mnie mała i średnia) 25 dag mięsa mielonego wieprzowego 2-4 plastry sera żółtego (zależy od wielkości) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla(...)stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać mięso i smażyć do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić bazylią i oregano. Mięso wyłożyć do kokilek. Przykryć drugą połową cukinii. Posypać startym serem żółtym lub ułożyć plastry. Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkurczaka , roladki z kurczaka , szparagi Porcje 4 roladki Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 25 minut Składniki 2 piersi z kurczaka 1 pęczek zielonych szparagów mały 200 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki masła klarowanego sól, pieprz dowolne przyprawy, np. zioła, czosnek suszony, itp. Sposób przygotowania Obie piersi z kurczaka przekroić na dwa plastry, rozbić tłuczkiem i przyprawić. Szparagi gotować(...)Osuszyć na ręczniku papierowym. Na plastrach kurczaka układać po kilka sztuk szparagów i zwijać w rulonik. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć roladki na rumiano z każdej strony. Przecier pomidorowy zredukować (intensywnie gotować przez kilka minut aby odparowała część wody) na pozostałym maśle klarowanym do uzyskania gęstego sosu. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 roladki: Wartość energetyczna: 228 kcal
Modern Cave Girlsoli szczypta cukru 1 łyżka mąki krupczatki Farsz: 200 g mięsa mielonego 130 g pieczarek (4 duże sztuki) ½ papryki czerwonej 1 pomidor ½ cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju ½ kulki mozzarella (60 g) 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu szczypta kuminu (można pominąć) szczypta papryki słodkiej czarnuszka natka pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Drożdże oraz cukier rozpuścić(...)samą patelnie wlać kolejną łyżkę oliwy i podsmażyć na niej mięso. Gdy mięso będzie już gotowe dodać podduszone pieczarki z paprykę, pokrojonego pomidora bez skórki i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Farsz smażyć bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciasto: Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na okrągły płat o szerokości
KuchniaWeDwoje.plsoli szczypta cukru 1 łyżka mąki krupczatki Farsz: 200 g mięsa mielonego 130 g pieczarek (4 duże sztuki) ½ papryki czerwonej 1 pomidor ½ cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju ½ kulki mozzarella (60 g) 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu szczypta kuminu (można pominąć) szczypta papryki słodkiej czarnuszka natka pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Drożdże oraz cukier rozpuścić(...)podsmażyć na niej mięso. Gdy mięso będzie już gotowe dodać podduszone pieczarki z paprykę, pokrojonego pomidora bez skórki i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Farsz smażyć bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciasto: Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować
KuchniaWeDwoje.plcebula · 15 dag grzybów suszonych · 6 szt. ogórków kiszonych · 200 g przecieru pomidorowego · 1 opakowanie sosu do pieczeni ciemnego · Szczypta chili · Sól(...)prużymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, namoczone wcześniej grzyby oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i sos do pieczeni rozrobiony w małej ilości wody. Doprawiamy chili i solą. 4. Danie gotowe. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilatypowych dla pizzy dodatków. 300g makaronu 300g szynki dobrej jakości, u mnie Szynka ze wsi Buczkowice od Hańderek 1 puszka kukurydzy 100g czarnych oliwek 500g pieczarek 2 cebule 500g przecieru pomidorowego 150g mozzarelli 10 pomido rków kok tajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie(...)plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy. 3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła
Szefowa kuchnitargu staroci pisałam także w poście dotyczących wakacyjnych pamiątek , zaglądnijcie koniecznie! Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli jaś 1 kiełbasa głogowska 200 g wędzonego boczku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżeczki majeranku 1 cebula suszone oregano do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę namaczamy przez całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę, w której moczyła się fasola i zalewamy(...)małym ogniu. Boczek i kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy fasola będzie prawie już miękka dodajemy podsmażone boczek i kiełbasę z cebulą oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane suszonymi ziołami z ulubionym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami
Moja smaczna kuchniapolecam warto. Składniki: 400 g makaronu dowolnego ( u mnie muszelki) 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz szczypta papryki ostrej Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną(...)Smażyć do momentu aż mięso gotowe. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła do momentu odparowania całkowitego wody. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz i paprykę ostrą . Wszystko smażyć około 3-4 minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso z pieczarkami , a następnie ugotowany makaron. Posypać startym parmezanem i zapiec
O kuchni z uczuciemdomu rodzinnego. Taką zawsze robiła i robi moja Mama, innej sobie nie wyobrażam. Takie smaki wyniesione z domu :) Do przygotowania sosu używam pomidorów domowych – na jesieni sama robię przecier pomidorowy, który nie jest bardzo gęsty. Zależy mi na smaku pomidorów. Jeżeli ktoś nie ma domowych to proponuję użyć krojone z puszki lub z kartonika. Nie polecam koncentratu, jednak jest(...)jeżeli używamy kupnych pomidorów to można dodać trochę soku z cytryny – niektóre przetwory „sklepowe” są bardzo słodzone. 1,5 kg płatów dorsza, 800 g cebuli, 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki, 2 listki laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego, 8 sztuk pieprzu czarnego, 10 ziaren kolendry, sok z cytryny, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty umyć
królestwo garówpomysł na… Węgierską zupę gulaszowa 500g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka) 400g papryki (różne kolory: czerwona, zielona i żółta lub pomarańczowa) 150g cebuli 400g pomidorów (świeżych lub z puszki) 90g przecieru pomidorowego Ok.100ml Oleju 1litr wody Z mielonego mięsa robimy niewielkie wałeczki, po czym pieczemy je na rozgrzanym oleju, około 5 minut. Papryki i cebulę kroimy w podłużne paski, które wrzucamy(...)dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory (sparzone wrzątkiem, odarte ze skórki i pokrojone w kosteczkę lub z puszki) i przecier pomidorowy. Gotujemy około 3 minut, po czym dodajemy zawartość większej saszetki, mieszamy i zalewamy litrem wody. Całość zagotowujemy, dodajemy do niej upieczone mięso i zawartość mniejszej saszetki. Gotujemy jeszcze
Smakowy Rajstać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki. Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (chude) 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ogórki konserwowe 0,8 litra bulionu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis pieprz czarny w młynku Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól(...)lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku
Ala piecze i gotujeżeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał.3 łyżki oleju, ½ cebuli 1 ząbek czosnku( pominęłam) 3/4 szklanki białeg,o półwytrawnego wina( u mnie wino Celebro – białe hiszpańskie)2 łyżki przecieru pomidorowego, ok ¾ litra wywaru z ryby/warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca wodą i warzywko)sól/pieprz/natka pietruszki do smakuWykonanie: Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy(...)średnim ogniu, aż zmikną, a cebulka stanie się złocista, wyjmujemy czosnek. Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy przez 10 min. Następnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty. Gdy ryż wchłonie cały płyn nalezy go uzupelniać. W drugim garnku powinniśmy
Mia Cucina Sofietarównie pyszne jak zwykłe gołąbki:) Składniki:1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,200g ryżu długoziarnistego Halina,1/2 główki kapusty pekińskiej,2 jajka,cebula,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki przecieru pomidorowego,1/2 szklanki śmietany 18%,sól, pieprz. Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić(...)przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu. Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku. Smacznego
Z miłości do słodkościłyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 marchewki 1 i 1/2 litr wywary drobiowego albo warzywnego 5 ziemniaków 1 puszka ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku Kiełbaskę chorizo pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. W garnku(...)smażyć ok 2 minut i zalać rosołkiem. Gotować ok 15 minut, W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, gotować aż ziemniaki zmiękną, Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ciecierzycę i podsmażone chorizo - gotować kolejne 5 minut. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kolendrą ( albo natką
Smaczny zeszyt