przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:56/368)

Naleśniki z mięsem, warzywami i fasolą 188

łyżki oleju duża szczypta soli farsz 600 g kakrówki 1 czerwona cebula 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 1 puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml ) sól,pieprz słodka papryka oregano olej do smażenia oraz starty ser żółty do posypania Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste(...)oleju. Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso zmieni kolor dodać startą marchwkę oraz przecier pomidorowy. Całość dusić aż odparuje większośc płynu, do smaku doprawić przyprawami. Paprykę pokroić w drobną kostkę, fasolę z cieciorką osączyć z zalewy. Gdy większość płynu odparuje dorzucić paprykę i fasolę

Monia miesza i gotuje
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 178

cebule 3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju(...)jest miękka, dolej więcej wody i duś trochę dłużej). Wyjmij ziele i liście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis

Qlinarnie i Qlinarnie
Ryż w sosie pomidorowym z jajkami w koszulkach 78

osób : • 1 cebula i ząbek czosnku • 1 marchew • 100 g selera • 2 łyżki masła • 250 g długoziarnistego ryżu • 3/4 l bulionu mięsnego • 2 łyżki octu • 8 jajek • 50 g przecieru pomidorowego • 1 łyżka ketchupu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól i słodka papryka Przygotowanie : Obrane warzywa,czosnek oraz cebule pokroić w drobna kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ryż(...)wlać 3-centymetrową warstwę wody z octem i zagotować.Jajka wybić do filiżanek i jedno po drugim ostrożnie wlewać do wody. W gorącej wodzie pozostawić 7 minut. Ryż przyprawić przecierem pomidorowym , ketchupem,solą oraz papryką i ułożyć na talerzach.Jajka wyjąć łyżką cedzakową , ułożyć na ryżu i posypać natką pietruszki

KUCHNIA POLSKA
Chili con carne 95

podkręcić ostrością jak sama nazwa wskazuje. Składniki na chili con carne (3 porcje): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku pieprz czarny lub pieprz cayenne sól oregano bazylia chili w przyprawie bądź jeśli jest taka możliwość w formie papryczek odrobina cukru (opcjonalnie) Cebule pokroić(...)małą kosteczkę i smażyć przez 2 minuty na patelni po czym wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, które cały czas należy rozdrabniać. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Wlać pomidory i około 100 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Wrzucić na patelnię i gotować około 5 minut. Odsączyć

Karola gotuje
RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 137

moim Wigilijnym stole ;) Składniki: * 700 g dowolnego fileta ryby (u mnie dorsz) * 1 cebula * 1 marchewka * garść posiekanego świeżego kopru * 2-3 łyżki ketchupu pikantnego * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * olej do smażenia ryby * mąka do panierki * sól * pieprz * przyprawa do ryby  (użyłam Skworcu) * odrobina wody Wykonanie: Filety z ryby rozmrozić, dobrze osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i przyprawą(...)drobno pokrojoną cebulę, następnie wlać na patelnię wodę (około pół szklanki), dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i dusić na małym ogniu aż marchewka zmięknie. Następnie dodać ketchup i przecier pomidorowy, wymieszać i chwilę wszystko poddusić. Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.  Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić

Zrób to smacznie
Filety śledziowe w panierce 159

obtaczać najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor.  Zalewa 2 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szkl. octu 2 szkl. wody 1 łyżeczka cukru [dałam ciut więcej] ziele angielskie liść laurowy pieprz Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzany olej pozostały po smażeniu(...)śledzi. Smażyć do zeszklenia,a następnie dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Chwilkę podsmażyć, cały czas mieszając. Wodę wymieszać z octem i wlać na patelnię. Dodać cukier, pieprz i wymieszać. Zawartość patelni zagotować. Do dużego słoika wkładać pionowo śledzie i zalać gorącą zalewą. Słoik zamknąć i wystudzić.Wstawić do lodówki na minimum 3 dni .  Źródło

Moje domowe kucharzenie
Zupa z soczewicą i fasolą 123

kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 5 ziemniaków 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle 250 ml. przecieru pomidorowego 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Domowa jarzynka Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy udko z kurczaka, dodajemy(...)większą kostkę, selera naciowego kroimy w plastry. Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa oraz odsączoną i wypłukaną soczewicę i fasolę. Gotujemy do miękkości warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z grzybów – kuchnia podkarpacka 113

Pruchniczanki” w publikacji „Smaki Ziemi Jarosławskiej. Historia miejsca i tradycje dawnych lat” podzieliło się przepisem na sałatkę z grzybów, do której sos powstaje z duszonych z cebulą grzybów oraz przecieru pomidorowego i ketchupu. Ten ostatni składnik świadczy o tym, że przepis nie jest bardzo stary, jednak grzybki są tak smaczne, że warto go wypróbować. Jeżeli do przygotowania dania użyjemy młodych(...)jeść i na gorąco i na zimno, a najlepiej smakują z kromką swojskiego chleba. Sałatka z grzybów – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg grzybów leśnych 1 duża cebula 200 g przecieru pomidorowego (mały słoik) 100 g ketchupu sól pieprz 6 łyżek oleju Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki, Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju soląc ją lekko. Kiedy

Trzeci talerz
NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI, PIECZARKAMI I SEREM +FILMIK 130

łyżka przecieru pomidorowego około 4 łyżki ostrego ketchupu 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku(...)patelni teflonowej z odrobiną oleju. Powinno wyjść około 10-12 placków. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, doprawiamy do smaku, podpiekamy na oleju aż pieczarki zmiękną i soki odparują. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano, oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżeczce sosu, rozsmarowujemy, na to porcja pieczarek

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki z ryżem w kapuście włoskiej i pomidorach 183

wieprzowiny 100 g ryżu 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 750 ml bulionu  500 g przecieru pomidorowego sól, pieprz majeranek czosnek  przygotowanie  Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko(...)chwilę do wrzątku. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać cebulę i czosnek, majeranek, natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku

Stare Gary
PULPETY OWSIANE Z INDYKIEM W SOSIE 127

owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych 1 łyżka papryki mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatkowo 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE:  W dużej misce łącze wszystkie składniki pulpetów. W garnku o grubym dnie wlewam wodę ok 2 szklanki(...)Gotuję. Z mięsa formuje kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażę na rumiano kotleciki ze wszystkich stron. Przekładam do garnka z.ugotowaną wodą. Dodaję przecier pomidorowy. Gotuję na małym ogniu ok 25 min. Podaję z kaszą lub ziemniakami

Gotowanie Patki
Domowe burrito 61

DOMOWE BURRITO Składniki na 6 porcji 500g mięsa mielonego 1 szklanka startego żółtego sera 1 puszka fasoli czerwonej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 6 tortilli pszennych 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz Wykonanie 1. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia(...)Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Kolejno wsypujemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Często mieszamy. 3. Gotowy farsz nakładamy na środek tortilli, posypujemy serem i zawijamy jak krokieta. Opiekamy ok. 3-5 min w opiekaczu lub na suchej patelni. Artykuł Domowe burrito pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Przekąski roladki a’la pizza 74

gotowy płat ciasta francuskiego i składniki, które lubimy np. w pizzy. Dlatego też pomyślałam że napiszę tu o tych roladkach. Składniki: * 1 gotowy płat ciasta francuskiego * ok. 3/4 szklanki przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano i sól * 10 dkg żółtego sera * ok. 6 plastrów szynki (cienko pokrojonej) * kapary * papryka czerwona surowa(6 cienkich pasków grubości(...)Przecier pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek. Dodałam zioła i posoliłam do smaku. Podobny sos robię do pizzy tutaj Rozwinęłam ciasto francuskie i posmarowałam ( nie za grubo) sosem pomidorowym. Posypałam cały płat ciasta startym żółtym serem. Na najdłuższym brzegu ciasta, przy samym brzegu ułożyłam cienko pokrojoną paprykę. Następnie wyłożyłam szynkę. Ułożyłam w dwóch rzędach w sporej odległości od siebie

Pieprzyć z Fantazją
Przekąski roladki a'la pizza 99

gotowy płat ciasta francuskiego i składniki, które lubimy np. w pizzy. Dlatego też pomyślałam że napiszę tu o tych roladkach. Składniki: * 1 gotowy płat ciasta francuskiego * ok. 3/4 szklanki przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano i sól * 10 dkg żółtego sera * ok. 6 plastrów szynki (cienko pokrojonej) * kapary * papryka czerwona surowa(6 cienkich pasków grubości(...)Przecier pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek. Dodałam zioła i posoliłam do smaku. Podobny sos robię do pizzy  tutaj Rozwinęłam ciasto francuskie i posmarowałam ( nie za grubo) sosem pomidorowym. Posypałam cały płat ciasta startym żółtym serem. Na najdłuższym brzegu ciasta, przy samym brzegu ułożyłam cienko pokrojoną paprykę. Następnie wyłożyłam szynkę. Ułożyłam w dwóch rzędach w sporej odległości od siebie

Pieprzyć z Fantazją
pizza ze świeżymi pomidorami 149

części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. składniki na wierz 1 pizzy: ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano 2 pomidory kilka czarnych oliwek 1/2 małej cebuli ok. 50 g sera żółtego dodatkowo: oregano, rozmaryn oliwa(...)podania wykonanie: Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, pieprzem i oregano do smaku. Całość rozsmarowujemy na jednym cieście. Rozkładamy starty na grubych oczkach ser żółty, układamy pokrojone w plasterki pomidory, pokrojone oliwki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość oprószamy oregano oraz rozmarynem. Całość pieczemy przez ok. 15 min. Podajemy z oliwą. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia