SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 🍝500 ml przecieru pomidorowego 🍝250 g makaronu Chow Mein 🍝1/2 puszki czerwonej fasoli 🍝150 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 🍝Sól i pieprz do smaku 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 🍝1 łyżeczka czosnku mielonego 🍝1 łyżka majeranku 🍝100 ml wody PRZYGOTOWANIE: Makaron chow mein zalewam wrzątkiem. I trzymam(...)sekund ok 30. Odcedzam. Do garnka o grubym dnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję warzywa mrożone po chińsku. Mieszam. Następnie dodaję odsączoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem, czosnkiem, czerwoną papryką oraz majaerankiem. Mieszam. Duszę ok 2 min następnie dodaję makaron chow mein. Mieszam całość aż wszystko zgęstnieje i się ze sobą połączy
Gotowanie Patkichili (czerwona) - może być mniejsza, w zależności, jak ostre lubicie, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki kuminu, 2 łyżki kolendry, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki oregano, łyżka gałki muszkatołowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g suchej czerwonej soczewicy, 2 puszki czerwonej fasoli, 2 puszki czarnej fasoli, 6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów, sól morska, świeżo zmielony pieprz(...)pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam). Danie
JejKuchniamiseczką napełnioną tym pysznym gęstym leczo z papryką, kiełbasą... Składniki: 4 cukinie 4 kolorowe papryki świeże pomidory 3 cebule 250 g kiełbasy 3 ząbki czosnku 750 ml przecieru pomidorowego 80 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cebulę pokroiłam(...)patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły. Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam na średnim gazie około 10 minut. Teraz doprawiłam paprykami (wędzoną, słodką i ostrą). Dodałam czosnek a na koniec sól i pieprz. Wymieszałam i dołożyłam jeszcze
Kuchnia u Krysimarchewek 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ . Przygotowany wywar(...)całość gotujemy przez 15-20 minut. Przyprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki oraz curry, 1 płaską łyżką ostrej papryki oraz natką pietruszki. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotujemy, stale mieszając! Już po kilku minutach uwolni się niezwykle aromatyczny zapach z lekko egzotyczną nutą papryki i soczewicy! Obłędny! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego) bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć(...)się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje. Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć
Codzienne Gotowaniewody * olej do smażenia * sól do smaku * pół łyżeczki ostrej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 1/3 szklanki śmietany 18% * 3 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać mięso, posypać solą, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką mieloną. Całość wymieszać i podsmażyć. Następnie przesmażone mięso przełożyć(...)garnka z mięsem i cebulą. Całość zalać wodą, gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką do czasu, aż marchewka będzie prawie miękka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, wlać do gulaszu. Całość gotować jeszcze chwilę, już bez pokrywki, aby sos się zredukował i zagęścił
Zrób to smaczniePieprz · Szczypta chili · 1 łyżka mąki pszennej · 200 g przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne łączymy ze sobą. Robimy małe kotleciki wielkości orzech włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku(...)cebuli dodajemy obrane pokrojone w krążki marchewki oraz w paseczki papryki, podlewamy wodą i gotujemy. 3. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ananasy wraz z sokiem, kostkę rosołową, przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Chwilkę gotujemy. 4. Danie gotowe. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilapieczarek 1 filet z kurczaka (250 g) Przyprawa do mięsa 1 łyżka mąki pszennej 250 g kiełbasy drobiowej 2 ząbki czosnku 1 1,5 szklanki wody 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Oregano Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy mąką pszenną. Cebulę oraz paprykę(...)paprykę. Gdy warzywa delikatnie zmiękną dodajemy filet z kurczaka. Czekamy aż wszystko się przesmaży. Następnie dokładamy pieczarki i kiełbasę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Całość podlewamy wodą oraz przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym słodką czerwoną papryką, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy na wolnym ogniu około 60 minut
VioletoweKucharzeniebardzo pysznie a do tego robi się bardzo szybko. ok 300 gramów fileta z kurczaka 150 gramów pieczarek 2 średnie ogórki kiszone lub konserwowe Pół małej cebuli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki mąki wymieszanej z wodą do zagęszczenia dania Opcjonalnie 3-4 łyżki słodkiej śmietanki Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)kurczaka pokrojonego na cienkie plasterki Przyprawiamy solą, pieprzem. Całość przesmażamy ciągle mieszając. Wlewamy ok 300 ml. bulionu lub wody doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ogórki pokrojone na półplasterki, przecier pomidorowy i musztardę, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok.15 minut. Gotowe danie zagęścić mąką. Ja dodaję jeszcze słodką śmietankę aby potrawa była bardziej kremowa
Andzia Pichcipuszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego 50 g sera feta 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 średni ząbek czosnku Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, pokrojone drobno oliwki oraz fetę. Masę dobrze wyrabiamy. Formujemy podłużne klopsiki i smażymy z każdej strony(...)odrobinę tłuszczu,cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony na plasterki, chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i całość smażymy do momentu aż pomidory nieco zmiękną. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Gotowy sos można zmiksować ale nie jest to konieczne. Do sosu przekładamy przygotowane wcześniej klopsy oraz oliwki. Gotujemy
Andzia Pichcisumie dlatego, że miałam otwartą i nie chciałam aby się zmarnowała. Nadała delikatnie słodki smak, więc wymieniam ją w przepisie. 4 porcje: 200 g zielonej soczewicy 500 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 mniejsza cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego 1 łyżeczka tymianku(...)olej. Podsmażamy na nim warzywa. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy wodą tak, aby ta sięgała 2 cm ponad ziarenka, dodajemy sól oraz kolendrę. Gotujemy. Gdy soczewica wchłonie wodę dodajemy przecier pomidorowy i zioła. Gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Mieszamy. Podajemy z makaronem
Kucharzycakaszą, ryżem, jak i ziemniakami albo chlebkami naan. Spróbujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie . Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią 400 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego ((1 kartonik)) 200 g śmietany 18% 50 g pomidorów suszonych 1 cebula 1 pęczek świeżej bazylii przyprawy: do mięs, czosnek, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Cebulę pokrój(...)Następnie z ciasta formuj małe kulki. Wkładaj je na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony. Jeśli mięso puści dużo tłuszczu, wylej go z patelni. Do podsmażonego mięsa wlej przecier pomidorowy i wymieszaj. Na koniec dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Smaż jeszcze około 5 minut. Podawaj z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub chlebkami naan. Wartości odżywcze (porcja): Kcal
Przepisy na widelcumałe ogórki konserwowe · 4 paski papryki konserwowej · Chili · Przecier pomidorowy · 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Kiełbasę kroimy(...)być gęsty i gotujemy 10 minut. 11. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. 12. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody
Kulinarna Chwila