przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:99/368)

Faszerowana papryka 134

porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ziemniaki – 500g bataty – 500g papryka – 4 sztuki różnego koloru cebula – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki przecier pomidorowy – 2 łyżeczki ser feta – 40g pistacje – 20g ostra mielona papryka – ½ łyżeczki kmin rzymski – 1 łyżeczka goździki mielone – ¼ łyżeczki mielona kolendra – 2 łyżeczki(...)wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki ubij widelcem (mogą zostać większe kawałki). Dodaj do nich cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, paprykę mieloną, kmin rzymski, goździki i kolendrę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Papryki przekrój na pół i nadziej farszem ziemniaczanym. Posyp pokruszoną fetą i wstaw

wiecejwarzyw.pl
Naleśniki bolońskie zapiekane z serem 132

czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju  szczypta soli Farsz 500 gram mięsa mielonego 1 średnia cebula 200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz  Sos 1 mała cebulka 1 łyżeczka bazylii 1 duży ząbek czosnku  1 puszka krojonych pomidorów 400 g 1 łyżka masła sól(...)miksujemy na gładkie lejące ciasto. Smażymy nie zbyt grube naleśniki. W garnku przesmażamy mięso mielone z cebulką, przyprawiamy, następnie dodajemy włoszczyznę całość dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Na dużej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w drobną w kostkę cebulę,zeszklić. Do podsmażonej cebuli dodajemy pomidory z puszki ,przyprawiamy i dusimy

Andzia Pichci
SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM 🍝 rita food channel 127

gości na mym stole. SKŁADNIKI: 250 gr. makaronu spaghetti 500 gr. mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 zielona papryka 1 duży pomidor 1 szkl. przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pieprz wg.uznania 1 laska cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego) 2 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 kostka bulionowa warzywna(...)drobno pokrojoną cebulę i czosnek drobno pokrojony, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż odparuje woda. Następnie dodajemy drobno pokrojoną zieloną paprykę, pomidora bez skórki drobno pokrojonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, sól cukier, pieprz, cynamon, ziele angielskie, zieloną pietruszkę, kostkę bulionową warzywną (ale tu uwaga, jeżeli potrawa jest wystarczająco słona to kostki już nie dodajemy). Mieszamy wszystkie składniki i dusimy

Rita creative
MINI PIZZE Z CUKINII (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 470

fast foodów. Składniki na mini pizze z cukinii: 1 duża i gruba cukinia 200 g sera mozarella (twardego, nie tego w zalewie) lub sera żółtego (patrz skład!) 100 g przecieru pomidorowego 100% (patrz na skład lub użyj domowego np. tego z przepisu na ketchup z cukinii ) 100 g kabanosów/salami/boczku (patrz skład!) 50 g pomidorków koktajlowych sól himalajska lub kłodawska(...)Plastry nie mogą być zbyt cienkie bo cukinia rozmięknie i rozpłynie się „spód” pizzy. Plastry oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przecier pomidorowy wymieszać z przyprawami: solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, suszona bazylią. Plastry cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posmarować przygotowanym sosem pomidorowo-ziołowym. Następnie pizze posypać serem mozzarella

Ola la LCHF
Pulpety w sosie pomidorowym 163

mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe) 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki sojowej  garść siemienia lnianego ok. 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 sztuk ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko(...)tylko mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy gorący rosół (tyle aby pulpety były lekko przykryte), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i dusimy aż mięso bedzie miękkie. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu i zagotować. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sos do spaghetti 145

sobie doprawić taki sos dokładnie tak jak lubi. Gorąco polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa 800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory) 180-200g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano liść laurowy 1-2 łyżeczki cukru sól pieprz Cebulę(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano i smażyć do zezłocenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i smażyć razem. Kiedy mięso będzie gotowe dodać wino. Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dodać liść laurowy i smażyć mieszając do momentu aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego

kuchnia doski
GULASZ Z CHORIZO I SOJĄ 112

cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach 400 g ugotowanej na miękko soczewicy lub ciecierzycy z puszki  2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego słodka i pikantna papryka w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy  500 ml bulionu natka pietruszki do posypania(...)minut.  Warzywa kroimy w kostkę a chorizo w talarki, wszystko przekładamy do gulaszu wraz z pomidorami, mieszamy i dalej dusimy.  Gulasz doprawiamy do smaku przyprawami, dokładamy przecier pomidorowy i wsypujemy soję. Kiedy płyny znacznie odparują a gulasz jest już dobrze doprawiony, zakręcamy gaz.  Posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
KRÓLIK DUSZONY S. ANASTAZJI 270

wypróbowania. Składniki:   królik ( 1 sztuka) 1/2 główki czosnku 4-5 cebul ulubiona przyprawa do kurczaka majeranek sól,pieprz mąka pszenna 6 sztuk ziela angielskiego 4 liście laurowe mleko przecier pomidorowy Królika dzień przed duszeniem zalać mlekiem - można poporcjować bądź zalać w całości - zostawić na 6-8 godzin.Po tym czasie dokładnie osuszyć,nasmarować czosnkiem z solą,posypać ulubioną przyprawą(...)oleju. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju bądź maśle,dodać ziele angielskie,liść laurowy,podlać wodą bądź rosołem,włożyć obsmażonego królika i dusić do miękkości. Wyjąć porcje królika,dodać przecier pomidorowy,dobrze połączyć i ponownie włożyć mięsko,dusić jeszcze chwilkę by sos zgęstniał.Nie dodaję już śmietany ani mąki...sos naturalnie powinien zgęstnieć. Siostra Anastazja zagęszcza mąką i 1/2 szklanki śmietany

Niespełnione zdolności kulinarne
Ekspresowa fasolka po bretońsku 200

którzy nie mają dużo czasu, a lubią tradycyjne dania. Składniki: 600g kiełbasy, 250g boczku, 2 cebule, 3 ( 3x400g)  puszki białej fasoli (po odsączeniu 3x240g czyli 720g), 100g przecieru pomidorowego,  zasmażka: łyżka mąki, łyżka masła, 0,9l wody, olej do smażenia. sól (można dodać warzywko, vegetę czy też przyprawę uniwersalną), pieprz, papryka czerwona słodka, majeranek. Przygotowanie:  Boczek(...)niej podsmażony boczek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Zalać 0,9l wody i przyprawić ( nie dodawać narazie majeranku). Pozostawić na ogniu do momentu aż się zagotuje. Następnie dodać przecier pomidorowy.  Zrobić zasmażkę: masło z mąką przesmażyć. Powoli do reszty składników dodawać zasmażkę (możliwe, że nie będzie konieczności dodania całej zasmażki - należy samemu ocenić gęstość dania), cały czas mieszać

W kuchni u Moniki
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność 292

ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku 500 ml przecieru pomidorowego  1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini pieprz opcjonalnie świeżo stary parmezan lub pecorino  Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy(...)plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy tartym

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z soczewicy czerwonej 169

soczewicy czerwonej Składniki:  300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore porcje. Zaczynamy(...)pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy i przyprawiam zupę. Chwilę jeszcze trzymam na ogniu i gotowe. Najlepiej zjeść ją od razu  !! Moja zupa była dość gęsta, jeśli lubicie rzadsze  należy  dodać

Życie na widelcu
Leczo z cukinią 156

przy tym jest duża objętościowo no i najważniejsze jest zdrowa. Składniki: 4 laski kiełbasy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 5 małych cukinii 3 cebule ok. 1 l przecieru pomidorowego (ja użyłam domowego) 1 puszka pomidorów 2 liście laurowe sól, pieprz zioła prowansalskie (wg uznania - ja akurat dałam prawie całą paczkę) 1 łyżka oleju (np. Rapso) Wykonanie: Kiełbasę kroimy(...)którym będziemy całość gotować.  Na tej samej patelni zrumieniamy cebule pokrojoną w piórka i dodajemy do kiełbasy.  Do garnka wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotujemy. Jak już warzywa będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Gotujemy do momentu, aż cukinia

IMPRESJA SMAKU
Placki ziemniaczane z salsą meksykańską 262

smażenia składniki na salsę: 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli przyprawy: chilli świeże drobno posiekane, sól, pieprz bazylia 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Ziemniaki ścieramy. Dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chilli, jajko oraz przyprawy. Smażymy placki na olejuPaprykę czerwoną oraz cukinie grillujemy lub smażymy na patelni, gdy już będą lekko miękkie dodajemy(...)papkę" ale tak by były widoczne kawałki warzyw. Możemy również użyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje z kawałkami .Gdy już mamy rozdrobnione warzywa dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy i na małym ogniu pod przykryciem dusimy około

NaKońcuJęzyka
Danie Generała 129

Cebula ·        Papryka czerwona ·        Opakowanie fasoli Jaś ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        2 łyżki mąki pszennej ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)typu wok prużymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojoną cebulę 5.   Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki 6.   Następnie dodajemy fasolę, podlewamy wodą, wlewamy przecier  pomidorowy i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody 7.   Na koniec łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy 8.   Danie gotowe 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Zapiekanka makaronowa 205

mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego. Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy. Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa i trochę sera, powtarzamy tak jeszcze dwa razy - na ostatnią warstwę zostawiamy najwięcej sera. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku

Lena Gotuje
Pulpety mięsne z cukinią w sosie pomidorowym. 111

mielonego wieprzowego pół średniej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka sól i pieprz do smaku 1 jajko 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos; 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku łyżeczka suszonej bazylii ok pół szklanki startego żółtego sera Przygotowanie; Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko(...)starty czosnek. dodać wszystkie przyprawy i wyrobić. Uformować pulpety, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  Do garnka wlać pomidory z puszki, dolać szklankę wody. Gotować około 15 minut. Dodać następnie przecier pomidorowy, starty czosnek, miód i przyprawy.   Zagotować. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie zblendować na gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty to dolać jeszcze trochę przegotowanej wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach 92

pomidorach ½ kg fasoli szparagowej 2 cebule 1 łyżka oliwy ½ kg mięsa wołowego mielonego 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( lub 4 świeże pomidory) 1 łyżka przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku do podania: ryż, jogurt grecki, natka pietruszki Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno(...)wytrąci się dużo wody to zebrać ręcznikiem papierowym). Do mięsa dodać czosnek, przesmażyć 1 minutę, dodać pomidory z puszki (albo pokrojone w kostkę świeże pomidory), ¼ szklanki wody i przecier pomidorowy, wymieszać, dodać fasolkę, dwa rodzaje papryki, całość wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem, jogurtem greckim, posypane natką pietruszki

Smaczny zeszyt
Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans 233

namoczonej fasoli (zazwyczaj używa się odmian drobnych, my wybraliśmy pięknego jasia), cztery duże cebule, dwa ząbki czosnku, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i drugie tyle papryki wędzonej mielonej, słoiczek przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, olej. Zrób tak: fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć około 1-1,5 godz. W drugim garnku skarmelizuj drobno posiekaną cebulę(...)koniec dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę, dodaj oba rodzaje papryki, wymieszaj, wlej około pół szklanki wody i zmiksuj wszystko na gładką emulsję, którą dodaj do fasoli razem z przecierem pomidorowym. Dopraw cukrem, pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut.   Artykuł Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans 166

namoczonej fasoli (zazwyczaj używa się odmian drobnych, my wybraliśmy pięknego jasia), cztery duże cebule, dwa ząbki czosnku, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i drugie tyle papryki wędzonej mielonej, słoiczek przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, olej. Zrób tak: fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć około 1-1,5 godz. W drugim garnku skarmelizuj drobno posiekaną cebulę(...)koniec dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę, dodaj oba rodzaje papryki, wymieszaj, wlej około pół szklanki wody i zmiksuj wszystko na gładką emulsję, którą dodaj do fasoli razem z przecierem pomidorowym. Dopraw cukrem, pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut.   Artykuł Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Torcik meksykański z tortilli 177

puszka czerwonej fasoli z puszki przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru, 30 dkg żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 6 placków tortilli     *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy(...)Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku *** *** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dzielimy na 3 części

Blog z Apetytem
Śledzie po kaszubsku 🐟🐟 647

oleju 4 łyżki cukru do 100 g suszonych śliwek – możesz spróbować śliwek bio łyżeczka majeranku 6-7 ziaren ziela angielskiego 3 świeże listki laurowe 250 g przecieru pomidorowego pół łyżeczki chilli – tu jest wyśmienita przyprawa sól i pieprz Przepis – Śledzie po kaszubsku Nasz przepis zaczynamy od krojenia. Płaty śledziowe kroimy w paski, a cebulę w piórka. Natomiast(...)zacznie się dobrze smażyć dorzucamy do niej nasz cukier. Chwilę potem dodajemy przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli, majeranek. Po chwili wrzucamy nasze śliwki i dolewamy przecier pomidorowy. Całość razem gotujemy jeszcze maksymalnie 2 minuty. Na koniec dolewamy pozostały olej. Sos zanim dodamy do śledzi musi być zimny. Gdy już dodamy go należy dobrze całość wymieszać

Kuchennyviral.pl
Kasza gryczana z soczewicą i warzywami 183

glutenu. Składniki na 4 porcje: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g zielonej soczewicy 200g kaszy gryczanej palonej 750g przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zieloną soczewicę(...)oliwek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i w grubą kostkę cukinię. Smażyć aż będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę.   Wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić chwilkę aż odparuje nadmiar wody z pomidorów.  Na koniec dodać ugotowaną soczewicę i kaszę gryczaną. Wymieszać dokładnie, chwilę dusić. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Quesadillas z sosem meksykańskim i mozzarella 194

porcje 6 tortillas, 1 czerwone chili 200 g mozzarella creme fraiche natka pietruszki Sos ½ kg mielonego z wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki pomidorowego przecieru 200 ml przetartych pomidorów z kartonu sól do smaku 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków chili Rozgrzej olej na patelni. Dodaj(...)kmim, wędzoną paprykę i suszone płatki chili do cebuli. Smaż przez minutę. Następnie włóż mięso, dobrze rozdrobnij i smaż przez 3 minuty. Na koniec wlej przetarte pomidory i dodaj pomidorowy przecier. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos powinien być gęsty na tyle aby nie wypływał z tortilla. Rozgrzej grillową patelnię. Połóż na dnie tortilla, napełnij sosem

codojedzenia
Wegańskie przekąski z pysznego chlebowego ciasta z sosem pomidorowym 139

całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka gałki muszkatołowej 30g drożdży 100g przecieru pomidorowego chilli, mielona kolendra, oregano, mielony kmin rzymski, pieprz Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier oraz sól. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z oliwek(...)dobrze zagnieć ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj z 50ml wody, oraz przyprawami (chilli, kolendrą, oregano, kminkiem oraz pieprzem) Ciasto rozwałkuj dość cienko i posmaruj wcześniej przygotowaną pasta pomidorową. Zwiń w rulon a następnie ucinaj

wysmienity
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 191

indyka 2 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml wody Pieprz,kucharek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, suszona papryka chilli ok 1/2 łyżki. 1 pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE:  Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam(...)pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie. Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano. W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Pulpety podaję od razu do kaszy

Gotowanie Patki
EKSPRESOWA FASOLOWA 243

serca – dziś dodaję przepis na zupę. SKŁADNIKI : wędzone frankfuterki – 4 sztuki ziemniaki – 4 sztuki puszka fasoli – 400 g cebula – 1 sztuka ocet – 1 łyżeczka keczup lub przecier pomidorowy – 4 łyżki majeranek słodka papryka sól i pieprz olej do smażenia cukier – opcjonalnie pół łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Frankfuterki gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, pokroić(...)wywaru z frankfuterek wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać soli, pieprzu i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolę z puszki z całym płynem, keczup lub przecier pomidorowy i ocet. Można dodać odrobinę cukru w razie potrzeby. Doprawić majerankiem i papryką słodką. Dodać frankfuterki i jeszcze gotować wszystko 5 minut. Ekspresowa fasolowa jest gotowa

kuchniabellissima.wordpress.com
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 217

kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku  łyżka oliwy 1 jajko sól  pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania(...)dość ściśle. Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi liśćmi. Zalać gołąbki wodą, tak aby wszystkie gołąbki były pokryte wodą. Wrzucić do garnka liście laurowe, ziele, pieprz, posolić, dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu przez około godzinę( jeśli kapusta jest młoda, jeśli jest to późna kapusta, to czas gotowania wydłuży się nawet do 2 godzin). Pod koniec gotowania, dodajemy

na moim stole...
Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym 178

przykryte kołderką serowo-beszamelową.  Składniki: (na 2-3 porcje) 8-9 rurek Cannelloni 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki(...)patelni rozpuścić masło, dodać bakłażana. Smażyć aż bakłażan się zarumieni 2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem

KreatywnePiny
Ragoût miesno-warzywne 208

propozycji.    SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek oliwa do podsmażenia WYKONANIE: W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę(...)doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki

Pyry na Gaz
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 187

dzień fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę,  rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy,  listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę

Bon Appetit Małgorzaty
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 153

pokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut.Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i  dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 253

cebule         2 ziemniaki         czerwona papryka         4 łyżki przecieru pomidorowego,         1 łyżka pikantnego ketchupu,         3 łyżki oleju         liść laurowy         ziele angielskie(...)osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru

Walijskie Pichcenie