przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:67/368)

Bolognese z gnocchi 125

Obiad dla wszystkich, którym brakuje czasu.     Składniki: -40 dkg gnocchi -30 dkg mięsa mielonego -500 ml przecieru pomidorowego -2 ząbki czosnku -łyżka posiekanej bazylii -łyżeczka oregano przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili -sól, cukier -olej -tarty żółty ser Czosnek kroimy na drobno. Bazylię siekamy na drobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Dodajemy czosnek, bazylię i oregano(...)Chwilę podsmażamy. Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawami. Chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy według przepisu gnocchi. Gnocchi przekładamy na patelnię z sosem, chwilę podgrzewamy i gotowe. Na talerzu posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego

Maminek kulinarny
Pałki kurczaka pieczone na ryżu 205

mięsko w połączeniu z ryżem jest świetnym daniem. Polecam Składniki: 8 szt pałek z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 szkl ryżu pełnoziarnistego 4 szkl bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka curry, papryki słodkiej, soli i pieprzu masło do formy Przygotowanie: Pałki kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny(...)wysmarowane masłem naczynie do zapiekania (dość duże) wysypujemy ryż pełnoziarnisty. Bulion mieszamy razem z przecierem pomidorowym oraz przyprawami i zalewamy nim ryż. Na wierzchu układamy pałki kurczaka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 50 minut a następnie bez przykrycia ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ZAPIEKANKA Z TORTELLINI | rita food channel 215

pokazałam w   filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI: 250 gr. tortellini (serowe lub mięsne) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 puszka pomidorów w kawałkach 3/4 szkl. przecieru pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 100 gr. żółtego sera 1 kulka mozzarelli(...)zaleca producent na opakowaniu. Odcedzamy. na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, posiekane 3 ząbki czosnku, startą marchewkę, pomidory w kawałkach z puszki, 3/4 szkl. przecieru pomidorowego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę bazylii, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i ugotowane tortellini. foremkę lub blachę natłuszczamy, przekładamy do niej wcześniej usmażone

RITA food channel
PYSZNA ZUPA " ITALIANA " 216

pyszna ,gęsta zupa ,coś w rodzaju zupy gulaszowej , na bazie mięsa wołowego i sosu.Polecam. Makaron falbanki 50 dag. mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 mały przecier pomidorowy sok pomidorowy typu passata 0.5 litra bulionu wołowego 1 puszka pomidorów krojonych oliwa z oliwek pieprz i sól cukier do smaku1 łyżeczka ************************************************* 1 .Cebulę i czosnek obrać i posiekać(...)podsmażyć na oliwie. Dodać miéso mielone i smażyć mieszajac. 2 . Dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy. 3 . Doprawić pieprzem , solą i szczyptą cukru , dusimy przez 50 minut.Jesli  płyn odparuje dolewamy jeszcze soku typu passata.  4 . Wlewamy bulion wołowy i dusimy jeszcze 30 minut . 5.Na koniec duszenia dosypujemy 3 -4 garscie makaronu ,mieszamy i jeszcze dusimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sos z mielonego mięsa 173

mnie idealny sos do makaronu . Sos z mielonego mięsa Składniki: na 4 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g koktajlowych pomidorów 250 ml bulionu z mięsa 1 doniczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 250 g spaghetti Cebulę pokrój(...)kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przecier pomidorowy. Smaż aż mięso przestanie być czerwone i wlej bulion. Gotuj sos przez 30 minut. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory podsmaż na oliwie. Dodaj spaghetti i pokrojoną bazylię. Wymieszaj i nałóż makaron, wierzch polej sosem. Smacznego!       Spara Spara

codojedzenia
Potrawka z zielonej soczewicy 162

wystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Pozdrawiam Przepis: Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 90 g przecieru pomidorowego lub 250 ml gotowego soku pomidorowego oregano, zioła prowansalskie, chilli, czosnek granulowany, sól, pieprz, bazylia   Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody do czasu(...)zmięknie (około 30 min) Na koniec gotowania solimy 1 łyżeczką soli.  2. Marchewki myjemy, obieramy kroimy w talarki i gotujemy do miękkości 3. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody 4.  Ugotowaną soczewicę i marchewki łączymy ze sobą i zalewamy  250 ml przygotowanego soku, lub używamy już gotowego.  5. Całość doprawiamy ziołami (około po 1 łyżeczce

Mój pomysł na
Golabki pierogowe 125

łyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą  Dodać wszystkie przyprawy i gotować 8-10 minut. Po tym czasie ,gdy woda(...)przejdzie smakami przypraw ,odcedzić przyprawy, a .całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 5-6 minut Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej  konsystencji. Dodajemy śmietankę i wszystko razem mieszamy do połączenia . Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu. Polecam

w mojej kuchni
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym 113

smaczne, najlepiej smakuje z ryżem naturalnym brązowym od firmy Cenos . Składniki: 300 gram piersi z indyka 0,5 op. mrożonych warzyw na patelnię ( marchewka, groszek, kukurydza, cebula) 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Olej do smażenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ryż naturalny brązowy Cenos Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w paski, podsmażamy na niewielkiej ilości(...)oleju, dodajemy mrożone warzywa, smażymy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dusimy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody, ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu

Bajeczna Kuchnia
Leczo z kiełbasą 128

Składniki: papryka pokrojona w paski lub kostkę łyżka przecieru pomidorowego cebula pokrojona w kostkę niewielka ilość tłuszczu do smażenia kiełbasa pokrojona w kostkę sól pieprz papryka w proszku czosnek Wykonanie: Paprykę podsmażyć z cebulą, następnie doprawić przyprawami, przykryć pokrywką i dusić aż papryka zmięknie. Do całości dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, czosnek oraz przecier pomidorowy. Do całości dolać trochę wody

Pychotkaaa
Śledzie w pomidorach 174

łyżki octu 10 % 1 łyżka soli  1 łyżka cukru  2 listki laurowe  3 ziarnka ziela angielskiego  2 słoiki pomidorów z cebulą  1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% 1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi Wykonanie: Śledzie myjemy, suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy(...)stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować  z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce do miesiąca. Do dłuższego przechowania należy słoiki ze śledziami

kgwjanczewo
szybkowar-gołąbki z młodej kapusty z mięsem z szynki,ryżu,musztardy,koperku w pomidorach... 151

ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 2 łyżki, musztarda francuska 6 łyżek, cebula podsmażona 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanka, koperek siekany 1 pęczek, przecier pomidorowy 1 litr/domowy, woda 2 szklanki z kapusty wyciąć głąb,włożyć kapustę do wrzątku i ściągać liście, następnie z wystudzonych liści usunąc żylasty nerw aby się dobrze zawijały liście - cebulę z czosnkiem(...)liść nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć do miski i można zajadać

W Mojej Kuchni Lubię
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 180

/Patyska - http://www.smakolykialergika.pli oczywiście: Veggie - http://veggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię  kroję na małe kawałki, umieszczam(...)garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę  i gotuję wszystko do miękkości. Studzę, miksuję, dodaję przecier pomidorowy i przyprawy.  Podaję na gorąco.Na wierzchu - pestki dyni i kropelki zielonego tabasco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Makaron z mięsem mielonym 176

Kluczem sukcesu jest odpowiednie doprawienie mięsa. Lista składników oraz przepis jest poniżej… Składniki 400g mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku olej makaron do spaghetti majeranek oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Makaron z mięsem mielonym – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju. Jak będzie(...)szklista, dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawiamy do smaku przyprawami. Całość smażymy ok. 10-15 minut, aż mięso będzie usmażone. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy wszystko jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Na talerze wykładamy makaron, a na nim układamy mięso mielone. Smacznego!   Artykuł Makaron z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ekspresowa zupa pomidorowa i recenzja garnków Peter Cook 95

wewnętrzne miarki. Można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek, a do tego 5 lat gwarancji! SKŁADNIKI: 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/3 średniego selera 1 cebula 500g przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego natka pietruszki lub lubczyk dodatkowo: ryż lub makaron PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, pietruszkę(...)dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego

kulinarnyJa
Fasolka po bretońsku 236

próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję z fasolą jaś. Składniki: 300 g fasoli jaś 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 cebula ziele angielskie, liść laurowy 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta kminek, majeranek, cząber Fasolę moczymy w zimnej wodzie całą noc. Przed ugotowaniem przelewamy świeżą wodą, dodajemy ziele ang., liść laurowy, cząber, kminek i gotujemy(...)czasie kroimy drobno cebulę i kiełbasę w plasterki smażymy na małej ilości tłuszczu przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gdy fasola będzie miękka dodajemy cebulę z kiełbasą i przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Gulasz wieprzowy z fasolą i papryką 152

gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg schabu 2 cebule 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 250g fasoli jaś ok. 300ml przecieru pomidorowego z kartonu 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego kilkanaście ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka majeranku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek(...)ilości oleju. Zeszkloną paprykę przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam, pokroiłam w półplasterki i dodałam do reszty składników. Patelnię popłukałam wodą i dolałam ją do garnka z gulaszem. Dolałam jeszcze przecier pomidorowy. Dodałam natkę pietruszki. Przecisnęłam przez praskę czosnek i dosypałam przyprawy: listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ziołowy, paprykę w proszku i sól do smaku. Wszystko dusiłam do czasu

Waniliowe Improwizacje
Niedzielny obiad - Pikantne pulpeciki 121

laseczka cynamonu 1 listek laurowy 4 ziarenka zielonego kardamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka ostrej papryk w proszku 2 łyżeczki kurkumy 2 puszki siekanych pomidorów pół kartonika przecieru pomidorowego (opcjonalnie) kuskus przygotowany wg instrukcji na opakowaniu Przygotować pulpety W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Uformować niewielkie pulpeciki (około 20), podsmażyć na patelni. Przygotować(...)garam masala, kurkumę i paprykę w proszku.Smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory, zagotować i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać przecieru pomidorowego. Następnie przetrzeć sos przez sito, aby pozbyć się wsystkich ziarenek i żeby sos był jednolity i gładki. przelać spowrotem na patelnie, zagotować, dodać pulpeciki i gotować przez około

Codzienne Gotowanie
Shakshuka (Szakszuka) 101

dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać kminek (kumin), czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli. W sosie(...)dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać kminek (kumin), czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli. W sosie

SprawdzonaKuchnia.pl
MAKARON Z KIEŁBASĄ I OLIWKAMI 89

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g m akaronu, 15 oliwek zielonych, 1/2 mniejszej cebuli, kawałek kiełbasy, 500 g przecieru pomidorowego, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka pietruszki, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, łyżeczka cukru, 10 pomidorków rzymskich. Przygotowanie: Makron gotuję al dente. Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, oliwki(...)krążki. Podsmażam na maśle. Pomidorki kroję w ćwiartki, dodaję do kiełbasy, chwilę smażę, mieszając. Wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy. Całość chwilę gotuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec łączę z posiekaną pietruszką, następnie z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 148

Składniki: 1300 g udźca z indyka bez kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju   Sos:   2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka   słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli   Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym.   Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam(...)lodówki na 1 godzinę.   Przygotowałam sos: W miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól.     Na patelni rozgrzałam olej.   Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony,   aż do mocnego przyrumienienia.   Piekarnik włączyłam na 100 °C. Za pomocą pędzelka posmarowałam sosem obsmażone mięso

Kuchnia u Krysi
naleśniki meksykańskie 265

mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 1 cebula ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 1/2 czerwonej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz ostra papryka łyża oleju kilka liści sałaty lodowej  Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę(...)chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę i fasolę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na każdym ułożyć sałatę i nadzienie. Zwinąć najpierw dwa przeciwległe boki a następnie całość w rulon

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chilli con carne 167

mięsem. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw(...)chilli con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem

Pyry na Gaz
Lazania - krok po kroku -lasagne 397

typu Parmezan lub Grana PadanoSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,  papryczke chili i mielone mięso.  Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i  gotować przez 10 minut. Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu )SOS BESZAMELOWY  ( sposób uproszczony )Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki

zielonacukinka
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 176

ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju

Bon Appetit Małgorzaty