przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:97/368)

Ciecierzyca po bretońsku - wegetariańska 124

minut. Danie jest wegetariańskie, a nawet wegańskie. Potrzebujemy: 1 duży słoik ciecierzycy konserwowej (polecam tę z Lidla) 1 puszka białej fasoli konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarnka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy to przez 3 minuty, a następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz fasolę. Wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli macie całe pomidory należy je najpierw zblendować. Całość mieszamy i dodajemy pozostałe przyprawy. Przykrywamy i gotujemy 10 minut. I gotowe

Emskie Smaki
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 109

kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie(...)łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 119

zawsze musi mieć element węglowodanów. Ta pyszna zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym świetnie smakuje właśnie w takiej prostej wersji. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 150 ml przecieru pomidorowego 1 białą cebula 2 kulki mozzarelli 1 marchewka sól, pieprz zioła prowansalskie   Wykonanie: Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak i odstawić(...)dużych oczkach. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać posiekane ząbki czosnku, marchewkę i mięso mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć 1/2 porcji sosu z mięsem, na to kolejną porcję cukinii

Pasja Smaku
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 118

kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie(...)łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę

Niedzielny kucharz
Pełnoziarnista pizza z szynką, kukurydzą i pomidorami 137

otrąb pszennych 20g świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Szczypta cukru Dodatki: 3 plastry chudej szynki 2 łyżki kukurydzy 5 pomidorków śliwkowych 1 kulka mozzarelli 2 łyżki przecieru pomidorowego Po ½ łyżeczki oregano, ziół prowansalskich i bazylii 1 ząbek czosnku Szczypta soli i pieprzu Rukola Sposób przygotowania:  Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe(...)Przed pieczeniem ciasto mieszamy z jogurtem, wylewamy na blaszkę, wyrównujemy na grubość ok ½cm i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy przecier pomidorowy wymieszany z ziołami (również z solą i pieprzem) i posiekanym ząbkiem czosnku. Układamy pokrojoną szynkę, połówki pomidora i kukurydzę. Przykrywamy plastrami mozzarelli. Całość zapiekamy ponownie przez ok 12 minut

Kuchnia w czekoladzie
DANIE JEDNOGARNKOWE-KUSKUS Z MIĘSEM Z INDYKA I SZPINAKIEM 171

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, papryka czerwona PRZYGOTOWANIA:  Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Dodaję sól i pieprz i smażę na rumiano. Międzyczasie robię kaszę kuskus tak jak na opakowaniu(...)mięsa dodaję szpinak, mieszam. Dodaję przyprawy i czosnek. Następnie dodaję kaszę kuskus. Wszystko dokładnie mieszam i nadal smażę ok 2 min co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i znów duszę jeszcze ok 2 min. Wkładam do miseczek i posypuję tartym serem

Gotowanie Patki
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 167

zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą(...)Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki.  3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa gołąbkowa 192

ryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki  przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i lekko zeszklić, dodać mięso i podsmażyć(...)angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę.  Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. zupa gołąbkowa

O kuchni z uczuciem
Kapuścianka z mięsną wkładką . 126

poszatkowanej  białej kapusty 2 łyżki suszonej pietruszki  sól , pieprz , domowa vegeta do smaku  1 plaska łyżeczka koncentratu chili od  Proeco Polska   1 łyżka przecieru  pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 %   1 mała czerwona papryka Wykonanie : Mięso umyć , przełożyć do garnka i zalać około 1 l wody . Wszystkie warzywa umyć , marchewkę pokroić(...)minut , następnie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę , przełożyć do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką,  dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili.   . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą.  Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki meksykańskie 130

świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie:   Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia(...)odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy płaski placuszek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lasagna mięsna z pieczarkami 198

smażenia2 czubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbkowe Naleśniki 98

marchew ·        1 pietruszka ·        1/3 główki kapusty włoskiej ·        200 g przecieru pomidorowego ·        Sól ·        1 łyżka majeranku ·        ½ łyżeczki papryki ostrej(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. 3.    Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz przecier pomidorowe i jeszcze chwilkę smażymy. 4.    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól,   wbijamy jajko, wlewamy wodę, cały czas mieszamy żeby nie powstały nam grudki, następnie wlewamy mleko

Kulinarna Chwila
Kotleciki z polędwiczki z sosem a'la strogonow 115

przygotowania danie które sprawdzi się na obiad lub na imprezę.   1 polędwiczka wieprzowa około 300 -350 gramów pieczarek 4 małe ogórki kiszone 1 mała cebula 1 kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego sól pieprz opcjonalnie wegeta ok 50 ml. słodkiej śmietanki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka (250ml.wody) Sos Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w grubsze półplasterki, ogórki w cienkie półplasterki(...)pieprzem i jeszcze chwilkę smażyć aż płyn całkowicie odparuje. Wlać wodę dodać pokrojone ogórki kiszone doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i wlać śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zawartość patelni ponownie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty  można wlać jeszcze trochę

Andzia Pichci
Fasolka w gulaszu z bakłażanem 84

przez to bardzo się skrócił. składniki: 1 bakłażan 1 cebula 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 1 kawałek por biała część 250 g parówek wieprzowych cienkich 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz czarny 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka bazylii suszonej  koperek świeży pieprz czerwony  olej rzepakowy  400 g fasoli jaś ugotowanej Bakłażana(...)paprykę na kawałki nieduże. Na oleju w głębokim garnku przesmażam cebulę i por. Dodaję paprykę, parówki i dalej chwile smażę. Na końcu dodaję seler, bakłażan i jeszcze smażę. Wlewam przecier pomidorowy, dodaję paprykę słodką, sól, pieprz czarny i czerwony, pokrojoną chili. Całość gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję fasolkę, bazylię, doprawiam według uznania.Posypuję koperkiem

wesoła kuchnia
Fasolka po bretońsku 96

kolacje z dodatkiem pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g fasoli jaś 300g dowolnej kiełbasy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz szczypta ostrej papryki w proszku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Fasolkę umyć, namoczyć (najlepiej na całą noc). Dodać ziele angielskie(...)oleju. 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dołożyć do kiełbasy. Dusić około 10 minut (można podlać odrobiną wody). 4. Podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem przełożyć do fasoli. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez około 5-10 minut. Fasolkę doprawić solą, majerankiem, pieprzem i papryką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci