czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 pełne łyżki bułki tartej 1 jajko Na sos pomidorowy: 300 ml bulionu (u mnie drobiowy) 1 ząbek czosnku około 100 g przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Mięso mielimy i przekładamy do miski. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy(...)pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko “potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z ulubionymi
Słodkie okruszkipoliczki wołowe z warzywami z wolnowaru: 1,5 kg policzków wołowych 50 g marchewki 50 g korzenia pietruszki 300 g cukinii 150 g cebuli 5 ząbków czosnku 500 ml przecieru pomidorowego BIO sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 50 g masła klarowanego Mięso umyć i osuszyć papierowym(...)rozpadły się podczas gotowania i łatwo było je wyjąć z sosu. Na dnie misy wolnowaru ułożyć cukinię, ziele angielskie i liście laurowe a na nich mięso. Na patelni podgrzać przecier pomidorowy dodając sól i pieprz. Gotować przez chwilę by nieco odparować wodę. Gorący przecier wylać na mięso w wolnowarze i gotować w trybie LOW przez 8 godzin lub HIGH
Ola la LCHFCzas przyrządzania: 60 minut Ilość porcji: 1-2 butelki po 500 ml Drukuj Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami By Piotr 19 października 2018 Składniki: pomidory - 1,5 kg sól - ok. 1/2 łyżki pieprz - ok. 2/3 łyżki papryka słodka - 1,5 łyżeczki oregano - 3/4 łyżeczki czosnek - 2-3 ząbki, drobno posiekanego cukier - 1/2 łyżki (opcjonalnie) bazylia świeża - kilka gałązek(...)niewielkim ogniu przez około 10 minut. Domowy sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami - czyli moja propozycja na zamknięcie odrobiny lata na dłużej. [foodiepress] [hide] [/hide] Artykuł Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pltego przepisu..ja co prawda z zrobilam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy wHurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę... 2 kg filetów z zielonego śledzia mąka olej- do smażenia Zalewa(...)szkl. octu Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju.Zalewa:Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić
Moje domowe kucharzeniepyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz prażoną cebulkę. Składniki dla 6 osób Zupa: 2l bulionu warzywno drobiowego 7 pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml przecieru pomidorowego Łowicz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Pierożki: 300g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 300g pieczarek(...)łyżek prażonej cebulki 6 plasterków szynki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka margaryny zwykłej suszone zioła prowansalskie oliwa z oliwek Dodatkowo: natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Zupa: Pomidory myjemy, przekładamy do garnka wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok 1 godzinę, po czym odcedzamy i przecieramy przez sito do bulionu. Gotujemy ponownie
Kuchnia w czekoladziegałązki pietruszki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 - 3 łyżeczki soli 200 - 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić leczo z indykiem z piekarnika? Piersi indyka pokroić w poprzek włókien(...)równomiernie rozłożyć na indyka. Marchewki obrać, pokroić w drobne słupki, obsmażyć i dodać do mięsa. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z kilkoma łyżkami wody i polać nim mięso. Dodać również przecier pomidorowy. Posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Następnie dodać pokrojone na 0,5 cm grubości półplasterki cukinie. Dodać również pokrojoną paprykę. Wszystko oprószyć solą, oregano i pieprzem ziołowym. Naczynie przykryć
Kuchcik gotujekukurydza konserowowa - puszka, czerwona fasola konserwowa - puszka, 500 g pieczarek, 600 g mięsa mielonego, 100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka bazyli, łyżeczka oregano, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno. Pomidory należy sparzyć
Lena Gotujeryżu 1/2 cukinii 150 g grzybów leśnych 0,5 pęczka zielonej pietruszki 1 mała cebula pieprz, sól sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy 1 litr przecieru domowego pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku garść listków bazylii pieprz, sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy(...)farszu i zawijamy gołąbki. G ołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku przez ok. 60 min w temp. 200 stopni. Przygotowanie sosu pomidorowego : Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, następnie pokrojony w kostkę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól. Sos gotujemy przez 10-15 min. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym
Łycha smakówdwóch osób: 250g makaronu spaghetti 1 płaska łyżka soli 1 łyżka oliwy 100g sosu pomidorowego z boczkiem wędzonym 2 łyżeczki pasty z papryczki chili z oliwą z oliwek 100g przecieru pomidorowego sól do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago(...)przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek smażymy posiekany drobno czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, sos pomidorowy z wędzonym boczkiem oraz pastą z papryczki chili. Doprawiamy solą i jeśli chcemy- pieprzem do smaku. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i już na talerzu
Kuchnia w czekoladzieDużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2 l przecieru pomidorowego-1/2 kg kiełbasy-warzywko-pieprz-przyprawa do mięs Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem. Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy(...)Cukinie obrane ze skórki oraz pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę. Z papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywkai zagotowujemy. Na patelni podsmażamy kiełbasę a do wrzącego przecieru wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy cukinię.Ponownie doprowadzamy do wrzenia
Maminek kulinarnywarzyw ( wykorzystałam: 1 cebulę, 1 małą kalarepkę, 2 marchewki, 2 małe cukinie żółte ze skórką) olej do smażenia sól,pieprz 100 g kuskusu 700 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego starty ser żółty do posypania Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię, kalarepę oraz marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać patelnię i na oleju zrumienić pokrojoną cebulę. Następnie(...)koniec dodać kuskus i dokładnie wymieszać. Kuskus napęcznieje i wypije soki, które puściły warzywa i mięso. Gotowy farsz odstawić. Wydrążyć paprykę z nasion. Nadziać przygotowanym farszem. Do naczynia wlać przecier pomidorowy i ułożyć w nim nadzianą paprykę. Czerwoną postawiłam a białą spiczasta ułożyłam bokiem. Przecierem można polać także wierzch papryki, tam gdzie wystaje farsz co zabezpieczy go przed nadmiernym
Monia miesza i gotujesporej dawki wapnia. Zapraszam na śledzie ... Śledzie pieczone w sosie pomidorowym okrągłe naczynie żaroodporne około 22 cm 1 kg wypatroszonych świeżych śledzi (bez ogonów, głów i płetw) 500 g przecieru pomidorowego (passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik(...)nagrzać do 200 °C . Przecier pomidorowy wraz z resztą składników (oprócz śledzi) umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne. Gorącą zalewę rozprowadzić na dnie naczynia. Na to położyć pierwszą warstwę śledzi, polać częścią zalewy, znów śledzie i tak do końca, aż wykorzystamy wszystkie śledzie i zalewę. Pamiętajmy, aby zaczynać i kończyć
Posadzone i zjedzonedostaję w jednej z moich ulubionych restauracji. Składniki na enchiladę zapiekaną z serem (4 sztuki): mięso mielone wieprzowo - wołowe około 250 g 4 placki pszenne tortilla puszka pomidorów krojonych przecier pomidorowy mały puszka fasoli czerwonej konserwowej ser Gouda około 100 g cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka oregano bazylia Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć(...)widelcem) i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć około 5 minut. Wlać pomidory krojone (350 z 400 g, pozostałe 50 g na osobną patelnię), dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego i dusić przez czas około 10 - 15 minut. Na drugiej patelni do 50 g pomidorów dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru, sól i dużo bazylii oraz oregano. Wlać
Karola gotujeprzygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego 1 mniejsza cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Cebulę drobno(...)pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać przecier pomidorowy i podsmażać do częściowego odparowania płynu. Dodać odsączony z zalewy groszek, przegotować i zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem
Ala piecze i gotujemięsem mielonym, cukinią, groszkiem, kukurydzą i sosem pomidorowym - składniki: około 300g mięsa mielonego 1 cukinia (mała) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu) odrobina cukru/miodu papryka słodka (u mnie wędzona) bazylia sól , pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju Ponadto: makaron Makaron z mięsem mielonym, cukinią, groszkiem, kukurydzą i sosem pomidorowym - przygotowanie(...)oleju i delikatnie oprószyć solą z pieprzem. Dodać uprzednio posiekany czosnek oraz cukinię pokrojoną w półplasterki. Wszystko razem wymieszać i dusić do momentu aż cukinia zmięknie, a następnie zalać przecierem pomidorowym oraz połączyć z groszkiem i kukurydzą. Sos posypać bazylią oraz papryką i pozostałymi przyprawami. Całość trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu oraz doprawić do smaku. W międzyczasie należy ugotować
Di gotuje