głównej. Danie nieco podobne do znanej fasolki po bretońsku ale z innymi dodatkami. składniki: 400 g cieciorki 1,5 l bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego 300 g chorizo sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie odrobina cukru Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie moczyła się całą noc. Do garnka wlać(...)cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i słodka paprykę, sól i pieprz wedle smaku. Jeśli kto woli na ostro może dodać ostrą paprykę. Dodać również pokrojone chorizo. Wymieszać i gotować
Monia miesza i gotujewszystkich miłośników makaronów, pyszna i łatwa zapiekanka. Zapiekanka makaronowa Składniki: - 200 g makaronu kokardki Omnomnom - 100 g szynki - 1 cebula - salami - 200g tartej mozzarelli - ser parmezan - ok. 200 ml przecieru pomidorowego - sól - pieprz - oregano - bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy
Kulinarne życiemielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę zezłacamy na oleju. Dokładamy przecier pomidorowy oraz
Kuchenna Kontrrewolucyajednej porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie: mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju(...)rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zrobimy domową konserwę z ryby.Składniki:-1,5 kg filetów rybnych-1 kg marchwi-1 l przecieru pomidorowego-pieprz ziołowy i naturalny-przyprawa do ryb-warzywko-liść laurowy-ziele angielskie-sól-cukier Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.Marchew kroimy w plasterki. Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego
Maminek kulinarnynuty. Poniższa zupa będzie idealna dla wegetarian, wegan i osób będących na diecie. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 puszka cieciorki konserwowej (400 g) 1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g) 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 mała cebula 1,5 l wody 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka(...)wodę. Zagotować. Wsypać soczewicę, cieciorkę (wraz z zalewą z puszki!) i dodać obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować 15-20 na średnim ogniu. Po upływie czasu wlać przecier pomidorowy i ponownie gotować pod przykryciem na średnim ogniu (około 25 minut, do miękkości składników). Przygotowaną zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Uwaga: zupa najlepiej
Ugotowaćricotty 800 g szpinaku, u mnie mrożony grubo siekany z własnych zapasów sól, pieprz gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła do smażenia 700 ml gęstego przecieru pomidorowego ser cheddar do posypania masło do posmarowania formy Makaronowe muszle ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić zamrożony szpinak i smażyć aż odparuje całą wodę. Pod koniec(...)dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze solą i pieprzem jeśli potrzeba. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wlać przecier. Przecieru już niczym nie doprawiałam bo to mój domowy więc jest idealny w smaku. Makaronowe muszle nadziać szpinakowym farszem i układać jedna przy drugiej na przecierze pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180/190 C i zapiekać
Monia miesza i gotujepietruszka kawałek pora 1 ząbek czosnku 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) Ponadto: 500g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 1 puszka kukurydzy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać(...)oraz ziele angielskie. Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Po tym czasie wodę odrobinę odparować, dodać przecier pomidorowy z odsączoną z zalewy kukurydzą i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. W przepisie
Di gotujemięsa. ... smacznie, a do tego te kolory i pyszny, delikatny groszek ... Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze" 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 zielonej cukinii (około 120 g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego) sól do smaku 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 1/2 łyżki masła około(...)kukurydzianego makaronu penne (opcjonalnie tradycyjny penne) Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez skórki), podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę oraz przyprawy (słodką paprykę, pieprz, sól). Mieszamy, gotujemy 3-4 minuty pod przykryciem (na małym ogniu). Pod koniec dodajemy 1/2 szklanki groszku. Mieszamy delikatnie łyżką wszystkie składniki, próbujemy (na tym etapie
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko około 4 łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do panierki) 1 litr przecieru pomidorowego oregano sól, pieprz 3 listki laurowe papryka słodka papryka ostra cukier olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do wystudzenia(...)wodzie i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem
Qchnia po prostupiersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 nie duża marchewka sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski) 1 szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać. Formować małe pulpety(...)obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane pulpety, obsmażyć na oleju. Kiedy pulpety się smażą, przygotować sos. W garnku zagotować bulion i przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Do gotującego sosu, wrzucić usmażone pulpety. Gotować na małym gazie, około 15 minut. Sos można zagęścić nie wielką ilością mąki, wymieszanej z wodą. Pulpety podałam z kluskami kładzionymi i surówką
Agusiowe smakołykiSkładniki: 1 kg karkówki 4 łyżki przyprawy do gyrosa 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 0,5 l przecieru pomidorowego (przepis tutaj ) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka mleczka kokosowego gałązka świeżego oregano lub łyżka suszonego około 4 łyżek oleju Sposób wykonania: Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Polewamy 1 łyżką(...)zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowany drobno czosnek. Do cebuli wrzucamy karkówkę, zalewamy mniej więcej jedną szklanką przegotowanej wody. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy,koncentrat oraz wrzucamy gałązkę oregano, zagotowujemy. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i znów powoli doprowadzamy do wrzenia. Karkówkę podajemy z ryżem lub ulubioną koszą lub pieczywem
Qchnia po prostupojedyncze filety z kurczaka natka pietruszki skórka z cytryny i sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz Sos: 1 duża cebula 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego ok. 150 ml białego wina cytryna 1 mango 1 łyżeczka pasty "Curry żółta" 2 łyżki konfitury morelowej 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu natka pietruszki sól pieprz świeżo zmielony(...)lodówki na około 30 minut. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Papryczkę chlli pokroiłam w krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę. Na koniec
Kuchnia u KrysiSkładniki: 200g owoców morza lub samych krewetek 4 małe cebulki 4 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru łyżeczka oliwy z oliwek 100g groszku cukrowego 100g kukurydzy baby puszka pomidorów łyżka przecieru pomidorowego puszka mleka kokosowego (400ml) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek, kurkuma, papryka słodka oraz chilli Dodatkowo 150g makaronu ryżowego , ogórek zielony i szczypiorek Sposób przygotowania: Makaron ryżowy przygotuj wedle(...)Duś aż cebula będzie miękka. Dodaj pokrojone warzywa oraz owoce morza, zwiększo ogień i chwile podsmażaj. Zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj około 10 minut. Następnie zalej pomidorami, dodaj przecier pomidorowy i gtuj kolejne 5 minut. Na koniec dodaj przyprawy oraz mleczko kokosowe. Wymieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem i szczypiorkiem
wysmienityKiełbaski bratwurst w trakcie sezonu letniego, czyli grillowego bez problemu kupicie w Lidlu i Biedronce. Składniki na 2 porcje: 300-400g kiełbasek typu bratwurst Sos: 300ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub trochę mniej, do smaku) Sól do smaku szczypta cukru Przyprawa curry – ilość wg uznania Przygotowanie: Na blaszce od piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Na niej ułożyłam(...)kiełbaski, które wstawiłam do pieczenia w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego ich zbrązowienia. Sos: do rondelka wlać przecier pomidorowy. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Pieczoną kiełbasę pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzu. Polać dość obficie sosem pomidorowym, tak aby każdy
Fabryka pomysłówwarzywami – i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Składniki 5 udek z kurczaka 2 szklanki ryżu mrożone warzywa 2 szklanki gorącej wody przecier pomidorowy 1 łyżka cukru 1 łyżka vegety czosnek bazylia Przygotowanie Do naczynia wsypać dwie szklanki suchego ryżu, dodać warzywa mrożone i zalać zalewą (2 szkl. gorącej wody wymieszać z przecierem pomidorowym
Wasze Przepisyduża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz mięsny 700 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 cebula 250 g przecieru pomidorowego oregano sól,pieprz olej do smażenia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz starty ser żółty lub mozarella(...)pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić
Monia miesza i gotujewłasnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente. Zalewę z tuńczyka(...)przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego
Symfonia smakowa