puszki 50g ryżu (ważony przed ugotowaniem) przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru, 10 dkg żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia *** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem(...)Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku *** *** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta *** *** Ryż gotujemy na pół miękko i mieszamy z mięsnym farszem. Wydrążone cukinie układamy
Blog z Apetytemszklanki oliwy z oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Poza tym do krakersów włoskich : 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczki oregano 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja użyłam świeżego, ale może być taki z puszki, lub po pomidorach w puszce, w ostateczności rozcieńczony wodą koncentrat pomidorowy) szczypta pieprzu czarnego 2 łyżki drobno startego parmezanu Do krakersów naturalnych(...)solą 1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą). 2. Krótko wyrabiamy każde ciasto, do połączenia składników i uzyskania elastycznej, lśniącej kuli; mnie zajęło to ok. 5-7 minut
Kuchnia Prezydentowejwersji gotowanej też jest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna(...)się 20 minut, niektóre 40. Po prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty
Czerwona Porzeczkałyk ulubionego wina i przekąskę - krakersa lub świeży chlebek z aromatyczną pasta. Spróbujcie. Składniki: • 1 słoik lub puszka ciecierzycy w zalewie • 1 słoik suszonych pomidorów • przecier pomidorowy • przyprawa uniwersalna, papryka słodka, papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą. 2. Ciecierzycę włożyć do blendera lub Thermomixa. 3. Dodać pomidory, może(...)być cały słoiczek, ale to zależy od naszych preferencji. Więcej pomidorów, to intensywniejszy smak. 4. Dodać przecier pomidorowy – ilość wpłynie na intensywność smaku i zależy od tego, co lubimy. 5. Dodać przyprawy do smaku i 1-2 łyżki oliwy z zalewy po pomidorach suszonych. 6. Zmiksować na jednolitą masę. Jeśli chcecie, by kawałeczki ciecierzycy były wyczuwalne, kontrolujcie długość miksowania
W mojej kuchniObiad dla wszystkich, którym brakuje czasu. Składniki: -40 dkg gnocchi -30 dkg mięsa mielonego -500 ml przecieru pomidorowego -2 ząbki czosnku -łyżka posiekanej bazylii -łyżeczka oregano przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili -sól, cukier -olej -tarty żółty ser Czosnek kroimy na drobno. Bazylię siekamy na drobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Dodajemy czosnek, bazylię i oregano(...)Chwilę podsmażamy. Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawami. Chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy według przepisu gnocchi. Gnocchi przekładamy na patelnię z sosem, chwilę podgrzewamy i gotowe. Na talerzu posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego
Maminek kulinarnymięsko w połączeniu z ryżem jest świetnym daniem. Polecam Składniki: 8 szt pałek z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 szkl ryżu pełnoziarnistego 4 szkl bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka curry, papryki słodkiej, soli i pieprzu masło do formy Przygotowanie: Pałki kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny(...)wysmarowane masłem naczynie do zapiekania (dość duże) wysypujemy ryż pełnoziarnisty. Bulion mieszamy razem z przecierem pomidorowym oraz przyprawami i zalewamy nim ryż. Na wierzchu układamy pałki kurczaka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 50 minut a następnie bez przykrycia ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnepokazałam w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI: 250 gr. tortellini (serowe lub mięsne) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 puszka pomidorów w kawałkach 3/4 szkl. przecieru pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 100 gr. żółtego sera 1 kulka mozzarelli(...)zaleca producent na opakowaniu. Odcedzamy. na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, posiekane 3 ząbki czosnku, startą marchewkę, pomidory w kawałkach z puszki, 3/4 szkl. przecieru pomidorowego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę bazylii, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i ugotowane tortellini. foremkę lub blachę natłuszczamy, przekładamy do niej wcześniej usmażone
RITA food channelpyszna ,gęsta zupa ,coś w rodzaju zupy gulaszowej , na bazie mięsa wołowego i sosu.Polecam. Makaron falbanki 50 dag. mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 mały przecier pomidorowy sok pomidorowy typu passata 0.5 litra bulionu wołowego 1 puszka pomidorów krojonych oliwa z oliwek pieprz i sól cukier do smaku1 łyżeczka ************************************************* 1 .Cebulę i czosnek obrać i posiekać(...)podsmażyć na oliwie. Dodać miéso mielone i smażyć mieszajac. 2 . Dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy. 3 . Doprawić pieprzem , solą i szczyptą cukru , dusimy przez 50 minut.Jesli płyn odparuje dolewamy jeszcze soku typu passata. 4 . Wlewamy bulion wołowy i dusimy jeszcze 30 minut . 5.Na koniec duszenia dosypujemy 3 -4 garscie makaronu ,mieszamy i jeszcze dusimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimnie idealny sos do makaronu . Sos z mielonego mięsa Składniki: na 4 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g koktajlowych pomidorów 250 ml bulionu z mięsa 1 doniczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 250 g spaghetti Cebulę pokrój(...)kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przecier pomidorowy. Smaż aż mięso przestanie być czerwone i wlej bulion. Gotuj sos przez 30 minut. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory podsmaż na oliwie. Dodaj spaghetti i pokrojoną bazylię. Wymieszaj i nałóż makaron, wierzch polej sosem. Smacznego! Spara Spara
codojedzeniawystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Pozdrawiam Przepis: Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 90 g przecieru pomidorowego lub 250 ml gotowego soku pomidorowego oregano, zioła prowansalskie, chilli, czosnek granulowany, sól, pieprz, bazylia Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody do czasu(...)zmięknie (około 30 min) Na koniec gotowania solimy 1 łyżeczką soli. 2. Marchewki myjemy, obieramy kroimy w talarki i gotujemy do miękkości 3. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody 4. Ugotowaną soczewicę i marchewki łączymy ze sobą i zalewamy 250 ml przygotowanego soku, lub używamy już gotowego. 5. Całość doprawiamy ziołami (około po 1 łyżeczce
Mój pomysł nałyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą Dodać wszystkie przyprawy i gotować 8-10 minut. Po tym czasie ,gdy woda(...)przejdzie smakami przypraw ,odcedzić przyprawy, a .całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 5-6 minut Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodajemy śmietankę i wszystko razem mieszamy do połączenia . Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu. Polecam
w mojej kuchnismaczne, najlepiej smakuje z ryżem naturalnym brązowym od firmy Cenos . Składniki: 300 gram piersi z indyka 0,5 op. mrożonych warzyw na patelnię ( marchewka, groszek, kukurydza, cebula) 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Olej do smażenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ryż naturalny brązowy Cenos Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w paski, podsmażamy na niewielkiej ilości(...)oleju, dodajemy mrożone warzywa, smażymy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dusimy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody, ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
Bajeczna KuchniaSkładniki: papryka pokrojona w paski lub kostkę łyżka przecieru pomidorowego cebula pokrojona w kostkę niewielka ilość tłuszczu do smażenia kiełbasa pokrojona w kostkę sól pieprz papryka w proszku czosnek Wykonanie: Paprykę podsmażyć z cebulą, następnie doprawić przyprawami, przykryć pokrywką i dusić aż papryka zmięknie. Do całości dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, czosnek oraz przecier pomidorowy. Do całości dolać trochę wody
Pychotkaaałyżki octu 10 % 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 słoiki pomidorów z cebulą 1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% 1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi Wykonanie: Śledzie myjemy, suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy(...)stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce do miesiąca. Do dłuższego przechowania należy słoiki ze śledziami
kgwjanczewo