Polecam. 4 duże kalarepki 1 mała główka młodej kapusty 30 dag.bobu świeżego 2 pętli kiełbasy lepszej jakości 2 duże cebule czerwona i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka Papryka czerwona sypka ostra Pieprz ************************************* Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody(...)posolić ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę ,por ,cebulę, kiełbasę,posiekaną chilli , bób i pokrojone wpół pomidorki koktajlowe.Wymieszac , przyprawić.Wlać olej , przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać ,dusić na małym ogniu. Na koniec wsypać majeranek i jeszcze raz przyprawić.Podajemy że świeżym chlebkiem lub z ziemniakami z wody .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporcji 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo puszka krojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy garść świeżych liści bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 laurowy liść 3 ziarna jałowca 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu 100 ml czerwonego wina 200 ml mięsnego bulionu sól i pieprz do smaku 300 g bucatini(...)waga sucha utarty parmezan do posypania Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorowy przecier. Smaż mięso cały czas mieszając aby się dobrze rozdrobniło. Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca
codojedzeniamięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko(...)Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe. Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił, ale ze względu na dużą zawartość chili
Kuchnia po mojemukawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, i podlane odrobiną wody kawałek dyni (u mnie odmiana Hokkaido) kilka łyżek przecieru pomidorowego (lub pomidorów w kawałkach) kilka pieczarek 6 liści jarmużu mozzarella plaster żółtego sera duża garść startego sera typu parmezan Liście jarmużu zanurzyć na trochę (liczę do 10) we wrzątku(...)otrzepać z wody. Rozdrobnić. Do naczynia żaroodpornego wrzucić: kurczaka, jarmuż, połowę startego parmezanu, pokrojone na mniejsze kawałki: pieczarki, dynię, kiełbaskę jałowcową, żółty ser. Wymieszać. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, przykryć plastrami mozzarelli i posypać resztą parmezanu. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest ze skórą). Podawać gorące
Weekendy w domu i ogrodzieSezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie. 1 mały kabaczek 1 szklanka ryżu 300 g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 2 cebule 1 słoik przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek ser do posypania olej do smażenia Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas(...)przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Mięso lekko podsmażamy i przyprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem posypujemy
Jadło i czytadłoSkładniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 duża czerwona papryka 1,5 szklanki bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać(...)czosnek drobno posiekany,paprykę ostrą, paprykę słodką, pieprz, przecier pomidorowy i mięso mielone. Wszystko zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę i dołożyć do mięsa. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dołożyć groszek i natkę pietruszki. Dusimy 2-3 minuty
O kuchni z uczuciemCebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oregano. Dokładnie mieszamy. Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek
Bon Appetit Małgorzatykostkę cebulę, wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy
upichcicwołowego duża cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki + do posypania warzyw łyżeczka bazylii + do posypania warzyw łyżeczka oregano łyżeczka tymianku pół łyżeczki gałki muszkatołowej puszka przecieru pomidorowego 6 średniej wielkości ziemniaków średnia cukinia 2 słodkie papryki 250 g słodkiej śmietanki 18% do zup i sosów 2 jajka opakowanie mini mozzarelli 3 łyżki oleju oliwa z oliwek(...)formy sól i pieprz do smaku Przepis 1 Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia, następnie dodajemy cebulkę i smażymy do zeszklenia. Po czym dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy, mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 2 Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię dobrze myjemy, nie obieramy ze skóry i również
Kuchnia Bazyliistarych domowych przepisów. Wielbiciele cebuli z pewnością docenią sałatkę, w której zasolona wcześniej cebula połączona jest z korniszonami i jajkami. Kropką nad „i”, a zarazem nietypowym składnikiem, jest przecier pomidorowy, który dodaje sałatce odrobinę słodyczy i kwaskowatego smaku. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Łączek Jagiellońskich (Gmina Wojaszówka) opublikowano w: „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu(...)działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania". Sałatka cebulowa z korniszonami – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg cebuli 10 jajek 1 litrowy słoik korniszonów majonez mały przecier pomidorowy sól i pieprz Cebulę kroimy w piórka, lekko solimy i odciskamy. Ugotowane jajka kroimy w plastry, a następnie w paski. Podobnie korniszony. Wszystkie składniki łączymy majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatka cebulowa
Trzeci talerzdorsza 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora 2 białe cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie szklanka domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie puszka pomidorowego pelatti Sposób przygotowania: Filety oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Obtoczyć w mace, otrzepać z jej nadmiaru i usmażyć(...)klarowanym na złoto. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw
Pyry na Gazkości 1/2 kg łopatki wieprzowej 30 dag boczku wędzonego 1/2 kg kapusty kiszonej ¼ małej główki kapusty włoskiej 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki ¾ kostki masła 2 kwaśne jabłka przecier pomidorowy sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Na maśle przesmażyłem pokrojoną(...)kostkę łopatkę, boczek wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru. Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem
R'n'G Kitchenbędzie u Was gościć pod różną postacią. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie (ok. 1 kg) 400g mięsa mielonego drobiowego 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 100ml przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Oregano do smaku Sól i pieprz do smaku 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek(...)pomocą łyżeczki. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Środek cukinii pokroić w kostkę podsmażyć. Na patelnię wrzucić mięso mielone, smażyć kilka minut do miękkości mięsa. Dodać przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku. Za pomocą łyżki farsz nakładać do wydrążonych cukinii. Posypać startą mozzarellą. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówporcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry z białej ryby) duża cebula (ok. 200g) 300g marchewki 150g korzenia pietruszki 100g korzenia selera sól, pieprz do smaku 50g przecieru pomidorowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Rybę podzielić na 4 kawałki lub na 8 mniejszych (wtedy po 2 kawałki na porcję). Oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na sitku do parowania(...)parować przez 10 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ryby położyć warstwę warzyw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
Dietolog