przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:71/368)

Zupa pomidorowa-krem 127

Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele(...)angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody. Wlać do zupy i zagotować

O kuchni z uczuciem
Fasolka szparagowa na ciepło 195

miękkości.Kiełbaską kroimy na drobne paski.W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Po połączeniu się masła i mąki wlewamy pół szklanki zimnej! wody i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i całość trzeba zagotować. Do tak przygotowanego sosu wsypujemy fasolkę i kiełbaskę. Doprawiamy do smaku: majerankiem, solą i pieprzem i gotujemy :)Pyszna ze świeżym pieczywem ;) Mniam

Lawendowe Niebo
Klopsiki w sosie pomidorowym 240

robota. Za to nawet przyjemna, jeśli ktoś lubi babrać się w mięsku ;)   Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra   Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie(...)duży ani olej za bardzo rozgrzany, bo klopsiki zaczną przywierać i się porozlatują! Smażymy nasze kuleczki mięsne do zarumienienia z każdej strony. Gdy już będą ładnie złociste wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, dorzucamy resztę mozarelli i dodatkowo doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią, oregano i paprykami – do smaku, jak kto lubi ;) Teraz wystarczy tylko poczekać aż sosik zacznie nam się gotować

Jak gotować i nie zwariować
Boeuf Strogonow 129

się zrumieni przełóż ją do mięsa, a na patelnię wrzuć pokrojone pieczarki i smaż, do chwili, aż woda odparuje. Przełóż pieczarki do garnka z mięsem i cebulą. 5. Dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę, pieprz, wywar mięsny i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj około 25-40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   6. Na koniec możesz(...)zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru mięsnego śmietaną oraz zagęścić dodatkową mąką. Boeuf Strogonow z wolnowaru Przygotuj wszystkie składniki - punkty od 1 do 4 w przepisie  powyżej. Dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę, pieprz, wywar mięsny i ustaw czas wolnowarzenia. Podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot opcja low 6-8 godzin opcja high 4-6 godzin Boeuf Strogonow podawaj posypany

Cztery Fajery
Bretońskie kopertki 142

Mąka do obtoczenia ·        jajko ·        1/3 opakowania fasolki Jaś ·        Przecier pomidorowy mały ·        ½ laski kiełbasy podwawelskiej ·        Sól ·        2 łyżeczki mąki pszennej(...)zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2.    Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju. 3.    Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kiełbasę. 4.    Wlewamy przecier pomidorowy. 5.    Doprawiamy chili. 6.    Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do fasolki, 2 minuty gotujemy, sos musi być gęsty. 7.    Mięso

Kulinarna Chwila
Piersi z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami, pieczone w sosie pomidorowym. 151

duże kulki mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka  przyprawy węgierskiej PLENUS   1 gałązka: rozmarynu, tymianku, bazylii 0,5 l domowego przecieru pomidorowego Wykonanie: Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem.Każdy kawałek przecinamy przez środek ale nie do końca, tworząc kieszonkę.Mięso oprószamy przyprawami. Pomidory i mozzarellę kroimy w paseczki.Każdą kieszonkę napełniamy(...)kilkoma paskami mozzarelli  i pomidorami.Kieszonkę spinamy wykałaczką. Blaszkę smarujemy dość grubo masłem, układamy w niej piersi i zalewamy przecierem pomidorowym. Między kawałki mięsa można włożyć świeże gałązki rozmarynu, tymianu, bazylii. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 35/40 minut. Mięso jest gotowe gdy po włożeniu widelczyka zaczyna delikatnie odchodzić. Żeby mięso się zbytnio nie przypaliło można pod koniec pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos kiełbasiany. 198

produkcji, ale może być np. biała surowa wyjęta z osłonek, pomieszana z inną, np. dobrze wędzoną) przyprawa do bigosu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki keczupu      Odciśniętą kapustę kroimy w 3-4 cm kawałki i wkładamy do garnka. Podlewamy szklanką wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżeczkę przyprawy(...)bigosu i gotujemy na wolnym ogniu (ewentualnie podlewając wodą). Po godzinie dodajemy pokrojoną kiełbasę i gotujemy kolejne 45 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, keczup, dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawą do bigosu. Gotujemy jeszcze 15 minut i gotowe!      Ja przygotowuję bigos z co najmniej podwójnej porcji i nadmiar gorącego bigosu przekładam do półlitrowych lub litrowych słoików, zakręcam, stawiam

Rozpustne gotowanie
Śledzie z pieczarkami 204

Składniki: 0.5 kg śledzi matiasów 3 cebule 400 g pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki  olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka,  pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki i chwilę(...)podsmażyć. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy ze śledziem. Wkładamy do lodówki na całą noc by przeszły smaki

magiczna kuchnia Kasi
Makaron z tuńczykie czyli obiad w 20 minut i Small MasterChef cz.2 403

pojawi się na stole. Dzisiejsza propozycja to mega szybki makaron z tuńczykiem. Szybki, prosty i smaczny obiad. MAKARON Z TUŃCZYKIEM Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 słoiczek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pieprz i sól do smaku 25 dkg ulubionego makaronu Przygotowanie Na rozgrzana patelnię wlewamy olej do którego przeciskamy czosnek. Mieszamy do momentu(...)czosnek się zrumieni i dodajemy odsączonego tuńczyka. Całość mieszamy. Kiedy tuńczyk jest już ciepły i odparuje nadmiar płyny dodaję przecier pomidorowy. Całość mieszam, dodaję pieprz i sól do smaku. Pozostawiam na wolnym ogniu przez około 10 minut.  Gotowy sos przekładam do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem i dokładnie całość mieszam.  Podaję ze startym żółtym serem. Przygotowanie jest

Magiczna kuchnia Darii
Pizza żytnia z oscypkiem 190

pizze na cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu, a konserwowa szynkę zastąpcie salami. No i eksperymentujcie, jak ja np z oscypkiem ;)Składniki:200 g mąki100 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soli2 łyżki oliwyszklanka

Słodkie Przyjemności
Kurczak do pyaza + recenzja 338

płaska łyżeczka* czosnek – 1 duży ząbek* chili – 0,5 łyżeczki* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki* kardamon – 2 szt* pieprz ziarnisty – 2 szt* gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki* letnia woda – 150 ml* sok z cytryny – 1 łyżka* zielona papryczka chili – 1 szt  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane(...)cebule, złocimy.Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.Dolewamy

Ostra na Słodko
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 106

sól, czosnek, gałka muszkatołowa Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 2 jajka 1 białko jajka ((do posmarowania ciasta)) 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy: sól Sos 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: świeża bazylia, czosnek, sól, pieprz Farsz Szpinak włóż na rozgrzaną patelnię (posmarowaną oliwą). Po jego zwiędnięciu dodaj ser ricotta oraz parmezan i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw(...)gotuj ok 3 min. do wypłynięcia (mają być miękkie, ale nie rozgotowane). Ravioli odcedź. Następnie wyłóż je na talerz, polej sosem i posyp parmezanem. Sos Do garnuszka włóż przecier pomidorowy, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 425 | Białko: 21,2 | Węglowodany: 55,1 | Tłuszcze: 13,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis

Przepisy na widelcu
Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem 117

warzywami i kurczakiem 250 g makaronu 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g miąższu z dyni Hokkaido 1 duża papryka czerwona 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g przecieru pomidorowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron ugotować al dente w lekko osolonej(...)minut. Wsypać paprykę i dynię, smażyć 5-7 minut. Przełożyć do miski z mięsem. Czosnek i cebulę obrać, drobno pokroić. Wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem, zeszklić. Wlać przecier pomidorowy, dodać bazylię i chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos pomidorowy przelać do miski, całość delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć folią aluminiową (błyszczącą

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania