łopatki wieprzowej 2 jajka sól himalajska , pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku bazylia suszona 3 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 500 g przecieru pomidorowego 250 ml rosołu i 50 g smalcu do smażenia lub 250 ml wody i 250 g smalcu do smażenia natka pietruszki lub świeża bazylia Łopatkę umyć, pokroić i zmielić(...)mnie obowiązkowo bazylia. Podsmażone pulpety wraz z tłuszczem przełożyć do garnuszka z wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Im mniejsze kuleczki, tym krótszy czas gotowania. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez 15 minut. — BTW całości (wywar na bazie wody bez rosołu): 2020 g, 2707 kcal, B 199 g, W 39 g, T 294 g. W 100g
Ola la LCHFpracy, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest proste a zarazem wykwintne. składniki na 3 porcje 300 g makaronu penne 200 g kiełbasy chorizo 500 g przecieru pomidorowego 2- 3 cebule 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 200 g startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano szczypta cukru czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku(...)pokrojoną kiełbasę około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Do chorizo dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę i całość podsmażamy do momentu aż czosnek i cebula zmięknie. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, wszystko razem łączymy doprawiamy do smaku suszonym oregano, odrobiną cukru, solą oraz czarnym pieprzem i dusimy na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Ugotowany makaron dodajemy do sosu
Smakowite DaniaSkładniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu (użyłam makaronu razowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej śmietanki 10 dkg żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy(...)podzielonego na różyczki i dusimy potrawę pod przykryciem przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie na patelnie dokładamy makaron ugotowany al dente i wszystko delikatnie mieszamy *** *** Całość zalewamy przecierem pomidorowym wymieszanym ze śmietanką i gotujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając *** *** Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią i obsypujemy startym żółtym serem *** Delikatnie
Blog z Apetytemłyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku 1/2 litra przecieru pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli słodko-kwaśnego 3,5 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cukru brązowego 1 cebula lub 3 małe szalotki 1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez pestek(...)cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć cebule na szklisto , a potem dołożyć do niej równie drobno pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć by papryka zmiękła. Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie. Do mięsa dodać : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz mielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki
Buniabaje w kuchnicykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej pasty czosnkowej ) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka brązowego cukru 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 3 szklanki wody 1/2 szklanki kukurydzy (może być więcej) sól i pieprz do smaku olej kokosowy (lub inny) do smażenia Wykonanie: Bakłażana obieramy ze skórki(...)czosnek i lekko je blanszujemy. Gdy już zmiękną dodajemy cykorię i smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy do tego usmażone wcześniej bakłażany oraz odcedzoną kukurydzę i zalewamy przecierem pomidorowym dokładnie wymieszanym z wodą, kminem i curry. Całość zagotowujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Na końcu doprawiamy dodajemy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem. W wersji
Lamarida.plSkładniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy gryczanej 400 g czerwonej fasoli ( u mnie z puszki) pęczek zielonej pietruszki 1 litr przecieru pomidorowego 2-3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego ulubione zioła czarny pieprz sól olej lub masło do smażenia Zacznijmy od uprażenia kaszy gryczanej. Na 1 miarkę kaszy wlałam(...)sól i pieprz. Do połowy garnka wlałam wywar warzywny. Można też oczywiście zamiast niego wlać wodę. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania wlałam przecier pomidorowy. Można sos zagęścić, dodając 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Smacznego! Polecam również: Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną, cebulą i białym serem
potrawyregionalnebyła bardziej sycąca to możecie ją podać z makaronem, np. typu lane kluski. Składniki na 4 porcje: 1/2 kalafiora 0,4 kg filetów z morszczuka 300 ml gęstego przecieru pomidorowego 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu 1 cebula* 1 ząbek czosnku sól, pieprz kumin rzymski szczypta kurkumy słodka papryka ostra papryka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)kalafiora i wlać wywar. Całość przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, kuminem i szczyptą kurkumy. Zupę gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości kalafiora. Na sam koniec wlać przecier pomidorowy, dodać kawałki ryby i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać, np. z posiekaną natką pietruszki i makaronem. Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćmnie bomba!! ;) Zapraszam na.. szybkie gołąbki bez ryżu ;D hehe. 0,5-0,6 kg kapusty 0,5 kg mięsa mielonego cebula oliwa przyprawy - sól, pieprz przecier pomidorowy Kapustę drobno szatkujemy. Kroimy drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy razem z mięsem. Formujemy nasze "gołąbki" i obsmażamy z dwóch stron. Podsmażone(...)podlewamy wodą (aby były lekko zakryte). Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiłam solą i pieprzem jedna można dodać kostkę rosołową. Dusimy ok 50 minut na lekkim ogniu. SMACZNEEEEEGO
BezglutenowaIzabelaSkładniki: 400 g makaronu rurki, pomidory w puszce - całe, 5 łyżek przecieru pomidorowego, duża cebula, 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, łyżka oleju, sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, majeranek natka pietruszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy wraz z mięsem na oleju w głębokim garnku. Przecier pomidorowy, pomidory, po łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i majeranku mieszamy
Lena GotujeUlubiony kurczak Składniki 8 pałek kurczaka 1/3 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka tymianku puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie Pałki umyłem, osuszyłem, obsmażyłem na rozgrzanej oliwie. Przełożyłem je do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni lekko podsmażyłem przekrojone na pół ząbki czosnku. Dodałem czosnek do mięsa, posoliłem, posypałem pieprzem(...)tymiankiem. Polałem przecierem pomidorowym wymieszanym z pomidorami z puszki. Zapiekałem 50 minut w temperaturze 200 stopni
R'n'G Kitchenskładniki: 400 g filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 200 g pieczarek 25 g papryki czerwonej 190 g przecieru pomidorowego| 5 łyżek oleju sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Pieczarki i paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy
Domowy Smak Jedzeniadużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu
Jadło i czytadłodań mięsnych. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450-500g) 4 łodygi selera naciowego Kalarepa 2 czerwone cebule Papryka czerwona i zielona 100g masła 2 łyżki mąki Mały słoiczek przecieru pomidorowego 0,5 l słodkiej śmietanki 12% Olej do smażenia Sól, pieprz, ostra papryka, cukier, maggi WYKONANIE: Przygotować sos pomidorowo-śmietanowy: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę a następnie zalać(...)wody. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem i maggi. Dodać śmietankę i gotować delikatnie do zagotowania. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i ostrą papryką i króciutko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane papryki, cebule, seler naciowy, kalarepę i zalać przygotowanym wcześniej
Pyry na GazSkładniki: kilka placków wraps tortilla, 400 g mięsa mielonego, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, sól, pieprz cayenne, biały pieprz. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną z puszki
Aga w kuchni