przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:97/368)

Pasta ze słonecznika 69

Keyword pomidory, słonecznik Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Author Anna Ingredients 150 g łuskanych nasion słonecznika 2 ząbki czosnku 8 połówek suszonych pomidorów 100 ml gęstego przecieru pomidorowego domowej roboty lub świeże pomidory bez skórki 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek kminek mielony odrobina startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól(...)Następnego dnia słonecznik odcedzić na sicie, kiedy ocieknie z wody włożyć do blendera lub malaksera. Zmiksować nasiona wraz z suszonymi pomidorami i czosnkiem, do masy stopniowo dodawać przecier pomidorowy (pomidory), masa powinna mieć konsystencję kremowego serka do smarowania chleba. Doprawić pastę przyprawami, przełożyć do słoiczka. Pastę przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego! Artykuł Pasta ze słonecznika pochodzi

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciecierzyca po bretońsku - wegetariańska 128

minut. Danie jest wegetariańskie, a nawet wegańskie. Potrzebujemy: 1 duży słoik ciecierzycy konserwowej (polecam tę z Lidla) 1 puszka białej fasoli konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarnka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy to przez 3 minuty, a następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz fasolę. Wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli macie całe pomidory należy je najpierw zblendować. Całość mieszamy i dodajemy pozostałe przyprawy. Przykrywamy i gotujemy 10 minut. I gotowe

Emskie Smaki
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 116

kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie(...)łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 125

zawsze musi mieć element węglowodanów. Ta pyszna zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym świetnie smakuje właśnie w takiej prostej wersji. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 150 ml przecieru pomidorowego 1 białą cebula 2 kulki mozzarelli 1 marchewka sól, pieprz zioła prowansalskie   Wykonanie: Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak i odstawić(...)dużych oczkach. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać posiekane ząbki czosnku, marchewkę i mięso mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć 1/2 porcji sosu z mięsem, na to kolejną porcję cukinii

Pasja Smaku
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 122

kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie(...)łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę

Niedzielny kucharz
Pełnoziarnista pizza z szynką, kukurydzą i pomidorami 141

otrąb pszennych 20g świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Szczypta cukru Dodatki: 3 plastry chudej szynki 2 łyżki kukurydzy 5 pomidorków śliwkowych 1 kulka mozzarelli 2 łyżki przecieru pomidorowego Po ½ łyżeczki oregano, ziół prowansalskich i bazylii 1 ząbek czosnku Szczypta soli i pieprzu Rukola Sposób przygotowania:  Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe(...)Przed pieczeniem ciasto mieszamy z jogurtem, wylewamy na blaszkę, wyrównujemy na grubość ok ½cm i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy przecier pomidorowy wymieszany z ziołami (również z solą i pieprzem) i posiekanym ząbkiem czosnku. Układamy pokrojoną szynkę, połówki pomidora i kukurydzę. Przykrywamy plastrami mozzarelli. Całość zapiekamy ponownie przez ok 12 minut

Kuchnia w czekoladzie
DANIE JEDNOGARNKOWE-KUSKUS Z MIĘSEM Z INDYKA I SZPINAKIEM 176

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, papryka czerwona PRZYGOTOWANIA:  Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Dodaję sól i pieprz i smażę na rumiano. Międzyczasie robię kaszę kuskus tak jak na opakowaniu(...)mięsa dodaję szpinak, mieszam. Dodaję przyprawy i czosnek. Następnie dodaję kaszę kuskus. Wszystko dokładnie mieszam i nadal smażę ok 2 min co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i znów duszę jeszcze ok 2 min. Wkładam do miseczek i posypuję tartym serem

Gotowanie Patki
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 177

zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą(...)Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki.  3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa gołąbkowa 197

ryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki  przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i lekko zeszklić, dodać mięso i podsmażyć(...)angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę.  Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. zupa gołąbkowa

O kuchni z uczuciem
Kapuścianka z mięsną wkładką . 129

poszatkowanej  białej kapusty 2 łyżki suszonej pietruszki  sól , pieprz , domowa vegeta do smaku  1 plaska łyżeczka koncentratu chili od  Proeco Polska   1 łyżka przecieru  pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 %   1 mała czerwona papryka Wykonanie : Mięso umyć , przełożyć do garnka i zalać około 1 l wody . Wszystkie warzywa umyć , marchewkę pokroić(...)minut , następnie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę , przełożyć do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką,  dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili.   . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą.  Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki meksykańskie 134

świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie:   Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia(...)odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy płaski placuszek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lasagna mięsna z pieczarkami 199

smażenia2 czubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbkowe Naleśniki 100

marchew ·        1 pietruszka ·        1/3 główki kapusty włoskiej ·        200 g przecieru pomidorowego ·        Sól ·        1 łyżka majeranku ·        ½ łyżeczki papryki ostrej(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. 3.    Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz przecier pomidorowe i jeszcze chwilkę smażymy. 4.    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól,   wbijamy jajko, wlewamy wodę, cały czas mieszamy żeby nie powstały nam grudki, następnie wlewamy mleko

Kulinarna Chwila
Kotleciki z polędwiczki z sosem a'la strogonow 119

przygotowania danie które sprawdzi się na obiad lub na imprezę.   1 polędwiczka wieprzowa około 300 -350 gramów pieczarek 4 małe ogórki kiszone 1 mała cebula 1 kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego sól pieprz opcjonalnie wegeta ok 50 ml. słodkiej śmietanki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka (250ml.wody) Sos Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w grubsze półplasterki, ogórki w cienkie półplasterki(...)pieprzem i jeszcze chwilkę smażyć aż płyn całkowicie odparuje. Wlać wodę dodać pokrojone ogórki kiszone doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i wlać śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zawartość patelni ponownie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty  można wlać jeszcze trochę

Andzia Pichci
Fasolka w gulaszu z bakłażanem 88

przez to bardzo się skrócił. składniki: 1 bakłażan 1 cebula 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 1 kawałek por biała część 250 g parówek wieprzowych cienkich 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz czarny 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka bazylii suszonej  koperek świeży pieprz czerwony  olej rzepakowy  400 g fasoli jaś ugotowanej Bakłażana(...)paprykę na kawałki nieduże. Na oleju w głębokim garnku przesmażam cebulę i por. Dodaję paprykę, parówki i dalej chwile smażę. Na końcu dodaję seler, bakłażan i jeszcze smażę. Wlewam przecier pomidorowy, dodaję paprykę słodką, sól, pieprz czarny i czerwony, pokrojoną chili. Całość gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję fasolkę, bazylię, doprawiam według uznania.Posypuję koperkiem

wesoła kuchnia
Fasolka po bretońsku 101

kolacje z dodatkiem pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g fasoli jaś 300g dowolnej kiełbasy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz szczypta ostrej papryki w proszku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Fasolkę umyć, namoczyć (najlepiej na całą noc). Dodać ziele angielskie(...)oleju. 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dołożyć do kiełbasy. Dusić około 10 minut (można podlać odrobiną wody). 4. Podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem przełożyć do fasoli. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez około 5-10 minut. Fasolkę doprawić solą, majerankiem, pieprzem i papryką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Bułeczkowa Niespodzianka 137

małe ogórki konserwowe ·        4 paski papryki konserwowej ·        Chili ·        Przecier pomidorowy ·        2 łyżeczki mąki pszennej ·        20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju(...)Doprawiamy chili. 8.    Zalewamy wodą tylko tyle żeby warzywa były przykryte, ponieważ sos musi być gęsty i gotujemy 10 minut. 9.    Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. 10.                     Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody

Kulinarna Chwila
Zapiekanka z kukurydzą i kurczakiem 172

ząbki czosnku sól, pieprz papryka wędzona, papryka słodka, papryczka chili 1 łyżeczka oregano 1 pierś z kurczaka olej rzepakowy 4 łyżki startego sera żółtego estragon, oregano świeże 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu risotto Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką, chili, oregano suszone. Wlewam kilka(...)pokrojoną i czosnek, dodaję por pokrojony i dalej smażę. Dodaje paprykę pokrojoną. Kolby kukurydzy obkrawam z nasion i dodaje same nasiona do warzyw, ryż i kurczaka. Chwilę przesmażam, wlewam przecier pomidorowy, bulion, dodaję sól, pieprz. Całość zagotowuję, a potem przelewam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam na 35 minut. Przed końcem pieczenia dwie minuty posypuje

wesoła kuchnia
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 179

jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej(...)Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj

codojedzenia
Kurczak z ciecierzycą duszony w pomidorach 189

danie jest bardzo sycące i  rozgrzewające idealne na chłodne jesienne dni. Składniki: 1 słoik ciecierzycy 540 g 500 g filetu z kurczaka 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek bazylię curry słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić papryką, solą i pieprzem(...)mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki, curry, majeranek, bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę oraz przecier pomidorowy, dusimy jeszcze przez 5 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Rurki nadziewane mięsem 116

mięsko wołowe 250 g mięsko wieprzowe 250 g jajko sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna 150 ml Sosik do cannelloni : przecier pomidorowy połowę słoiczka por 100 g seler 100 g pietruszka 100 g cebula opalona nad gazem 1 szt ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt sól i pieprz(...)wodą 1/1/2 litra. Włożyłam do niego skrzydełka włoszczyznę i opaloną cebulę. Dodałam przyprawy, ziele i listek laurowy i zagotowałam wywar rosołowy.Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane

Różowa kuchnia
Światowy Dzień Żywności czyli o Pizzy i lodówkach 176

sobotę. Już od jakiegoś czasu zalegały tam kawałki różnych serów a ponieważ sobota to u nas w domu Dzień Pizzy postanowiłam upiec serowa pizzę. Przy okazji zużyłam też resztkę przecieru pomidorowego i niezużyte dzień wcześniej pół ząbka czosnku. Zapraszam więc na Pizzę 3 sery ciasto: 25 g semoliny 225 g mąki pszennej ¼ łyżki soli ¼ łyżki cukru pudru 150 ml ciepłej(...)resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Może lekko kleić się do rąk, ew. można podsypać je dodatkowo mąką. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie 250 stopni. Blaszkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Potrawka z kurczaka 164

wypróbowania! Potrawka z kurczaka  Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, cebula, papryka ostra, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, cząber, 2 łyżki mąka, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżka śmietana. Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszmy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę. Kurczaka podsmażamy, opruszamy go odrobiną soli i pieprzu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)laurowy, łyżeczkę paprykę ostrą i słodką, szczyptę tymianku i cząbru) i zagotowujemy. Dodajemy cebulę, mięso i gotujemy do miękkości kurczaka. W miseczce mieszam mąkę z odrobiną wody, śmietaną i przecierem pomidorowym. Całość wlewamy do wywaru z kurczakiem i cebulą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

paapilotkaa
Ratatouille 260

pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan  2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka  3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie tymianek liść laurowy sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące.    Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 241

duża cebula      200g pieczarek      starty ser do posypania      6 pomidorków  koktajlowych         3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup)      1 łyżeczka bazylii suszonej Przygotowanie:      Na początku robimy zaczyn:  drożdże, cukier, 1/3 szklanki wody i 2 łyżki mąki wymieszać(...)Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę.  Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto  rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam

Amatorka kuchenna
Fasolka po bretońsku. 185

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukać, wrzucić do garnka . Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc. Następnie wylać wodę , w której(...)liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka. Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką. Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco

O kuchni z uczuciem