przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:31/368)

Zapiekanka z gnocchi, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym 278

gnocchi (lub kopytek) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 cebuli 1 cukinia sól, pieprz oregano odrobina oleju sos pomidorowy 0,5 kg przecieru pomidorowego 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz cukier oregano odrobina oleju Na samym początku mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić. Następnie rozgrzać(...)sobą smażyć. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodawać pokrojone warzywa. Smażyć do zeszklenia. Następnie wlać przecier pomidorowy. Całość przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dno naczynia żaroodpornego posmarować przygotowanym sosem pomidorowym (2-3 łyżkami) . Następnie przełożyć połowę farszu, polać połową pozostałego

Ugotować
Sos pomidorowy do makaronu 115

Zapraszam do wypróbowania sosu pomidorowego do makaronu, z kiełbasą (możecie zastąpić szynką czy tofu), warzywami, czosnkiem. PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY DO MAKARONU Składniki na sos pomidorowy do makaronu: 500ml przecieru pomidorowego 250-300g kiełbasy wędzonej 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szkl kukurydzy konserwowej 1 papryka oregano sól pieprz oliwa Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu: Kiełbasę(...)kroimy w plasterki, cebule z kostkę, marchew w zapałkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy kiełbasa się przyrumieni, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy wszystko ok 5 min, doprawiamy do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z sosem. Artykuł Sos pomidorowy do makaronu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Bruschetta z pomidorami i ziołami 143

modyfikować smaki. Poza tym - umówmy się - na taką grzankę można położyć prawie wszystko. SMoże być serowo, ziołowo, warzywnie, mięsnie..;D Ja uwielbiam pomidorową wersję z mieszanką ziół i przecierem pomidorowym. Polecam na przystawkę, śniadanie, kolację, ciepłą przekąskę na imprezie. Do ich przygotowania wykorzystałam (jakże by inaczej;) włoski chlebek - ciabattę. Składniki: 3 małe ciabatty pokrojone - wyszło 12 lekko skośnych kromek(...)przecieru pomidorowego (3 łyżki) 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor pokrojony w drobną kosteczkę albo mniejsze paseczki rozgnieciony ząbek czosnku przyprawy mielone: sól, papryka słodka, oregano, bazylia, cebula  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, podpiekamy kromki ciabatty na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 6 minut, aż uzyskają ładny lekko złotawy kolor. W miseczce mieszamy przecier

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" 155

makaronu świderki, 1 kostka rosołowa (drobiowa), 1 filet z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag mozarelli, 4 łyżki oleju, 1 szklanka wody. Ten przepis wynalazłam, kiedy szukałam inspiracji na to co mam w lodówce. Bardzo często w ten właśnie sposób wynajdujemy najciekawsze propozycje. Tym razem jest to zapiekanka makaronowa(...)oleju. Makaron ugotować al dente. Warzywa i kurczaka pokroić w paski. Dodać do cebuli. Dusić około 15 minut. Następnie podlać szklanką wody. Dodać kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 20 minut. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Źródło: przepisy.pl linkwithin

Świat Domowej Kuchni
Domowy przecier pomidorowy 147

lubię pomidory właśnie takie. Przecier kojarzy mi się z pomidorową pulpą, w której trudno rozpoznać, że powstała z pomidorów. Ja za to mam dla Was prosty przepis na domowy przecier pomidorowy, który można zamknąć w słoikach na zimę, bez zbędnego przecierania przez sito i zdejmowania skórki z pomidorów.     Składniki (4 Czytaj dalej... Artykuł Domowy przecier pomidorowy pochodzi

Pasja Smaku
Delikatne pulpeciki z kurczaka w sosie pomidorowym 113

Składniki: 700 g mięsa z udźca kurczaka 700 ml przecieru pomidorowego (przepis na domowy przecier  tutaj ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oregano sól pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, dodajemy kaszę manną oraz zmiażdżony czosnek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Wyrabiamy mięso na jednolitą masę a następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy nieduże kule. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy a gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego delikatnie pulpeciki. Po 5 minutach gotowania (gdy mięso się zetnie) dodajemy poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Sos doprawiamy do smaku solą

Qchnia po prostu
Lasagne bolognese 236

makaronu lasagne sos pomidorowy z mięsem: 500g mięsa mielonego 2 średnie cebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 300-400 g startego(...)cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy

Pyry na Gaz
Kolorowe węgierskie leczo z ostrą nutką pieprzu Cayenne 149

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak soczystej papryki i pomidorów, dlatego lubię robić leczo :) Ta wersja jest nieco inna niż zawsze, gdyż zmieniona o przecier pomidorowy i pieprz Cayenne. Przecier dodałam bo smak pomidora był ciągle jakoś mało intensywny i muszę przyznać, że osiągnęłam planowany rezultat :) Składniki: 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 1 cebula ½ kg pomidorów 4 kawałki(...)kiełbasy np. śląskiej 1 mały przecier pomidorowy 30g margaryny lub 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki pieprzu Cayenne* 1 łyżeczka soli Pieprz Pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 3-5 minut, potem zdzieramy z nich skórkę i kroimy. Papryki, kiełbasę, cebulę kroimy. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, tzn. do czasu aż papryka

Smakowy Raj
Pierśc z kurczaka w sosie paprykowo - śmietanowym 344

cebula 1 ząbek czosnku 1 duża papryka czerwona sól, pieprz, cukier zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka 1 szklanka śmietany 18 % lub 12 % 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek przecieru pomidorowego szczypiorek liść laurowy ziele angielskie 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka lub korzystamy z takich przypraw, które lubimy najbardziej(...)kostkę. Podsmażamy kilka minut na łyżce smalcu. Zalewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i szczypiorek. Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Czekamy, aż zawrze. Pierś z kurczaka obsmażamy. Gotową polewamy sosem. Można podać

tojestpyszne.blogspot.com
Przy niedzieli.... Śląski Bifej 134

tradycji, do kuchni naszym mam i babć, wspierając jednocześnie lokalny opolski biznes. Na zdjęciach poniżej - ugotowany makaron "nitka średnia" w pomidorowej na bazie domowych przecierów.  Składniki: 500 ml przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżeczki koncentratu) 2 skrzydełka kury lub 2 udka  1,5 l wody  2 marchewki 2 małe pietruszki 1/2 średniego selera  1 cebula(...)zbieramy ją sitkiem. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się w wodzie mięsa i gotujemy do momentu, aż jarzyny będą miękkie.   Dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat) i gotujemy kolejne 5 minut.  Do szklanki przelewamy pół chochelki zupy i w niej rozprowadzamy śmietanę. Następnie przelewamy ją do całego garnka z zupą.  Przyprawiamy

bistro mama
Gołąbki w sosie pomidorowym 138

duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany 18 % - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy

Kulinarne życie
GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA 164

cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia NA SOS POMIDOROWY 3-4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty) 2 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka słodkiej papryki w proszku zioła prowansalskie liść laurowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku pomidory suszone ( opcjonalnie) Natka(...)jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki).  Z masy formuj podłużne kotlety.  Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron. Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich.  Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować. Kotlety przełóż do dużej formy do zapiekania

Fiołkowe Talerze
BP POWRACA! - Zupa pomidorowa inaczej 140

aromatycznym czosnkiem oraz włoskimi przyprawami. Dzisiejszego dnia odwiedzimy Włochy z polskim, ziemniaczanym akcentem. Zamiast makaronu w zupie pływają ziemniaki, marchew i pietruszka. Wypróbujcie sami! :) Zupa pomidorowa inaczej Potrzebujemy: 2 przeciery pomidorowe (każdy po 500 g) 1 duża cebula 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy bulion przez ok. 20-30 min, do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Do gotowego bulionu dodajemy 2 przeciery pomidorowe, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku oraz przyprawy kuchni włoskiej. Dodajemy także łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut.  Zupę najlepiej podawać

Bananowe Pole
Przecier pomidorowy 168

tegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu pomidorów.  Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy.  W całości składa się z pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.  Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować(...)jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ?  Polecam ;)  Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny  szczypta soli do smaku  2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu

Krakowskie smaki Ani
gryczane gołąbki z kapusty pekińskiej 245

Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 pomidor (opcjonalnie koncentrat pomidorowy lub bez ), 200g przecieru pomidorowego (opcjonalnie), 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku (u mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko(...)dużym garnku. Wcześniej dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i wlewamy około 120ml wody. Dusimy pod przykryciem około 30minut od doprowadzenia wody do wrzenia. Opcjonalnie podczas duszenia możemy dodać przecieru pomidorowego z odrobiną przypraw, to nam doda smaku. Gotowe. Smacznego

Gar Zdrowia