łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki cynamonu 3 zgniecione nasiona kardamonu 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 pokrojone w kostkę pomidory albo 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki odsączonej ciecierzycy 200 g mrożonego szpinaku 400 ml (puszka) mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku(...)olej, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać czosnek cynamon,kardamon,imbir i pastę curry- podsmażyć ok 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać chilli, kolendrę, garam masala, przecier pomidorowy i pomidory – dobrze wszystko wymieszać. Wlać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ciecierzycę i dusić całość ok 15 minut. Dodać mleczko kokosowe i szpinak, gotować kolejne
Smaczny zeszytpłaskiej łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli 200 g mąki (ok. 1 1/4 szklanki) dodatkowo oliwa lub olej do posmarowania 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g kiełbasy lub szynki 100 g żółtego sera 1/2 świeżej papryki zioła włoskie Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze(...)powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, tarty ser i zioła. Następnie zawiń boki ciasta zakrywając nadzienie i formując podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem
Kulinarne S.O.S.płaskiej łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli 200 g mąki (ok. 1 1/4 szklanki) dodatkowo oliwa lub olej do posmarowania 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g kiełbasy lub szynki 100 g żółtego sera 1/2 świeżej papryki zioła włoskie Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze(...)powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, tarty ser i zioła. Następnie zawiń boki ciasta zakrywając nadzienie i formując podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem
Kulinarny S.O.S.oglądania. A kto woli przepisy kulinarne w wersji pisanej, zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 👌 4 duże cukinie (w miarę proste) 👌 2 szkl. ryżu ugotowanego (ja dałam ryż Karolina) 👌 6 łyżek przecieru pomidorowego 👌 250 gr. żółtego sera tartego 👌 2 pomidory 👌 1 bakłażan 👌 2 cebule 👌 200 gr. pieczarek 👌 5 listków bazylii 👌 1 łyżka oregano 👌 1 łyżka tymianku 👌 2 ząbki czosnku 👌 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczką wyciągamy miąższ uważając żeby nie uszkodzić cukinii. na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę, pomidory drobno pokrojone, przecier pomidorowy, bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, oregano, tymianek, bazylię, pieprz, sól, cukier. dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie
RITA food channeltrzeba gotować, tylko wystarczy zalać wrzątkiem) 250 ml rosołku warzywnego jedna czerwona i jedna żółta papryka 4 młode cebulki (takie ze szczypiorkiem) puszka kukurydzy 2 łyżki octu ryżowego łyżka przecieru pomidorowego łyżka pasty curry łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz garść pietruszki Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie można dodać suszone lub świeże papryczki chili Przygotowanie(...)zawijamy miskę folią spożywczą na 10 minut, aby kuskus namókł. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w wąskie krążki, a kukurydzę odcedzamy. W celu przygotowanie dresingu ocet, przecier pomidorowy, pastę curry, sos sojowy i olej dokładnie mieszamy. Kuskus po 10 minutach odkrywamy. Na pewno nam się zbił więc trzeba go dokładnie wymieszać, aby znów był sypki. Następnie dodajemy
KasiaiKrzysiu.plczłowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku pieprz do smaku sos beszamelowy (przepis(...)odgotowujemy przez 10 minut. Następnie wodę zlewamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebule, następnie dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy, dodajemy warzywa i chwilę dusimy. Następnie w brytfannie na spód układamy plastry ziemniaków, na to polewamy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy mięso z warzywami, oraz odsączoną kukurydzę
Gotuj z Mąkąkurczaka. Poza kilkoma prostymi czynnościami robi się praktycznie samo. Żeby ułatwić sobie pracę, warto mięso zamarynować wieczorem. 10 pałek z kurczaka 4 łyżki kefiru 1 łyżka miodu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy 1-2 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz biały, pieprz ziołowy, szczypta mielonego kminku Każdą pałkę myjemy pod bieżącą wodą(...)czasie mięso osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i oprószamy solą. Odkładamy w chłodne miejsce na kolejne 30 minut. Przygotowujemy marynatę. W tym celu w garnuszku mieszamy kefir, miód, przecier pomidorowy, musztardę, olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy do zamykanego pojemnika i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Możemy jeszcze
Smaki Na Talerzupyszny bigosik z kapusty pekińskiej. Pyszny i delikatny. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1/2 dużej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Wykonanie : Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę, cebulę obieramy(...)rozpuszczamy masło, przekładamy, cebulę, marchew i kapustę, oprószamy solą, pieprzem, bazylią i mieszamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka ale nie ciapata, taką na ząb.Na końcu przyprawiam ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, ja dodałam odrobinę chili Taką kapustę
Sama słodycz i szczypta chiliprzystawka czy też kolacja. Jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 1/2 kg cienkich parówek, 1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, natka pietruszki, olej do smażenia, 2 szklanki(...)dusić, aż cebula się ładnie usmaży. Dodać parówki pokrojone na półplasterki i zalać rosołem. Można w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, dokładnie wymieszać i wlać do parówek. Śmietanę zagęścić kilkoma łyżkami gotującego się wywaru, po czym wlać ją do parówek. Na koniec doprawić do smaku
Z miłości do słodkościryżu parboiled z dzikim (1 woreczek) 2 puszki Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek Graal (2 x 160 g) 1/4 żółtej papryki 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 2 czubate łyżki słodkiej kukurydzy 2 łyżki posiekane zielonej pietruszki 1 garść mieszanki jarmużu i szpinaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie możemy go rozgotować). Żółtą(...)dwóch puszek Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek, dodajemy do naszego tuńczyka pokrojoną żółtą paprykę, delikatnie mieszamy składniki. Włączamy mały gaz, dodajemy 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i delikatnie mieszając całość podgrzewamy wszystko (nasz tuńczyk z dodatkami ma być ciepły, ale nie zostawiamy go na ogniu zbyt długo). Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy gorący ryż, znów
Słodkie okruszkiryż 1,5 woreczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, marchew 1 sztuka, seler 1 mały, papryka czerwona 1 średnia, papryka słodka mielona 1 łyżka, przecier pomidorowy 100 ml, woda 1/2 szklanki, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka ugotowany ryż wysypać z woreczka na durszlak, przelać zimną wodą(...)liść laurowy, marchew, seler starte na tarce grubsze oczka, wsypać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną, dusić z 5 minut, usunąć ziele i liść laurowy, wlać wodę i dodać przecier pomidorowy, dusić z 15 minut, na koniec wsypać ryż, i podsmażać z 3 minuty mieszając do ryżu dodać obraną dokładnie z ości świeżą wędzoną makrelę, wymieszać i mieszając połączyć składniki
W Mojej Kuchni Lubiętylko wyjąć z lodówki i postawić na stół. Kupujemy więc składniki i zabieramy się do pracy. Składniki: 6 ząbków czosnku 1 suszona ostra papryczka 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka chili ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego Szczypta mielonych goździków 1 łyżka papryki słodkiej mielonej ½ szklanki octu jabłkowego 2 szklanki ketchupu ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki musztardy(...)czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2 szklanki wody Wykonanie: Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, ostrą papryczkę tniemy nożyczkami na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, chili, słodką paprykę, ostrą papryczkę, ziele angielskie, goździki. Gotujemy około 3 minuty aż pasta zmieni kolor na ceglasto – czerwony. Następnie dodajemy pozostałe składniki razem z wodą. Gotujemy około
Smaki Ewybrązowy ryż ok. 3/4 szklanki 1 cukinia 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili, Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czekamy aż się zeszkli. Mięso przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy(...)osolonej wodzie, krócej niż zalecane. Obieramy cukinię i kroimy w duża kostkę. Do gotowego mięsa dodajemy papryki, kukurydzę i ryż. Mieszamy. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy cukinię i przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Dokładnie mieszamy. Gdy cukinia zmięknie danie jest gotowe. Smacznego
Tagebuch po polskukilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry. Paprykę(...)Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać
Monia miesza i gotujemała porcja. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub innego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 1/2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 3 1/2 łyżki przecieru pomidorowego niespełna 1/2 szklanki bulionu 2 łyżeczki oregano (suszone) sól i pieprz do smaku świeża bazylia (lub szczypta suszonej) świeża zielona pietruszka 1 seler naciowy makaron do Spaghetti opcjonalnie tarty(...)Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz
Słodkie okruszkiupodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu.Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę
Praktyczna plNETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej) ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra(...)jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku na płaski talerz nalewamy ciepłej wody w wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego, a następnie przekładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwołowiny, 200g ryżu (basmati lub jaśminowego), cebulę, jajko, łyżkę domowej przyprawy do zup, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 800ml passaty lub przecieru pomidorowego, łyżeczkę oregano, sól i pieprz do smaku. 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odstaw do ostudzenia. 2. Cebulę i czosnek posiekaj, razem z domową przyprawą(...)kapusty i zawiń gołąbki - najpierw załóż liść na farsz z jednej strony, następnie złóż boki do środka, a na koniec zwiń jak najciaśniej pozostałą część liścia. 6. Passatę lub przecier pomidorowy przypraw oregano, solą i pieprzem. Część wylej na spód garnka, ułóż gołąbki i zalej resztą passaty. Garnek przykryj, postaw na małym gazie i gotuj pół godziny. Po wykorzystaniu liści
Z notatnika dietetykacukinia * 1 czerwona papryka * 150 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy) * 150 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy) (użyłam Orzech ) * 3-4 łyżki przecieru pomidorowego *olej do smażenia * sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek- ilość według uznania (użyłam przypraw Skworcu ) Wykonanie: Kabanosy pokroić w 1-1,5 cm kawałki. Paprykę i cukinię pokroić(...)paprykę, cukinię i kabanosy, wszystko razem podsmażać około 2 minut. Całość przelać do garnka, dodać groszek i kukurydzę, zalać wodą tyle tylko, by ta przykrywała wszystkie warzywa. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą, papryką ostrą, słodką i majerankiem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut
Zrób to smacznieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 2 większe pomidory, 200 ml przecieru pomidorowego, 3 większe pieczarki, 1/2 mniejszej cebuli, 2 duże garście posiekanego szczypiorku, łyżka masła, sól, pieprz, łyżeczka cukru, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente, odcedzam. Na maśle podsmażam posiekaną cebulę z jedną(...)smażę do momentu wyparowania wody. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do podsmażonych warzyw. Duszę na większym ogniu około 7-10 minut. Na koniec wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy i resztę szczypiorku, mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaSkładniki: 4 Papryki 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g kaszy gryczanej 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany pieprz i sól do smaku 100 g mięsa mielonego świeża natka pietruszki Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć, odkroić wierzchołki i usunąć gniazdka nasienne. Tak przygotowane papryki układać na blasze wyłożonej papierem(...)oliwek i wstawić do piekarnika aż zmiękną (trzymać w piekarniku około 20-30 minut). Farsz: Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać przyprawy i czosnek. Następnie dodać mięso i przecier pomidorowy. Gdy mięso będzie gotowe, zestawić z ognia i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie. Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić i dodać do farszu razem z natką pietruszki- wymieszać. Gdy papryki będą gotowe
KreatywnePiny