przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:32/368)

Makaron z klopsikami w sosie włoskim 109

olej rzepakowy – odrobina majeranku – papryczki chilli – świeża bazylia, ewentualnie mięta -śmietana 18% – sól i pieprz – opcjonalnie tarty parmezan – opcjonalnie sok z pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb.   Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać(...)lepiej porwać ją na malutkie kawałki, niż kroić). Jeśli używamy pomidorów z puszki, wlać pozostały sok na patelnię. Jeśli użyliśmy świeżych pomidorów, warto dodać sok pomidorowy lub delikatnie rozcieńczony przecier pomidorowy. W najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany to zagęszczenia. Podsmażyć. Makaron wyłożyć na talerz, na makaron

Pociąg Do Kuchni
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 129

sól i pieprz 4-8 łyżek bułki tartej Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (obrany) 1-2 papryczki pepperoni (opcjonalnie) 680 g (1 butelka) bardzo gęstego przecieru pomidorowego (użyłam Cirio Passata Rustica klik )* 3 gałązki świeżego oregano Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić w poprzek na połówki. Środki wydrążyć uważając, żeby nie naruszyć skóry. Wydrążony miąższ pokroić(...)ząbkiem czosnku i (opcjonalnie) posiekaną papryczką pepperoni. Gdy czosnek się zezłoci usunąć go z patelni. Na oliwie obsmażyć dookoła cukinie, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wlać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka gałązek oregano. Ułożone cukinie zalać sosem pomidorowym. Piec w 180°C przez ok. 30-35 minut. Podawać gorące. Smacznego

Pełny talerz
Makrela wędzona w sosie pomidorowym 75

wędzona w sosie pomidorowym z domowymi grzankami to pomysł na bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Tylko 3 proste składniki, czyli wędzona makrela, sos pomidorowy oraz pyszne grzanki. Lubisz makrelę i szukasz inspiracji na nieco inne niż pasty wykorzystanie tej pysznej ryby? Być może to właśnie makrela w pomidorach będzie tym przepisem, którego szukasz. Makrela w sosie pomidorowym to sałatka, którą(...)przepis. Makrela wędzona w sosie pomidorowym Składniki: makrela wędzona: 1 szt. przecier pomidorowy: 200 ml cukier brązowy lub miód naturalny: 0,5 łyżeczki grzanki domowe posiekany koperek: 2 łyżki Makrela wędzona w sosie pomidorowym Przepis: Makrelę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości. Porcjujemy na niewielkie kawałki. Do przecieru pomidorowego dodajemy cukier lub miód i dokładnie mieszamy. Do naczynia, w którym będziemy

Kuchnia Na Wypasie
Pizza z owocami morza 83

mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy: 200 g przecieru pomidorowego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)miejsce do wyrośnięcia. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażać do miękkości. Czosnek obrać i posiekać, dodać do cebuli. Wlać przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię oraz cukier. Trzymać na ogniu ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos odstawić do wystygnięcia, następnie go zblendować lub przetrzeć

niecodziennikpary
Szybka pizza na tortilli 246

lodówce uda się znaleźć pare plasterków szynki, trochę różnego rodzaju sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:) SKŁADNIKI:3 tortillewszystko co pod ręką:)u mnie:Przecier pomidorowy duży4 plasterki szynkiplaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzyczerwona cebulasery po kawałku:mozarellafetatofupleśniowyzłółty1/2 opakowania szpinakujogurt greckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli

Magiczna kuchnia Darii
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 227

porcji: Pulpety: 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka) 1 jajo 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek bułki tartej Sól około ½ łyżeczki Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli Pieprz ¼ łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano Pulpety w sosie pomidorowym Przygotowanie: Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą

Księga-Smaku
Pizza góralska 77

mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy: 250 g przecieru pomidorowego 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: Drożdże rozetrzeć(...)wrzucić na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, wsypać bazylię. Smażyć do zeszklenia się cebuli. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, zredukować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia, po czym sos pomidorowy do pizzy zblendować. Dodatki: Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wędzony ser pokroić

niecodziennikpary
Zapiekanka z pieczarkami 120

Zapiekanka szybka, prosta i zrobiona z tego co miałam w lodówce. Zatopiona w sosie pomidorowym który powstał z domowego przecieru. 150 g makaronu penne 2 szklanki przecieru pomidorowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 100 kabanosów 3 łyżki sera żółtego 1/2 papryki żółtej sól, pieprz czubrica czerwona papryka czerwona koper i bazylia świeżą olej Makaron gotuję aldente(...)osolonej wodzie. Dwie cebule przesmażam na oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, czubricą, papryką. Trzecią cebulę kroję drobno przesmażam osobno i dodaję pieczarki pokrojone i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układam sos pomidorowy, następnie makaron, na to pieczarki, posypuję startym serem, plasterkami kabanosa, i dodaję

wesoła kuchnia
Makaron w sosie pomidorowym z łososiem 66

orzechów włoskich Pin Print Makaron w sosie pomidorowym z łososiem Recipe by Healthy Creations Course: Przepisy Porcje 2 Porcje Czas 30 minutes Składniki 2 porcje makaronu tagliatelle Filet z łososia Pół dużej cukinii Garstka mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowca, migdały) i łyżka sezamu SOS POMIDOROWY 8-10 czarnych oliwek Szklanka przecieru pomidorowego lub gęstej passaty Łyżeczka pasty tahini Sól, ostra(...)nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["2 porcje makaronu tagliatelle","Filet z łososia","Pół dużej cukinii","Garstka mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowca, migdały) i łyżka sezamu","8-10 czarnych oliwek","Szklanka przecieru pomidorowego lub gęstej passaty","Łyżeczka pasty tahini","Sól, ostra papryka, wędzona papryka","Pół łyżeczki cukru (u mnie kokosowy)","Pół czerwonej cebuli","3 ząbki czosnku"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Łososia ugotować

Healthycreations.pl
Pulpety w sosie pomidorowym 181

mleku 2 łyżki masła sól, pieprz i mielona papryka do smaku garść natki pietruszki 4-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów Sos pomidorowy do pulpetów 800 ml przecieru pomidorowego albo dwie puszki pomidorów 200 ml bulionu mięsnego  lub warzywnego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól, pieprz, duża szczypta cukru i ulubione zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki(...)kulki, obtoczyć w mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron, pod koniec smażenia dodać pozostałą cebulę i posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut. Dodać przecier pomidorowy i bulion, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. W przypadku mięsa drobiowego zajmie to około 15 minut, pulpety wieprzowe lub z mięsa mieszanego będą się gotować około 30 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti Bolognese 125

Składniki na ok. 3 porcje : • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 300g mięsa mielonego • 2 łyżki oleju • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml) • 3 łyżki przecieru pomidorowego • 100ml wywaru mięsnego • 2 łyżeczki suszonego oregano • sól, pieprz • 300g makaronu Spaghetti • tarty parmezan do posypania Sposób przygotowania : 1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. 2. Marchewkę umyć, obrać(...)drobną kostkę. 3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. 4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać

KUCHNIA POLSKA
Wegańska pizza 163

szkl. mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłej wody Sos pomidorowy: 2 duże pomidory 1/2 szkl. przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży(...)ciasto odpoczywa, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Sos pomidorowy: Pomidory myj, natnij lekko, zalej wrzątkiem, zostaw na chwilkę i usuń skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Dolej przecier pomidorowy, dodaj przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu. Całość zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywierał

Roślinna - blog wegański
Śledzie po sułtańsku 124

świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości. Składniki: 500g płatów śledziowych Matias sok z 1 cytryny Zalewa pomidorowa: 4 czerwona cebule 300g przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 150g rodzynek 1/2 łyżeczki koncentratu chilli 1 łyżeczka cukru trzcinowego Wykonanie: 1. Filety śledziowe zalać wodą i moczyć przez około(...)lodówki. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć. 3. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. 4. Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Kremowa zupa pomidorowa 118

Zapraszam na szybką i pyszną zupę pomidorową w wersji kremowej. Składniki: - przecier pomidorowy Łowicz - pomidory w puszce Łowicz - 1 cebula - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 l bulionu - 100 g boczku - 4 pomidory suszone - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - grzanki - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych(...)cebuli razem z marchewką i pietruszką i podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy i trzymamy na ogniu dwie minuty. Boczek kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy

Kulinarne życie
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 163

piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym (można użyć passaty pomidorowej). Zagotowujemy bulion, we wrzącym rozpuszczamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bulion już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody musimy dokładnie(...)młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego ryżu, ugotowane wg przepisu na opakowaniu 750ml rosołu, może być z kostki 1 jajko 100g dobrego przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (np. Vegety Natur, Delikat Knorr’a) ½ łyżeczki pieprzu 2 pełne łyżki mąki pszennej duża cebula ząbek czosnku sól pieprz cząber majeranek olej kawałek masła

Karo in the Kitchen