przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:45/368)

Łososiowa piramida 158

warzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki
Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.81 156

ryżu basmati 1 łyżka oliwy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku po szczypcie utłuczonych w moździerzu kolendry i kuminu 750 ml wywaru warzywnego 300 ml przecieru pomidorowego garść natki pietruszki W garnku na oliwie szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Dorzucamy odcedzoną ciecierzycę oraz ryż i podsmażać ciągle mieszając. Wlewamy gorący wywar. Całość zagotowujemy, pyrkoczemy przez(...)minut. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 20 minut. Podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 186

warzywnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad , jak i ciepłe danie na imprezie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka – 2 szklanki* mleko – 350 ml* przecier pomidorowy – 125 ml* jajko – 2 szt* olej rzepakowy – 50 ml* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone(...)czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g* fasola Borlotti – 150 g* kukurydza – 150 g* czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* olej rzepakowy – 100 ml* sól* pieprz* chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy.Dokładnie mieszamy dolewając

Ostra na Słodko
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka. 179

kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html ,  dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym

Kuchnia z widokiem na ogród
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 153

pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag blanszowanej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (lub innej mieszanki ziół z dodatkiem oregano(...)przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, chwilę jeszcze smażymy i podlewamy wodą (około 1 szklanki), przykrywamy pokrywka i dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, cukier i dusimy jakieś 20 minut. Dodajemy fasolkę szparagową i smażymy już bez przykrycia, do czasu aż fasolka zmięknie, a nadmiar płynu odparuje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą

Rozpustne gotowanie
POMIDOROWA INACZEJ CZYLI POMODOROWE CAPPUCCINO 116

kawa i pomidory? Ktoś chyba zwariował. Jednak jak przeczytałam o co tak na prawdę chodzi szybko zrobiłam taką zupę. Najpierw była pomidorowa, która smakiem przypomina klasyczny krem pomidorowy a potem zaszalałam i przygotowałam taką zupę z dodatkiem cynamonu i cytrusów. Zupa jest orzeźwiająca ale sycąca. Idealna na wiosnę lato i... zimę. Idealna kiedy mamy gorszy dzień oraz wtedy kiedy skaczemy(...)przekonacie się, że upa zaskoczy Was smakiem. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 marchewki 1 pomarańcza 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki oleju sól pieprz cynamon 500 g przecieru pomidorowego śmietana 18% Marchewkę obrać i pokroić w grubsze części. Na rozgrzanym oleju podsmażyć ją. Pomarańczę obieramy i kroimy w mniejsze części. Dodajemy do marchewki. Wlewamy przecier pomidorowy oraz skórkę pomarańczy

Kuchnia w oparach
Krem paprykowo-pomidorowy przepis 168

kremu z cukinii! Krem paprykowo-pomidorowy jest dość rozgrzewającą zupą, zatem jest idealna podczas nadchodzącej jesieni i zimy! Składniki: - 5 papryk; - 1 duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - 2 duże przeciery pomidorowe lub 2 duże pomidory w puszce; - 2 łyżki oliwy; - sól, pieprz do smaku; - pieprz cayenne; - oregano, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania: - papryki myjemy i kroimy, wyjmując środek z papryk(...)zalewamy wodą, aż pokryją się nią wszystkie składniki - łącznie dusimy wszystko na małym ogniu ok.20 minut, aż przede wszystkim zmięknie papryka; - doprawiamy przyprawami, miksujemy zawartość garnka, wlewamy do warzyw przeciery pomidorowe lub pomidory z puszki i jeszcze raz miksujemy; - wszystko razem należy jeszcze raz zagotować i ewentualnie ponownie doprawić do smaku. Krem polecam podawać z prażonym słonecznikiem i natką pietruszki

MintTaste
Pomidorowa z klopsikami 101

Zwykła-niezwykła zupa pomidorowa z dodatkiem ciecierzycy, makaronem soba i majerankowymi klopsikami. 4 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli 700 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 240 g konserwowej ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 150 g makaronu gryczanego (soba) Mięso doprawiamy solą i majerankiem. Mieszamy dokładnie. Formujemy małe(...)gotować wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 2-3 minuty i wyciągamy łyżką do makaronu. Makaron można także ugotować osobno. Do wody dodajemy marchewkę i kolendrę, gotujemy. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy i klopsy. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy ciecierzycę i majeranek, gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem

Kucharzyca
Fasola w sosie pomidorowym 163

się w ustach.  Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki 500 ml przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 duża marchewka 1 małe jabłko 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 szkl. wody 1 łyżka oleju(...)czarny do smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy

Codziennik Kuchenny
Rolada gołąbkowa z piekarnika 2232

cebula duża: 1 szt. czosnek: 3 ząbki majeranek: 2 łyżki pieprz ziołowy: 1 łyżeczka gęsta śmietana: 4 łyżki jajko: 1 szt. sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy: przecier pomidorowy: 0,5 l bazylia suszona: 1 łyżeczka czosnek: 1 ząbek majeranek: 1 łyżeczka słodka papryka: 1 łyżka cukier: 0,5 łyżeczki sól i pieprz do smaku Oraz blaszka do pieczenia(...)wyjęciu z piekarnika ostrożnie zlewamy do rondla sos, jaki powstał w czasie pieczenia. To będzie naszą bazą do sosu pomidorowego. Foremkę przykrywamy deską, obracamy i ściągamy blaszkę z rolady. Do rondla, w którym mamy sos z pieczenia, dodajemy przecier oraz resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z roladą gołąbkową. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych

Kuchnia Na Wypasie
Domowa wędlina z indyka 141

mięsko można jeść zarówno na kanapkach, jak i na gorąco do obiadu. Jest pyszne!     Składniki: ok. 650g – 700g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki oleju   *** W blenderze miksujemy czosnek, przecier pomidorowy, paprykę, sól, pieprz oraz olej *** *** Przygotowaną mieszanką nacieramy

Blog z Apetytem
Pasta z czerwonej fasoli 238

bardzo smaczna pasta, idealna do pieczywa :) Składniki: -1 puszka czerwonej fasoli -2 małe cebulki dymki (biała i zielona część) lub pęczek szczypiorku -3 łyżeczki przecieru pomidorowego -sól i pieprz Wykonanie: Odcedzoną i opłukaną fasolę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulkę (szczypiorek), przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! inspiracja od: erVegan

KasiekGotuje
Spaghetti Bolognese. 177

Przepisu na spaghetti bolognese nie mogłoby zabraknąć na moim blogu. Składniki: 400g mięsa mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, puszka pomidorów, przecier pomidorowy lub kartonik sosu pomidorowego, makaron do spaghetti, starty ser żółty do posypania po wierzchu potrawy, ewentualnie (niecała) szklanka wody. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, z łyżką oleju - ilość makaronu w zależności od apetytu(...)dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest jego więcej. Tuż przed podaniem posypać potrawę startym serem żółtym. Smacznego

W kuchni u Moniki
Eksperymenty Brasileiro 244

duży ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już

Smaki Brazylii
Gołąbkowe rurki 214

kapusty ·        2 duże marchewki ·        250 g cannelloni ·        200 g przecieru pomidorowego ·        ½ szk. śmietany 12% ·        2 łyżki ketchupu ·        Sól(...)wsypujemy majeranek. Następnie dodajemy ¼ główki kapusty poszatkowanej i dokładnie mieszamy. 2.    Tak przygotowanym farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym. 3.    Przygotowujemy sos przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną i jedną szklanką wody. Sosem polewamy rurki makaronowe. 4.    Marchew obieramy myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczach, pozostałą kapustę drobno szatkujemy. Warzywa razem

Kulinarna Chwila