przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:91/368)

Zupa gulaszowa 163289

stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki. Składniki:  0,5 kg mięsa wieprzowego (chude) 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ogórki konserwowe 0,8 litra bulionu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis pieprz czarny w młynku Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól(...)lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso  lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 148

żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał.3 łyżki oleju, ½ cebuli 1 ząbek czosnku( pominęłam) 3/4 szklanki białeg,o półwytrawnego wina( u mnie wino Celebro – białe hiszpańskie)2 łyżki przecieru pomidorowego, ok ¾ litra wywaru z ryby/warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca wodą i warzywko)sól/pieprz/natka pietruszki do smakuWykonanie: Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy(...)średnim ogniu, aż zmikną, a cebulka stanie się złocista, wyjmujemy czosnek.  Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy przez 10 min. Następnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty. Gdy  ryż wchłonie cały płyn nalezy go uzupelniać.  W drugim garnku powinniśmy

Mia Cucina Sofieta
Oszukane gołąbki 180

równie pyszne jak zwykłe gołąbki:) Składniki:1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,200g ryżu długoziarnistego Halina,1/2 główki kapusty pekińskiej,2 jajka,cebula,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki przecieru pomidorowego,1/2 szklanki śmietany 18%,sól, pieprz.  Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić(...)przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.  Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku.                                      Smacznego

Z miłości do słodkości
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo 69

łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 marchewki 1 i 1/2 litr wywary drobiowego albo warzywnego 5 ziemniaków 1 puszka ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów  2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku Kiełbaskę chorizo pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę.  W garnku(...)smażyć ok 2 minut i zalać rosołkiem. Gotować ok 15 minut, W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, gotować aż ziemniaki zmiękną, Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ciecierzycę i podsmażone chorizo - gotować kolejne 5 minut. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kolendrą ( albo natką

Smaczny zeszyt
Leczo 103

papryki 1 kg cukinii młodej ze skórką 900g kiełbasy (np. Schabówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 2 liście laurowe 1 puszka pomidorów 100g przecieru pomidorowego 1½ l. wody 2 łyżeczki cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dorzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się(...)zacznie się gotować wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie cukinię pokrojoną wzdłuż na cztery części i pokrojoną w plastry. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pomidory zmiksowane z przecierem pomidorowym i cukrem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem

Kuchnia w czekoladzie
Boeuf Stroganow 109

średnie cebule 3/4 ogórków kiszonych sól pieprz 4/5 kulek ziela angielskiego 2/3 liście laurowe 1 łyżka musztardy 2 łyżki masła 50 ml. słodkiej śmietanki Opcjonalnie jeżeli lubicie 1 łyżka przecieru pomidorowego ( ja  nie dodaję  ) 1 łyżka mąki pszennej Mięso umyć i oczyścić z błon, kroimy w nieduże paseczki. Cebulę i ogórki pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić grubsze plasterki(...)zetnie i lekko przyrumieni. Następnie dodajemy cebulę, krótko przesmażamy aż nieco zmięknie. Na koniec dodajemy pieczarki i całość smażymy ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy musztardę ( opcjonalnie przecier pomidorowy) ziele angielskie, liść laurowy, ok. 300 ml bulionu wołowego lub warzywnego i dusimy pod przykryciem do miękkości.(ok.45-60 minut) Następnie dodajemy ogórki, przyprawiamy solą i pieprzem, zagotować. Na koniec

Andzia Pichci
Francuskie roladki z pizzy – ślimaki pizzowe 115

świąteczne ucztowanie albo na szybką i niezbyt skomplikowaną przekąskę dla niespodziewanych gości! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Sos: przecier pomidorowy (mały słoiczek, około 140 g) 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół toskańskich lub prowansalskich Nadzienie: wegański ser żółty starty na dużych oczkach (ja używam Violife) oliwki(...)świeże ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy przecier pomidorowy, olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki. Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem

Lamarida.pl
Gulasz z kiełbasy 181

komentarzach. Składniki 1 kg kiełbasy (dałam podwawelską) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego 150 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę pokrojoną(...)kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażyć, dodać pokrojone w paski papryki wlać 3 szklanki wody, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ketchupem,majerankiem, wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut. Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy do sosu i gotujemy. gulasz

O kuchni z uczuciem
Ryba po grecku 170

piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 3 cebule 1 łyżka masła 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liści laurowe 2 ziela angielskie 0,5 litra wody Cebulę kroimy w kosteczkę(...)oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Wlewamy wodę oraz wrzucamy przyprawy i gotujemy ok 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli coś nie gra smakowo doprawiamy według własnego uznania.  5 filetów z miruny 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej sól

Emskie Smaki
Ryba po węgiersku 107

rybki, po które zapraszam tutaj 700 g filetów rybnych (miałam pangę) 3 cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i usmażyć(...)cebulę pokrojoną w piórka. Dodać papryki drobno pokrojone i chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić do momentu zredukowania się połowy wody. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać do papryki. Wymieszać i chwilę gotować. Usmażoną rybę zalać sosem i podawać na gorąco. ryba po węgiersku

O kuchni z uczuciem
Zupa marchewkowa z cytryną i imbirem 146

kawałek imbiru * skórki z 1 cytryny * 2 łyżki soku z cytryny * 1 cebula * 3 łyżki oliwy z oliwek * 600 ml wywaru warzywnego * 400 ml mleka * 1 łyżka przecieru pomidorowego * sól, pieprz Do podania: tosty z parmezanem, kolendra, śmietana. WYKONANIE: Cebule i marchewki obieramy. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę w plastry i smażymy około 10 minut w garnku na 3 łyżkach(...)smażenia dodajemy starty imbir, skórki z cytryny i 2 łyżki soku. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy około 20 minut aż marchewki będą miękkie. Do ugotowanych marchewek dodajemy mleko i przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na krem, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy krem posypuję kolendrą i podaję z łyżką śmietany oraz tostami z parmezanem

Mohiella
Lasagne 170

Lasagne nie zniknie jednego dnia.  Smacznego ;)  Składniki: opakowanie makaronu typu Lasagne 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku   500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżeczki słodkiej papryki  2 łyżeczki cukru  bazylia do smaku  oregano do smaku  400 g sera żółtego(...)łyżki mąki pszennej  Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Sos beszamelowy

Krakowskie smaki Ani
Makaron z sosem z pieczonych warzyw 157

już powoli mam tego dość.... ;) Składniki (3,4 porcje): - 300 g makaronu pełnoziarnistego świderki - 1 bakłażan - kilka pieczarek - 1 papryka - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona cebula - 2 szklanki przecieru pomidorowego - olej rzepakowy - sól, pieprz, bazylia, chili cayenne Warzywa umyć. Bakłażana obrać, pokroić na mniejsze części. Z pieczarek odkroić zdrewniałą część nóżki, przekroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i podzielić(...)plastry. Czosnek obrać. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec ok. 25 minut w 220 stopniach. Makaron ugotować mocno al dente. Warzywa ostudzić, zblendować. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić przecier pomidorowy, dodać zblendowane warzywa. Przyprawić, dodać makaron. Dokładnie wymieszać, podawać*.  *Ja połączyłam z rukolą, suszonymi pomidorami, oliwkami i prażonym słonecznikiem

Corner With Recipes
Krem ze smażonych borowików z suszoną śliwką. 192

Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem? -200 gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała(...)maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy,  wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie minuty. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i na dużym ogniu mieszamy intensywnie. Odstawiamy. Takie borowiki wkładam do słoików i pasteryzuje. W rondelku na maśle podsmażmy posiekany por, dorzucamy pieczarki, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy, łączymy

BaRepas