octu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki cukru kilka rodzynek i żurawiny Sos: 4 cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować(...)niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszając). Wlać wodę wymieszaną z przecierem pomidorowym i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (nadal cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć
Di gotujeSKŁADNIKI na 4 Osoby: 500 g mięsa mielonego z indyka 15 dag mix warzyw np. chińskich z groszkiem mrożona 350 ml przecieru pomidorowego 7 łyżek kaszy kuskus 200 ml mleczka kokosowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka bazyli suszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku mielonego olej do smażenia(...)natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewam olej,dodaję mięso mielone. Solę i pieprze do smaku. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam przyprawami. Smażę na rumiano. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprawiam. Do smaku. Dodaję warzywa. Mieszam. Na koniec dodaję ok 7 łyżek kaszy kuskus. Mieszam aż kasza zmięknie. Posypuję drobno siekaną natką pietruszki
Gotowanie Patkiosób - 1 porcja 270 kcal) 2-3 woreczki kaszy gryczanej palonej (może być jęczmienna) 400 g filety z indyka 1 duża marchew 1 cebula 1 papryka żółta 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz, papryka czerwona (2-3 łyżeczki) 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy(...)obsmażamy mięso na złoto - na oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa. Wrzucamy do rondla marchewkę, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki 500 g wędzonki 300 g kapusty kiszonej 200 g kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 5 suszonych prawdziwków 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu 1 łyżka przecieru pomidorowego kilka ziaren pieprzu 1 listek laurowy sól Przygotowanie Grzyby namoczyłem na noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalałem 3 l zimnej wody, dodałem marchewkę, pietruszkę(...)białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem do kapuśniaku. Doprawiłem do smaku
R'n'G Kitchencienka. Idealna. Dlatego wszystkim serdecznie ją polecam. Składniki: ciasto 50 dag mąki 3 łyżki oleju 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli łyżka cukru szklanka wody sos szklanka przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól, pieprz dodatki 10 dag salami 1 czerwona papryka 2 garście kukurydzy konserwowej 15 dag tartej mozzarelli łyżka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Mleko(...)łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po kwadransie dodajemy resztę mąki i olej. Zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Do przecieru pomidorowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salami i paprykę kroimy w cienkie paski. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy okrąg. Smarujemy sosem
Pobite gary Barbarywarzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz słodka papryka w proszku 1 liść laurowy 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 łyżki oleju do smażenia Mięso pokroić w średniej(...)garnku z grubym dnem. Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do mięsa dodać wszystkie warzywa poza papryczkami i chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusić na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie wlać wino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili
Trzeci talerzprzeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke(...)Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc z zupy i pokroić w kosteczke i znów dodać do zupy. Na samym końcu w zupie rozprowadzić przecier pomidorowy. Wrzucić kilka listków świeżej bazylii i gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.cebule 2 ząbki czosnku Kawałek Imbiru 1 papryczka chili cała 1/2 pęczka natki kolendry lub Bazyli 1 łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować z kości , przyprawić solą i pieprzem podsmażyć na oleju na zloty kolor(...)zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , posiekany czosnek i starty na tarce obrany imbir. Dodać przyprawy kmin, pieprz Cayenne i garam masala. Podsmażyć minutkę aby wydobyć aromat przypraw, następnie dodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać
W kuchennej krainiemięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso(...)miękkości mięsa. 2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa. 3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa. 4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można
Kto ugości moich gości?miseczki. To samo robimy z pieczarkami.Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał.Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem.Cukinię przykrywamy (ja przykryłam
charlotte gotujepapryczki chipotle w zalewie, posiekanych ( używam takich ) lub 1 łyżka pasty chipotle 1 łyżka brązowego cukru 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka 400 g czerwonej fasoli (daję większe puszki XXL o wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych pomidorów (daję większe puszki XXL o wadze 560 g, takie ) sól(...)soli oraz pieprzu. Zeszklić do miękkości, często mieszając (około 4-5 minut). Dodać suszone oregano oraz kumin. Smażyć 2 minuty. Następnie dorzucić czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz posiekane papryczki chipotle. Mieszając smażyć z minutę. Dodać pomidory, odsączoną i opłukną czerwoną fasolę, a następnie wlać bulion. Wrzucić cukier brązowy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie
Moja Delicjapapryczki chipotle w zalewie, posiekanych ( używam takich ) lub 1 łyżka pasty chipotle 1 łyżka brązowego cukru 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka 400 g czerwonej fasoli (daję większe puszki XXL o wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych pomidorów (daję większe puszki XXL o wadze 560 g, takie ) sól(...)soli oraz pieprzu. Zeszklić do miękkości, często mieszając (około 4-5 minut). Dodać suszone oregano oraz kumin. Smażyć 2 minuty. Następnie dorzucić czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz posiekane papryczki chipotle. Mieszając smażyć z minutę. Wlać bulion oraz odsączoną i opłukną czerwoną fasolę. Wrzucić cukier brązowy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć
Moja Delicjaelegancki świąteczny obiad. Polecamy! Roladki z kurczaka z serem feta Składniki: Na roladki: duży filet z kurczaka: 2 szt. ser feta: 150 g ulubione zioła: 1 łyżka Na sos: przecier pomidorowy: 1 szklanka słodka papryka: 1 łyżeczka suszona bazylia: 1 łyżeczka masło: 1 łyżka czosnek: 1 ząbek cukier: 1/2 łyżeczki sól i pieprz do smaku Roladki z kurczaka z serem(...)lodówki na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzewamy masło. Roladki odwijamy z folii i układamy łączeniem do spodu. Obsmażamy z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Do przecieru pomidorowego dodajemy pozostałe składniki na sos i zalewamy roladki. Przykrywamy pokrywką i wolno dusimy ok. 10 minut. Należy pamiętać, aby w trakcie duszenia obrócić roladki. Na koniec ostatecznie doprawiamy. Z czym
Kuchnia Na WypasiePiękny Jaś” 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Łyżeczka soli 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 250g kiełbasy śląskiej 250g boczku parzonego, wędzonego 500ml przecieru pomidorowego Łyżka majeranku Pieprz Ostra papryka w proszku Fasolka po bretońsku Przygotowanie: Fasolkę zalewamy wodą do wysokości około 2-3 cm powyżej poziomu nasion i odstawiamy na noc, żeby zmiękła(...)zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku razem z kiełbasą i boczkiem, i smażymy razem przez 5min. Do miękkiej fasolki przekładamy podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy majeranek i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu. Fasolkę po bretońsku doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego Fasolka po bretońsku Zapraszam również
Księga-Smakukukurydzy konserwowej · 1 puszka fasolki konserwowej · 1 łyżka mąki pszennej · 200g przecieru pomidorowego · 1 łyżka Vegety · Szczypta chili Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy(...)łączymy z kapustą. 3. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, przesmażamy na rozgrzanym oleju i również przekładamy do kapusty. 4. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos na zgęstnieje. 5. Gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwila