oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, bazylia Pomidory obieramy ze skórki: w tym celu należy je naciąć z dołu, a następnie(...)wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, po czym opłukać zimną wodą. Dzięki temu - skórka odchodzi wręcz sama! Obrane pomidory blendujemy z poćwiartowaną papryką. Całość gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Na sam koniec dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Sos gotowy! Do każdej muszli nakładamy około 1 łyżkę farszu i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Podana ilość farszu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie formujemy z masy klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy przecierem pomidorowym - ja miałam z kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety
Walijskie Pichceniepewno będzie tak samo smaczny z spaghetti lub świderkami. Polecam bardzo serdecznie :) Składniki: * 3 szklanki makaronu * 2 duże piersi z kurczaka * sól, pieprz * suszona pietruszka * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1 duża cebula * 2 ząbki czosnku * 5 suszonych pomidorów * łyżeczka oleju z suszonych pomidorów * 3 łyżki oliwy z oliwek * Półtorej łyżki śmietany Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 5 osób(...)smażymy następne 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów i smażymy 3-4 minuty, aż pierś będzie gotowa. Na patelnie dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz pokrojone w małą kostkę suszone pomidory, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonej pietruszki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy na sam koniec śmietanę. Całość mieszamy i podajemy
Klasyka Gotowaniaprosty doczekał się specjalnych wersji przygotowywanych przez najlepszych szefów kuchni. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1 cebula 1 czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego opcjonalnie łyżeczka płatków suszonej papryki 1 łyżka włoskiej przyprawy (przepis tutaj) lub suszonego oregano albo bazylii 2 łyżeczki cukru 2 garści poszatkowanego szpinaku baby albo natki pietruszki 375 ml mleka(...)rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso i podsmażyć na złoto. W razie potrzeby odsączyć płyn. Dodać poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, dobrze wymieszać. Dodać szpinak/ pietruszkę i podsmażać 5 minut. Dodać mleko i bulion razem z sosem marinara i dobrze wymieszać. Dodać makaron, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować
Pociąg Do KuchniZupa krem z pomidorów: 3 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki przecieru pomidorowego 700 ml passaty pomidorowej 1-1,5 szklanki wody 2 gałązki świeżej bazylii 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek śmietana kremówka(...)pokrojone warzywa. Smażymy do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich suszone pomidory i smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy do nich pomidory z puszki, passatę, przecier pomidorowy, szklankę wody oraz posiekaną bazylię. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i doprawiamy całość solą i pieprzem. Zagotowujemy całość i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawiamy całość
Cooking MonsterSzczęśliwicach. Wspominam to popołudnie, gdyż właśnie tego dnia po raz pierwszy skosztowałam fantastycznej zupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył(...)kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzamy olej i czekamy aż cebula się zeszkli.Po tym czasie, dokładamy do cebuli: pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry, kostki rosołowe i dolewamy 1.5 litra wrzącej wody. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Jeśli po tym czasie marchewka nie będzie wystarczająco miękka, gotujemy
W mojej holenderskiej kuchnizapiekankę z mięsem mielonym. Wyszła bardzo smacznie. Przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg zmielonej szynki 0,2 kg sera gouda 0,2 kg sera mozalerra żółty mały przecier pomidorowy 0,5 kg makaronu (np. muszelki) 2 łyżki jogurtu naturalnego pół cebuli ząbek czosnku przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól(...)pieprz) Przygotowanie: Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie" go makaron). Gotujemy wszystko na patelni
Jak u mamyzarumienią się po bokach i będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Mięso 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 słodkiej papryki 1 papryczka chilli Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę(...)Wszystko usmażyć aż mięso będzie ciemne. Dodać ketchup, przecier pomidorowy, pokrojoną drobno papryczkę chilli i chwilę smażyć. Całość wyłożyć na upieczone ziemniaki i zwinąć w roladę. Podawać gorące, pokrojone w plastry. Polać swoim ulubionym sosem. rolada ziemniaczana z mięsem
O kuchni z uczuciemporcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba
Kucharzycaporcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba
KucharzycaSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki płatków owsianych 1 kulka mozzarelli 2 marchewki 2 jajka 5 łyżek przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję płatki owsiane, przyprawy. Następnie wbijam jajka. Marchewkę obieram i trę na grubych oczkach. Dodaję do mięsa. Następnie dodaję mozzarellę porwaną w mniejsze kawałki. Na koniec dodaję(...)przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość dokładnie mieszam. Na blachę przekładam papier do pieczenia. Formuję kotleciki wielkości pięści. Piekę ok 180 stopni przez
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 0.5 kg kiełbasy np. Drobiowej 1 por 3 garście jarmużu 1 50 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroję w plastry grubości ok 0.5 cm. Na patelnię wlewam olej i smażę kiełbasę na rumiano, następnie dodaję drobno pokrojony por i jarmuż. Mieszam i smażę ok 1 min. Dodaję przecier pomidorowy, sól
Gotowanie Patkiróżne, dlatego zamieszczam ten przepis dla amatorów takiej sałatki Składniki: 3 kg ogórków 400 g cebuli 1,5 łyżki soli ¾ małego keczupu ¾ małego przecieru pomidorowego 100 ml octu 10% ¾ szklanki cukru Wykonanie: Ogórki umyłam, namoczyłam w zimnej wodzie, potem pokroiłam w grube plasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Wszystko(...)posypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę. Zrobiłam sos: W rondlu wymieszałam keczup, przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wstawiłam na gaz na dosłownie chwilę, żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę. Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około
Kuchnia u KrysiSkładniki - kurczak- ćwiartki i nóżki pokrojone w kostkę - czosnek - papryka czerwona i zielona - fasola gruby jaś albo szparagowa - ryż 100 g na osobę - przecier pomidorowy lub pomidory czerwone - przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso(...)dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie. , Dodajemy przyprawy do smaku i koloru. Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu. Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy
w mojej kuchni