przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:31/368)

Zapiekanka z gnocchi, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym 286

gnocchi (lub kopytek) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 cebuli 1 cukinia sól, pieprz oregano odrobina oleju sos pomidorowy 0,5 kg przecieru pomidorowego 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz cukier oregano odrobina oleju Na samym początku mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić. Następnie rozgrzać(...)sobą smażyć. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodawać pokrojone warzywa. Smażyć do zeszklenia. Następnie wlać przecier pomidorowy. Całość przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dno naczynia żaroodpornego posmarować przygotowanym sosem pomidorowym (2-3 łyżkami) . Następnie przełożyć połowę farszu, polać połową pozostałego

Ugotować
Sos pomidorowy do makaronu 124

Zapraszam do wypróbowania sosu pomidorowego do makaronu, z kiełbasą (możecie zastąpić szynką czy tofu), warzywami, czosnkiem. PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY DO MAKARONU Składniki na sos pomidorowy do makaronu: 500ml przecieru pomidorowego 250-300g kiełbasy wędzonej 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szkl kukurydzy konserwowej 1 papryka oregano sól pieprz oliwa Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu: Kiełbasę(...)kroimy w plasterki, cebule z kostkę, marchew w zapałkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy kiełbasa się przyrumieni, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy wszystko ok 5 min, doprawiamy do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z sosem. Artykuł Sos pomidorowy do makaronu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Bruschetta z pomidorami i ziołami 166

modyfikować smaki. Poza tym - umówmy się - na taką grzankę można położyć prawie wszystko. SMoże być serowo, ziołowo, warzywnie, mięsnie..;D Ja uwielbiam pomidorową wersję z mieszanką ziół i przecierem pomidorowym. Polecam na przystawkę, śniadanie, kolację, ciepłą przekąskę na imprezie. Do ich przygotowania wykorzystałam (jakże by inaczej;) włoski chlebek - ciabattę. Składniki: 3 małe ciabatty pokrojone - wyszło 12 lekko skośnych kromek(...)przecieru pomidorowego (3 łyżki) 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor pokrojony w drobną kosteczkę albo mniejsze paseczki rozgnieciony ząbek czosnku przyprawy mielone: sól, papryka słodka, oregano, bazylia, cebula  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, podpiekamy kromki ciabatty na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 6 minut, aż uzyskają ładny lekko złotawy kolor. W miseczce mieszamy przecier

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" 169

makaronu świderki, 1 kostka rosołowa (drobiowa), 1 filet z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag mozarelli, 4 łyżki oleju, 1 szklanka wody. Ten przepis wynalazłam, kiedy szukałam inspiracji na to co mam w lodówce. Bardzo często w ten właśnie sposób wynajdujemy najciekawsze propozycje. Tym razem jest to zapiekanka makaronowa(...)oleju. Makaron ugotować al dente. Warzywa i kurczaka pokroić w paski. Dodać do cebuli. Dusić około 15 minut. Następnie podlać szklanką wody. Dodać kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 20 minut. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Źródło: przepisy.pl linkwithin

Świat Domowej Kuchni
Domowy przecier pomidorowy 154

lubię pomidory właśnie takie. Przecier kojarzy mi się z pomidorową pulpą, w której trudno rozpoznać, że powstała z pomidorów. Ja za to mam dla Was prosty przepis na domowy przecier pomidorowy, który można zamknąć w słoikach na zimę, bez zbędnego przecierania przez sito i zdejmowania skórki z pomidorów.     Składniki (4 Czytaj dalej... Artykuł Domowy przecier pomidorowy pochodzi

Pasja Smaku
Delikatne pulpeciki z kurczaka w sosie pomidorowym 122

Składniki: 700 g mięsa z udźca kurczaka 700 ml przecieru pomidorowego (przepis na domowy przecier  tutaj ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oregano sól pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, dodajemy kaszę manną oraz zmiażdżony czosnek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Wyrabiamy mięso na jednolitą masę a następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy nieduże kule. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy a gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego delikatnie pulpeciki. Po 5 minutach gotowania (gdy mięso się zetnie) dodajemy poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Sos doprawiamy do smaku solą

Qchnia po prostu
Lasagne bolognese 247

makaronu lasagne sos pomidorowy z mięsem: 500g mięsa mielonego 2 średnie cebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 300-400 g startego(...)cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy

Pyry na Gaz
Kolorowe węgierskie leczo z ostrą nutką pieprzu Cayenne 161

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak soczystej papryki i pomidorów, dlatego lubię robić leczo :) Ta wersja jest nieco inna niż zawsze, gdyż zmieniona o przecier pomidorowy i pieprz Cayenne. Przecier dodałam bo smak pomidora był ciągle jakoś mało intensywny i muszę przyznać, że osiągnęłam planowany rezultat :) Składniki: 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 1 cebula ½ kg pomidorów 4 kawałki(...)kiełbasy np. śląskiej 1 mały przecier pomidorowy 30g margaryny lub 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki pieprzu Cayenne* 1 łyżeczka soli Pieprz Pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 3-5 minut, potem zdzieramy z nich skórkę i kroimy. Papryki, kiełbasę, cebulę kroimy. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, tzn. do czasu aż papryka

Smakowy Raj
Przy niedzieli.... Śląski Bifej 139

tradycji, do kuchni naszym mam i babć, wspierając jednocześnie lokalny opolski biznes. Na zdjęciach poniżej - ugotowany makaron "nitka średnia" w pomidorowej na bazie domowych przecierów.  Składniki: 500 ml przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżeczki koncentratu) 2 skrzydełka kury lub 2 udka  1,5 l wody  2 marchewki 2 małe pietruszki 1/2 średniego selera  1 cebula(...)zbieramy ją sitkiem. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się w wodzie mięsa i gotujemy do momentu, aż jarzyny będą miękkie.   Dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat) i gotujemy kolejne 5 minut.  Do szklanki przelewamy pół chochelki zupy i w niej rozprowadzamy śmietanę. Następnie przelewamy ją do całego garnka z zupą.  Przyprawiamy

bistro mama
Gołąbki w sosie pomidorowym 148

duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany 18 % - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy

Kulinarne życie
GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA 172

cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia NA SOS POMIDOROWY 3-4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty) 2 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka słodkiej papryki w proszku zioła prowansalskie liść laurowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku pomidory suszone ( opcjonalnie) Natka(...)jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki).  Z masy formuj podłużne kotlety.  Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron. Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich.  Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować. Kotlety przełóż do dużej formy do zapiekania

Fiołkowe Talerze
BP POWRACA! - Zupa pomidorowa inaczej 148

aromatycznym czosnkiem oraz włoskimi przyprawami. Dzisiejszego dnia odwiedzimy Włochy z polskim, ziemniaczanym akcentem. Zamiast makaronu w zupie pływają ziemniaki, marchew i pietruszka. Wypróbujcie sami! :) Zupa pomidorowa inaczej Potrzebujemy: 2 przeciery pomidorowe (każdy po 500 g) 1 duża cebula 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy bulion przez ok. 20-30 min, do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Do gotowego bulionu dodajemy 2 przeciery pomidorowe, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku oraz przyprawy kuchni włoskiej. Dodajemy także łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut.  Zupę najlepiej podawać

Bananowe Pole
Przecier pomidorowy 177

tegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu pomidorów.  Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy.  W całości składa się z pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.  Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować(...)jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ?  Polecam ;)  Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny  szczypta soli do smaku  2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu

Krakowskie smaki Ani
gryczane gołąbki z kapusty pekińskiej 259

Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 pomidor (opcjonalnie koncentrat pomidorowy lub bez ), 200g przecieru pomidorowego (opcjonalnie), 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku (u mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko(...)dużym garnku. Wcześniej dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i wlewamy około 120ml wody. Dusimy pod przykryciem około 30minut od doprowadzenia wody do wrzenia. Opcjonalnie podczas duszenia możemy dodać przecieru pomidorowego z odrobiną przypraw, to nam doda smaku. Gotowe. Smacznego

Gar Zdrowia
Jarzynowa potrawka z indykiem 172

papryki w proszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem(...)oliwy, rozgrzać i wrzucić paski marchwi. Gdy zmiękną, wrzucić do garnka z potrawką. Potrawkę gotujemy do tego momentu przez 20-25 minut. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami Szafranowa potrawka

Weekendy w domu i ogrodzie
Lasagne bolognese 145

boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki(...)chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło

Menmagazine
Makaron z klopsikami w sosie włoskim 110

olej rzepakowy – odrobina majeranku – papryczki chilli – świeża bazylia, ewentualnie mięta -śmietana 18% – sól i pieprz – opcjonalnie tarty parmezan – opcjonalnie sok z pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb.   Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać(...)lepiej porwać ją na malutkie kawałki, niż kroić). Jeśli używamy pomidorów z puszki, wlać pozostały sok na patelnię. Jeśli użyliśmy świeżych pomidorów, warto dodać sok pomidorowy lub delikatnie rozcieńczony przecier pomidorowy. W najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany to zagęszczenia. Podsmażyć. Makaron wyłożyć na talerz, na makaron

Pociąg Do Kuchni