cukinia * 1 czerwona papryka * 150 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy) * 150 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy) (użyłam Orzech ) * 3-4 łyżki przecieru pomidorowego *olej do smażenia * sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek- ilość według uznania (użyłam przypraw Skworcu ) Wykonanie: Kabanosy pokroić w 1-1,5 cm kawałki. Paprykę i cukinię pokroić(...)paprykę, cukinię i kabanosy, wszystko razem podsmażać około 2 minut. Całość przelać do garnka, dodać groszek i kukurydzę, zalać wodą tyle tylko, by ta przykrywała wszystkie warzywa. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą, papryką ostrą, słodką i majerankiem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut
Zrób to smacznieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 2 większe pomidory, 200 ml przecieru pomidorowego, 3 większe pieczarki, 1/2 mniejszej cebuli, 2 duże garście posiekanego szczypiorku, łyżka masła, sól, pieprz, łyżeczka cukru, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente, odcedzam. Na maśle podsmażam posiekaną cebulę z jedną(...)smażę do momentu wyparowania wody. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do podsmażonych warzyw. Duszę na większym ogniu około 7-10 minut. Na koniec wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy i resztę szczypiorku, mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaSkładniki: 4 Papryki 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g kaszy gryczanej 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany pieprz i sól do smaku 100 g mięsa mielonego świeża natka pietruszki Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć, odkroić wierzchołki i usunąć gniazdka nasienne. Tak przygotowane papryki układać na blasze wyłożonej papierem(...)oliwek i wstawić do piekarnika aż zmiękną (trzymać w piekarniku około 20-30 minut). Farsz: Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać przyprawy i czosnek. Następnie dodać mięso i przecier pomidorowy. Gdy mięso będzie gotowe, zestawić z ognia i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie. Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić i dodać do farszu razem z natką pietruszki- wymieszać. Gdy papryki będą gotowe
KreatywnePinyidealna zupkę na takie dni jak dzisiejszy...rozgrzewa, syci idealna na szybki obiad... Składniki: 3 szklanki soczewicy czerwonej 1 szklanka małej białej fasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie:Soczewice
NaKońcuJęzykaowocami morza Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Linguine) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 koktajlowych pomidorków 600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice) łyżka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina ½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki natka pietruszki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce
Mia Cucina Sofietaczęstym gościem na Waszych stołach Polecamy! Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem Składniki filet z piersi kurczaka: 300 g fasolka szparagowa: 250 – 300 g makaron wstążki: 200 g przecier pomidorowy: 250 ml papryka słodka: 1 łyżeczka papryka ostra: 1/3 łyżeczki czosnek: 3 ząbki suszona bazylia: 1 łyżeczka suszone oregano: 1 łyżeczka cukier: 1/3 łyżeczki sól i pieprz do smaku(...)Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podmaż na nim pokrojony filet z kurczaka na złoty kolor. Dodaj przecier pomidorowy, bazylię oregano oraz cukier. Na średniej mocy palnika doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodaj makaron oraz fasolkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem
Kuchnia Na WypasieKeyword pomidory, słonecznik Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Author Anna Ingredients 150 g łuskanych nasion słonecznika 2 ząbki czosnku 8 połówek suszonych pomidorów 100 ml gęstego przecieru pomidorowego domowej roboty lub świeże pomidory bez skórki 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek kminek mielony odrobina startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól(...)Następnego dnia słonecznik odcedzić na sicie, kiedy ocieknie z wody włożyć do blendera lub malaksera. Zmiksować nasiona wraz z suszonymi pomidorami i czosnkiem, do masy stopniowo dodawać przecier pomidorowy (pomidory), masa powinna mieć konsystencję kremowego serka do smarowania chleba. Doprawić pastę przyprawami, przełożyć do słoiczka. Pastę przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego! Artykuł Pasta ze słonecznika pochodzi
SprawdzonaKuchnia.plminut. Danie jest wegetariańskie, a nawet wegańskie. Potrzebujemy: 1 duży słoik ciecierzycy konserwowej (polecam tę z Lidla) 1 puszka białej fasoli konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarnka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy to przez 3 minuty, a następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz fasolę. Wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli macie całe pomidory należy je najpierw zblendować. Całość mieszamy i dodajemy pozostałe przyprawy. Przykrywamy i gotujemy 10 minut. I gotowe
Emskie Smakikurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie(...)łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę
Niedzielny kucharzzawsze musi mieć element węglowodanów. Ta pyszna zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym świetnie smakuje właśnie w takiej prostej wersji. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 150 ml przecieru pomidorowego 1 białą cebula 2 kulki mozzarelli 1 marchewka sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak i odstawić(...)dużych oczkach. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać posiekane ząbki czosnku, marchewkę i mięso mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć 1/2 porcji sosu z mięsem, na to kolejną porcję cukinii
Pasja Smakukurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie(...)łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę
Niedzielny kucharzotrąb pszennych 20g świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Szczypta cukru Dodatki: 3 plastry chudej szynki 2 łyżki kukurydzy 5 pomidorków śliwkowych 1 kulka mozzarelli 2 łyżki przecieru pomidorowego Po ½ łyżeczki oregano, ziół prowansalskich i bazylii 1 ząbek czosnku Szczypta soli i pieprzu Rukola Sposób przygotowania: Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe(...)Przed pieczeniem ciasto mieszamy z jogurtem, wylewamy na blaszkę, wyrównujemy na grubość ok ½cm i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy przecier pomidorowy wymieszany z ziołami (również z solą i pieprzem) i posiekanym ząbkiem czosnku. Układamy pokrojoną szynkę, połówki pomidora i kukurydzę. Przykrywamy plastrami mozzarelli. Całość zapiekamy ponownie przez ok 12 minut
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, papryka czerwona PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Dodaję sól i pieprz i smażę na rumiano. Międzyczasie robię kaszę kuskus tak jak na opakowaniu(...)mięsa dodaję szpinak, mieszam. Dodaję przyprawy i czosnek. Następnie dodaję kaszę kuskus. Wszystko dokładnie mieszam i nadal smażę ok 2 min co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i znów duszę jeszcze ok 2 min. Wkładam do miseczek i posypuję tartym serem
Gotowanie Patkizajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą(...)Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki. 3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasiryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i lekko zeszklić, dodać mięso i podsmażyć(...)angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. zupa gołąbkowa
O kuchni z uczuciemposzatkowanej białej kapusty 2 łyżki suszonej pietruszki sól , pieprz , domowa vegeta do smaku 1 plaska łyżeczka koncentratu chili od Proeco Polska 1 łyżka przecieru pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 % 1 mała czerwona papryka Wykonanie : Mięso umyć , przełożyć do garnka i zalać około 1 l wody . Wszystkie warzywa umyć , marchewkę pokroić(...)minut , następnie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę , przełożyć do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką, dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili. . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą. Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać
Sama słodycz i szczypta chiliświeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie: Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia(...)odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy płaski placuszek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismażenia2 czubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez
Bon Appetit Małgorzaty