przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:58/368)

Pulpeciki w sosie pomidorowym 128

mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego  3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki(...)oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i drobno posiekany czosnek - i czekamy aż cebula się zeszkli (nie może się przypalić, ani spalić). Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i gotujemy sos (jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, aby go rozrzedzić). Potem dodajemy śmietanę i do gotującego się sosu wkładamy powolutku po jednym  pulpeciku

psgotujemy
Udka z kurczaka po węgiersku 159

całej rodziny.     Składniki: 1 kg udek (lub pałek) z kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 200 ml bulionu 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki gęstej śmietany Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie olej do smażenia 1 łyżka mąki         *** Mięso z kurczaka nacieramy(...)smażymy, aż cebulka się zeszkli *** *** Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i całość razem przez chwilę podsmażamy *** *** Dodajemy bulion oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 50 minut *** *** Po tym czasie mięso zdejmujemy na chwilę z patelni, śmietankę mieszamy z łyżką mąki oraz z dwiema łyżkami goącego

Blog z Apetytem
Pizza z kiełbasą i kurczakiem 172

ciasto, odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2.Jak ciasto podrośnie to wyrabiamy i dajemy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. 3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy, na koniec dodajemy troszeczkę soli. Pieczarki z cebulą i czosnkiem(...)wykładamy na ciasto posmarowane przecierem pomidorowym. 4. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach. 5. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawa kebab-gyros. Układamy na kiełbasie. Kurczaka posypujemy kukurydzą i przyprawą do pizzy. 6. Na wierz ścieramy żółty ser na tarce do sera lub na zwykłym tarce o grubych oczkach. 7.Wstawiamy do piekarnika

Kuchnia u Bietki
Chorizo zapiekane z pomidorami 153

danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo (przepis) , które  jest równie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Składniki 300 g chorizo 1 duży pomidor 200 ml śmietany 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki startego sera grana padano sól Chorizo pokroić w grubsze plastry, ja miałam małe kiełbaski i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidora pokroić w ósemki i ułożyć między(...)kiełbaskami. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić solą  i wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, a następnie posypać serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia się sera. chorizo zapiekane z pomidorami

O kuchni z uczuciem
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 188

Składniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek Sos: - 400ml przecieru pomidorowego - łyżka śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego(...)kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem

Kulinarne blogowanie
Pizzerinki. 104

tego pieczarki, cebula, szynka i oczywiście ser. Do pizzerinek nie daję za dużo dodatków ponieważ są małe i nie ma na nich zbyt wiele miejsca. Sos zrobiłam ze swojego przecieru pomidorowego, ale możecie zrobić go również z pomidorów w puszce lub jeśli chcecie na szybko to po prostu posmarować pizzerinki keczupem. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka(...)cukru 50 g. drożdży 2 łyżki mąki Ciasto: 3,5 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego domowego lub 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku sól.pieprz 1 łyżka oregano Dodatki: 150-200 g. sera żółtego kilka plastrów szynki 4 pieczarki 1 cebula 1 puszka tuńczyka Wykonanie: Do miseczki wlać

Agusiowe smakołyki
Lasagne z cukini 93

wielkości cukinie, 3 pomidory, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego, 3 ząbki czosnku, 2 cebule,  250g sera żółtego, duża kulka mozzarelli, kulka sera buratta, 180 g przecieru pomidorowego, łyżka masła, łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka bazylii, łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią  Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na łyżce masła wraz(...)ręcznika papierowego Ser żółty ścieramy na tartce na grubych oczkach, mozzarellę oraz burattę dzielmy na mniejsze kawałki. Do mięsa dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, przecier pomidorowy, pomidory. Dokładnie wszystko mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2-3 warstwami cukinii, następnie 1/4 mięsa oraz część sera, układamy kolejne warstwy cukinii na przemian raz wzdłuż długiego boku naczynia

Lena Gotuje
Zupa z mięsem i soczewicą 106

przepisów na obiady w 15 minut . Składniki: 300 g mięsa mielonego, u mnie mielona wołowina 1-11/2 litra wywaru warzywnego, rosołu, a nawet bulionu z kostki Kilka łyżek przecieru pomidorowego 1 puszka soczewicy całej 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 duża marchew ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 puszka pomidorów krojonych z zalewy sól i świeżo zmielony czarny pieprz(...)czosnek siekamy i szklimy na patelni. Wrzucamy na patelnię mięso mielone i smażymy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę, przecier pomidorowy, chwilę smażymy razem. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Zagotowujemy, dodajemy mięso z warzywami, krojone pomidory wraz z zalewą i dalej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 385

główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek czosnku1 cebulasól, pieprz, cukier, słodka paprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie:Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć(...)bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić

Walijskie Pichcenie
Makaron spaghetti z drobiowym bolognese 85

fusilli. Składniki na sos: 1 mała cebulka  1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 500 gram mięsa z piersi kurczaka sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego 200 ml wody Przygotowanie: Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, sól, pieprz, oregano. Mieszamy(...)smażymy ok. 15 minut.  Dodajemy przecier pomidorowy i wodę, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa pomidorowa z boczniakami i ciecierzycą 139

TUTAJ .  Składniki na 4 porcje: 1 l wywaru warzywnego/rosołu 1 puszka ciecierzycy wraz z zalewą (400 g) 1 duża marchewka 250 g boczniaków 0,5 l przecieru pomidorowego (np. domowego) 1 łyżka masła 1 cebula sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka papryka ostra odrobina oleju Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)Całość wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać boczniaki, przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Całość smażyć kilka minut. Na sam koniec wlać wywar warzywny i przecier pomidorowy. Zupę gotować 10 minut na średnim ogniu. Na sam koniec posmakować i ewentualnie mocniej doprawić

Ugotować
szybkowar-pyszne gołąbki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim... 178

Składniki: kapusta biała 1 główka, ryż 300 gram, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 200 ml, czosnek niedźwiedzi  4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi(...)przecier pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary

W Mojej Kuchni Lubię
Super Szybka Pizza na Bułce 126

szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania podczas domówki a także na pewno posmakuje dzieciom. Będziemy potrzebować: pokrojona bułka kielecka (paryska, wyborowa) kilka łyżek przecieru pomidorowego – passata pomidorowa przykładowe dodatki: salami, szynka mozzarella, ser żółty przyprawy: 2 duże szczypty bazylii suszonej 2 duże szczypty oregano sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Super szybka pizza(...)bułce https://www.youtube.com/watch?v=4Mq6_DuzMWE Przygotowanie: Do przecieru pomidorowego dodaję bazylię, oregano, sól pieprz i dokładnie mieszam, sos jest gotowy. Teraz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam pokrojoną bułkę. Nakładam na każdą kromkę bułki sos i go rozsmarowuję. Następnie nakładam dodatki w moim przypadku było to salami, starty ser mozzarella i żółty ser. Pieczenie pizzy na bułce: Tak przygotowaną pizze

Uwaga Babcia Gotuje
kapuścianka z parówkami 137

kiszonej włoszczyzna 3 parówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju ziele angielskie kostka rosołowa (można zastąpić solą) liście laurowe pieprz słodka i ostra papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego Kość zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki pokroić w  kostkę, wrzucić(...)zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę wedle uznania, podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym 126

podsmażone z cebulką. Danie jest bardzo smaczne i syte. Polecam!     Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, liść laurowy 1 łyżka cukru 1 litr bulionu lub wody olej do smażenia     *** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy(...)mielone, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy na rumiano *** *** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miękką marchewkę drobno kroimy i dokładamy do potrawy, mieszamy *** *** Całość zalewamy przecierem pomidorowym, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz szczyptą chilli. Dodatkowo danie możemy zagęścić poprzez dodanie 1-2 łyżki mąki rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody i zagotowanie

Blog z Apetytem