przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:76/368)

Fasolka szparagowa w pomidorach 134

samodzielnym daniem. W zimie możecie zastąpić świeżą fasolkę , fasolką mrożoną. Jednak polecam korzystać , bo jeszcze jest świeża i smaczna. Składniki 1 kg fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 400 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu chilli w płatkach sól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki(...)Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać fasolkę i zagotować na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodać czosnek drobno posiekany i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć i dodać do garnka

O kuchni z uczuciem
Hummus z pokrzywą i suszonymi pomidorami 146

młodych pokrzyw (same listki) 3 łyżki pasty sezamowej tahiny 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku Ciecierzycę moczymy przez noc, rano zmieniamy wodę na świeżą, odrobinę solimy i gotujemy przez 45 minut. Po ugotowaniu, odcedzamy wodę. Ciecierzycę dajemy do rozdrabniacza / malaksera (mój(...)marki Russell Hobbs),  dorzucamy pomidory, tahinę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, trochę soli, pieprzu i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać trochę przecieru pomidorowego. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy trochę wody. Pokrzywę sparzamy we wrzątku przez 3 sekundy. Osuszamy, następnie drobno siekamy i dodajemy do hummusu. Mieszamy łyżką. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku przez

Bon Appetit Małgorzaty
smaczna lasagne "po mojemu"... 177

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, cebula 2 większe, oliwa 1/4 szklanki, czosnek ząbki 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki, makaron lasagne 6 płatów, mleko 2 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 1 szklanka, ser żółty 10 dag na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać mielone mięso(...)łopatki i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając dodać kucharek, paprykę ostrą, przecier pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami: trochę mięsa - płat lasagne, trochę polać mlekiem - zakończyć nakryciem płatu lasagne i polaniem resztą mleka piekarnik 180C

W Mojej Kuchni Lubię
Chili con carne 181

cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu Cayenne ½ łyżeczka Curry ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ szklanki wody 2 puszki czerwonej fasolki 2 łyżki oliwy Do garnka lub patelni z przykrywą wlewamy oliwę. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mięso mielone i podpiekamy je na wolnym ogniu(...)pewien czas mieszając. Po około 10 – 15 minutach, gdy mięso ma kolor brązowawy, dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut, nie zapominając o przemieszaniu dania. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę, wszystko razem mieszamy.   Jeśli jest zbyt gęste, można dolać trochę wody i ponownie zagotować. Polecam podawać Chili

Smakowy Raj
ZUPA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 135

tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 10 g pikantnego ketchupu bez cukru lub sosu pół na pół chili i pomidory albo przecieru pomidorowego 100% 10 g musztardy dobrej jakości (patrz na skład i ilość cukru) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny papryka słodka papryka ostra chili inne ulubione przyprawy o czystym składzie Białą(...)również w kosteczkę. Szczypiorek posiekać drobno. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojonego ogórka, musztardę oraz ketchup lub sos albo przecier pomidorowy i później doprawić odpowiednimi przyprawami. Całość gotować ok 5 minut. Następnie dodać starty ser i gotować kolejne 10-15 minut mieszając by ser rozpuścił się dokładnie. Gotową zupę doprawić

Ola la LCHF
Włoskie spaghetti cake z krewetkami 115

limonki sól pieprz Warstwa biała: 450g krewetek tygrysich 1 opakowanie  mozzarelli Galbani 2 łyżki oliwa z oliwek sól pieprz Warstwa czerwona: 2 cebule 1 ząbek czosnku 250g przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwa z oliwek sól pieprz Wierzch: 1 opakowanie mozzarelli Galbani kilka pomidorków(...)mozzarellę i krewetki (kilka zostawić na dekorację) dodać do drugiej miseczki z makaronem i całość dokładnie wymieszać. 4. Warstwa czerwona: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano i gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać do trzeciej

Szalona Kuchnia Eweliny
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 129

łyżek oleju 3 łyżki mąki uniwersalnej 2 łyżki ostrej papryki Pół łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli 2 łyżki przecieru pomidorowego Szczypta cynamonu 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 2 szklanki rosołu (własnej roboty lub z kostki) Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od sosu. Bazę stanowi standardowa zasmażka. W rondlu rozgrzewamy olej. Wysypujemy(...)zasmażkę. Chwilę smażymy, po czym stopniowo wlewamy bulion, cały czas energicznie mieszając rózgą, żeby w sosie nie było grudek. Doprawiamy: oregano, kuminem, czosnkiem, cebulą i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy octem i solą (jeśli bulion był solony, ostrożnie z solą). Krok 2 Nadzienie. Siekamy cebulę i wrzucamy na rozgrzany

Niedzielny kucharz
Makaron a'la spaghetti bolognese 181

Cooking Easier ") 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane wieprzowo-wołowe) 3 duże czerwone cebule 3 duże łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 600 g przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka świeżych (sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka kilka dużych pieczarek  2 garście startego żółtego(...)samej patelni.   W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę, szczyptę soli, cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć garnek z ognia i nie przestając mieszać wlać przecier pomidorowy, pomidory z puszki lub świeże, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone mięso. Całość zblendować i doprawić pozostałymi przyprawami. Do sosu dorzucić podsmażoną paprykę i pieczarki oraz starty żółty

Simply Food
PYSZNY SOS Z CUKINIOWO - POMIDOROWMY DO MAKARONU + FILMIK 66

Dzisiaj pomysł na smaczny sos z cukinią w roli głównej. Smaczny i łatwy w przygotowaniu. SKŁADNIKI :  2 młode cukinie  1 duża cebula  500 ml przecieru pomidorowego z kartonika 1 puszka soczewicy  sól, pieprz do smaku  odrobina oleju jarzynka do smaku  1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru  parmezan tarty lub żółty(...)garnku podsmażamy cebulę na odrobinie oleju, doprawiamy solą, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i soczewicę z puszki. Dusimy chwilkę pod przykryciem.  Do sosu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilę gotujemy mieszając i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i odrobiną cukru. Na koniec wsypujemy tarty parmezan i podajemy z makaronem lub innymi dodatkami. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Szakszuka z mięsem i papryką 138

SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 czerwona papryka 3 pomidory 1 średnia cebulka 200g przecieru pomidorowego sól, pieprz bazylia czosnek 1 suszona papryczka chilli 3 jajka masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cebulkę siekamy drobno, podsmażamy na odrobinie masła. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulkę i chwilę dusimy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, następnie(...)kroimy paprykę i dusimy wszystko razem 15-20 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i dosypujemy przyprawy (papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki) i posiekany czosnek. Dusimy jeszcze 10 minut a następnie podnosimy pokrywkę, aby płyn odparował. Gdy sos stanie się gęsty wybijamy na wierzch delikatnie jajka i przykrywamy - trzymamy na ogniu aż białko się zetnie. Podajemy ze świeżym pieczywem

Gotowanie jest łatwe
Danie jednogarnkowe z kiełbasą, brokułem i ziemniakami 190

obiad. Leniwy, bo nie toniemy w garach do mycia:).  400g kiełbasy 1 duży brokuł  2 cebule 4 ząbki czosnku 5-6 średniej wielkości ziemniaków 3 marchewki 500ml przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki  olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek 1. Kiełbasę i marchewkę kroimy w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki(...)czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy brokuł, cebulę, ziemniaki, marchew i czosnek. Podsmażamy chwilę, po czym wlewamy przecier pomidorowy. Uzupełniamy garnek wodą tak by przykrył zawartość garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 30 minut. 3. Po tym czasie dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej

Szefowa kuchni
CUKINIA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ 160

CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 1 i 1/2 cukinii średniej wielkości, opakowanie mozzarelli. Składniki sosu: łyżka masła, łyżka oleju Wielkopolskiego, mała cebula, 500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru. Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące(...)rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam. Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam plastry cukinii, wylewam pozostały sos i układam kolejną

JejKuchnia
Pikantna zupa paprykowa 121

choć lekka. Pyszna! W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty i marchewkę obieramy. Marchew ścieramy na tarce, bataty(...)kroimy w kostkę. Paprykę oraz papryczkę chilli siekamy drobno lub mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego

Kucharzyca
Uszka z kapustą i grzybami 180

kapusty kiszonej 1 garście suszonych grzybów pół cebuli smalec  ziele angielskie 1 szt liść laurowy 1 szt  sól i pieprz do smaku 1 łyżka przecieru pomidorowego Składniki  na ciasto: mąka pszenna 1.1/2 szklanki ciepła woda ( tak aby można było palec zanurzyć) olej 1 łyżka Wykonanie farszu: Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy do garnka. Zalewamy(...)wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy. Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła. Wykonanie ciasta na uszka: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny. Wałkujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej

Różowa kuchnia
KAPUSTA DO OBIADU MOJEGO TATY 144

dawne czasy spędzone  w domu rodzinnym.Podawano ją też na różne domowe okazje jako dodatek .Polecam ten przepis.Alternatywa dla a'la bigos. 0.5 kg.kapusty słodkiej pętko dobrej kiełbasy mały przecier pomidorowy cebula sól i pieprz liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego kminek natka pietruszki i koperek 1łyżka smalcu lub oleju ******************************************** Kapustę wypłukać ,posiekać ,włożyć do garnka, podlać odrobiną bulionu.Doda(...)listek laurowy i ziele angielski.Ugotować do miękkości ok.1 godziny.Kiełbasę obrać z osłonki ,pokroić w plasterki i dodać do kapusty.Wymieszać z przecierem pomidorowym i smalcem.Przeprawić do smaku.Matkę z KOPERKOWYM wypłukać ,drobno powielać i dodać do kapusty już na samym końcu ,wymieszać.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki