przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:84/368)

Cieciorka po bretońsku 99

gotowa w bardzo krótkim czasie.  Cieciorka po bretońsku / 4 porcje Składniki: 540 g cieciorki ze słoika 400 g pomidorów w całości z puszki 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego 2 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju(...)obieramy, kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy cebulę oraz kiełbasę, podsmażamy. Następnie dodajemy całe pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy najlepiej widelcem oraz przecier pomidorowy. Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody oraz listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną z zalewy cieciorkę. Dodajemy majeranek oraz doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 821

łyżka) mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 200 g pomidorów bez skórki lub 200 ml przecieru pomidorowego 100% Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić na niewielkie kawałki ok 1 cm. Na patelni rozgrzać część tłuszczu i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia, przerzucić(...)garnka, odstawić i przykryć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Do cebuli dodać paprykę mieloną słodką i ostrą i oraz rozdrobnione pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Dusić przez ok. 10 minut a jeśli jest potrzeba dolać odrobinę wody. Po tym czasie dodać podsmażone mięso, dolać gorącej wody, tak aby je całkowicie przykryła. Dodać liście laurowe

Ola la LCHF
Tortille z kurczakiem i suszonymi pomidorami 192

pojedyncze piersi z kurczaka 8 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 3 pomidory obrane ze skóry 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki przyprawy do kurczaka szczypta płatków chilli sól pieprz 250 g żółtego sera Pierś z kurczaka pokroić na cienkie paseczki. Oprószyć je dokładnie przyprawą do kurczaka(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać czosnek drobno pokrojony i mięso. Wszystko smażyć razem aż kurczak będzie rumiany. Do usmażonego mięsa dodać ketchup, przecier pomidorowy i pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz pomidory pokrojone w kostkę. Dolać 3 łyżki oliwy w której były suszone pomidory i 1/4 szklanki wody. Smażyć chwilę mieszając. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Zupa pomidorowa z warzywami. 150

planach porządki to polecam tą  zupę. Składniki; 6 pomidorów 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 marchewki kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 mały kalafior 2-3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka do smaku liśc laurowy, ziele angielskie świeży tymianek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu   Przygotowanie; Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Przykrywamy(...)laurowy i ziele angielskie. Dodajemy przetarty czosnek, suszone pomidory pokrojone na cząstki. Po kilku minutach wrzucamy kalafior podzielony na różyczki. Uzupełniamy wodę, tak aby warzywa były pod powierzchnią. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu wsypujemy odcedzoną kukurydzę. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy i dodajemy miód aby przełamać smaki.    Posypujemy świeżym

Radość kipiąca uśmiechem.
Bałkańska musaka 165

cebula - oliwa   - świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)   - 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)   - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)   - 2 łyżki przecieru pomidorowego    - 2 ząbki czosnku   - sól i pieprz mielony   - 2 małe bakłażany   - 5 większych ziemniaków   - 2 łyżki masła   - 2 łyżki maki pszennej(...)sera żółtego Sposób przygotowania:   1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie

Różne smaki w kuchni
TARTA Z CZERWONĄ FASOLĄ 136

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos ✔5 łyżek przecieru pomidorowego ✔5 łyżek fasoli czerwonej z puszki ✔Sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka czosnkuniedźwiedziego ✔1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej ✔1 łyżeczka majeranku Tarta ✔350 ciasta kruchego ✔1 mini papryka ✔10 dag wędliny ✔1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE:  Ciasto kruche rozwałkowuję i przekładam do foremki np na tartę lub pizzę. Za pomocą(...)widelca robię małe dziurki w cieście. Do osobnej miseczki wlewam przecier pomidorowy, sól i pieprz oraz odcedzoną fasolę. Mieszam. Przekładam na ciasto. Paprykę myję i kroję w plasterki. Szynkę drobno siekam. Mozzarellę kruszę na mniejsze kawałki. Ciasto posypuję serem, następnie dodaję szynkę i układam plastry papryki. Piekę ok 35 min w 180 stopniach. Podaję od razu z ulubionym

Gotowanie Patki
Makaron z cukinią 161

przy tym jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Składniki: 40 dag makaronu (u mnie rurki) 50 dag mięsa mielonego 2 średnie cebule 50 dag pomidorków koktajlowych 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz słodka papryka 4 łyżki posiekanej bazylii Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Gdy cebula(...)zeszkli dodajemy mielone. Smażymy przez ok. 5-10 minut (aż mięso przestanie być surowe). Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół, Warzywa dokładamy do mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy przez ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Łączymy z makaronem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią

Pobite gary Barbary
Zupa z jarmużem 177

przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela angielskiego sól ,pieprz Przygotowanie   Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle ,dodajemy oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę(...)kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 165

ciasto w środku ślimaka mogło się upiec. Podane składniki wystarczą na około 18 sztuk. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 pieczarek ½ cebuli 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 6 oliwek pokrojonych w krążki 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól listki młodej bazylii i oregano(...)Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę i dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać pesto i przecier pomidorowy. Doprawić pieprzem i słodką papryką, ewentualnie dosolić. Całość przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce. Na stole rozwinąć folię spożywczą wielkości rozwiniętego ciasta francuskiego. Na folii rozwinąć ciasto papierem do dołu

Trzeci talerz
chili con carne 129

wołowego (można pomieszać z wieprzowo-wołowym) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. papryki czerwonej 1 szt. papryki żółtej 25 dag pieczarek puszka czerwonej fasoli w zalewie 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szt. papryki chili lub przyprawa chili pieprz, sól 3 łyżki oleju ser do posypania PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia. Dodać mięso(...)pieprzem, smażyć kilka minut. Kolejno dodawać pokrojone w kostkę papryki, gdy zmiękną dodać pokrojone w ósemki pieczarki. W razie potrzeby doprawić. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 min. Przecier pomidorowy przełożyć do szklanki, wypełniając ją do połowy wodą, starannie wymieszać i zaprawić nasze chili. Fasolę przełożyć na sito i przelać zimną wodą, dodać do reszty. Gotować jeszcze kila minut

zabawa smakiem
Gulasz po tatarsku gulasz po tatarsku 171

łyżki przecieru pomidorowego ,                                                                                                                 liść(...)małe słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć. gulasz po tatarsku Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa ok. 50 minut.Dobrze doprawić. gulasz po tatarsku Ziemniaki

w mojej kuchni
Warzywne chili 199

zielonej soczewicy czy grochowej w nowym wydaniu. Warzywne chili Składniki:1 puszka 400 g fasolki czarne oczko200 g suchej fasoli Jaś1 czerwona papryka500 ml przecieru pomidorowego z kartonu1 mała papryczka chili1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kuminusólolej do smażenia Wykonanie:Fasolę Jaś namaczamy(...)wlewamy świeżą i gotujemy fasolę do miękkości. Następnie fasolę odcedzamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować chili, dorzucamy do niej fasolę czarne oczko, przecier pomidorowy i pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Gdy cebula

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z tuńczykiem 137

smaczny obiad. Tuńczyk jest bogaty w białko, co jest jego dodatkowym atutem. SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM (składniki na 4 porcje) - makaron spaghetti pełnoziarnisty (400g) - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - przecier pomidorowy - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - ser mozzarella (1 kulka) - sól, pieprz, oregano, bazylia Makaron zagotować z dodatkiem soli. Cebulkę pokroić w "pół-piórka(...)zeszklić na oliwie i maśle, pod koniec dodać sól oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Cebulka uzyska czosnkowy aromat. Następnie dodać do cebuli odsączonego tuńczyka, podsmażyć chwilę i wlać przecier pomidorowy.  Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła oraz pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Makaron wyłożyć na talerz, dodać tuńczyka w sosie pomidorowym, posypać startym serem mozzarella

Zgrabne Gotowanie
Zapiekanka makaronowa z cukinią 142

u015b\u0107 tworzy smaczny i po\u017cywny posi\u0142ek. W sam raz na rodzinny obiad. Sprawd\u017acie sami! ","recipeIngredient":["300g makaronu penne\r","300g mi\u0119sa mielonego\r","250ml przecieru pomidorowego\r","1 cukinia\r","1 papryka\r","2 z\u0105bki czosnku\r","1 ma\u0142a cebula\r","kilka suszonych pomidor\u00f3w\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki tymianku(...)warzywa, a całość tworzy smaczny i pożywny posiłek. W sam raz na rodzinny obiad. Sprawdźcie sami! Zapiekanka makaronowa z cukinią Składniki 300g makaronu penne 300g mięsa mielonego 250ml przecieru pomidorowego 1 cukinia 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula kilka suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz olej i masło

Mostek w kuchni
Spaghetti bolognese z dyni makaronowej 140

minut + czas pieczenia dyni Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: Dynia makaronowa o wielkości ok 2 – 2,5 kg 0,5 kg mięsa mielonego z indyka Puszka pomidorów krojonych 100ml przecieru pomidorowego Cebula Łyżka oliwy z oliwek Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii, ¼ łyżeczki chili, Dynie przecinamy na pół(...)kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni. Kiedy nabierze złotego koloru rozsuwamy ją na bok i dodajemy mięso. Dokładnie obsmażamy. Dodajemy przyprawy oraz puszkę pomidorów krojonych. Mieszamy zawartość i dolewamy przecier pomidorowy. Ponownie mieszamy i dusimy około 10 minut. Kosztujemy i doprawiamy w razie konieczności. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy nieco wody. Upieczoną dynie wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy łyżką

Kolizje Smaków
MAFÉ Z MAKRELI / MAKRELA Z DYNIĄ I MASŁEM ORZECHOWYM 81

spróbujcie przygotować go w domu. SKŁADNIKI: 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki  2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku) 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka) 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm 500 g pokrojonej kapusty pak choi 200 g masła orzechowego pieprz i sól do smaku(...)wody 2 łyżki oleju słonecznikowego Do podania: natka pietruszki i ryż PRZYGOTOWANIE: 1. Podsmażaj czosnek na 2 łyżkach oleju słonecznikowego przez kilka minut. 2. Następnie dodaj pastę sambal i przecier pomidorowy i krótko podgrzej. 3. Dodaj warzywa, sos orzechowy, wodę oraz szczodrą szczyptę soli i pieprzu. 4. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut

Niezły Młynek
MAFÉ Z MAKRELI / MAKRELA Z DYNIĄ I MASŁEM ORZECHOWYM 70

spróbujcie przygotować go w domu. SKŁADNIKI: 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki  2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku) 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka) 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm 500 g pokrojonej kapusty pak choi 200 g masła orzechowego pieprz i sól do smaku(...)wody 2 łyżki oleju słonecznikowego Do podania: natka pietruszki i ryż PRZYGOTOWANIE: 1. Podsmażaj czosnek na 2 łyżkach oleju słonecznikowego przez kilka minut. 2. Następnie dodaj pastę sambal i przecier pomidorowy i krótko podgrzej. 3. Dodaj warzywa, sos orzechowy, wodę oraz szczodrą szczyptę soli i pieprzu. 4. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut

Niezły Młynek
Placki po węgiersku z cukinii 85

papryka czerwona ·        3 ogórki konserwowe ·        ½ puszki kukurydzy konserwowej ·        200 g przecieru pomidorowego ·        Szczypta chili ·        Sól ·        Olej do smażenia(...)prużymy na rozgrzanym oleju, kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki konserwowe. 2.    Następnie dodajemy kukurydze bez zalewy i przecier pomidorowy, doprawiamy chili i chwilę gotujemy, sos jest gęsty, więc nie potrzeba go zagęszczać. 3.    Cukinie oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, solimy

Kulinarna Chwila
Pilaw z kurczakiem i warzywami 111

mniejsze porcje 100 gramów ryżu 200/ 250 gramów fileta z kurczaka 250 gramów marchewki z groszkiem użyłam mrożonki 80 gramów cebuli czerwonej lub białej 2 łyżki masła 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  Tutaj  ) Ok. 300/400 ml. bulionu warzywnego lub wody Opcjonalnie zielenina do podania. Kurczaka i cebulę pokroić w niedużą(...)maśle . Następnie dodajemy mieszankę warzywną, ( może być zamrożona) mieszamy i dusimy chwilę aż warzywa odrobinę zmiękną. Ryż kilka razy wypłukać w zimnej wodzie i dodać do warzyw dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy oraz bulion.  Całość zamieszać przykryć pokrywką doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć płomień do minimum. Potrawa powinna się gotować bardzo wolno, mówiąc potocznie pyrkać jak np.rosół, od czasu

Andzia Pichci
POTRAWKA Z SOCZEWICĄ I WŁOSKĄ KAPUSTĄ – tani i zdrowy obiad 152

oraz tanie! Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki: 4 duże liście kapusty włoskiej 1 marchewka 1 ziemniak 100 g czerwonej soczewicy 1 litr wody 1 cebula 2 pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego przyprawy i zioła (sól, chilli, pieprz, curry, suszona włoszczyzna, bazylia, estragon, rozmaryn) Sposób przygotowania: Do garnka daj pokrojone liście kapusty, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaka, dodaj też soczewicę(...)wodą. Gotuj przez 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z solą i chilli. Gotową dodaj do gotujących się warzyw. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w kostkę oraz przecier pomidorowy. Całość dopraw i gotuj przez 20 minut. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy

Via Gusto
Makaron pióra z sosem bolognese 155

końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia suszona makaron pióra Lubella Przygotowanie: mięso przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię, olej nie jest potrzebny, bo mięso jest dosyć tłuste(...)wystarczy cebulę, czosnek, pora i marchewkę posiekać drobno do podsmażonego mięsa dodaj posiekane warzywa dodaj sól i pieprz do smaku oraz bazylię smaż przez chwilę wszystko razem dodaj opakowanie przecieru pomidorowego do mięsa duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut podawaj z makaronem, a na wierzchu posyp startym serem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pasterskie babeczki 132

żółtego sera ok. 70 g mozzarelli (pół kulki) 3 średnie ziemniaki czubatej łyżeczki mieszanki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku soli i pieprzu do smaku 2-3 łyżeczek przecieru pomidorowego olej do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale nie do całkowitej miękkości. Myślę, że nie dłużej niż 10 minut od zagotowania. Po ostygnięciu kroimy w plastry. Mielimy mięso(...)cebulę kroimy w pióra, kiełbasę w plastry, przygotowujemy sery. Cebulę szklimy na 3-4 łyżkach oleju Następnie dodajemy mięso. Gdy to już będzie podsmażone, wrzucamy zioła, sól, pieprz, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze dosłownie chwilę podsmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozwijamy ciasto i wypełniamy nim formy na babeczki, uprzednio lekko nasmarowane olejem. Pozostawiamy nieco ciasta poza zagłębieniami foremek. Jeśli ciasto się

Pichceniomania
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 251

mięsa mielonego wieprzowego  * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki bułki tartej+ do panierki * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 młoda kapusta * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać(...)panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka klopsów mielonych

Zrób to smacznie
Curry z pieczarek i zielonego groszku 119

400g malutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól, pieprz masło do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie :  Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem(...)laurowym. Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kozieradkę. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą kolendrą

Codzienne Gotowanie
Stroganoff z kiełbasą – przepis 3 155

mascarpone to solidna firma. Stroganoff z kiełbasą Składniki: 4-6 porcji 800 g kiełbasy, np. szwedzkiej falukorv 250 pieczarek 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki pomidorowego przecieru 1 mascarpone, 250 g 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli, lub wedle smaku 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 300 ml wrzątku(...)łyżki oleju Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Pokrój pieczarki w talarki. Pokrój kiełbasę w słupki. Zrumień kiełbasę na oleju, posypując papryką i pieprzem. Dodaj cebulę i czosnek oraz pomidorowy przecier. Smaż przez 3 minuty. Na osobnej patelni usmaż pieczarki, dodaj do kiełbasy wraz z tymiankiem i wrzątkiem. Zamieszaj i smaż gulasz przez 10 minut. N akoniec dodaj mascarpone, dopraw

codojedzenia
Lasagne z warstwą pieczarek 190

ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przecieru pomidorowego masło do wysmarowania formy Sos beszamelowy: 3 łyżki masła o zawartości tłuszczu 82% 2 łyżki maki pszennej 1/2l mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Mięso smażymy(...)ogniu na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawami: papryką, bazylią, oregano, przyprawą do mielonego mięsa, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Możemy delikatnie posolić jeśli chcemy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Kuchnia w czekoladzie
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 209

więcej jeśli gotowane ziemniaki nie były solone) szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Farsz: 30 dkg pieczarek cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól i  pieprz do smaku pęczek natki pietruszki 4 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 15 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Najlepiej zacząć od zrobienia farszu, żeby(...)były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać ketchup, przecier pomidorowy i przyprawy. jeszcze chwilę poddusić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu i wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć na bardzo gęste sito i dokładnie wycisnąć płyn

Maślane ciasteczko
Zapiekanka z mięsa mielonego oraz tłuczonych ziemniaków. 335

górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki:  500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 pęczka posiekanego koperku 1 łyżka oleju  łyżeczka oregano sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy(...)będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia.  Cebule kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso wraz z cebulą. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i trzymamy na ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mięso z sosem pomidorowym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko

Symfonia smakowa
Leczo 163

Składniki: 300 g kiełbasy (dałam śląską) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić(...)kostkę. Na oleju  zeszklić cebulę  i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek. Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut.  10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Truposz w dywanie, czyli naleśnik z pysznym farszem :) 190

można jeść również bez naleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów) 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki gyrosu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki do zagęszczenia 30g margaryny Naleśniki: 3 jajka(...)szklanki mąki Dodatkowo: Ok. 200gr żółtego sera, może być gouda Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki i podpiekamy na patelni, z dodatkiem margaryny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy, po czym dodajemy fasolkę, kukurydzę, pieczarki i wszystkie przyprawy. Do pół szklanki wody dodajemy mąką i mieszamy. Wlewamy do farszu, cały czas mieszając

Smakowy Raj
Zupa z cieciorką i chorizo - w wolnowarze 162

rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Wmieszać paprykę, tymianek, bulion, przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć ziemniaki i ciecierzycę. Wlać gorący bulion z dodatkami,przykryć i gotować na programie

Stare Gary