przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:55/368)

Rolada mięsna z kurkami i fetą 192

kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki masła sól, pieprz 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Umyte kurki drobno pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć. 2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko(...)przecier pomidorowy, posiekany czosnek, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Dłuższy bok masy powinien mieć długość brytfanki. Na mięsie ułożyć warstwę kurek pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków

Trzeci talerz
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 146

drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g 1-2 kostki rosołowe mąka i śmietana do zagęszczenia papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie WYKONANIE : Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, gotujemy oraz(...)kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok. ROBIMY SOS : Przecier pomidorowy przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem ze szczyptą papryki ostrej i słodkiej aż lekko zbrązowieje, dodajemy do mięsnego wywaru. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solimy jeśli trzeba

Pani na deser
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 138

Składniki: 1 cukinie 1 papryka 1 bakłażan 3 średniej wielkości pachnące pomidory 600 g mięsa (my użyliśmy wieprzowiny, ale również można dodać drób, lub wołowinę) 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml rosołku 50 g sera feta 50 g orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych miękkich orzeszków) Przygotowanie: Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym(...)pozwala lepiej zachować smak poszczególnych składników. Smażymy do momentu, aż zaczną brązowieć, oczywiście nie przypalając ich. Podsmażone warzywa przekładamy do większego garnka, razem z mięsem Mieszamy bulion z przecierem pomidorowym. Przy tego typu daniach oczywiście stosujemy kostki rosołowe. Kiedyś czytaliśmy, że „blogerzy” nie powinni stosować kostek, tylko wywary z mięsa lub warzyw. Dla nas to głupota, jeżeli potrzebuję

KasiaiKrzysiu.pl
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 164

łyżeczka oregano Galeo   1 łyżeczka pierzu ziołowego Galeo   1 kulka zmielonego ziela angielskiego Galeo   szczypta chili 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 5  łyżek przecieru pomidorowego około 1,5 l bulionu mięsnego lub wody sól, pieprz i szczypta chili do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia Wykonanie : Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy startą na tarce(...)czosnek oraz przyprawy. Następnie dodajemy śmietankę i kaszę manną.Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W wysokim rondlu zagotowujemy bulion lub wodę, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku, wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy pod przykryciem około 13 minut.   Jeśli rondel macie na tyle duży to wrzucamy wszystkie na raz jeśli mały

Sama słodycz i szczypta chili
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 165

bazylii bez nadmiaru oliwy (domowej roboty lub kupne) łyżka bułki tartej składniki na sos: 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia 2 kulki sera mozzarella (odsączonego z zalewy) Sposób przygotowania: Składniki(...)Celsjusza). Cebulę drobno siekam i szklę na odrobinie oleju. Kiedy cebula jest szklista, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucam oregano i bazylię. Wlewam zawartość puszki z pomidorami, dodaję przecier pomidorowy i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki i mieszam. Pulpeciki zalewam powstałym sosem, układam na każdym z nich gruby plaster mozzarelli

W kuchni Karmel-itki
Pizza z mięsem mielonym 101

mąki pszennej 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 600-700g mięsa mielonego np. z szynki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 cebule 4 ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 150g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie pizzy rozpoczęłam od zrobienia sosu mięsnego. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam(...)Smażyłam razem, aż mięso straciło różowy kolor i się zarumieniło. Mieszałam przy tym od czasu do czasu. Następnie dodałam do mięsa czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarte zioła prowansalskie i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem i dusiłam razem kilkanaście minut. Gotowy sos odstawiłam do wystygnięcia.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier, łyżkę

Waniliowe Improwizacje
Fasolka po bretońsku(wersja ekspresowa) 119

gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane lub… po prostu świeże pieczywo. Składniki (porcje dla 2 osób): 1 puszka białej fasoli 200 g kiełbasy np. podwawleskiej lub wiejskiej 1 cebula łyżka przecieru pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka oleju sól i pieprz   Kiełbasę i cebulę pokrój w dużą kostkę – podsmaż na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaj fasolę(...)razem z zalewą, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Do smaku dopraw solą i pieprzem.               Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami

Kulinarne S.O.S.
Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi 143

danie na świeżo podane gorące z patelni ale także na zimno jako przekąskę.   Składniki: 2 placki tortilla Połowa opakowania warzyw mrożonych ok  300 gram 1 łyżka przecieru pomidorowego 8 plastrów sera żółtego Mała cebula Ząbek czosnku 4 suszone pomidory z oleju Oliwa z oliwek Sól, pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać(...)przecier pomidorowy, lekko jeszcze zarumienić. Dodać pokrojone suszone pomidory, wrzucić warzywa i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Ja użyłam mieszankę włoską z cukinią, kukurydzą, brokułem, marchewką i fasolką (ale to najlepiej wedle uznania i preferencji smakowych). Tortille położyć na patelni, na niej ułożyć 4 plastry sera, warzywa i ponownie 4 plastry sera na wierzch. Przykryć drugą tortillą

Tradycyjna Kuchnia
Schab w sosie piwnym 109

Danie z kuchni niemieckiej  Składniki 1 kg schabu sól grubo mielony czarny pieprz pół litra jasnego piwa 1 marchewka 1 pietruszka pół selera korzeniowego 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ocet winny 1 łyżka     Przygotowanie   Mięso umyłem, osuszyłem, natarłem solą i pieprzem. Do rondla wlałem piwo, włożyłem mięso, dodałem obrane, umyte i drobno(...)pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotowałem około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjąłem z rondla, wywar przecedziłem przez gęste sito i dodałem do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotowałem. Gdy sos zgęstniał dodałem ocet winny. Doprawiłem do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokroiłem w plastry, włożyłem

R'n'G Kitchen
Suszone pomidory w oleju 139

smakowo) to nasza lima. Pomidory te są mięsiste a przy tym mają małą zawartość pestek i soku. Świetnie nadają się zarówno do suszenia, jak i zrobienia z nich przecieru pomidorowego. Nawet te z gospodarstw ekologicznych nie powalają w sezonie swoją ceną, więc jak najbardziej polecam wybrać te bez oprysków, uprawiane naturalnie. Do suszenia wybierajcie te mniejsze pomidory (większe(...)pomidorów. Tu podaję na oko, bo uwierzcie, przerabiam takie ilości, że nawet ich nie ważę. Kupuję zazwyczaj 20-25 kg i z tych ilości robię suszone pomidory i przecier pomidorowy, kwestia segregacji, które pomidory do czego zużyję.   WYKONANIE: Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przekrawamy wzdłuż. Ciasno układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy

gutfut
Pikle w zalewie pomidorowej 113

pojemności 900 ml: woda 3 szklanki ocet 10% szklanka marchew 3 szt cebula 2 szt listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt cukier 6 łyżek sól 1 łyżka przecier pomidorowy 2 duże łyżki Dodatkowo: Przerośnięte ogórki Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól.Dodajemy pokrojoną marchew w plasterki i cebule pokrojoną w półksiężyce, listek i ziele(...)oraz przecier pomidorowy Kiedy zalewa się zagotuję (10 minut gotuję) zalewam ogórki i na sam wierzch daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku. Krok 2 Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika. Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy

Różowa kuchnia
Fusilli, czyli Świderki po kawalersku 194

zrobić żeby zjeść i się najeść? I tak powstały moje kawalerskie świderki :) 200g makaronu świderki Składniki sosu: 2 kiełbasy śląskie (około 300-400g) 1 duża cebula Przecier pomidorowy (80g) 20g margaryny 1 łyżka mąki pszennej ½ szklanki wody Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki, po czym wrzucamy do rondelka z rozpuszczoną margaryną, po czym dodajemy przecier

Smakowy Raj
Zapiekanka z kaszą gryczaną 458

torebkach250 ml przecieru pomidorowego200g pieczarekcebulapołówka piersi z kurczaka120g mozzarellinatka pietruszkipieprz, sól, papryka słodka,masło pomidorKaszę gotujemy ok. 10 min. Podsmażamy na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę dusimy, następnie dodajemy posiekaną natkę z pietruszki doprawiamy pieprzem i solą.Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze

Czerwona Porzeczka