przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:111/368)

Domowa fasolka po bretońsku 173

przepis… Domowa fasolka po bretońsku – składniki 400-500g fasoli 250 g wędzonego boczku 500g kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pomidory w puszce 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki majeranku liść laurowy 3-4 ziela angielskie olej do smażenia Domowa fasolka po bretońsku – przepis Fasolę zostawiamy na całą noc namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy(...)się zbyt dużo tłuszczu odsączamy go na sitku. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i również przekładamy ją do fasoli. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawiamy fasolę przyprawami. Gotujemy ją jeszcze przez ok. 20 minut. Smacznego! Post Domowa fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus 184

daniem. Składniki: 7-8 średnich patisonów 30 dag łopatki wieprzowej 5 pieczarek 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kaszy kuskus 10 dag sera żółtego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie ostra papryka olej do smażenia Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały)  i wydrążamy środki(...)drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut

Cynamonowe szczęście
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 160

wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5) 1 marchewka 1 cebula ćwiartka kurczaka 500 g kiełbasy przecier pomidorowy liść laurowy kminek sok z cytryny ocet do smaku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy ćwiartkę kurczaka, solimy i gotujemy do miękkości (wody powinno(...)gotującej się kapusty. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. * Źródło: „Tradycja, smak i wdzięk”, LGD Eurogalicja Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Szybkie spaghetti drobiowe 170

macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji. Sos: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżka oleju 1 cebula 500 g przecieru pomidorowego garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli Dodatkowo: makaron do spaghetti (na 4-5 porcji) + sól do wody(...)patelni. Dodać zmielone mięso, sól, suszone oregano i wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekane świeże zioła. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze wykładać makaron

Bullio
Wieprzowina słodko - kwaśna 125

aromatu).  Przygotowanie dania: 300g schabu  1  papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 łyżki pędów bambusa 1 puszka ananasa (zachować sok!) 2 marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól, pieprz przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon ryż 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 50-70ml wody Ryż ugotować(...)mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz jego zalewę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt żadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą, (zawiesina nie powinna

Codzienne Gotowanie
Szybkie spaghetti drobiowe 220

macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji. Sos: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżka oleju 1 cebula 500 g przecieru pomidorowego garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli Dodatkowo: makaron do spaghetti (na 4-5 porcji) + sól do wody(...)patelni. Dodać zmielone mięso, sól, suszone oregano i wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekane świeże zioła. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze wykładać makaron

Bullio
Chilli con carne 213

jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli 1/2 łyżeczki kuminu słodka papryka  kilka gałązek(...)uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki), posiekane chilli oraz posiekane oregano. Smażymy do momentu aż przyprawy uwolnią aromat i następnie dodajemy mięso mielone.  Gdy mięso zmieni kolor dolewamy przecier pomidorowy i dusimy. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut. Gdy papryka jest miękka doajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę

DefinicjaSmaku
Pieczone żeberka 192

Składniki na 2 porcje. Składniki: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym(...)smażyły się żeberka, smażymy drobno posiekaną cebulę na złoto. Po usmażeniu cebuli, przekładamy ją na żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy go na żeberka. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 110-130 minut. W połowie czasu

Emcia Pichci
Zupa fasolowa 211

wapń. Zupa z Fasoli Jaś Składniki: 200g fasoli Jaś; woda; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/2 papryki czerwonej; 1 duża cebula; garść suszonych pomidorów w oliwie (do smaku); 300 ml przecieru pomidorowego; pieprz, sól, majeranek, cząber, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy; 1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynam !         Na początek przekładam fasolę do garnka i zalewam(...)zabieg sprawia, że fasola ma delikatny słodkawy smak.           Kiedy fasola jest miękka dodaję pokrojone w paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut na ogniu. Na sam koniec przyprawiam zupę i gotowe ! SMACZNEGO !  WARTO PRZEKONAĆ SIĘ DO WARZYW

Życie na widelcu
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 139

zwykłą lub włoską kapustę. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatki 3 woreczki ryżu 2 duże cebule 1 ząbek czosnku garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może być biała lub włoska) A jak to zrobić:  Bez względu na rodzaj kapusty należy ją sparzyć i rozdzielić na pojedyncze(...)cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej godziny. Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni, bo takie

Kuchnia w opałach
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 231

Składniki na 5 osób: makaron Spaghetti ( ja użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony) 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek świeżo zmielona sól ziołowa Prymat bazylia suszona Prymat świeżo zmielony pieprz łyżeczka cukru kilka ząbków czosnku 1 mała cebula oliwa z oliwek ser żółty starty(...)zeszklenia. Potem wrzucamy czosnek i smażymy krótką chwilkę. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia

Blondynka Gotuje
Najłatwiejszy dal z zielonej soczewicy 115

liści kozieradki pół łyżeczki mielonych nasion kozieradki papryczka (lub dwie) piri piri pół łyżeczki czarnej gorczycy pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki suszonego imbiru 350 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju sól pieprz Soczewicę wypłukać i zalać 300 ml zimnej wody. Gotować do odparowania płynu. Do soczewicy wlać mleko kokosowe i dalej gotować. W trakcie gotowania soczewicy(...)Zawartość patelni przełożyć do garnka z soczewicą. Zebrać smak z patelni, wlewając na nią 100 ml wody. Zawartość dodać do soczewicy. Całość gotować do miękkości soczewicy. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dal jest najlepszy po przegryzieniu smaków, czyli np. następnego dnia po odgrzaniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 106

czosnku 700ml wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 300g pieczarek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka sosu sojowego Świeżo mielona sól i pieprz Posiekana natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i obtaczamy dokładnie w mące. W naczyniu z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek(...)czasu do czasu pomieszać. Po tym czasie ściągamy pokrywę i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Mieszamy i gotujemy do momentu aż zmiękną. Odrobinę płynu odlewamy i łączymy ze śmietaną, przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Łączymy z całością. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy natką pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
szybkowar-fasola jaś na wędzonce w pomidorach... 180

sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka smalec 1 łyżka, wędzonki 50 dag, cebula 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, przecier pomidorowy 100 gram Fasolę jaś namoczyć na całą noc w zimnej wodzie, przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam. Fasolę wsypać do szybkowara (szybki sposób na ugotowanie dobrze fasoli), wlać wody(...)patelni usmażyć na łyżce smalcu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażać cebulę na złoty kolor. Do garnka z wywarem z fasolą wlać usmażoną wędzonkę, dodać przecier pomidorowy, ocet, cukier, majeranek, ostrą paprykę i gotować z 15 minut bez przykrycia. Fasola najlepiej smakuje na drugi dzień pieczywem - bardzo lubimy fasolę w różnych wersjach przygotowaną, tutaj wykorzystałam skrawki wędzonek: szynki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gulaszowa 145

masła 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka połowa małego selera woda lub bulion 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki odrobina chili olej do smażenia sól pieprz 1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy razem z papryką słodką i chili. 2. Pieczarki(...)żółtą kroimy w kostkę. 5. Do garnka dajemy podsmażone mięso, zalewamy wodą albo bulionem tak aby je przykryło i dusimy około godzinę. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, przecier pomidorowy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz kolorowe papryki i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na sam koniec dajemy pomidory

Kuchnia u Bietki