przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:102/368)

Muszle zapiekane z tuńczykiem 121

tuńczyka w kawałkach (w oleju) 7 sztuk pomidorów suszonych 12 czarnych oliwek 1 cebula 4-5 ząbków marynowanego czosnku (lub 1 ząbek świeżego) 300 g przecieru pomidorowego (passaty) 100 g startego żółtego sera 2 łyżki masła sól, pieprz, ostra papryka - do smaku   Wykonanie : Makaronowe muszle gotujemy w osolonej wodzie(...)masła. Dodajemy do niej pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i ząbki czosnku. Wszystko razem dusimy przez kilka minut. Dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka, delikatnie mieszamy. Zalewamy całość przecierem pomidorowym i doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.   Naczynie do zapiekania smarujemy masłem

cucinare
Gulasz wołowy z pieczarkami i majerankiem 128

gulaso Z jaglanym makaronem stworzył danie sycące i przepyszne. 2-3 porcje: 500 g mięsa wołowego (łopatka, pręga, udziec, goleń lub karkówka) 400 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 mała cebula 1-2 suszone grzyby 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majeranku sól do smaku, łyżka mąki do zagęszczenia Mięso pokroiłam w małą kostkę (jak, kto lubi – duża(...)mięso puściło sok, dodałam pieczarki i cebulę. Smażyłam ok. 5 minut. Dolałam niepełną szklankę gorącej wody oraz grzyby i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż mięso zmiękło. Do przecieru pomidorowego dolałam trochę wody i dodałam łyżkę mąki lnianej i dolałam do mięsa. Dodałam majeranek i dusiłam jeszcze przez kilka minut. Po zdjęciu garnka z ognia, dodałam jogurt i wymieszałam. Podałam

Kucharzyca
Jesienne leczo z dynią i cieciorką 186

smakuje, doskonale nadaje się na piątkowy obiad. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 250 gram fasolki szparagowej 1 puszka cieciorki Rolnik 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy(...)dusimy do miękkości. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Do leczo dodajemy odsączoną ciecierzycę, ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi, dusimy razem przez 5 minut

Bajeczna Kuchnia
Jesienne curry 164

Pachnące curry, z aromatycznym selerem i fenkułem. Curry z kaszą jaglaną. Rozgrzewające, sycące, przepyszne. 150 ml mleczka kokosowego (część stała i płyn) 150 g przecieru pomidorowego 200 g dyni, np. piżmowej 2 piersi kurczaka 1 mały fenkuł 3 łodygi selera naciowego 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej 1 łyżeczka curry 100 g kaszy jaglanej Kaszę dokładnie wypłukać, przelać na sicie(...)głęboką patelnię. Dodać mleczko kokosowe, warzywa i kurczaka. Dusić, aż mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut. Gotowe curry podać z kaszą

Kucharzyca
Gulasz z indyka fasolą i warzywami 181

rozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta 1 cebula 1 puszka fasoli Jaś Jamar 500 ml. przecieru pomidorowego Jamar Olej do smażenia Sól, pieprz Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do indyka oraz słodką(...)będzie miękkie. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cukinie kroimy w pół plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odcedzoną fasolę, dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi

Bajeczna Kuchnia
Filety z udek kurczaka z warzywami 257

sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru pomidorowego -olej -sól, pieprz, kumin -wędzona papryka -przyprawy harissa, masala -majeranek Udka kroimy na kawałki. Przyprawiamy i skrapiamy olejem. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy(...)podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek. Smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Dolewamy przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody,  zagotowujemy, przelewamy do garnka z fasolą, przyprawiamy, dodajemy majeranek i gotujemy ok. 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Makaron na ostro 102

niedrogi i ekspresowo wykonany posiłek to makaron na ostro. Makaron na ostro Składniki: opakowanie makaronu (u mnie penne, ale mogą być również świderki, lub inny podobny makaron) 200 g przecieru pomidorowego 100 ml wody ok. 100 – 150 g różnego rodzaju wędlin (najlepiej jak wśród nich znajdzie się kawałek kiełbasy) łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego odrobina(...)kostkę lub w paski, jak nam wygodniej. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną wędlinę. Podsmażamy ją, aby zrobiła się chrupiąca i rumiana. Do tak podsmażonej wędliny dodajemy przecier pomidorowy, wodę, wszystkie przyprawy i posiekaną bazylię. Podgrzewamy mieszając przez około 10 min. W międzyczasie gotujemy makaron, aby był al dente. Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z sosem pomidorowym. Podajemy

PatiGotuje
Spaghetti z chorizo w sosie pomidorowym 174

które wyszło w smaku wyraziste za sprawą chorizo i oliwek.  Składniki na 2 porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 130g kiełbasy chorizo 250 ml passaty (przecieru) pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 10 oliwek czarnych lub zielonych 4 suszone pomidory ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie słodkiej) ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka(...)cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić  na łyżce oleju.  Następnie dodać pokrojone w półplasterki chorizo, pokrojone na paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Chwilę podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią, wędzoną i ostrą papryką w proszku. Całość dusić chwilę do odparowania nadmiaru wody z pomidorów.  Na koniec wymieszać z ugotowanym makaronem

Fabryka pomysłów
Parówkowa fantazja 189

łyżeczka cukru 4 łyżki oleju szklanka letniego mleka sól, przyprawy ulubione tak jak do pizzy - zależy czy się lubi - można bez 4 szt parówek 4 plastry szynki, można pominąć przecier pomidorowy 4 plastry sera żółtego lub kawałeczek starkowanego na tarce. Wykonanie: Wsypać do miski mąkę, z boku rozdrobnić drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, wymieszać z mąką, czyli zrobić rozczyn(...)miseczce, dolać mleko i olej, można dosypać ulubione przyprawy, tak jak do pizzy, zagnieść ciasto w kulkę. Po podwojeniu objętości, kulkę ciasta podzielić na 4 placuszki centymetrowej grubości, posmarować przecierem pomidorowym, położyć parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony złożenia, następnie skręcać

kgwjanczewo
Ryba po grecku 2046

filetu z dorsza lub innej ryby,  4 duże marchewki,  5 kulek ziela angielskiego,  3 liście laurowe,  1/3 selera,  6 łyżek przecieru pomidorowego,  sól, pieprz,  woda,  4 łyżki mąki pszennej,  olej do smażenia.  Wykonanie: Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć(...)Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą dusić około 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 warzyw, ułożyć połowę ryb, przykryć kolejną częścią warzyw. Wyłożyć resztę ryb oraz resztę

Z miłości do słodkości
Mininaleśniki z kurczakiem 134

pszennej 2 łyżki ziaren czarnuszki 1 podwójna pierś z kurczaka (bez skóry) 1 duża cebula  1 papryka czerwona 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła klarowanego  wiórki żółtego sera do posypania w dwóch gatunkach (około 6 dag) olej do smażenia  sól i pieprz czarny do smaku rukola(...)Zmiksuj ciasto naleśnikowe. Odstaw je   na 30 minut. W rondlu przesmaż na maśle posiekaną  cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Przesmaż mięso.Dodaj pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Podlej odrobiną wody i duś nadzienie jeszcze około 5 minut. Na końcu do gorącego farszu wrzuć wiórki serów. Smaż niewielkie naleśniczki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną

Gotuj Sam!
Tagliatelle z indykiem w wersji fit 198

zdrowy. Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie? :) Składniki: 1 pierś z indyka 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz,  olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle  Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oleju aż się(...)używam młodziutkiej więc jej nie obieram i nie pozbawiam ziarenek) przykrywamy i dusimy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Gdy cukinia będzie już miękka dodajemy przecier pomidorowy (jeśli używacie sklepowego trzeba dodać odrobinę wody) przyprawiamy do smaku i danie gotowe

Cynamonowe szczęście
Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki i lekki obiad. 271

porcję, ilość zwiększyć proporcjonalnie do ilości osób) 1/2 małego kabaczka 3 duże pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy(...)kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki (lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości kabaczka). Tak przygotowanego kabaczka i pieczarki dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość chwile podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i około 2-3 łyżki wody, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz

Słodkie okruszki
Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki i lekki obiad. 233

porcję, ilość zwiększyć proporcjonalnie do ilości osób) 1/2 małego kabaczka 3 duże pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy(...)kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki (lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości kabaczka). Tak przygotowanego kabaczka i pieczarki dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość chwile podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i około 2-3 łyżki wody, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz

Słodkie okruszki
SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE BBQ 167

kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki lub kilka kropel Tabasco Na sos BBQ: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki miodu oliwa z oliwek(...)winnego 1 łyżeczka sosu worcestershire sól pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bbq. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, miód, sos worcestershire, musztardę, ocet, wędzoną i ostra paprykę. Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso

Menmagazine

Proponowane wyszukiwania