przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:61/368)

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 108

zapiekankę z mięsem mielonym. Wyszła bardzo smacznie. Przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg zmielonej szynki  0,2 kg sera gouda 0,2 kg sera mozalerra żółty  mały przecier pomidorowy  0,5 kg makaronu (np. muszelki) 2 łyżki jogurtu naturalnego  pół cebuli  ząbek czosnku  przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól(...)pieprz) Przygotowanie:  Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie" go makaron). Gotujemy wszystko na patelni

Jak u mamy
Rolada ziemniaczana z mięsem 129

zarumienią się po bokach i będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Mięso 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 słodkiej papryki 1 papryczka chilli Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę(...)Wszystko usmażyć aż mięso będzie ciemne. Dodać ketchup, przecier pomidorowy, pokrojoną drobno papryczkę chilli i chwilę smażyć. Całość wyłożyć na upieczone ziemniaki i zwinąć w roladę. Podawać gorące, pokrojone w plastry. Polać swoim ulubionym sosem. rolada ziemniaczana z mięsem

O kuchni z uczuciem
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 144

porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba

Kucharzyca
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 126

porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba

Kucharzyca
PIECZONE KOTLECIKI Z INDYKA I MARCHEWKĄ 151

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki płatków owsianych 1 kulka mozzarelli 2 marchewki 2 jajka 5 łyżek przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE:  Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję płatki owsiane, przyprawy. Następnie wbijam jajka. Marchewkę obieram i trę na grubych oczkach. Dodaję do mięsa. Następnie dodaję mozzarellę porwaną w mniejsze kawałki. Na koniec dodaję(...)przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość dokładnie mieszam. Na blachę przekładam papier do pieczenia. Formuję kotleciki wielkości pięści. Piekę ok 180 stopni przez

Gotowanie Patki
DUSZONA KIEŁBASA Z JARMUŻEM 191

SKŁADNIKI: 0.5 kg kiełbasy np. Drobiowej 1 por 3 garście jarmużu 1 50 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Kiełbasę kroję w plastry grubości ok 0.5 cm.  Na patelnię wlewam olej i smażę kiełbasę na rumiano, następnie dodaję drobno pokrojony por i jarmuż. Mieszam i smażę ok 1 min.  Dodaję przecier pomidorowy, sól

Gotowanie Patki
Sałatka z ogórków w sosie... 181

różne, dlatego zamieszczam ten przepis dla amatorów takiej sałatki         Składniki: 3 kg ogórków 400 g cebuli 1,5 łyżki soli ¾   małego keczupu ¾ małego przecieru pomidorowego 100 ml octu 10% ¾ szklanki cukru           Wykonanie: Ogórki umyłam, namoczyłam w zimnej wodzie, potem pokroiłam w grube plasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Wszystko(...)posypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę.   Zrobiłam sos: W rondlu wymieszałam keczup, przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wstawiłam na gaz na dosłownie chwilę, żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę.   Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około

Kuchnia u Krysi
W jednym naczyniu - paella 127

Składniki - kurczak- ćwiartki i nóżki pokrojone w kostkę - czosnek - papryka czerwona i zielona - fasola gruby jaś albo szparagowa - ryż 100 g na osobę - przecier pomidorowy lub pomidory czerwone - przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso(...)dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie. ,  Dodajemy przyprawy do smaku i koloru. Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu.   Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy

w mojej kuchni
Pizza z patelni. 228

ciepłej wody, 1 łyżeczka suchych drożdży, 3/4 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 2 i 1/2 łyżki oleju lub oliwy. Pozostałe składniki: ( oczywiście można użyć swoich ulubionych składników do pizzy) przecier pomidorowy ( ok. 100g ), bazylia ( suszona ), 4 pieczarki, 1/2 cebuli, 12 plasterków wędliny drobiowej, starty ser żółty. Przygotowanie: Wodę wymieszać z cukrem i suchymi drożdżami. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej(...)rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto wyjdzie klejące, ale takie ma być. Miskę lekko naoliwić, włożyć uformować kulkę z ciasta i przykryć ściereczką. Odłożyć na 15minut w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Ja tej bazylii nie żałuję, ale dać według własnego smaku. Można również bazylię zastąpić oregano. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki i cebulę pokroić w cienkie

W kuchni u Moniki
Kuskus z chorizo 163

zdaniem najlepiej! Polecam! Składniki : 400g chorizo 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie żółta, czerwona i zielona) puszka ciecierzycy (400g) 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego (pasaty) kubek kuskusu 300ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel(...)głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut. Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę aż cieciorka będzie ciepła. Podawać z kuskusem.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Siekańce - kuchnia podkarpacka 309

białej 1 kg mielonego mięsa (dowolny rodzaj – wieprzowe, wołowe, albo nawet drobiowe) 200 g kaszy manny 4-5 cebul 5 jajek sól, pieprz mąka pszenna tłuszcz do smażenia słoiczek przecieru pomidorowego Kapustę szatkujemy i dodatkowo drobno siekamy. Zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie kapustę ugniatamy i odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulę kroimy w kostkę(...)koniec doprawiamy pieprzem i ewentualnie lekko solimy. Z masy formujemy niewielkie, podłużne kotleciki, które obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy kotlety i zalewamy je przecierem pomidorowym wymieszanym z wodą i doprawionym solą (można dodać inne przyprawy, np. oregano czy bazylię). Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół

Trzeci talerz
Tacos 117

już na ruszcie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15 minut.  Do środka: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 2 łyżki oleju  3 łyżeczki przecieru pomidorowego  1 papryczka chili  1 ząbek czosnku  sól, pieprz  sałata kukurydza i/lub groszek  pomidory  sos czosnkowy (zmieszany majonez z jogurtem naturalnym i startym czosnkiem(...)starty żółty ser  Przygotowanie: Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące nakładamy do podpieczonych tacosów. Dodajemy pozostałe składniki.  Smacznego

bistro mama
Zapiekanka pomidorowa mięsno-makaronowa 94

makaronu! Co nam trzeba? 400g makaronu- dowolnego u mnie wykorzystany razowy BioBabalscy 1kg mięsa mielonego- u mnie z szynki 2 cebule 2 papryki: żółta i czerwona 2 pomidory 200ml przecieru pomidorowego 2 jajka tarty żółty ser: 100g +200g Przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej, bazylii Robimy! Makaron pszenny razowy gotujemy al’ dente Mięso mielone(...)obsmażamy z cebulami pokrojonym w wiórki i dodajemy 200ml przecieru pomidorowego. Przyprawiamy pieprzem, solą, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Mięso mieszamy z ugotowanym makaronem i dodajemy 2 roztrzepane jajka i 100g sera Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę 2 papryki: żółtą i czerwoną i mieszamy raz jeszcze. Wylewamy do formy- u mnie prostokątna blacha Posypujemy pozostałym tartym serem

Latosiowydom
POTRAWKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 156

się na sobotni obiad, do picia proponuję mój ulubiony sok pomarańczowy #Hortex.     SKŁADNIKI 1 pierś kurczaka, opakowanie warzyw na patelnię Hortex z bazylią i tymiankiem, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz 100 g kaszy bulgur WYKONANIE Kaszę gotujemy ok. 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i przyprawie(...)kurczaka, podsmażamy, dodajemy warzywa, dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką ziół znajdujących się w mrożonce. Na końcu dodajemy kaszę, mieszamy. Podajemy posypane szczypiorkiem.   #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury

słodki bratek
Zapiekanka makaronowa a 'la pizza 1240

miło jak oddasz na nią głos :) Składniki: Na formę o śr. 20cm 150g makaronu np casarecce, penne 300g mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku 150g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 jajko 150g pieczarek kilka różyczek ugotowanego brokuła ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera.  Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka z makaronu 118

czas pieczenia w piekarniku jakieś 30 - 45 min. Zakupy: - paczka makaronu - fasolka czerwona - papryka czerwona - pomidory z puszki - laska kiełbasy - cebula - kostka sera żółtego (250 g) - przecier pomidorowy - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Wszystkie składniki kroję w plasterki albo na połówki.  Na spód naczynia wsypuję jedną warstwę makaronu ( można dodać troszkę masła(...)górę wsypuję kolejno każdy z dodatków. Przecier pomidorowy mieszam z odrobiną wody i wylewam na to wszystko. Na samą gore dodaję drugie pół makaronu i ścieram ser żółty na tarce na dużych oczkach. Przykrywam na czynie i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na jakieś 30 - 45 min ( w zależności jak roztapia się ser i czy chcemy, żeby był

Tanio smacznie i prosto
Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra 269

ostrej papryki  2 główki czosnku  25 dkg cukru  4 ziarna angielskie  1/ 2 szklanki octu spirytusowego  3/4 szklanki oleju  1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku )  1 łyżka grubo mielonego pieprzu  sól do smaku    Papryki myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne, kroimy drobno, obieramy czosnek. Papryki z czosnkiem blendujemy. Przekładamy(...)garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut.  Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe.    Smacznego !    Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra

Kuchnia na wzgórzu
Cukinia w pomidorach na szybko 135

Typowo letnie, kolorowe i pyszne danie z cukinią! Składniki: 1 młoda cukinia, ½ szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej cebuli, szczypta cynamonu, ½  łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry. Do rondla wlać ½ szklanki wody, zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut, odcedzić, dodać posiekany czosnek, cebulę oraz przecier pomidorowy. Dusić przez następne

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania