klopsikami drobiowymi i kabanosami które nadają potrawie fajny wędzony aromat. Ze świeżym tymiankiem jest bardzo aromatyczna. 20 dkg fasoli jaś 60 g kabanosów 1 cebula czerwona 2 szklanki przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek świeży olej klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej mąką pszenna(...)jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone kabanoski i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Na sos wkładam klopsiki i duszę pod przykryciem 10 minut. Jak sos zrobi się za gęsty można dolać trochę wody. Klopsiki wyjmuję, dodaję fasolę, doprawiam pieprzem
wesoła kuchniagorącej, rozgrzewającej zupy przyda się jak najbardziej. Składniki: 20 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni" z Sokołowa) 1 duża cebula 5 pomidorów szklanka przecieru pomidorowego 5 ziemniaków żółta papryka czerwona papryka sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżka smalcu Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy(...)litrów wody odlewamy szklankę i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dolewamy resztę wody. Wlewamy przecier pomidorowy. Dokładamy liście i ziele. Wkładamy ziemniaki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku. Ilość porcji: 5 koszt przygotowania: 25 zł Czas przygotowania
Pobite gary BarbaryPela i Shinju . Skladniki : 4 wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu) 1 cebula 1 zabek czosnku 2-3 garscie platkow owsianych okolo pol szklanki przecieru pomidorowego (passaty) slodka i ostra papryka w proszku szczypta lub dwie pieprzu kajenskiego sol, pieprz kawalek zoltego sera (opcjonalnie) tluszcz do smazenia Przygotowanie : Na patelni rozgrzac tluszcz, przesmazyc(...)zbyt duze, nalezy zetrzec jedna dodatkowa pieczarke. Starte pieczarki dodac do usmazonej cebuli, dokladnie wymieszac i smazyc chwile, az zmiekna i puszcza nieco wody. Dodac platki owsiane, wymieszac, dolac przecieru pomidorowego, jedak nie za duzo, aby masa nie byla zbyt zadka, jesli tak sie jednak stanie nalezy ja odparowac, dokladnie wymieszac, aby platki pokryly sie plynem i smazac na malym
Codzienne Gotowanieżeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu z buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego(...)zupy, pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz
Kuchnia Beatyplacków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy marchewka 0,5 brokuła 0,5 papryki czerwonej 100ml przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka 2 łyzki oliwy oregano, bazylia Przygotowanie: Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej paprykę słodką i ostrą. Obtaczamy w oliwie kiełbaski(...)różyczki, a marchew kroimy po obraniu w plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa wraz z kaszą wykładamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Podajemy z białą zgrillowana kiełbasą
ChilliJemyTradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej Fasolę dokładnie umyć, zalać wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola(...)temu nie pozbywam się białka i witamin).Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli, doprawić solą, pieprzem i papryką (można również zagęścić mąką - dwie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej rozrobić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamakaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć razem z cebulką. Gdy będą już podsmażone(...)pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia puszcza soki), jeżeli będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy warzywa i posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem
Pomysłowa kuchniamakaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć razem z cebulką. Gdy będą już podsmażone(...)pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia puszcza soki), jeżeli będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy warzywa i posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem
Pomysłowa kuchniakawałek podwawelskiej i około 300 g suszonych kiełbasek jałowcowych opcjonalnie kawałek boczku (ja dziś nie dodałam) 1 duża żółta papryka 500 ml bulionu (u mnie drobiowy) 2 pełne łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka CHIMICHURRI Organic – mieszanka przypraw dostępna smakinamiare.pl 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju *można wzbogacić o dodatkową paprykę, marchewkę(...)kostkę ziemniaki i po chwili pokrojoną żółtą paprykę. Całość chwile smażymy (co jakiś czas mieszając) pod koniec doprawiając mieszanką przypraw i słodką czerwoną papryką. Dolewamy bulion i dodajemy przecier pomidorowy. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy całość na mniejszym ogniu do miękkości ziemniaków. Co jakiś czas warto wszystko przemieszać. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Chłopski garnek
Słodkie okruszkiinnego, jak gołąbki tradycyjne w uproszczonej wersji. Składniki: -główka kapusty -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg ryżu -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -sól,pieprz, przyprawa harissa i przyprawa do mięs -świeża bazylia -miód -olej -bulion warzywny Ryż płuczemy i gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Kapustę dzielimy na części(...)drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Połowę kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym (nie smarować naczynia). Na kapustę wykładamy mięso. Przykrywamy pozostała kapustą. Na patelnię z cebulką wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą, harissą i przyprawą do mięs, dodajemy miód do smaku, zagotowujemy. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię. Sos przelewamy do naczynia. Pieczemy 45 minut w temperaturze
Maminek kulinarnytapioki z bananem, masłem orzechowym i czekoladą - klik . Placek z tapioki a'la pizza składniki: (1 placek o średnicy 20 cm) 1 saszetka (90g) tapioki nawodnionej 3 łyżki przecieru pomidorowego (może być sos lub ketchup) 3 pieczarki + 1 łyżka oleju 1 plaster żółtego sero Ponadto: pomidorki koktajlowe dowolny sos Placek z tapioki a'la pizza przygotowanie: Obrane pieczarki należy(...)brzegi placka należy delikatnie wyrównać. (Ja to robię delikatnie potrząsając patelnią.) Placek podgrzewać na średnim ogniu przez około 1 minutę z każdej strony. Gotowego umieścić na talerzu i posmarować przecierem pomidorowym oraz posypać serem. Następnie ułożyć pieczarki oraz połówki pomidorków koktajlowych. A'la pizzę najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dowolnym sosem. W przepisie użyłam tapioki nawodnionej Koala oraz
Di gotujesztuka czosnek – 2 ząbki ryż basmati – 160g oregano suszone – 1 łyżeczka papryka ostra – ½ łyżeczki ser feta – 180g natka pietruszki – ½ pęczka bulion – 400ml przecier pomidorowy – 1 łyżka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Umyj papryki i przekrój je na pół. Włóż je do naczynia żaroodpornego. Cebulę(...)przywarł do dna. Do ryżu wsyp pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnione w moździerzu orzechy. Papryki wypełnij farszem, a do naczynia wlej resztę bulionu połączonego z przecierem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie, zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Całość ładnie się zarumieni. Podawaj
wiecejwarzyw.pl