przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:50/368)

Domowe spaghetti + film 75

niejedno podniebienie.     składniki na 3-4 porcje 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 średnia marchewka kawałek selera 250 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażenia czarny pieprz sól dodatkowo 400 g makaronu spaghetti starty parmezan(...)minut. Po tym czasie do warzyw dodajemy mielone mięso i całość chwilę podsmażamy, do momaneu aż mięso straci różowy kolor, często mieszamy. Następnie do warzyw i mięsa dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat i wszystko razem łączymy. Całość doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu, granulowanym czosnkiem, suszonym oregano oraz bazylią, wszystko gotujemy na małym płomieniu około 20 minut, często mieszając

Smakowite Dania
Meksykańska Lazania 124

bulionu ·        400 g pomidorów krojonych z ziołami ·        100 g przecieru pomidorowego ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka żółta ·        4 ogórki konserwowe ·        1 puszka fasoli czerwonej(...)solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą. 3.                Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy

Kulinarna Chwila
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 260

czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Z 4 pomidorów odetnij wieczko i wydrąż miąższ przy pomocy łyżki, zostawiając ok. 1 cm brzeg (wieczka zachowaj). Miąższ wrzuć do miski(...)pomidorowy płyn. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: do miąższu z pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz i zmiksuj przy pomocy blendera. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 105

właśnie dzisiaj robię mix smaków.  Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 600 ml przecieru pomidorowego * suszone oregano i bazylia, sól * gotowe płaty makaronu do lazanii Szpinak: * 15 dkg szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy: * ok. 500 ml mleka(...)wyłożyłam na gorącą patelnię. Podsmażyłam bez dodatku tłuszczu i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Delikatnie posoliłam. Kiedy mięso już się usmażyło dolałam przecier pomidorowy i dodałam po pół łyżeczki bazylii i oregano.  Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze ok. 3 minut.  2. Roztopiłam na patelni łyżkę masła, wyłożyłam na nie liście

Pieprzyć z Fantazją
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 158

właśnie dzisiaj robię mix smaków.  Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 600 ml przecieru pomidorowego * suszone oregano i bazylia, sól * gotowe płaty makaronu do lazanii Szpinak: * 15 dkg szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy: * ok. 500 ml mleka(...)wyłożyłam na gorącą patelnię. Podsmażyłam bez dodatku tłuszczu i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Delikatnie posoliłam. Kiedy mięso już się usmażyło dolałam przecier pomidorowy i dodałam po pół łyżeczki bazylii i oregano.  Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze ok. 3 minut.  2. Roztopiłam na patelni łyżkę masła, wyłożyłam na nie liście

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9160

następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły".śledzie z pieczarkami

Bon Appetit Małgorzaty
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok 229

zielonej soczewicy 2 średnie marchewki ½ cebuli 1 gałązka selera ½ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka warzywka 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego woda Przygotowanie: Soczewicę pluczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy do napęcznienia na 10 minut. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli(...)wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę.  Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień  i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania  dodajemy przecier pomidorowy.   W razie potrzeby uzupełniamy wyparowany płyn. Czas gotowania zależy od rodzaju soczewicy i czasu jej  moczenia. Ja nie przepadam za rozgotowanymi ziarenkami soczewicy, więc gotuję

Mia Cucina Sofieta
Spagetti bolognese 109

powstał wspaniały, aromatyczny, pomidorowo - ziołowy sos. Palce lizać! Polecam!  500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego) 1-2 cebule kilka ząbków czosnku 500-700ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka tymianek 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka do smaku szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)niej drobniutko pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione mięso, smażyć aż zbrązowieje, w czasie smażenia dodać szałwię. Do obsmażonego mięsa wlać przecier pomidorowy, odpowiednio mniej lub wiecej w zależności od tego jaki gęsty chcecie sos. Ja wlałam tylko 500ml w związku z czym sos był bardzo gęsty i zawiesisty, właściwie było to mięso

Codzienne Gotowanie
Warzywa do mięs lub ryb 117

Pyszne warzywa do mięs lub ryb na ciepło.  Składniki: 1 duża cebula 1 por papryka czerwona 2 marchewki przecier pomidorowy do smaku- u mnie ok.2 łyżki sól i pieprz Cebulę kroimy w kostkę,podsmażamy. Dodajemy pokrojony por i paprykę,startą na grubych oczkach marchewkę  oraz przecier pomidorowy. Chwilę  dusimy i doprawiamy do smaku. Smacznego

Przepisy mojej mamy
ekspresowa pizza na podwójnym spodzie z tortilli 172

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 2 placki tortilli ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego oregano, sól 1 łyżka oleju ok. 150 g sera żółtego startego dowolne dodatki: kiełbasa / szynka pieczarki pomidory świeże / suszone oliwki papryka czosnek i inne…. wykonanie: Przecier pomidorowy mieszamy z olejem i doprawiamy oregano oraz solą. Gotowym sosem (1/2 częścią) smarujemy jeden placek tortilli

Domowy Smak Jedzenia
awokado z lososiem 137

Składniki: 1 duże ,lub 2 mniejsze awokado 40g serka ricotta 1 pomidor 3-4 plastry wędzonego łososia,lub rekina 1 cytryny lub limonki 3 łyżki przecieru pomidorowego ,lub keczupu sól i pieprz do smaku Wykonanie Umyć pomidory i pokroić w drobną kostkę usunąć nasiona. Pokrojone w kostkę pomidory włożyć do miski, dodać przecier pomidorowy sól i pieprz do smaku wymieszać

w mojej kuchni
zapiekane bakłażany po katalońsku 157

natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min. składniki na sos: 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 125 ml bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego masło do smażenia sól, pieprz wykonanie: Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy

Domowy Smak Jedzenia
Penne z sosem pomidorowym i cukinią 123

przeprażyć je i gotowe. Pyszny i szybki obiad zrobiony w 20 minut. Składniki: 1 duża cukinia, pokrojona w drobną kostkę 4 duże pomidory, pokrojone w mniejsze części 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku makaron penne ugotowany na miękko Przygotowanie: W dużym garnku podgrzewamy olej i przekładamy do niego cukinię. Solimy i gotujemy dość(...)często mieszając około 20 minut. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy następne 10 minut. Przecier pomidorowy łączymy z pół szklanki wody i dolewamy do warzyw. Dusimy wszystko razem przez 10 minut aż woda odparuje. Doprawiamy przyprawami. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji ‚Warzywa dyniowate 2017″ na durszlak.pl

Życie ze smakiem
Pomidorowa zupa rybna 187

mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja rosołowa z kurczaka pół szklanki przecieru pomidorowego seler pietruszka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz z porcją rosołową z kurczaka, zalewamy zimną wodą(...)ogniu przez 2 godziny, usuwając szumowiny co jakiś czas. Następnie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotujemy przez kolejne 2 godziny.   Zupę przecedzamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy.  Do zupy wkładamy filety(najlepiej bez skóry) i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu filety można rozdrobnić i powyjmować z nich ości. Zupę można podać z mniejszymi

Czerwona Porzeczka
Makaron z ciecierzycą – przepis krok po kroku 87

kroku, by jeszcze łatwiej było je zrobić. Spróbujcie! PRZEPIS NA MAKARON Z CIECIERZYCĄ Składniki: 500g makaronu spaghetti 1 ziemniak 100ml oliwy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 szklanka (1 puszka) ugotowanej ciecierzycy bazylia oregano sól pieprz ocet winny Jak zrobić Makaron z ciecierzycą: Zaczynamy od obrania ziemniaka, umycia i pokrojenia go w drobną kosteczkę(...)patelnię wylewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną marchewkę i ciecierzycę z zalewą. Gotujemy 3 minuty, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 3 minuty. Potem sos doprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem, octem winnym. Zaraz potem do makaronu dodajemy odcedzony makaron z ziemniakiem. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Artykuł

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania