kawałek podwawelskiej i około 300 g suszonych kiełbasek jałowcowych opcjonalnie kawałek boczku (ja dziś nie dodałam) 1 duża żółta papryka 500 ml bulionu (u mnie drobiowy) 2 pełne łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka CHIMICHURRI Organic – mieszanka przypraw dostępna smakinamiare.pl 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju *można wzbogacić o dodatkową paprykę, marchewkę(...)kostkę ziemniaki i po chwili pokrojoną żółtą paprykę. Całość chwile smażymy (co jakiś czas mieszając) pod koniec doprawiając mieszanką przypraw i słodką czerwoną papryką. Dolewamy bulion i dodajemy przecier pomidorowy. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy całość na mniejszym ogniu do miękkości ziemniaków. Co jakiś czas warto wszystko przemieszać. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Chłopski garnek
Słodkie okruszkiinnego, jak gołąbki tradycyjne w uproszczonej wersji. Składniki: -główka kapusty -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg ryżu -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -sól,pieprz, przyprawa harissa i przyprawa do mięs -świeża bazylia -miód -olej -bulion warzywny Ryż płuczemy i gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Kapustę dzielimy na części(...)drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Połowę kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym (nie smarować naczynia). Na kapustę wykładamy mięso. Przykrywamy pozostała kapustą. Na patelnię z cebulką wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą, harissą i przyprawą do mięs, dodajemy miód do smaku, zagotowujemy. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię. Sos przelewamy do naczynia. Pieczemy 45 minut w temperaturze
Maminek kulinarnytapioki z bananem, masłem orzechowym i czekoladą - klik . Placek z tapioki a'la pizza składniki: (1 placek o średnicy 20 cm) 1 saszetka (90g) tapioki nawodnionej 3 łyżki przecieru pomidorowego (może być sos lub ketchup) 3 pieczarki + 1 łyżka oleju 1 plaster żółtego sero Ponadto: pomidorki koktajlowe dowolny sos Placek z tapioki a'la pizza przygotowanie: Obrane pieczarki należy(...)brzegi placka należy delikatnie wyrównać. (Ja to robię delikatnie potrząsając patelnią.) Placek podgrzewać na średnim ogniu przez około 1 minutę z każdej strony. Gotowego umieścić na talerzu i posmarować przecierem pomidorowym oraz posypać serem. Następnie ułożyć pieczarki oraz połówki pomidorków koktajlowych. A'la pizzę najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dowolnym sosem. W przepisie użyłam tapioki nawodnionej Koala oraz
Di gotujesztuka czosnek – 2 ząbki ryż basmati – 160g oregano suszone – 1 łyżeczka papryka ostra – ½ łyżeczki ser feta – 180g natka pietruszki – ½ pęczka bulion – 400ml przecier pomidorowy – 1 łyżka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Umyj papryki i przekrój je na pół. Włóż je do naczynia żaroodpornego. Cebulę(...)przywarł do dna. Do ryżu wsyp pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnione w moździerzu orzechy. Papryki wypełnij farszem, a do naczynia wlej resztę bulionu połączonego z przecierem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie, zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Całość ładnie się zarumieni. Podawaj
wiecejwarzyw.pldodatek pieczarek. Podsmażamy je wówczas wraz z mięsem. Składniki: pół małej główki białej kapusty 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania około 2 szklanki wody 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego sól zwykła i ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli) olej do podsmażenia składników Przygotowanie(...)będziemy potrzebować niepełną 1 niepełną szklankę. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone na półplasterki kiełbasy, podsmażamy chwile. Dodajemy naszą kapustę. Do odlanej wody dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie całość mieszamy, dolewamy do reszty składników. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielony czarnym pieprzem, solą ziołową i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem
Słodkie okruszkirozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty ser do posypania 150g makaronu(...)tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy *** *** Na końcu zupę zagęszczamy: w kubeczku śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy
Blog z Apetytemrozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty ser do posypania 150g makaronu(...)tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy *** *** Na końcu zupę zagęszczamy śmietanką oraz mąką i doprawiamy do smaku *** *** Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane startym żółtym
Blog z Apetytemcukinią Składniki (4-6 osób): 2 cebule 3 czerwone papryki 1 zielona papryka 2 żółta papryki 1 cukinia (ok 500g) 3 pomidory 300g kiełbasy śląskiej 2-3 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz Ostra i słodka papryka w proszku Olej do smażenia Przepis na leczo z cukinią Przygotowanie: Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kilkucentymetrowe paski, cukinię(...)talarki i chwilę razem smażymy, przekładamy do większego garnka. Do cebuli i kiełbasy dodajemy paprykę, podlewamy ¼ szklanki wody i i dusimy razem przez 15 min, dodajemy pokrojone pomidory, cukinie, przecier pomidorowy i gotujemy przez 10min. Doprawiamy ostra paprykę w proszku, solą i pieprzem i jeszcze chwilę razem dusimy. Smacznego leczo z cukinią Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Tureckie
Księga-Smakuwarzywach na słodko 1 kg filetów z pstrąga (w oryginale miał być sandacz ale aktualnie nie miałam) 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w słupkach 2 cebule 0,5 l przecieru pomidorowego 2-3 łyżki miodu (dałam 5 łyżek) spora garść rodzynek sok z 1 cytryny vegeta goździki (dałam 4 duże) cynamon (2 łyżeczki) mąka, olej, sól Dzień przed przyrządzeniem potrawy filety(...)tego nie robię zlałam więc zużyty i dolałam świeżego) wrzucić pokrojone w kostkę cebule i zeszklić, a następnie dodać włoszczyznę, przyprawić jarzynką i dusić do miękkości. Gdy zmiękną dodać przecier pomidorowy, miód, rodzynki, goździki, cynamon, doprawić w razie konieczności solą i zagotować. Tak przygotowanymi warzywami zalać rybę w naczyniu i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Smacznego
Pieguskowa Kuchniaproste a wyraziste smaki no i na patelnię :) Do przygotowania 4 podudzi potrzebujecie: 2-3 ząbków czosnku ok. 10-15 marynowanych kaparów pół szklanki białego wina 150-200 ml przecieru pomidorowego soli słodkiej i ostrej papryki w proszku oleju Kurczaka myjemy, suszymy, obsypujemy papryką i solą. Oczywiście im ostrzejszą wersję chcemy uzyskać, tym więcej dodajemy ostrej papryki. Wmasowujemy dokładnie wszystkie(...)Ilość płynu powinna się zmniejszyć o około 1/3. Dorzucamy obrane, rozgniecione lekko nożem ząbki czosnku oraz rozdrobnione kapary. Przykrywamy i dusimy około 10 minut, obracając kurczaka. Na koniec dolewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Kurczak jest soczysty, aromatyczny, sos cudownie aksamitny
Pichceniomaniamielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć(...)gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę
Czerwień i błękitmielonego wieprzowo - wołowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach(...)puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Po wierzchu posypujemy startym serem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy
Marder&Marder Manufactureosób): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 250 g przecieru pomidorowego 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cukru sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: bezglutenowe(...)kładziemy bezpośrednio na patelni. Obsmażamy ze wszystkich stron, delikatnie obracając pulpeciki. 2. Do pulpecików dodajemy paprykę i pomidory. Doprawiamy oregano i bazylią, przykrywamy i dusimy 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy 5 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy 10 minut, żeby sos trochę zgęstniał. W między czasie przygotowujemy makaron wg przepisu
My Culinary Art