przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:53/368)

Toskańska zupa pomidorowa 180

papryczka chilli - 2 puszki pomidorów - duża garść świeżej bazylii (ale może być suszona) - 2 łyżki oliwy - cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - 3 łyżki gęstej śmietany - parmezan do posypania - przecier pomidorowy - 500 ml bulionu z kostki rosołowej Sposób przygotowania: 1.   Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. 2.   Oliwę rozgrzewamy w garnku, w którym będziemy gotowali zupę. Wrzucamy(...)czosnek i cebulę i szklimy. 3.   Następnie dodajemy odrobinę posiekanego chilli. Wszystko delikatnie smażymy. 4.   Po chwili dodajemy pomidory z puszki , przecier pomidorowy i wlewamy około 2 szklanek bulionu. 5.   Przyprawiamy cukrem( płaska łyżeczka) , solą   i pieprzem.   6.   Gotujemy ok. 30 min. 7.   Następnie dodajemy posiekaną (lub suszoną) bazylię i zabielamy zupę śmietaną

Pan i Pani Smith w kuchni
ZUPA POMIDOROWA NA SKRZYDEŁKACH + FILMIK 90

pietruszka, kawałek pora  1 gałązka selera naciowego 1 łyżka suszonej jarzynki ( naturalnej ) 1 cebula podpieczona na gazie kilka kulek pieprzu, 2 ziela, 1 liść laurowy 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego  sól, pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 18 % +1 łyżka mąki(...)pieprz w ziarnkach. Zagotowujemy. Następnie dodajemy całą jarzynę i podpieczoną cebulę. Wsypujemy jarzynkę. Gotujemy jakieś 20 minut.  Mięso i jarzynę należy wyjąć na talerz. Do zup[y dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy.  Marchew kroimy w talarki a mięsko obieramy od kości. Dodajemy do zupy. Pomidorówkę doprawiamy solą i pieprzem, następnie wlewamy rozmieszaną mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Zagotowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 155

chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego, ale równie dobrze można użyć gotowej passaty lub koncentratu. Śledzie te najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, smaki się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas(...)duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa 170

Składniki  5 - 6  dużych ziemniaków 5 dużych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża pokrojona w cienkie paski czerwona papryka 1 litr przecieru pomidorowego 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego (w ostateczności mogą być 2-3 kostki rosołowe) 2 duże cebule  2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku (najlepiej, żeby(...)paprykę w cienkie paski. Przesmażyć ziemniaki, cebulę i czosnek na patelni, aż cebula będzie szklista (około 10 minut) i przełożyć do garnka z wywarem lub rozpuszczonymi kostkami rosołowymi. Dodać przecier pomidorowy, obrane i pokrojone w dużą kostkę pomidory,  pokrojoną w paski paprykę, paprykę w proszku, pieprz i  ewentualnie tymianek lub bazylię Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
AROMATYCZNE SPAGHETTI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE 207

ząbek (bądź dwa) czosnku i pyszne,  aromatyczne danie gotowe 😊 Jeśli pominiemy szynkę, wyjdzie bezmięsnie, ale równie smacznie 😉 Składniki: makaron spaghetti Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki 200 g pieczarek śmietana 18% 2 ząbki czosnku 1 cebula sól  pieprz cukier  słodka papryka bazylia oliwa z oliwek(...)podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojone drobno pieczarki, i pokrojoną szynkę. Mieszamy i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić

Walijskie Pichcenie
Zupa pomidorowa. 137

wygrywa i to z nim podaję tę zupę. Składniki: 4l wody, udko i skrzydełko kurczaka, kilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz,  dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, włożyć udko i skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać(...)obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą już miękkie. Przecier pomidorowy lekko przesmażyć ( tubka 200g) i również dodać do zupy. Zupę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Jeżeli będzie zbyt kwaśna można dodać troszkę cukru. Chwilę pogotować. Ja nie dodaję mleka

W kuchni u Moniki
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 363

typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy(...)razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki i podsmażamy na oliwie. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka, dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego i 2 łyżki ketchupu. Jeżeli jest mało sosu dolewamy wody. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem około pół godziny na małym ogniu. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! The post Pulpeciki

Kulinarna Patilogia
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym 110

głównej. Danie nieco podobne do znanej fasolki po bretońsku ale z innymi dodatkami. składniki: 400 g cieciorki 1,5 l bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego 300 g chorizo sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie odrobina cukru Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie moczyła się całą noc. Do garnka wlać(...)cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i słodka paprykę, sól i pieprz wedle smaku. Jeśli kto woli na ostro może dodać ostrą paprykę. Dodać również pokrojone chorizo. Wymieszać i gotować

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa 106

wszystkich miłośników makaronów, pyszna i łatwa zapiekanka. Zapiekanka makaronowa Składniki: - 200 g makaronu kokardki Omnomnom - 100 g szynki - 1 cebula - salami - 200g tartej mozzarelli - ser parmezan - ok. 200 ml przecieru pomidorowego - sól - pieprz - oregano - bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy

Kulinarne życie
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 163

mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę zezłacamy na oleju. Dokładamy przecier pomidorowy oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Palmiery Bolognese - Partyhits! 301

jednej porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie: mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju(...)rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć  z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konserwa rybna domowa 163

Zrobimy domową konserwę z ryby.Składniki:-1,5 kg filetów rybnych-1 kg marchwi-1 l przecieru pomidorowego-pieprz ziołowy i naturalny-przyprawa do ryb-warzywko-liść laurowy-ziele angielskie-sól-cukier   Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.Marchew kroimy w plasterki.   Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowa z cieciorką, soczewicą i ziemniakami 174

nuty. Poniższa zupa będzie idealna dla wegetarian, wegan i osób będących na diecie.  Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 puszka cieciorki konserwowej (400 g) 1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g) 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 mała cebula 1,5 l wody 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka(...)wodę. Zagotować. Wsypać soczewicę, cieciorkę (wraz z zalewą z puszki!) i dodać obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować 15-20 na średnim ogniu. Po upływie czasu wlać przecier pomidorowy i ponownie gotować pod przykryciem na średnim ogniu (około 25 minut, do miękkości składników). Przygotowaną zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Uwaga: zupa najlepiej

Ugotować
Makaronowe muszle zapiekane ze szpinkaiem i ricottą 68

ricotty 800 g szpinaku, u mnie mrożony grubo siekany z własnych zapasów sól, pieprz gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła do smażenia 700 ml gęstego przecieru pomidorowego ser cheddar do posypania masło do posmarowania formy Makaronowe muszle ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić zamrożony szpinak i smażyć aż odparuje całą wodę. Pod koniec(...)dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze solą i pieprzem jeśli potrzeba. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wlać przecier. Przecieru już niczym nie doprawiałam bo to mój domowy więc jest idealny w smaku. Makaronowe muszle nadziać szpinakowym farszem i układać jedna przy drugiej na przecierze pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180/190 C i zapiekać

Monia miesza i gotuje
Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym 83

pietruszka kawałek pora 1 ząbek czosnku   3 listki laurowe   3 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)  Ponadto:   500g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 1 puszka kukurydzy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii   Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać(...)oraz ziele angielskie. Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)   Po tym czasie wodę odrobinę odparować, dodać przecier pomidorowy z odsączoną z zalewy kukurydzą i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu.   Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. W przepisie

Di gotuje