przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:112/368)

Poniedziałek: Minestrone al pesto 134

mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę(...)dnie. Kiedy będzie gorąca wsyp na nią posiekaną cebulę. Smaż, mieszając przez 5 minut. Dodaj do niej drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Przesmaż chwilę, następnie włóż do rondla łyżeczkę przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach. Dodaj pomidory, liść laurowy i wlej pół szklanki wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Pizza z szynką, fasolką szparagową i ogórkiem 166

łyżki oliwy, Dodatkowo: 3 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek, 2 cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut(...)Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem. 4. Pizzę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegański gulasz z pieczarkami 199

spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte. 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 40 dkg pieczarek małych 1 cebula 400 ml przecieru pomidorowego 2 gałązki selera naciowego 1 marchewka sól, pieprz rozmaryn, papryka wędzona, oregano suszone natka pietruszki papryczka chili 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 6 pomidorków koktajlowych Pieczarki myje, osuszam(...)rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę  i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki smażę na osobnej patelni, dodam je na końcu do potrawy. Do papryki wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony seler naciowy na małe kawałki, i plastry cukinii, pomidorki. Patelnie przykrywam i duszę gulasz na małym ogniu około pięć minut. Cukinia nie ma być rozgotowana, a seler

wesoła kuchnia
KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK 1039

bazylią, czosnkiem i pomidorem, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 papryczki chili peperoncini, łyżeczka soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka czosnku staropolskiego. Składniki sosu: 500 g przecieru pomidorowego, 1-2 łyżki cukru, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 120 ml wody. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam(...)oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso. Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli. Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso. Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem

JejKuchnia
GULASZ PO CHIŃSKU 312

chińskiej mieszanki warzywnej 3 szalotki 2-3 łyżki mąki  olej do smażenia 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona 400 ml przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE:  Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano, dodaję przyprawy po upływie(...)oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe. Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego

Gotowanie Patki
Muszle makaronowe z wołowiną 137

innego, ciekawego, a zarazem naprawdę smacznego! Bo takie są właśnie te muszle :)  Składniki: 150g mielonej wołowiny 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 5 pieczarek 10 muszli makaronowych 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka do gotowania makaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera(...)Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki masła. Mięso mielone wołowe łączymy z odcedzoną kukurydzą, upieczonymi pieczarkami, startym serem, jajkiem, przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Ugotowane muszle delikatnie odcedzamy i układamy na talerzu tak by się nie posklejały. Nadziewamy je przygotowanym farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z cukinii 158

porcję witamin. Potrzebne nam:- jedna spora cukinia- biała lub czerwona cebula- 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)- 2 ząbki czosnku- duży pomidor- łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu- sól, pieprz, maggi- zioła prowansalskie, czosnek w pudrze- łyżka oleju rzepakowego*opcjonalnie:- pulpeciki z kurczaka lub indyka Przygotowanie: Cukinię obieramy, przecinamy(...)olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, posypujemy lekko solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy bulionem. Po 10 minutach dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i maggi. Zupę gotujemy aż cukinia będzie miękka, ale trzeba pilnować żeby się nie rozgotowała. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy szczyptę ziół

W poszukiwaniu inspiracji
Paprykowy kurczak 355

nosiło nazwę Paprykarza z kurczakiem, ale że troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniłam też nazwę ;) Przepis pochodzi z bloga Lubię... Polecam! :)  Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka słodka, papryka ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka(...)oleju, dodajemy następnie kurczaka i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i podlewamy wodą, dusimy aż woda wyparuje. Następnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego. Mieszamy wszystko razem, dodajemy cukier i dusimy, aż sos trochę zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.Na koniec dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe ;)Podajemy z ryżem.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Domowa pizza na Halloween. 72

drożdży pół łyżeczki  cytrynowej soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag pieczarek 1 czerwona cebula puszka kukurydzy  kilka czarnych oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii i oregano kilka plastrów sera żółtego Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, dodajemy sól(...)Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.   Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z miodem i przyprawami. Wykładamy pieczarki które wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, krążki cebuli i oliwki, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Barszcz ukraiński 100

ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany 18% 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek oleju 1 łyżka cukru 20 ml octu 1 łyżka papryki słodkiej 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego pieprz, sól 1. Mięso opłukujemy osuszamy(...)pieprzu. Następnie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju

karolgotuje
Barszcz ukraiński 70

ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany 18% 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek oleju 1 łyżka cukru 20 ml octu 1 łyżka papryki słodkiej 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego pieprz, sól 1. Mięso opłukujemy osuszamy(...)pieprzu. Następnie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju

karolgotuje
Keczup z cukini 94

ryżu wystarczy dodać wędlinę czy mięso i mamy pyszne danie. Zdecydowanie polecam. Na ok. 3 litry sosu 3 kg obranej i wypestkowanej cukinii /kabaczka 1 kg cebuli 700 gram przecieru pomidorowego 100 ml. octu 300 gramów cukru 100 gramów soli opcjonalnie 1 łyżeczka sproszkowanego chili Cukinie obieramy, kroimy na cztery części i pozbywamy się pestek( małe młode cukinie możemy użyć(...)minimum 5 godzin.( można zostawić na noc) Po tym czasie przekładamy do dużego garnka doprowadzić do wrzenia i gotujemy ok 15/20 minut co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy gotujemy następne 15 minut również co jakiś czas mieszamy. Tak przygotowany sos miksujemy na jednolitą masę.  W razie potrzeby doprawimy jeszcze do smaku. Gotowy bardzo gorący

Andzia Pichci
CUKINIA FASZEROWANA ryżem i pieczarkami 110

zapomnijcie o subskrybcji kanału  Rita creative .     SKŁADNIKI: 4 duże cukinie (w miarę proste) 2 szkl. ryżu ugotowanego (ja dałam ryż Karolina) 6 łyżek przecieru pomidorowego 250 gr. żółtego sera tartego 2 pomidory 1 bakłażan 2 cebule 200 gr. pieczarek 5 listków bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki cukru(...)łyżeczką wyciągamy miąższ uważając żeby nie uszkodzić cukinii. Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę, pomidory drobno pokrojone, przecier pomidorowy, bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, oregano, tymianek, bazylię, pieprz, sól, cukier. Dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie

Rita creative
Kurczak w czerwonym curry z ryżem 188

lista składników znajduje się poniżej… Składniki (2 porcje) 2 pojedyczne piersi z kurczaka 1 średniej wielkości cebula szklanka mleka sos sojowy 1/2 łyżeczki pasty curry 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ryż 1 płaska łyżeczka cukru przyprawa do kurczaka olej do smażenia Kurczak w czerwonym curry z ryżem – przepis Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka myjemy i zostawiamy(...)kurczaka” i smażymy na patelni. Jak kurczak będzie usmażony, przekładamy do miseczki i na tej samej patelni szklimy cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ponownie kurczaka, pastę curry, przecier pomidorowy, cukier, 3-4 łyżki sosu sojowego i całość smażymy ok. 2-3 minut. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy wszystko ok. 3 minut. Smacznego! Artykuł Kurczak w czerwonym curry

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warzywny gulasz z ciecierzycą 90

czas na przygotowanie potrawy, Wystarczy, że na wczasach będziemy mieć dostęp do prądu i szybko możemy wyczarować pyszne danie :) cebula 2 szklanki pieczarek 2 papryki 2 duże marchewki kartonik przecieru pomidorowego (500 g) puszka ciecierzycy (400 g) łyżka oleju lub masła sól, pieprz, mielona papryka do smaku natka pietruszki kolorowy pieprz w ziarenkach pieczywo do podania Do garnka z grubym(...)marchewki i chwilkę mieszamy. Zalewamy wodą tak, aby wszystkie warzywa były przykryte. Ustawiamy timer na 15 minut i gotujemy, w razie potrzeby zmniejszając temperaturę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną i opłukaną cieciorkę. Dusimy pod przykryciem około kolejne 15 minut. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go solą i mieloną papryką. Przed podaniem posypujemy natką i ziarenkami pieprzu. Podajemy

Mienta blog