mnie czerwona, zielona i żółta 1 cukinia (po obraniu około 540 g) 3 świeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość(...)skórki. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy
Słodkie okruszkimnie czerwona, zielona i żółta 1 cukinia (po obraniu około 540 g) 3 świeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość(...)skórki. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy
Słodkie okruszkigotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły. Składniki na sos; 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego pół słoika papryki konserwowej 1 marchew sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu Przygotowanie; Cebulę posiekać zeszklić na oleju, dodać przetarty czosnek, startą marchew(...)dolać pomidory z puszki i dusić. Paprykę pokroić w drobna kostkę, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku i chwilę dusić. Dodać przecier pomidorowy i miód. Jeśli sos jest za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku, zblendować na gładki mus, podawać z kopytkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.walory smakowe wnoszą pomidory. JAK ZROBIĆ SZPINAK Z CZOSNKIEM I POMIDORAMI Składniki na szpinak z czosnkiem i pomidorami: 250g świeżego szpinaku sól pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku kilka łyżek przecieru pomidorowego ( bez cukru w składzie) Jak zrobić szpinak z czosnkiem i pomidorami: Na patelnię lub do garnka wlewamy kilka łyżek wody, zaczynamy podgrzewać. Umyty szpinak (zobacz post Jak myć szpinak(...)wrzucamy do garnka, solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy 1-2 min, tylko tyle aż szpinak straci objętość. Wyłączamy grzanie, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Artykuł Szpinak z czosnkiem i pomidorami – post Daniela pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeoferuję, nie? Jejku jaka ona była dobra... zwłaszcza z takim domowym sosem czosnkowym... Palce lizać! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250g sera żółtego w kawałku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 200g pieczarek 150g szynki konserwowej ½ papryki czerwonej kilka sztuk zielonych oliwek garść rukoli szczypta soli Sposób przygotowania: ½ sera żółtego kroimy(...)nożem w cienkie paseczki. Układamy je wzdłuż każdego boku. Płat ciasta nacinamy delikatnie na rogach i zawijamy do środka, tak by topniejący ser nie wypłynął. Przecier pomidorowy łączymy z bazylią i oregano, smarujemy środek ciasta. Pozostały ser ścieramy na tarce i częścią posypujemy nasz spód do pizzy. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy ze szczyptą soli aż do odparowania
Kuchnia w czekoladziegwarancja doskonałego smaku. Składniki: ok 200 g makaronu "rurki" średnia cebula 3-4 ząbki czosnku ok 150 g szpinaku,najlepiej świeżego ok 100 g sera feta mały słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie własnej pracy) bądź pomidory w puszcze sól,pieprz Makaron ugotować we wrzątku z solą według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w małą kostkę,wrzucić(...)rozgrzaną na patelni oliwę,dodać przetarty przez praskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony). Ugotowany makaron odcedzić,wrzucić na patelnię,dokładnie wymieszać z sosem. na końcu dorzucić pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie zamieszać
Niespełnione zdolności kulinarnezupa jest naprawdę smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 200g kiełbasy chorizo puszka ciecierzycy (400g) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 4-5 ziemniaków 3/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2-3 gałązki tymianku sól pieprz Wolnowar rozgrzać według instrukcji. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i kiełbasę chorizo pokroić w kostkę(...)głębokiej patelni rozgrzać oliwe i smażyć cebule do zrumienienia. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać paprykę, tymianek, przecier pomidorowy i bulion. Dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć odsączoną ciecierzycę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać zawartość patelni, przykryć i gotować 7 godzin na programie low. Przed podaniem można posypać
kuchnia doskiteż przypadnie do gustu. No i musi być duża cebula :) 4 porcje Składniki: 4 duże cebule 250 g mięsa mielonego wołowego 4 pieczarki 1 łyżka przecieru pomidorowego trochę papryczki chilli dopraiwamy solą i pieprzem 1 kulka mozzarelli 500 ml piwa jasnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie(...)Cebulę ucinamy z góry, tak aby została czapeczka, środek wydrążamy tak aby nie uszkodzić spodu i ścianek. Na patelni smażymy mięso z papryczką chilli i przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy i doprawiamy farsz do smaku. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów, układamy po jednym plastrze na spód cebuli, następnie napełniamy je farszem i przykrywamy mozzarellą układając
Niezły Młynek500g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (oleju) 500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu) świeża lub suszona bazylia 250 g makaronu lasagne ok. 2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki mąki(...)Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się. W garnku roztapiamy masło. Po rozpuszczeniu się dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała gęsta zasmażka. Następnie porcjami dolewamy zimne mleko. Gdy uzyskamy
Amatorka kuchennapasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników. Składniki: 50 g ryżu ( 1/2 torebki) 1 makrela 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 100 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy harissa 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy szczypta pieprzu cayenne olej Rybę dokładnie oddzielić od ości. Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę(...)pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek) wymieszać i chwilę poddusić razem. Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę pieprzu cayenne
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut
Bon Appetit MałgorzatyZnajdziecie go poniżej. Taco nadziewane bataty 4 porcje Składniki: 2 bataty, każdy około 500 g sół i oliwa 500 g mielonego z kurczaka 2 łyżki kokosowego oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 cebula 1 czosnek solo 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka wędzonej papryki(...)oliw. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 40 minut. W między czasie ugotuj taco sos. Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, kolendrę i mielone z kurczaka. Smaż aż kurczak przestanie być krwisty. Wlej pomidory, dopraw solą i gotuj sos przez 20 minut. Ugotuj fasolę mung w lekko osolonej wodzie. Fasolę
codojedzeniabretońsku: 500g białej fasoli typu Jaś 100 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy dobrej jakości (u mnie śląska z szynki Premium) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego lub/i 1,5 szklanki przetartych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy Zobacz jak krok po kroku w prosty sposób zrobić pyszną fasolkę po bretońsku(...)Dusze chwilkę razem, aż cebulka ładnie się zeszkli. Do ugotowanej fasolki dodaję podduszone warzywa z aromatyczną podsmażoną kiełbasą i boczkiem. Wszystko oczywiście razem mieszam i dodaję 1,5 szklanki przecieru pomidorowego oraz około 1 łyżki koncentratu. Jestem zdecydowanie fanką wyraźnych smaków, zatem pomidorowy smak bardzo mi odpowiada i przede wszystkim musi być konkretny akcent dwóch przełamujących się smaków. Do potrawy
Ania gotujepomidory 1 łyżka serka Apetina (pomidory i bazylia) 1/2 małej cebuli listki świeżej bazylii kilka gałązek oregano sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z chili 200 ml przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki wbić jajko i dodać żółtko oraz szczyptę soli, w razie potrzeby dodać też wody. Zagnieść ciasto, podsypać mąką(...)połową ciasta. Docisnąć przestrzenie wkoło farszu i za pomocą radełka lub noża wyciąć ravioli. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Na patelni rozgrzać przecier pomidorowy, doprawić go do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Następnie dodać świeże zioła. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i jeszcze przez kilka minut podgotowywać, by wszystkie smaki się połączyły
Pasja Smaku