przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:112/368)

Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 229

Składniki na 5 osób: makaron Spaghetti ( ja użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony) 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek świeżo zmielona sól ziołowa Prymat bazylia suszona Prymat świeżo zmielony pieprz łyżeczka cukru kilka ząbków czosnku 1 mała cebula oliwa z oliwek ser żółty starty(...)zeszklenia. Potem wrzucamy czosnek i smażymy krótką chwilkę. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia

Blondynka Gotuje
Najłatwiejszy dal z zielonej soczewicy 110

liści kozieradki pół łyżeczki mielonych nasion kozieradki papryczka (lub dwie) piri piri pół łyżeczki czarnej gorczycy pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki suszonego imbiru 350 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju sól pieprz Soczewicę wypłukać i zalać 300 ml zimnej wody. Gotować do odparowania płynu. Do soczewicy wlać mleko kokosowe i dalej gotować. W trakcie gotowania soczewicy(...)Zawartość patelni przełożyć do garnka z soczewicą. Zebrać smak z patelni, wlewając na nią 100 ml wody. Zawartość dodać do soczewicy. Całość gotować do miękkości soczewicy. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dal jest najlepszy po przegryzieniu smaków, czyli np. następnego dnia po odgrzaniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 102

czosnku 700ml wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 300g pieczarek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka sosu sojowego Świeżo mielona sól i pieprz Posiekana natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i obtaczamy dokładnie w mące. W naczyniu z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek(...)czasu do czasu pomieszać. Po tym czasie ściągamy pokrywę i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Mieszamy i gotujemy do momentu aż zmiękną. Odrobinę płynu odlewamy i łączymy ze śmietaną, przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Łączymy z całością. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy natką pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
szybkowar-fasola jaś na wędzonce w pomidorach... 176

sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka smalec 1 łyżka, wędzonki 50 dag, cebula 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, przecier pomidorowy 100 gram Fasolę jaś namoczyć na całą noc w zimnej wodzie, przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam. Fasolę wsypać do szybkowara (szybki sposób na ugotowanie dobrze fasoli), wlać wody(...)patelni usmażyć na łyżce smalcu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażać cebulę na złoty kolor. Do garnka z wywarem z fasolą wlać usmażoną wędzonkę, dodać przecier pomidorowy, ocet, cukier, majeranek, ostrą paprykę i gotować z 15 minut bez przykrycia. Fasola najlepiej smakuje na drugi dzień pieczywem - bardzo lubimy fasolę w różnych wersjach przygotowaną, tutaj wykorzystałam skrawki wędzonek: szynki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gulaszowa 139

masła 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka połowa małego selera woda lub bulion 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki odrobina chili olej do smażenia sól pieprz 1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy razem z papryką słodką i chili. 2. Pieczarki(...)żółtą kroimy w kostkę. 5. Do garnka dajemy podsmażone mięso, zalewamy wodą albo bulionem tak aby je przykryło i dusimy około godzinę. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, przecier pomidorowy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz kolorowe papryki i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na sam koniec dajemy pomidory

Kuchnia u Bietki
Poniedziałek: Minestrone al pesto 128

mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę(...)dnie. Kiedy będzie gorąca wsyp na nią posiekaną cebulę. Smaż, mieszając przez 5 minut. Dodaj do niej drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Przesmaż chwilę, następnie włóż do rondla łyżeczkę przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach. Dodaj pomidory, liść laurowy i wlej pół szklanki wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Pizza z szynką, fasolką szparagową i ogórkiem 160

łyżki oliwy, Dodatkowo: 3 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek, 2 cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut(...)Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem. 4. Pizzę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegański gulasz z pieczarkami 195

spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte. 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 40 dkg pieczarek małych 1 cebula 400 ml przecieru pomidorowego 2 gałązki selera naciowego 1 marchewka sól, pieprz rozmaryn, papryka wędzona, oregano suszone natka pietruszki papryczka chili 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 6 pomidorków koktajlowych Pieczarki myje, osuszam(...)rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę  i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki smażę na osobnej patelni, dodam je na końcu do potrawy. Do papryki wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony seler naciowy na małe kawałki, i plastry cukinii, pomidorki. Patelnie przykrywam i duszę gulasz na małym ogniu około pięć minut. Cukinia nie ma być rozgotowana, a seler

wesoła kuchnia
KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK 1035

bazylią, czosnkiem i pomidorem, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 papryczki chili peperoncini, łyżeczka soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka czosnku staropolskiego. Składniki sosu: 500 g przecieru pomidorowego, 1-2 łyżki cukru, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 120 ml wody. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam(...)oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso. Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli. Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso. Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem

JejKuchnia
GULASZ PO CHIŃSKU 307

chińskiej mieszanki warzywnej 3 szalotki 2-3 łyżki mąki  olej do smażenia 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona 400 ml przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE:  Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano, dodaję przyprawy po upływie(...)oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe. Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego

Gotowanie Patki
Muszle makaronowe z wołowiną 133

innego, ciekawego, a zarazem naprawdę smacznego! Bo takie są właśnie te muszle :)  Składniki: 150g mielonej wołowiny 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 5 pieczarek 10 muszli makaronowych 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka do gotowania makaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera(...)Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki masła. Mięso mielone wołowe łączymy z odcedzoną kukurydzą, upieczonymi pieczarkami, startym serem, jajkiem, przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Ugotowane muszle delikatnie odcedzamy i układamy na talerzu tak by się nie posklejały. Nadziewamy je przygotowanym farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z cukinii 153

porcję witamin. Potrzebne nam:- jedna spora cukinia- biała lub czerwona cebula- 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)- 2 ząbki czosnku- duży pomidor- łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu- sól, pieprz, maggi- zioła prowansalskie, czosnek w pudrze- łyżka oleju rzepakowego*opcjonalnie:- pulpeciki z kurczaka lub indyka Przygotowanie: Cukinię obieramy, przecinamy(...)olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, posypujemy lekko solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy bulionem. Po 10 minutach dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i maggi. Zupę gotujemy aż cukinia będzie miękka, ale trzeba pilnować żeby się nie rozgotowała. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy szczyptę ziół

W poszukiwaniu inspiracji
Paprykowy kurczak 352

nosiło nazwę Paprykarza z kurczakiem, ale że troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniłam też nazwę ;) Przepis pochodzi z bloga Lubię... Polecam! :)  Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka słodka, papryka ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka(...)oleju, dodajemy następnie kurczaka i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i podlewamy wodą, dusimy aż woda wyparuje. Następnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego. Mieszamy wszystko razem, dodajemy cukier i dusimy, aż sos trochę zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.Na koniec dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe ;)Podajemy z ryżem.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Domowa pizza na Halloween. 71

drożdży pół łyżeczki  cytrynowej soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag pieczarek 1 czerwona cebula puszka kukurydzy  kilka czarnych oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii i oregano kilka plastrów sera żółtego Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, dodajemy sól(...)Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.   Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z miodem i przyprawami. Wykładamy pieczarki które wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, krążki cebuli i oliwki, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Barszcz ukraiński 92

ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany 18% 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek oleju 1 łyżka cukru 20 ml octu 1 łyżka papryki słodkiej 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego pieprz, sól 1. Mięso opłukujemy osuszamy(...)pieprzu. Następnie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju

karolgotuje