przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:35/368)

Spaghetti all'Amatriciana 162

plasterków szynki włoskiej 8-9 plasterków włoskiego salami 5 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek ½ cebuli 200 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie około 350 g makaronu bucatini lub spaghetti(...)wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Sos zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy sos. Na koniec doprawiamy go sosem

Mania Gotowania
Makaron z bakłażanem 140

się zrobić z tym produktem był makaron z sardynkami . Był przepyszny i aromatyczny. Ja jednak osobiście uwielbiam jak makaron w czymś pływa- może to być sos, może być też przecier pomidorowy . Takie właśnie jest to danie. Makaron z bakłażanem i pysznym pomidorowym sosem. Przepyszne. Polecam Składniki: 50 dag przecieru pomidorowego 1 podwójny filet z kurczaka 2 bakłażany 50 dag pomidorków(...)Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Kurczaka i cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do czasu aż kurczak stanie się rumiany a cebula ładnie się zeszkli. Wlewamy przecier. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Bakłażana pozbawiamy nadmiaru wody (lekko odciskamy). Kroimy w cienkie paski. Dodajemy

Pobite gary Barbary
Makaron spaghetti z pulpetami  120

makaronu spaghetti pomidorowego 8 łyżek startego parmezanu 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka bułka tarta 700 ml przecieru pomidorowego- passaty pomidorowej Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku(...)pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać jeden pulpet. Gotowe kulki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy posypujemy ziołami, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gotowe pulpety podajemy z makaronem spaghetti polewamy sosem. Wierzch posypujemy startym serem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z   Jeśli

Podróż w kulinaria
Naleśniki z farszem. 201

startego sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy (  można wykorzystać ten przepis  lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy(...)naleśnika. Do ciasta wlać 2-3 łyżki oleju - wymieszać ( nie ma już potrzeby lania tłuszczu na patelnię). Naleśniki smażyć dość cienkie, ponieważ grube mogą pękać przy zawijaniu. Kolejne etapy: Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym  serem żółtym

W kuchni u Moniki
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 191

ukochana szynka parmeńska i trzy ulubione sery… pychaJ Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami       Składniki: Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów z puszki 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu(...)rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy sos, do momentu aż się zredukuje i zgęstnieje- około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami.  Z solą

Mania Gotowania
Pulpety w sosie pomidorowym. 150

jajko 1 łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić(...)ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Pulpety podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Kiedy będą rumiane zalać bulionem i przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać listki świeżej bazylii. Możecie zagęścić mąką jeśli sos będzie za rzadki. Mój był wystarczająco gęsty więc nie zagęszczałam

Agusiowe smakołyki
Jutro znowu będzie pomidorowa... 133

wydają z siebie takie dziwne ciumkające odgłosy, które oznaczają, że moja propozycja została zaakceptowana :)   Składniki: 1duża cebula lub dwie mniejsze 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 700 ml przecieru pomidorowego (z własnej spiżarni lub kartonika, a w sezonie najlepiej 6-7 świeżych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych na kawałki) ok. 600 ml rosołu lub wywaru z jarzyn(...)zupę, topimy masło i dusimy na nim cebulę, aż będzie miękka (nie musi być złota). Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek.  Dodajemy pomidory lub przecier  pomidorowy, cukier i gotujemy przez ok. 10 minut. Już na tym etapie miksujemy całość na gładką masę.  Dolewamy rosół lub wywar z jarzyn i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprowadzamy

bistro mama
Pizza ze szparagami 188

Składniki : ciasto: 190ml wody 30 g drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka ostra dodatki: boczek w plastrach szynka białe szparagi zielone oliwki cukinia żółty ser oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać(...)cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać z łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami. Dodatki: Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Kroimy na pół

Pyry na Gaz
Leczo w wersji wegetariańskiej 179

atrakcyjności. Spełniam więc Waszą prośbę i dzisiaj mam dla Was.... leczo w wersji wegetariańskiej   Składniki: 2 cukinie 2 cebule 3 kolorowe papryki świeże pomidory kilka pieczarek 1 słoik przecieru pomidorowego (domowy) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy (lub świeża, wyłuskana) 1 łyżeczka   papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej (można dać mniej, jak kto woli) 2-3 łyżki(...)dodałam pokrojoną paprykę. Wymieszałam i zostawiłam na średnim gazie około 15 minut.   Teraz czas na cukinię i pomidory. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy dla zaostrzenia smaku i wszystko zalałam przecierem pomidorowym. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, obiema paprykami i vegetą. Wymieszałam i zostawiłam na małym gazie około 20 minut. Na koniec wsypałam odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszałam

Kuchnia u Krysi
Pizza na plackach tortilli. 170

minut :)  Dokładnych składników myślę, że nie będę wymieniać, ponieważ to kwestia każdego smaku i tego co ma w lodówce :) Podstawą są placki tortilli, ser żółty, oregano i przecier pomidorowy.   Przygotowanie i składniki: Placek tortilli posmarować przecierem pomidorowym i posypać przyprawą oregano - nie smarować samych brzegów placków, gdyż się szybko przypieką. Posypać startym serem żółtym i dodać swoje ulubione

W kuchni u Moniki
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 135

mała, - cebula czerwona, dwie spore, - cebula biała, dwie spore, - ser żółty,400 g, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, oregano, domowa vegeta, do smaku - oliwa z oliwek, odrobina, + przecier pomidorowy i kilka plastrów sera żółtego. Wszystkie składniki na farsz kroimy, ser ścieramy, dodajemy kukurydzę i mieszamy całość razem w dużym garnku z dodatkiem oliwy/oleju i przypraw. Najlepiej jest pokroić(...)razem piekłyśmy zupełnie inaczej niż zwykle i tą metodę uważamy za najlepszą: Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i podpiekamy (bez dodatków) przez 15 minut. Wyciągamy na chwilę ciasto

Wypisz Wymaluj
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 341

pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów krojonych z puszki 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ½ marchewki ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy (opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu(...)oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą

Mania Gotowania
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

ścieramy, paprykę, cebulę i ananasa kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się nie podjadać. 1/3 startego sera zostaw do posypania na końcu.Dodatkowo:- przecier pomidorowy, słoiczek- ketchup- słonecznik pestki - spora garść- sezam - 2 spore garści- dynia pestki - spora garśćO niesamowitych właściwościach pestek (bo mogą się one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj(...)samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami.Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE

Wypisz Wymaluj
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 208

czerwona,- kukurydza - puszka,- wędlina lub tuńczyk (2 puszki w oleju),- suszone pomidory - połowa opakowania,- przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny, - cebula - dużo cebuli - 10-15 małych, najlepiej czerwona,- przecier pomidorowy,- keczup,Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do dużego garnka, żeby łatwiej nam było wymieszać. Połowę sera ścieramy do środka, połowę zostawiamy do starcia na wierzch.Przyprawy dodajemy na końcu(...)poddajemy, bo wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE:Od 45 minut do 1 godziny

Wypisz Wymaluj
Pierogi al forno 123

tego wymagany jest odpowiedni marketing, nazwiemy to tak, jakby nazwali to mistrzowie marketingu, którzy nawet śmieciowe jedzenie potrafią wcisnąć jako gourmet :) Składniki: - wczorajsze pierogi - byle nie owocowe - przecier pomidorowy Wykonanie: Pierogi umieszczamy w naczyniu i zalewamy przecierem pomidorowym. Możemy dodać jakieś dodatkowe składniki lub ulubione przyprawy. Wstawiamy to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jakieś 30 minut

Kryzysowa Książka Kucharska