nieco mniej kalorycznych potraw. Składniki na 3-4 porcje: 2 skrzydełka 100 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 1/2 małej główki młodej kapusty 1 słoik domowego przecieru pomidorowego* 2 ziemniaki sól, pieprz, cukier, vegeta świeży koperek *można zastąpić szklanką passaty pomidorowej lub 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego Boczek pokroić grubsze plastry i włożyć do garnka razem ze skrzydełkami(...)obrać i pokroić w kostkę. Z kapusty odciąć głąb i poszatkować ją. Na gotującą się wodę wrzucić najpierw marchew, pietruszkę oraz seler. Po kilku minutach dodać ziemniaki, kapustę oraz przecier pomidorowy. Gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Boczek oraz skrzydełka wyjąć z zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i vegetą. Dodać pokrojone w kawałki mięso oraz

My simple kitchen
Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim 145

Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim Składniki: Dorsz – 500g Marchew – 5 sztuk Pietruszka – 3 sztuki Seler – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Oliwa z oliwek – 2 łyżki Przecier pomidorowy – 250g Sól, pieprz, czosnek Papryczka chili – szczypta Ciasto francuskie – jedno opakowanie Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę(...)kroimy w krążki. Wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: warzywa – rybę – warzywa. Całość przykrywamy ciastem francuskim i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut

Kuchnia Bon Appetit
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 180

zawiera dużo białka, potasu i kwasu foliowego :) Składniki:  400 g czerwonej soczewicy 2 L bulionu 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz cayenne sól Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę razem z marchewką, następnie dodać czosnek, chwile razem podsmażyć. Wsypać(...)soczewicę i całość zalać bulionem, zagotować. Pod koniec gotowania gdy soczewica będzie już prawie miękka, dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i słodką paprykę. Ponownie zagotować, na koniec doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przed podaniem posypać natką. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti z pomidorkami i horaphą 170

wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ok. 10 pomidorków cherry, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej, tarty ser żółty grana padano, makaron spaghetti(...)pszenicy durum. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry.  Przekładamy do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu. Na tej samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej papryki i soli. Przekładamy do garnka z pomidorami. Następnie dodajemy czosnek, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy

Moniki Smakołyki
Wiejski kociołek 148

mężowi na obiad. Najlepiej smakuje bardzo gorące ze świeżym pieczywem. Składniki: 300 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka mała puszka zielonego groszku Bonduelle 300 ml. przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki(...)dodajemy do cebuli. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kiełbasy, razem podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy groszek odsączony z zalewy, dusimy przez 5-10 minut na małym ogniu. Całość doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Zupa z dziczyzny i borowików 161

Składniki 400 g mięsa z jelenia 300 g borowików szlachetnych 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 l bulionu wołowego natka pietruszki 200 ml przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na większe kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojone(...)kostkę warzywa, smażymy jeszcze 5 min, cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Dolewamy przecier pomidorowy i wrzucamy pokrojone w kostkę borowiki. Gotujemy 15-20 min, doprawiamy solą, pieprzem, podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Sos paprykowy – do słoików 172

wiele sposobów, podobnie  jak ketchup, do mięs, sałatek itd. Składniki: 3 kg czerwonej papryki 400 gram cukru 80 gram soli ½ l oliwy 1 ½ szklanki octu 600 gram przecieru pomidorowego 4 główki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayen 1 łyżeczka pieprzu czarnego Kilka listków laurowych Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych otworach ). Do zmielonej(...)papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut. Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami 159

Zupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować.   Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka(...)oregano 1/2 łyżeczki imbiru sól ,pieprz dodatkowo ugotowany ryż Przygotowanie   Przecier pomidorowy zagotowujemy z bulionem ,dodajemy bazylię ,oregano ,imbir. Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na kawałki i razem z pokrojoną w kostkę marchewką i porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki. Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy

R'n'G Kitchen
Podudzia w pomidorach 226

Propozycja dla smakoszy mięsa drobiowego. Prosty i smaczny wariant na podanie kurczaka. Składniki 8 szt podudzi kurczaka 1/3 szklanki oliwy 5 ząbków czosnku 1 łyżka tymianku 2 szklanki płynnego przecieru pomidorowego sól pieprz gałązka pomidorków koktajlowych Przygotowanie Podudzia umyłem, osuszyłem. Przyprawiłem solą i pieprzem. Obsmażyłem na rozgrzanej oliwie. Przełożyłem do żaroodpornej formy . Na tym samym tłuszczu podsmażyłem lekko ząbki czosnku(...)które wcześniej przekroiłem na pół. Tak przygotowany czosnek dodałem do mięsa. Posypałem tymiankiem i ponownie doprawiłem solą i pieprzem. Polałem przecierem pomidorowym.  Zapiekałem ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Na około 15 minut przed końcem zapiekania dodałem gałązkę pomidorków koktajlowych , wcześniej opłukanych i osuszonych

R'n'G Kitchen
Leczo 162

stragany uginają się od świeżych warzyw.  Wtedy smakuje najlepiej  :) Qchnia po prostu Składniki: - 5 czerwonych papryk - 2 żółte papryki - 1 zielona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 220ml przecieru pomidorowego - 75dag cebuli - ok. 1kg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska) - olej do smażenia - 2 łyżki majeranku - ostra i słodka papryka  do smaku - sól, pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną paprykę kroimy(...)kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu aż zmięknie. Następnie przesypujemy ja do dużego garnka i zalewamy przecierem pomidorowym. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na tłuszczu powstałym podczas smażenia kiełbasy. Wrzucamy do garnka. Cukinię i bakłażan razem ze skórką kroję w kostkę

Qchnia po prostu
Śledź po kaszubsku 139

Składniki: 400 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 garść rodzynek 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać  połowę porcji  oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać(...)solą,pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie zalewę wystudzić. W słoiku układamy warstwami.  Warstwa śledzi , warstwa zalewy i powtarzamy. Kończymy zalewą. Smacznego

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania