zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kilka liści(...)łyżki oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać
Bulliozapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kilka liści(...)łyżki oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać
BullioSzybkie danie a do tego bardzo smaczne. Gulasz wieprzowy z kukurydzą podałam w towarzystwie czarnego ryżu. Składniki 500 g schabu 1 puszka kukurydzy z chilli Bonduelle 500 ml przecieru pomidorowego świeża bazylia papryka słodka w proszku sól pieprz 1 ząbek czosnku 1. Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy. 3. Dodajemy sól(...)bardziej gęsty, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. 5. Gotowy podajemy z czarnym ryżem. Smacznego życzy Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: bazylia , Bonduelle , czosnek , gulasz , kukurydza , na szybko , pomidory , przecier , wieprzowina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMoja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy(...)startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami układamy klopsy i pod przykryciem dusimy około 20 min na średnim ogniu
NaKońcuJęzykaglutenu i bez mleka Sos pomidorowy: SKŁADNIKI: 400-500 g mielonej karkówki 1-2 cebule 1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak) 4-5 ząbków czosnku 1 przecier pomidorowy (500 ml) oliwa/olej sól i pieprz WYKONANIE: Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać aż zmieni kolor z czerwonego(...)Dodać drobno rozdrobnioną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić na średnim ogniu około 15 minut, w razie konieczności dolać odrobinę więcej wody. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu kolejne 15-20 minut do czasu, aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą. Doprawić solą oraz pieprzem. Sos beszamelowy: SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia inaczejjesienne i zimowe wieczory. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych 200 g kalafiora 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 l wody 4 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka cukru 2 łyżeczki pieprzu sól Przygotowanie: Kalafior, marchewkę i cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka(...)wrzucamy starte warzywa, czosnek, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy wszystko do miękkości i blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy szklankę wody i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem bez jajecznym, ryżem lub samą jako zupę krem. Można także posypać koperkiem. Smacznego
Dominacja smakuminut. Dzięki mixu fasoli jest bardziej treściwe a wędzone frankfurterki nadają potrawie niezwykłego aromatu. Składniki 6 wędzonych frankfurterek 1 puszka mixu fasoli z cieciorką Bonduelle ok. 300 ml przecieru pomidorowego szczypiorek sól pieprz makaron penne starty parmezan 1. Frankfurterki kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju. Kiedy będą rumiane zalewamy przecierem pomidorowym. 2. Dodajemy mix fasoli i dusimy przez kilkanaście minut(...)silikonowym koreczkiem. To bardzo pomysłowe rozwiązanie, idealne do odgrzewania posiłków w mikrofalówce. Smacznego życzy Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: Bonduelle , fasola , frankfurterki , Jan Niezbędny , makaron , na szybko , pomidory , przecier , szczypior
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywszystko zapieczone w piekarniku. Składniki: -opakowanie tortellini -ok. 35 dkg wędzonego boczku -15 dkg sera mozzarella w wiórkach -1 cebula -duży ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -1 pikantna papryczka -sól, pieprz Kroimy: -boczek w kostkę -cebulę i czosnek w kosteczkę -papryczkę w bardzo drobne kawałeczki W osolonej wodzie lub w bulionie warzywnym gotujemy tortellini wg przepisu(...)opakowaniu i odcedzamy. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, papryczkę, przyprawy do smaku i mieszamy. Dodajemy tortellini i mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1/3 sera, mieszamy, przykrywamy pozostałym serem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnywyniku kryzysu w dostawie pomidorów, który to z kolei był wywołany innym kryzysem zwanym w podręcznikach jako II Wojna Światowa. Produkowany jest do dziś. Rzadko dodaje się do niego przecieru pomidorowego, a częściej barwników, bo tylko pokolorowaniu ta pasta służy. Coś co ma zmienić smak bananów to pozostałe dodatki oraz ocet. Zasadniczo powinno się to podać z ryżem w formie(...)Miałem za to krążki sprasowanego ryżu, które po ułożeniu jeden na drugim tworzą właśnie taki mały walec. Składniki: - 2 banany - ząbek czosnku - pół cebuli - chili wedle uznania - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego - 2 łyżeczki octu - jakieś parówki Wykonanie: Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek, chwilę smażymy i dodajemy wcześniej rozgniecione banany. Dolewamy octu, przecieru i tyle wody
Kryzysowa Książka Kucharskałyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić(...)olej i obsmażyć roladki na rumiano z każdej strony. SOS. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Chwilę obsmażyć, po czym wlać gotowy sos, przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie
https:KKuchniaMniamdrobne i takie wolę) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 cukinia 5 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru oliwa do smażenia do podania: jogurt naturalny Przygotowanie: Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść(...)papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij pokrywkę i duś dalej, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli
Chilli Czosnek i OliwaZupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.Składniki:1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)1 litr domowego przecieru pomidorowego1 marchewka1 pietruszka1 cebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz1-2 śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania(...)rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.3. Podajemy z ugotowanym makaronem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykiryżu basmati 1 łyżka oliwy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku po szczypcie utłuczonych w moździerzu kolendry i kuminu 750 ml wywaru warzywnego 300 ml przecieru pomidorowego garść natki pietruszki W garnku na oliwie szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Dorzucamy odcedzoną ciecierzycę oraz ryż i podsmażać ciągle mieszając. Wlewamy gorący wywar. Całość zagotowujemy, pyrkoczemy przez(...)minut. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 20 minut. Podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórywarzywnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad , jak i ciepłe danie na imprezie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka – 2 szklanki* mleko – 350 ml* przecier pomidorowy – 125 ml* jajko – 2 szt* olej rzepakowy – 50 ml* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone(...)czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g* fasola Borlotti – 150 g* kukurydza – 150 g* czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* olej rzepakowy – 100 ml* sól* pieprz* chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy.Dokładnie mieszamy dolewając
Ostra na Słodko