prosta propozycja na obiad jednogarnkowy z piekarnika. Składniki 500 g makaronu kolanka ugotowanego 1 cebula tacka pieczarek 1 papryka czosnek 500g mięsa mielonego ser żółty ok. 20-30 dag przecier pomidorowy 400g ostra papryka zioła prowansalskie łyżka cukru sól, pieprz Przygotowanie Cebulkę kroje w piórka, podsmażam i dodaje po kolei pokrojone pieczarki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i czosnek pokrojony(...)paseczki cieniutko. Przyprawiam pieprzem i ostrą papryką. Oddzielnie podsmażam mięso z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi ale majeranek tez może być. Na koniec dodaje przecier pomidorowy ok. 400 gram i czekam aż się lekko zagotuje. Ja dodaje łyżkę cukru bo trochę kwaśne. Na blaszkę kładę papier do pieczenia i układam warstwowo: makaron, pieczarki z papryką, mięso, makaron i starty ser. Piekę
Wasze Przepisyselera naciowego 25 dkg fasolki szparagowej żółtej mrożonej 1 por biała część 1 kawałek selera korzenia 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 20 dkg dorsza filetu 250 ml przecieru pomidorowego 250 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz czarny i czerwony natka pietruszki 750 ml bulionu warzywnego Marchewkę obieram kroję w krążki. Seler korzeń obieram i ścieram(...)tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Seler naciowy kroję na kawałki. W garnku rozgrzewam olej, dodaję por, seler, marchewkę i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej chwilę przesmażam. Wlewam bulion warzywny, dodaję seler naciowy, fasolkę, pokrojoną chili, i gotuję 15 minut. Dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, sól, pieprz czarny i czerwony, krewetki, pokrojony filet z dorsza. Zupę zagotowuję
wesoła kuchniabardzo dziękuję. Składniki 400 g filetów śledziowych 5 łyżek octu 2 średnie cebule 100 g rodzynek 1/3 szklanki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 szklanka przecieru pomidorowego (płynnego) 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz Filety namoczyć w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie je osuszamy, układamy w miseczce i skrapiamy octem. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni(...)rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Smażyć 2 minuty i wlać przecier pomidorowy , ketchup i dodać namoczone w wodzie rodzynki. Wszystko razem zagotować około 2 minuta następnie wystudzić. Płaty śledziowe pokroić na paseczki. W słoiku układać warstwami śledzie i przykrywać sosem. Odstawić do lodówki na całą noc. śledzie po sułtańsku
O kuchni z uczuciemskładniki: ok. 500 filetów śledziowych, marynowanych w occie lub solonych 2 cebule 100 g rodzynek 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu, pikantnego 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka w proszku opcjonalnie : ocet do smaku, jeśli używamy solonych filetów śledziowych wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)napęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą
Domowy Smak Jedzeniastanowiły cały obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy w paseczki(...)oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy * Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchnipowiew Italii w kuchni (bez czekania, aż ciasto urośnie) www.kuchniasmakow.blogspot.com 50 gram drożdży 1 szklanka mleka 300-400 gram mąki 1 łyżka cukru szczypta soli olej (do posmarowania blachy) przecier pomidorowy ser tarty pieczarki szynka cebula pomidory oregano pieprz sól Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Mleko delikatnie podgrzać, wrzucić do niego drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży(...)Mleko z drożdżami wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki. Blachę posmarować olejem. Ciasto rozprowadzić na blaszce. Nadzienie: Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Na to rozsypać tu i ówdzie ser. Oregano, pieprz, sól. Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory. Oregano. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Pizzę piec
Kuchnia smakówzielonym ryżem , który będzie się wspaniale komponował z kurczakiem. Kurczak z ciecierzycą Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 6 udźców z kurczaka 1 duża cebula 250 ml przecieru pomidorowego 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (używam też ciecierzycy z puszki) 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól szczypta cukru pieprz posiekana natka olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy(...)wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę kroimy w piórka, dorzucamy do mięsa i również przesmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy przecier pomidorowy, ciecierzycę i przyprawy. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatityłyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą,tak ponad powierzchnie brukselki-około 1 litra. Dodać wszystkie przyprawy i gotować 10-15 minut(...)czasie ,gdy woda przejdzie smakami wszystkich przypraw ,odcedzić przyprawy, a całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 6-8 minut. Nie gotować długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego
w mojej kuchnidzisiaj taco kolacja . Najprostsza i najsmaczniejsza kolacja, taco w formie zapiekanki. mielonego mięsa doprawiona rzymskim kminem, chili, kolendrą i pomidorowym przecierem. Gorące mięso ułożone na półmisku, posypane kukurydzianymi nacho i żółtym serem. Chwila w piekarniku, lekko roztopiony ser, piekąca chili… Taco kolacja gotowa! Taco kolacja Składniki: 4 porcje ½ kg mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku po łyżeczce nasion(...)rzymskiego kminu i kolendry ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki oregano 3 łyżki pomidorowego przecieru 1 łyżka oleju do smażenia 50 g utartego żółtego sera 1 czerwone chili 2 łyżki posiekanej kolendry 50 ml wody sól do smaku mała paczka kukurydzianych nacho Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i przecier. Uprażone nasiona zgnieć
codojedzeniaIdealny jako dodatek do mięs grillowanych. Składniki: 250 ml. przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 100 ml. koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki sosu sojowego 4 goździki 50 ml. wina czerwonego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona Sól,pieprz Ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Obraną cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę siekamy w bardzo drobną(...)kostkę. Smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do momentu aż cebula będzie szklista, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, musztardę, goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty, wlewamy wino, sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gotowy sos przecieramy przez sitko. Sosu możemy użyć jako marynaty
Bajeczna Kuchniasamodzielnym daniem. W zimie możecie zastąpić świeżą fasolkę , fasolką mrożoną. Jednak polecam korzystać , bo jeszcze jest świeża i smaczna. Składniki 1 kg fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 400 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu chilli w płatkach sól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki(...)Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać fasolkę i zagotować na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodać czosnek drobno posiekany i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć i dodać do garnka
O kuchni z uczuciemmłodych pokrzyw (same listki) 3 łyżki pasty sezamowej tahiny 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku Ciecierzycę moczymy przez noc, rano zmieniamy wodę na świeżą, odrobinę solimy i gotujemy przez 45 minut. Po ugotowaniu, odcedzamy wodę. Ciecierzycę dajemy do rozdrabniacza / malaksera (mój(...)marki Russell Hobbs), dorzucamy pomidory, tahinę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, trochę soli, pieprzu i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać trochę przecieru pomidorowego. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy trochę wody. Pokrzywę sparzamy we wrzątku przez 3 sekundy. Osuszamy, następnie drobno siekamy i dodajemy do hummusu. Mieszamy łyżką. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku przez
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: mięso mielone 1/2 kg, cebula 2 większe, oliwa 1/4 szklanki, czosnek ząbki 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki, makaron lasagne 6 płatów, mleko 2 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 1 szklanka, ser żółty 10 dag na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać mielone mięso(...)łopatki i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając dodać kucharek, paprykę ostrą, przecier pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami: trochę mięsa - płat lasagne, trochę polać mlekiem - zakończyć nakryciem płatu lasagne i polaniem resztą mleka piekarnik 180C
W Mojej Kuchni Lubięcebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu Cayenne ½ łyżeczka Curry ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ szklanki wody 2 puszki czerwonej fasolki 2 łyżki oliwy Do garnka lub patelni z przykrywą wlewamy oliwę. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mięso mielone i podpiekamy je na wolnym ogniu(...)pewien czas mieszając. Po około 10 – 15 minutach, gdy mięso ma kolor brązowawy, dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut, nie zapominając o przemieszaniu dania. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę, wszystko razem mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste, można dolać trochę wody i ponownie zagotować. Polecam podawać Chili
Smakowy Rajtłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 10 g pikantnego ketchupu bez cukru lub sosu pół na pół chili i pomidory albo przecieru pomidorowego 100% 10 g musztardy dobrej jakości (patrz na skład i ilość cukru) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny papryka słodka papryka ostra chili inne ulubione przyprawy o czystym składzie Białą(...)również w kosteczkę. Szczypiorek posiekać drobno. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojonego ogórka, musztardę oraz ketchup lub sos albo przecier pomidorowy i później doprawić odpowiednimi przyprawami. Całość gotować ok 5 minut. Następnie dodać starty ser i gotować kolejne 10-15 minut mieszając by ser rozpuścił się dokładnie. Gotową zupę doprawić
Ola la LCHF