przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:31/368)

Gołąbki w sosie pomidorowym 169

duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany 18 % - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy

Kulinarne życie
GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA 193

cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia NA SOS POMIDOROWY 3-4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty) 2 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka słodkiej papryki w proszku zioła prowansalskie liść laurowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku pomidory suszone ( opcjonalnie) Natka(...)jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki).  Z masy formuj podłużne kotlety.  Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron. Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich.  Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować. Kotlety przełóż do dużej formy do zapiekania

Fiołkowe Talerze
BP POWRACA! - Zupa pomidorowa inaczej 172

aromatycznym czosnkiem oraz włoskimi przyprawami. Dzisiejszego dnia odwiedzimy Włochy z polskim, ziemniaczanym akcentem. Zamiast makaronu w zupie pływają ziemniaki, marchew i pietruszka. Wypróbujcie sami! :) Zupa pomidorowa inaczej Potrzebujemy: 2 przeciery pomidorowe (każdy po 500 g) 1 duża cebula 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy bulion przez ok. 20-30 min, do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Do gotowego bulionu dodajemy 2 przeciery pomidorowe, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku oraz przyprawy kuchni włoskiej. Dodajemy także łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut.  Zupę najlepiej podawać

Bananowe Pole
Przecier pomidorowy 206

tegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu pomidorów.  Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy.  W całości składa się z pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.  Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować(...)jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ?  Polecam ;)  Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny  szczypta soli do smaku  2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu

Krakowskie smaki Ani
gryczane gołąbki z kapusty pekińskiej 287

Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 pomidor (opcjonalnie koncentrat pomidorowy lub bez ), 200g przecieru pomidorowego (opcjonalnie), 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku (u mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko(...)dużym garnku. Wcześniej dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i wlewamy około 120ml wody. Dusimy pod przykryciem około 30minut od doprowadzenia wody do wrzenia. Opcjonalnie podczas duszenia możemy dodać przecieru pomidorowego z odrobiną przypraw, to nam doda smaku. Gotowe. Smacznego

Gar Zdrowia
Jarzynowa potrawka z indykiem 194

papryki w proszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem(...)oliwy, rozgrzać i wrzucić paski marchwi. Gdy zmiękną, wrzucić do garnka z potrawką. Potrawkę gotujemy do tego momentu przez 20-25 minut. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami Szafranowa potrawka

Weekendy w domu i ogrodzie
Lasagne bolognese 166

boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki(...)chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło

Menmagazine
Makaron z klopsikami w sosie włoskim 140

olej rzepakowy – odrobina majeranku – papryczki chilli – świeża bazylia, ewentualnie mięta -śmietana 18% – sól i pieprz – opcjonalnie tarty parmezan – opcjonalnie sok z pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb.   Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać(...)lepiej porwać ją na malutkie kawałki, niż kroić). Jeśli używamy pomidorów z puszki, wlać pozostały sok na patelnię. Jeśli użyliśmy świeżych pomidorów, warto dodać sok pomidorowy lub delikatnie rozcieńczony przecier pomidorowy. W najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany to zagęszczenia. Podsmażyć. Makaron wyłożyć na talerz, na makaron

Pociąg Do Kuchni
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 159

sól i pieprz 4-8 łyżek bułki tartej Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (obrany) 1-2 papryczki pepperoni (opcjonalnie) 680 g (1 butelka) bardzo gęstego przecieru pomidorowego (użyłam Cirio Passata Rustica klik )* 3 gałązki świeżego oregano Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić w poprzek na połówki. Środki wydrążyć uważając, żeby nie naruszyć skóry. Wydrążony miąższ pokroić(...)ząbkiem czosnku i (opcjonalnie) posiekaną papryczką pepperoni. Gdy czosnek się zezłoci usunąć go z patelni. Na oliwie obsmażyć dookoła cukinie, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wlać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka gałązek oregano. Ułożone cukinie zalać sosem pomidorowym. Piec w 180°C przez ok. 30-35 minut. Podawać gorące. Smacznego

Pełny talerz
Makrela wędzona w sosie pomidorowym 109

wędzona w sosie pomidorowym z domowymi grzankami to pomysł na bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Tylko 3 proste składniki, czyli wędzona makrela, sos pomidorowy oraz pyszne grzanki. Lubisz makrelę i szukasz inspiracji na nieco inne niż pasty wykorzystanie tej pysznej ryby? Być może to właśnie makrela w pomidorach będzie tym przepisem, którego szukasz. Makrela w sosie pomidorowym to sałatka, którą(...)przepis. Makrela wędzona w sosie pomidorowym Składniki: makrela wędzona: 1 szt. przecier pomidorowy: 200 ml cukier brązowy lub miód naturalny: 0,5 łyżeczki grzanki domowe posiekany koperek: 2 łyżki Makrela wędzona w sosie pomidorowym Przepis: Makrelę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości. Porcjujemy na niewielkie kawałki. Do przecieru pomidorowego dodajemy cukier lub miód i dokładnie mieszamy. Do naczynia, w którym będziemy

Kuchnia Na Wypasie
Pizza z owocami morza 108

mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy: 200 g przecieru pomidorowego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)miejsce do wyrośnięcia. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażać do miękkości. Czosnek obrać i posiekać, dodać do cebuli. Wlać przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię oraz cukier. Trzymać na ogniu ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos odstawić do wystygnięcia, następnie go zblendować lub przetrzeć

niecodziennikpary
Szybka pizza na tortilli 270

lodówce uda się znaleźć pare plasterków szynki, trochę różnego rodzaju sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:) SKŁADNIKI:3 tortillewszystko co pod ręką:)u mnie:Przecier pomidorowy duży4 plasterki szynkiplaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzyczerwona cebulasery po kawałku:mozarellafetatofupleśniowyzłółty1/2 opakowania szpinakujogurt greckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli

Magiczna kuchnia Darii
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 270

porcji: Pulpety: 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka) 1 jajo 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek bułki tartej Sól około ½ łyżeczki Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli Pieprz ¼ łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano Pulpety w sosie pomidorowym Przygotowanie: Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą

Księga-Smaku
Pizza góralska 101

mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy: 250 g przecieru pomidorowego 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: Drożdże rozetrzeć(...)wrzucić na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, wsypać bazylię. Smażyć do zeszklenia się cebuli. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, zredukować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia, po czym sos pomidorowy do pizzy zblendować. Dodatki: Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wędzony ser pokroić

niecodziennikpary
Zapiekanka z pieczarkami 147

Zapiekanka szybka, prosta i zrobiona z tego co miałam w lodówce. Zatopiona w sosie pomidorowym który powstał z domowego przecieru. 150 g makaronu penne 2 szklanki przecieru pomidorowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 100 kabanosów 3 łyżki sera żółtego 1/2 papryki żółtej sól, pieprz czubrica czerwona papryka czerwona koper i bazylia świeżą olej Makaron gotuję aldente(...)osolonej wodzie. Dwie cebule przesmażam na oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, czubricą, papryką. Trzecią cebulę kroję drobno przesmażam osobno i dodaję pieczarki pokrojone i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układam sos pomidorowy, następnie makaron, na to pieczarki, posypuję startym serem, plasterkami kabanosa, i dodaję

wesoła kuchnia