osób): 500g filety śledziowe solone 300g cebula (2 -3 większe cebule) 1/3 szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przepis na śledzie po kaszubsku. Przygotowanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej(...)moczą przygotowujemy resztę składników. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy cukier i smażymy razem jeszcze przez minutę. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak. Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy
Księga-Smakupietruszka korzeń 1 mała cebula może być por opcjonalnie można dodać cukinię 3 porcje udźca z kurczaka, ale to mogą być też podudzia 1 szklanka dowolnego bulionu 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz 1 łyżka rozmarynu użyłam suszonego Ulubiona przyprawa do kurczaka użyłam pikantnej z prymat Kurczaka zamarynować w przyprawie do kurczaka , najlepiej zrobić to minimum 1 godzinę wcześniej(...)dużą tak ok. 1,5 cm kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem dokładnie mieszamy, wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Na wierzchu układamy zamarynowanego kurczaka, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy przykrycie zmniejszmy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne
Andzia Pichcipulpeciki na złoty kolor. Następnie wyjąć z garnka, tłuszcz zostawić, będą się smażyć pozostałe składniki. Zupa 2 marchewki pół selera 1 mała cebula 1 duża papryka czerwona 2 łyżki przecieru pomidorowego 0,5 l passaty pomidorowej (mogą być 2 puszki pomidorów krojonych) 1 l wrzątku pół szklanki czerwonej soczewicy puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy sól, pieprz cayenne papryka(...)obrać pokroić w kostkę, cebulę pokroić drobno – warzywa dodać do garnka z tłuszczem po pulpecikach, przyprawić cayenne, papryką mieloną, tymiankiem, solą, pieprzem, smażyć ok 5 minut. Kolejno dodac przecier pomidorowy, passatę, wrzątek, pulpeciki, pokrojoną w kostkę paprykę, gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać soczewicę, gotować ok 7 minut, a na koniec odsączoną fasolę czerwoną i kukurydzę. Zupka
Mój pomysł nazadanie – rozgrzewa, pachnie, syci. 2-4 porcje: 70 g zielonej soczewicy 1 puszka (400 g z zalewą) ciecierzycy 1/2 kalafiora 1 łodyga selera 1 duża marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego przyprawy: sól, imbir (najlepiej świeży, starty na tarce, ok. 1 cm korzenia), kolendra mielona, papryka ostra 50-100 g drobnego makaronu Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy(...)Marchewkę i selera kroimy w plastry, gotujemy razem z soczewicą. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy, ciecierzycę razem z zalewą oraz pokrojonego kalafiora. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ok. 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem
KucharzycaPolecam. 4 duże kalarepki 1 mała główka młodej kapusty 30 dag.bobu świeżego 2 pętli kiełbasy lepszej jakości 2 duże cebule czerwona i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka Papryka czerwona sypka ostra Pieprz ************************************* Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody(...)posolić ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę ,por ,cebulę, kiełbasę,posiekaną chilli , bób i pokrojone wpół pomidorki koktajlowe.Wymieszac , przyprawić.Wlać olej , przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać ,dusić na małym ogniu. Na koniec wsypać majeranek i jeszcze raz przyprawić.Podajemy że świeżym chlebkiem lub z ziemniakami z wody .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporcji 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo puszka krojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy garść świeżych liści bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 laurowy liść 3 ziarna jałowca 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu 100 ml czerwonego wina 200 ml mięsnego bulionu sól i pieprz do smaku 300 g bucatini(...)waga sucha utarty parmezan do posypania Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorowy przecier. Smaż mięso cały czas mieszając aby się dobrze rozdrobniło. Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca
codojedzeniamięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko(...)Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe. Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił, ale ze względu na dużą zawartość chili
Kuchnia po mojemukawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, i podlane odrobiną wody kawałek dyni (u mnie odmiana Hokkaido) kilka łyżek przecieru pomidorowego (lub pomidorów w kawałkach) kilka pieczarek 6 liści jarmużu mozzarella plaster żółtego sera duża garść startego sera typu parmezan Liście jarmużu zanurzyć na trochę (liczę do 10) we wrzątku(...)otrzepać z wody. Rozdrobnić. Do naczynia żaroodpornego wrzucić: kurczaka, jarmuż, połowę startego parmezanu, pokrojone na mniejsze kawałki: pieczarki, dynię, kiełbaskę jałowcową, żółty ser. Wymieszać. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, przykryć plastrami mozzarelli i posypać resztą parmezanu. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest ze skórą). Podawać gorące
Weekendy w domu i ogrodzieSezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie. 1 mały kabaczek 1 szklanka ryżu 300 g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 2 cebule 1 słoik przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek ser do posypania olej do smażenia Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas(...)przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Mięso lekko podsmażamy i przyprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem posypujemy
Jadło i czytadłoSkładniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 duża czerwona papryka 1,5 szklanki bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać(...)czosnek drobno posiekany,paprykę ostrą, paprykę słodką, pieprz, przecier pomidorowy i mięso mielone. Wszystko zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę i dołożyć do mięsa. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dołożyć groszek i natkę pietruszki. Dusimy 2-3 minuty
O kuchni z uczuciemCebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oregano. Dokładnie mieszamy. Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek
Bon Appetit Małgorzatykostkę cebulę, wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy
upichcicwołowego duża cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki + do posypania warzyw łyżeczka bazylii + do posypania warzyw łyżeczka oregano łyżeczka tymianku pół łyżeczki gałki muszkatołowej puszka przecieru pomidorowego 6 średniej wielkości ziemniaków średnia cukinia 2 słodkie papryki 250 g słodkiej śmietanki 18% do zup i sosów 2 jajka opakowanie mini mozzarelli 3 łyżki oleju oliwa z oliwek(...)formy sól i pieprz do smaku Przepis 1 Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia, następnie dodajemy cebulkę i smażymy do zeszklenia. Po czym dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy, mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 2 Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię dobrze myjemy, nie obieramy ze skóry i również
Kuchnia Bazyliistarych domowych przepisów. Wielbiciele cebuli z pewnością docenią sałatkę, w której zasolona wcześniej cebula połączona jest z korniszonami i jajkami. Kropką nad „i”, a zarazem nietypowym składnikiem, jest przecier pomidorowy, który dodaje sałatce odrobinę słodyczy i kwaskowatego smaku. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Łączek Jagiellońskich (Gmina Wojaszówka) opublikowano w: „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu(...)działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania". Sałatka cebulowa z korniszonami – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg cebuli 10 jajek 1 litrowy słoik korniszonów majonez mały przecier pomidorowy sól i pieprz Cebulę kroimy w piórka, lekko solimy i odciskamy. Ugotowane jajka kroimy w plastry, a następnie w paski. Podobnie korniszony. Wszystkie składniki łączymy majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatka cebulowa
Trzeci talerz