makaronu ja dałam rurki 500 g mięsa mielonego z piersi indyka 100% 150 g mieszanki warzyw chińskich np.mrożonych 150 g sera żółtego tartego 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku do indyka olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso smażę na oleju rzepakowym, doprawiam solą, pieprzem(...)przyprawami do indyka. Nastepnie dodaję warzywa. Mieszam. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszam doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy ser żółty tarty. Mieszam dokładnie aż ser się roztopi. Sos przekładam do miski z makaronem. Mieszam. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkipozostałych składników. Wyrobiłam ciasto i podzieliłam je na 3 części. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę do pieczenia. Nałożyłam farsz: * 15 dkg mięsa mielonego * 1/2 cebuli * 2 ząbki czosnku * przecier pomidorowy ok. 1/2 szklanki * papryka słodka i ostra, sól * kawałek papryki czerwonej surowej Mięso podsmażyłam z posiekaną cebulą i czosnkiem. Przyprawiłam solą i paprykami. Wlałam przecier pomidorowy i zagotowałam. Na koniec
Pieprzyć z Fantazjąinną formę a przygotowanie zajmuje tylko 1 godzinkę. składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 200 g białego ryżu 3-3,5 l wody 500 g przecieru pomidorowego 4 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól,pieprz pęczek włoszczyzny(natka pietruszki,liść selera i pora) olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, majeranek
Monia miesza i gotujelubię, jest syte i zawsze wszystkim smakuje. Potrzebujemy wszystkie składniki w mniej więcej równych proporcjach: dobra wędlina pieczarki czerwona papryka cebula (jej może być mniej) olej do smażenia przecier pomidorowy sól, pieprz Olej rozgrzewamy wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, smażymy ok. 5 minut, dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, wędlinę w kostkę i przecier pomidorowy, przyprawiamy. Wszystko
Jadło i czytadłomorszczuka 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 1/4 szkl. octu 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 4 cebule 200 g przecieru pomidorowego 3 jajka 3/4 szkl. mąki olej Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dolewamy wodę i dusimy do miękkości. Dodajemy: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier
Miksturownikzalewie octowej a duże nadziewam i piekę-mniam... farsz trochę nie standardowy bo dodałam kaszę jęczmienną,doprawiłam ketchupem z cukinii (przepis znajdziecie tutaj )ale można też normalny ketchup lub przecier pomidorowy -wyszło przepyszne-farszu zrobiłam więcej i wykorzystałam na drugi dzień jako dodatek do fasolki szparagowej i był kolejny fajny obiadek-polecam Składniki: 6-8 patosonków(można zastąpić je oczywiście(...)cukinią) 500 kg mielonej łopatki cebula kilka łyżek ketchupu lub przecieru pomidorowego(według uznania , ja użyłam mojego ketchupu z cukinii link do przepisu wyżej) 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,ulubione przyprawy 1 woreczek kaszy jęczmiennej olej do smażenia Przygotowanie: kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (oczywiście w osolonej wodzie) cebulę pokroić w kostkę -podsmażyć
Swojskie jedzonkopomidorowy przychodzi z pomocą. Polega na tym, że wstawiasz do piekarnika pomidorki koktajlowe doprawione ziołami i oliwą. Pieczesz, wyciągasz, dodajesz zimne masło, żeby całości nadać aksamitnej konsystencji i łatwy sos pomidorowy gotowy. Dodajesz do makaronu ugotowanego mocno al dente i przez chwile mieszasz, żeby makaron wchłoną jak najwięcej sosu. Jest tylko jeden warunek, żeby łatwy sos pomidorowy był pyszny(...)opakowania makaronu (kokardki, rurki, świderki) Sos 500 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka zimnego masła 1 łyżka przecieru pomidorowego Pulpety ½ kostki sera tofu 100 g pieczarek ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ½ szklanki płatków owsianych Garść orzechów nerkowca 3 łyżki siemienia lnianego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Duża szczypta
Niedzielny kucharzSkładniki: ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ 1 pojedynczy filet z kurczaka 10dkg pieczarek 1 niewielka papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 15dkg żółtego sera 3-4 łyżki przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy(...)każdym naleśniku układamy po około 3 łyżki farszu *** *** Farsz posypujemy garścią startego żółtego sera *** *** Naleśniczki zwijamy w ruloniki i układamy w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu *** *** Z wierzchu naleśniki polewamy przecierem pomidorowym i obkładamy odłożonymi wcześniej pieczarkami *** *** Całość posypujemy startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane posiekaną zieloną
Blog z Apetytemniejedno podniebienie. składniki na 3-4 porcje 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 średnia marchewka kawałek selera 250 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażenia czarny pieprz sól dodatkowo 400 g makaronu spaghetti starty parmezan(...)minut. Po tym czasie do warzyw dodajemy mielone mięso i całość chwilę podsmażamy, do momaneu aż mięso straci różowy kolor, często mieszamy. Następnie do warzyw i mięsa dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat i wszystko razem łączymy. Całość doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu, granulowanym czosnkiem, suszonym oregano oraz bazylią, wszystko gotujemy na małym płomieniu około 20 minut, często mieszając
Smakowite Daniabulionu · 400 g pomidorów krojonych z ziołami · 100 g przecieru pomidorowego · 1 papryka czerwona · 1 papryka żółta · 4 ogórki konserwowe · 1 puszka fasoli czerwonej(...)solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą. 3. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy
Kulinarna Chwilaczosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Z 4 pomidorów odetnij wieczko i wydrąż miąższ przy pomocy łyżki, zostawiając ok. 1 cm brzeg (wieczka zachowaj). Miąższ wrzuć do miski(...)pomidorowy płyn. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: do miąższu z pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz i zmiksuj przy pomocy blendera. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij
Chilli Czosnek i Oliwawłaśnie dzisiaj robię mix smaków. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 600 ml przecieru pomidorowego * suszone oregano i bazylia, sól * gotowe płaty makaronu do lazanii Szpinak: * 15 dkg szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy: * ok. 500 ml mleka(...)wyłożyłam na gorącą patelnię. Podsmażyłam bez dodatku tłuszczu i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Delikatnie posoliłam. Kiedy mięso już się usmażyło dolałam przecier pomidorowy i dodałam po pół łyżeczki bazylii i oregano. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze ok. 3 minut. 2. Roztopiłam na patelni łyżkę masła, wyłożyłam na nie liście
Pieprzyć z Fantazjąwłaśnie dzisiaj robię mix smaków. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 600 ml przecieru pomidorowego * suszone oregano i bazylia, sól * gotowe płaty makaronu do lazanii Szpinak: * 15 dkg szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy: * ok. 500 ml mleka(...)wyłożyłam na gorącą patelnię. Podsmażyłam bez dodatku tłuszczu i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Delikatnie posoliłam. Kiedy mięso już się usmażyło dolałam przecier pomidorowy i dodałam po pół łyżeczki bazylii i oregano. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze ok. 3 minut. 2. Roztopiłam na patelni łyżkę masła, wyłożyłam na nie liście
Pieprzyć z Fantazjąnastępnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły".śledzie z pieczarkami
Bon Appetit Małgorzatyzielonej soczewicy 2 średnie marchewki ½ cebuli 1 gałązka selera ½ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka warzywka 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego woda Przygotowanie: Soczewicę pluczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy do napęcznienia na 10 minut. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli(...)wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania dodajemy przecier pomidorowy. W razie potrzeby uzupełniamy wyparowany płyn. Czas gotowania zależy od rodzaju soczewicy i czasu jej moczenia. Ja nie przepadam za rozgotowanymi ziarenkami soczewicy, więc gotuję
Mia Cucina Sofieta