przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:96/368)

domowy paprykarz z makrelą wędzoną... 105

ryż 1,5 woreczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, marchew 1 sztuka, seler 1 mały, papryka czerwona 1 średnia, papryka słodka mielona 1 łyżka, przecier pomidorowy 100 ml, woda 1/2 szklanki, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka ugotowany ryż wysypać z woreczka na durszlak, przelać zimną wodą(...)liść laurowy, marchew, seler starte na tarce grubsze oczka, wsypać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną, dusić z 5 minut, usunąć ziele i liść laurowy, wlać wodę i dodać przecier pomidorowy, dusić z 15 minut, na koniec wsypać ryż, i podsmażać z 3 minuty mieszając do ryżu dodać obraną dokładnie z ości świeżą wędzoną makrelę, wymieszać i mieszając połączyć składniki

W Mojej Kuchni Lubię
Sos barbecue – rodem z Ameryki 159

tylko wyjąć z lodówki i postawić na stół. Kupujemy więc składniki i zabieramy się do pracy. Składniki: 6 ząbków czosnku 1 suszona ostra papryczka 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka chili ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego Szczypta mielonych goździków 1 łyżka papryki słodkiej mielonej ½ szklanki octu jabłkowego 2 szklanki ketchupu ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki musztardy(...)czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2 szklanki wody Wykonanie: Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, ostrą papryczkę tniemy nożyczkami na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, chili, słodką paprykę, ostrą papryczkę, ziele angielskie, goździki. Gotujemy około 3 minuty aż pasta zmieni kolor na ceglasto – czerwony. Następnie dodajemy pozostałe składniki razem z wodą. Gotujemy około

Smaki Ewy
Gulasz nie musi być nudny! 158

brązowy ryż ok. 3/4 szklanki 1 cukinia 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili,  Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czekamy aż się zeszkli. Mięso przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy(...)osolonej wodzie, krócej niż zalecane. Obieramy cukinię i kroimy w duża kostkę. Do gotowego mięsa dodajemy papryki, kukurydzę i ryż. Mieszamy. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy cukinię i przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Dokładnie mieszamy. Gdy cukinia zmięknie danie jest gotowe. Smacznego

Tagebuch po polsku
Leczo pieczarkowe 222

kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry. Paprykę(...)Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać

Monia miesza i gotuje
Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką 166

mała porcja. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub innego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 1/2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 3 1/2 łyżki przecieru pomidorowego niespełna 1/2 szklanki bulionu 2 łyżeczki oregano (suszone) sól i pieprz do smaku świeża bazylia (lub szczypta suszonej) świeża zielona pietruszka 1 seler naciowy makaron do Spaghetti opcjonalnie tarty(...)Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z gulaszem 198

upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu.Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę

Praktyczna pl
Akcja papier ryżowy 183

NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej) ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu  1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra(...)jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku na płaski talerz nalewamy ciepłej wody w wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego, a następnie przekładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gołąbki z kapusty pekińskiej 111

wołowiny, 200g ryżu (basmati lub jaśminowego), cebulę, jajko, łyżkę domowej przyprawy do zup, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 800ml passaty lub przecieru pomidorowego, łyżeczkę oregano, sól i pieprz do smaku. 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odstaw do ostudzenia. 2. Cebulę i czosnek posiekaj, razem z domową przyprawą(...)kapusty i zawiń gołąbki - najpierw załóż liść na farsz z jednej strony, następnie złóż boki do środka, a na koniec zwiń jak najciaśniej pozostałą część liścia. 6. Passatę lub przecier pomidorowy przypraw oregano, solą i pieprzem. Część wylej na spód garnka, ułóż gołąbki i zalej resztą passaty. Garnek przykryj, postaw na małym gazie i gotuj pół godziny. Po wykorzystaniu liści

Z notatnika dietetyka
BŁYSKAWICZNE LECZO WARZYWNE Z KABANOSEM 119

cukinia * 1 czerwona papryka * 150 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy) * 150 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy) (użyłam  Orzech ) * 3-4 łyżki przecieru pomidorowego *olej do smażenia * sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek- ilość według uznania (użyłam przypraw  Skworcu ) Wykonanie: Kabanosy pokroić w 1-1,5 cm kawałki. Paprykę i cukinię pokroić(...)paprykę, cukinię i kabanosy, wszystko razem podsmażać około 2 minut. Całość przelać do garnka, dodać groszek i kukurydzę, zalać wodą tyle tylko, by ta przykrywała wszystkie warzywa. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą, papryką ostrą, słodką i majerankiem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut

Zrób to smacznie
MAKARON SPAGHETTI ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM 100

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 2 większe pomidory, 200 ml przecieru pomidorowego, 3 większe pieczarki, 1/2 mniejszej cebuli, 2 duże garście posiekanego szczypiorku, łyżka masła, sól, pieprz, łyżeczka cukru, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente, odcedzam. Na maśle podsmażam posiekaną cebulę z jedną(...)smażę do momentu wyparowania wody. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do podsmażonych warzyw. Duszę na większym ogniu około 7-10 minut. Na koniec wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy i resztę szczypiorku, mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Faszerowane papryki 144

Składniki: 4 Papryki 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g kaszy gryczanej 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany pieprz i sól do smaku 100 g mięsa mielonego świeża natka pietruszki Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć, odkroić wierzchołki i usunąć gniazdka nasienne. Tak przygotowane papryki układać na blasze wyłożonej papierem(...)oliwek i wstawić do piekarnika aż zmiękną (trzymać w piekarniku około 20-30 minut). Farsz: Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać przyprawy i czosnek. Następnie dodać mięso i przecier pomidorowy. Gdy mięso będzie gotowe, zestawić z ognia i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie. Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić i dodać do farszu razem z natką pietruszki- wymieszać. Gdy papryki będą gotowe

KreatywnePiny
Zupa z soczewicy 104

idealna zupkę na takie dni jak dzisiejszy...rozgrzewa, syci idealna na szybki obiad... Składniki: 3 szklanki soczewicy czerwonej  1 szklanka małej białej fasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie:Soczewice

NaKońcuJęzyka
Makaron z owocami morza 206

owocami morza Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Linguine) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 koktajlowych pomidorków 600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice) łyżka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina ½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki natka pietruszki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce

Mia Cucina Sofieta
Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem 887

częstym gościem na Waszych stołach Polecamy! Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem Składniki filet z piersi kurczaka: 300 g fasolka szparagowa: 250 – 300 g makaron wstążki: 200 g przecier pomidorowy: 250 ml papryka słodka: 1 łyżeczka papryka ostra: 1/3 łyżeczki czosnek: 3 ząbki suszona bazylia: 1 łyżeczka suszone oregano: 1 łyżeczka cukier: 1/3 łyżeczki sól i pieprz do smaku(...)Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podmaż na nim pokrojony filet z kurczaka na złoty kolor. Dodaj przecier pomidorowy, bazylię oregano oraz cukier. Na średniej mocy palnika doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodaj makaron oraz fasolkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem

Kuchnia Na Wypasie
Pasta ze słonecznika 66

Keyword pomidory, słonecznik Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Author Anna Ingredients 150 g łuskanych nasion słonecznika 2 ząbki czosnku 8 połówek suszonych pomidorów 100 ml gęstego przecieru pomidorowego domowej roboty lub świeże pomidory bez skórki 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek kminek mielony odrobina startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól(...)Następnego dnia słonecznik odcedzić na sicie, kiedy ocieknie z wody włożyć do blendera lub malaksera. Zmiksować nasiona wraz z suszonymi pomidorami i czosnkiem, do masy stopniowo dodawać przecier pomidorowy (pomidory), masa powinna mieć konsystencję kremowego serka do smarowania chleba. Doprawić pastę przyprawami, przełożyć do słoiczka. Pastę przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego! Artykuł Pasta ze słonecznika pochodzi

SprawdzonaKuchnia.pl