przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:71/368)

Dietetyczny strogonow, czyli gulasz wołowy z papryką, pomidorami i pieczarkami. 319

Boeuf Stroganow) to potrawa znana w całej Europie. Istnieje wiele przepisów, jednak najważniejsze składniki to wołowina, krojona w paseczki, pieczarki, cebula oraz papryka słodka. Niektóre przepisy uwzględniają również pomidory, przecier pomidorowy, paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na 8 porcji: kilogram wołowiny(...)gulasz 2 cebule 500g pomidorów z puszki 2 papryki czerwone 200g pieczarek 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej łyżka papryki wędzonej pół łyżeczki chilli sól, pieprz łyżka miodu łyżka musztardy dijon Sposób przygotowania: W dużym garnku na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w paski wołowinę. Pamiętaj by temperatura była wysoka, mieszaj co jakiś czas. Następnie zalej

wysmienity
Makaron FIT z cukinią i pomidorami 180

jęczmienny z pyszną młodą cukinią, pomidorami, papryką i kiełbaską.  Składniki (3-4 porcje): 300 gram makaronu jęczmiennego lub innego 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 papryki 1 mała cebula 1 pętko kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka listków świeżej bazylii 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku szczypta cukru łyżka oliwy lub oleju(...)kokosowego opcjonalnie 1/2 łyżeczki siemienia lnianego Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilkę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. *aby zagęścić powstały sos możemy dodać odrobinę siemienia lnianego (zmielonego) *kiełbaskę

Tradycyjna Kuchnia
Penne z soczewicą i salami 123

polecam.  PENNE z SOCZEWICĄ I SALAMI Składniki: makaron penne 3/4 szkl czerwonej soczewicy 1 szkl bulionu 1 cebula 1 nieduża marchew 2-3 grube plastry salami 1/2 szkl przecieru pomidorowego oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku opcjonalnie parmezan do posypania Przygotowanie:  Posiekaną cebulę podsmażamy, następnie dodajemy do niej obraną i startą na drobnej tarce marchew, suchą(...)soczewicę i pokrojone w kostkę salami.  Całość zalewamy bulionem, gotujemy ok. 20 minut aż soczewica zmięknie.  Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku.  Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu dodajmy do sosu. Podajemy posypane parmezanem

Bon appetit mon amie
Rybny kapuśniak 130

ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście(...)laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku ok 5 minut przed końcem. Na koniec dodajemy wcześniej gotowane mięso oddzielone od ości. Gotową zupę podajemy ze świeżą pietruszką.  Smacznego

Niezły Młynek
kurczak w sosie curry 146

składniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml przecieru pomidorowego natka pietruszki masło wykonanie: Filety kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę(...)podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Opcjonalnie jeszcze przyprawiamy. całość posypujemy natką pietruszki i podajemy np. z ugotowanym ryżem

Domowy Smak Jedzenia
Zupa pomidorowa-krem 121

Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele(...)angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody. Wlać do zupy i zagotować

O kuchni z uczuciem
Fasolka szparagowa na ciepło 189

miękkości.Kiełbaską kroimy na drobne paski.W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Po połączeniu się masła i mąki wlewamy pół szklanki zimnej! wody i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i całość trzeba zagotować. Do tak przygotowanego sosu wsypujemy fasolkę i kiełbaskę. Doprawiamy do smaku: majerankiem, solą i pieprzem i gotujemy :)Pyszna ze świeżym pieczywem ;) Mniam

Lawendowe Niebo
Klopsiki w sosie pomidorowym 229

robota. Za to nawet przyjemna, jeśli ktoś lubi babrać się w mięsku ;)   Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra   Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie(...)duży ani olej za bardzo rozgrzany, bo klopsiki zaczną przywierać i się porozlatują! Smażymy nasze kuleczki mięsne do zarumienienia z każdej strony. Gdy już będą ładnie złociste wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, dorzucamy resztę mozarelli i dodatkowo doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią, oregano i paprykami – do smaku, jak kto lubi ;) Teraz wystarczy tylko poczekać aż sosik zacznie nam się gotować

Jak gotować i nie zwariować
Boeuf Strogonow 122

się zrumieni przełóż ją do mięsa, a na patelnię wrzuć pokrojone pieczarki i smaż, do chwili, aż woda odparuje. Przełóż pieczarki do garnka z mięsem i cebulą. 5. Dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę, pieprz, wywar mięsny i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj około 25-40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   6. Na koniec możesz(...)zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru mięsnego śmietaną oraz zagęścić dodatkową mąką. Boeuf Strogonow z wolnowaru Przygotuj wszystkie składniki - punkty od 1 do 4 w przepisie  powyżej. Dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę, pieprz, wywar mięsny i ustaw czas wolnowarzenia. Podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot opcja low 6-8 godzin opcja high 4-6 godzin Boeuf Strogonow podawaj posypany

Cztery Fajery
Bretońskie kopertki 132

Mąka do obtoczenia ·        jajko ·        1/3 opakowania fasolki Jaś ·        Przecier pomidorowy mały ·        ½ laski kiełbasy podwawelskiej ·        Sól ·        2 łyżeczki mąki pszennej(...)zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2.    Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju. 3.    Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kiełbasę. 4.    Wlewamy przecier pomidorowy. 5.    Doprawiamy chili. 6.    Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do fasolki, 2 minuty gotujemy, sos musi być gęsty. 7.    Mięso

Kulinarna Chwila
Piersi z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami, pieczone w sosie pomidorowym. 140

duże kulki mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka  przyprawy węgierskiej PLENUS   1 gałązka: rozmarynu, tymianku, bazylii 0,5 l domowego przecieru pomidorowego Wykonanie: Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem.Każdy kawałek przecinamy przez środek ale nie do końca, tworząc kieszonkę.Mięso oprószamy przyprawami. Pomidory i mozzarellę kroimy w paseczki.Każdą kieszonkę napełniamy(...)kilkoma paskami mozzarelli  i pomidorami.Kieszonkę spinamy wykałaczką. Blaszkę smarujemy dość grubo masłem, układamy w niej piersi i zalewamy przecierem pomidorowym. Między kawałki mięsa można włożyć świeże gałązki rozmarynu, tymianu, bazylii. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 35/40 minut. Mięso jest gotowe gdy po włożeniu widelczyka zaczyna delikatnie odchodzić. Żeby mięso się zbytnio nie przypaliło można pod koniec pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos kiełbasiany. 189

produkcji, ale może być np. biała surowa wyjęta z osłonek, pomieszana z inną, np. dobrze wędzoną) przyprawa do bigosu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki keczupu      Odciśniętą kapustę kroimy w 3-4 cm kawałki i wkładamy do garnka. Podlewamy szklanką wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżeczkę przyprawy(...)bigosu i gotujemy na wolnym ogniu (ewentualnie podlewając wodą). Po godzinie dodajemy pokrojoną kiełbasę i gotujemy kolejne 45 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, keczup, dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawą do bigosu. Gotujemy jeszcze 15 minut i gotowe!      Ja przygotowuję bigos z co najmniej podwójnej porcji i nadmiar gorącego bigosu przekładam do półlitrowych lub litrowych słoików, zakręcam, stawiam

Rozpustne gotowanie
Śledzie z pieczarkami 193

Składniki: 0.5 kg śledzi matiasów 3 cebule 400 g pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki  olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka,  pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki i chwilę(...)podsmażyć. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy ze śledziem. Wkładamy do lodówki na całą noc by przeszły smaki

magiczna kuchnia Kasi