przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:100/368)

Danie Generała 131

Cebula ·        Papryka czerwona ·        Opakowanie fasoli Jaś ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        2 łyżki mąki pszennej ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)typu wok prużymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojoną cebulę 5.   Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki 6.   Następnie dodajemy fasolę, podlewamy wodą, wlewamy przecier  pomidorowy i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody 7.   Na koniec łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy 8.   Danie gotowe 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Zapiekanka makaronowa 211

mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego. Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy. Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa i trochę sera, powtarzamy tak jeszcze dwa razy - na ostatnią warstwę zostawiamy najwięcej sera. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku

Lena Gotuje
Pulpety mięsne z cukinią w sosie pomidorowym. 117

mielonego wieprzowego pół średniej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka sól i pieprz do smaku 1 jajko 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos; 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku łyżeczka suszonej bazylii ok pół szklanki startego żółtego sera Przygotowanie; Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko(...)starty czosnek. dodać wszystkie przyprawy i wyrobić. Uformować pulpety, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  Do garnka wlać pomidory z puszki, dolać szklankę wody. Gotować około 15 minut. Dodać następnie przecier pomidorowy, starty czosnek, miód i przyprawy.   Zagotować. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie zblendować na gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty to dolać jeszcze trochę przegotowanej wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach 95

pomidorach ½ kg fasoli szparagowej 2 cebule 1 łyżka oliwy ½ kg mięsa wołowego mielonego 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( lub 4 świeże pomidory) 1 łyżka przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku do podania: ryż, jogurt grecki, natka pietruszki Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno(...)wytrąci się dużo wody to zebrać ręcznikiem papierowym). Do mięsa dodać czosnek, przesmażyć 1 minutę, dodać pomidory z puszki (albo pokrojone w kostkę świeże pomidory), ¼ szklanki wody i przecier pomidorowy, wymieszać, dodać fasolkę, dwa rodzaje papryki, całość wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem, jogurtem greckim, posypane natką pietruszki

Smaczny zeszyt
Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans 237

namoczonej fasoli (zazwyczaj używa się odmian drobnych, my wybraliśmy pięknego jasia), cztery duże cebule, dwa ząbki czosnku, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i drugie tyle papryki wędzonej mielonej, słoiczek przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, olej. Zrób tak: fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć około 1-1,5 godz. W drugim garnku skarmelizuj drobno posiekaną cebulę(...)koniec dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę, dodaj oba rodzaje papryki, wymieszaj, wlej około pół szklanki wody i zmiksuj wszystko na gładką emulsję, którą dodaj do fasoli razem z przecierem pomidorowym. Dopraw cukrem, pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut.   Artykuł Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans 171

namoczonej fasoli (zazwyczaj używa się odmian drobnych, my wybraliśmy pięknego jasia), cztery duże cebule, dwa ząbki czosnku, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i drugie tyle papryki wędzonej mielonej, słoiczek przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, olej. Zrób tak: fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć około 1-1,5 godz. W drugim garnku skarmelizuj drobno posiekaną cebulę(...)koniec dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę, dodaj oba rodzaje papryki, wymieszaj, wlej około pół szklanki wody i zmiksuj wszystko na gładką emulsję, którą dodaj do fasoli razem z przecierem pomidorowym. Dopraw cukrem, pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut.   Artykuł Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Torcik meksykański z tortilli 181

puszka czerwonej fasoli z puszki przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru, 30 dkg żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 6 placków tortilli     *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy(...)Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku *** *** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dzielimy na 3 części

Blog z Apetytem
Śledzie po kaszubsku 🐟🐟 654

oleju 4 łyżki cukru do 100 g suszonych śliwek – możesz spróbować śliwek bio łyżeczka majeranku 6-7 ziaren ziela angielskiego 3 świeże listki laurowe 250 g przecieru pomidorowego pół łyżeczki chilli – tu jest wyśmienita przyprawa sól i pieprz Przepis – Śledzie po kaszubsku Nasz przepis zaczynamy od krojenia. Płaty śledziowe kroimy w paski, a cebulę w piórka. Natomiast(...)zacznie się dobrze smażyć dorzucamy do niej nasz cukier. Chwilę potem dodajemy przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli, majeranek. Po chwili wrzucamy nasze śliwki i dolewamy przecier pomidorowy. Całość razem gotujemy jeszcze maksymalnie 2 minuty. Na koniec dolewamy pozostały olej. Sos zanim dodamy do śledzi musi być zimny. Gdy już dodamy go należy dobrze całość wymieszać

Kuchennyviral.pl
Kasza gryczana z soczewicą i warzywami 188

glutenu. Składniki na 4 porcje: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g zielonej soczewicy 200g kaszy gryczanej palonej 750g przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zieloną soczewicę(...)oliwek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i w grubą kostkę cukinię. Smażyć aż będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę.   Wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić chwilkę aż odparuje nadmiar wody z pomidorów.  Na koniec dodać ugotowaną soczewicę i kaszę gryczaną. Wymieszać dokładnie, chwilę dusić. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Quesadillas z sosem meksykańskim i mozzarella 200

porcje 6 tortillas, 1 czerwone chili 200 g mozzarella creme fraiche natka pietruszki Sos ½ kg mielonego z wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki pomidorowego przecieru 200 ml przetartych pomidorów z kartonu sól do smaku 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków chili Rozgrzej olej na patelni. Dodaj(...)kmim, wędzoną paprykę i suszone płatki chili do cebuli. Smaż przez minutę. Następnie włóż mięso, dobrze rozdrobnij i smaż przez 3 minuty. Na koniec wlej przetarte pomidory i dodaj pomidorowy przecier. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos powinien być gęsty na tyle aby nie wypływał z tortilla. Rozgrzej grillową patelnię. Połóż na dnie tortilla, napełnij sosem

codojedzenia
Wegańskie przekąski z pysznego chlebowego ciasta z sosem pomidorowym 143

całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka gałki muszkatołowej 30g drożdży 100g przecieru pomidorowego chilli, mielona kolendra, oregano, mielony kmin rzymski, pieprz Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier oraz sól. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z oliwek(...)dobrze zagnieć ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj z 50ml wody, oraz przyprawami (chilli, kolendrą, oregano, kminkiem oraz pieprzem) Ciasto rozwałkuj dość cienko i posmaruj wcześniej przygotowaną pasta pomidorową. Zwiń w rulon a następnie ucinaj

wysmienity
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 196

indyka 2 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml wody Pieprz,kucharek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, suszona papryka chilli ok 1/2 łyżki. 1 pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE:  Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam(...)pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie. Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano. W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Pulpety podaję od razu do kaszy

Gotowanie Patki
EKSPRESOWA FASOLOWA 253

serca – dziś dodaję przepis na zupę. SKŁADNIKI : wędzone frankfuterki – 4 sztuki ziemniaki – 4 sztuki puszka fasoli – 400 g cebula – 1 sztuka ocet – 1 łyżeczka keczup lub przecier pomidorowy – 4 łyżki majeranek słodka papryka sól i pieprz olej do smażenia cukier – opcjonalnie pół łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Frankfuterki gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, pokroić(...)wywaru z frankfuterek wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać soli, pieprzu i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolę z puszki z całym płynem, keczup lub przecier pomidorowy i ocet. Można dodać odrobinę cukru w razie potrzeby. Doprawić majerankiem i papryką słodką. Dodać frankfuterki i jeszcze gotować wszystko 5 minut. Ekspresowa fasolowa jest gotowa

kuchniabellissima.wordpress.com
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 223

kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku  łyżka oliwy 1 jajko sól  pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania(...)dość ściśle. Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi liśćmi. Zalać gołąbki wodą, tak aby wszystkie gołąbki były pokryte wodą. Wrzucić do garnka liście laurowe, ziele, pieprz, posolić, dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu przez około godzinę( jeśli kapusta jest młoda, jeśli jest to późna kapusta, to czas gotowania wydłuży się nawet do 2 godzin). Pod koniec gotowania, dodajemy

na moim stole...
Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym 185

przykryte kołderką serowo-beszamelową.  Składniki: (na 2-3 porcje) 8-9 rurek Cannelloni 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki(...)patelni rozpuścić masło, dodać bakłażana. Smażyć aż bakłażan się zarumieni 2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem

KreatywnePiny
Ragoût miesno-warzywne 210

propozycji.    SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek oliwa do podsmażenia WYKONANIE: W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę(...)doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki

Pyry na Gaz
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 191

dzień fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę,  rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy,  listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę

Bon Appetit Małgorzaty
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 155

pokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut.Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i  dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 257

cebule         2 ziemniaki         czerwona papryka         4 łyżki przecieru pomidorowego,         1 łyżka pikantnego ketchupu,         3 łyżki oleju         liść laurowy         ziele angielskie(...)osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru

Walijskie Pichcenie
Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka 68

następnie dusi w towarzystwie cebuli, poszatkowanej białej kapusty oraz startej marchewki i pietruszki. Podczas duszenia warzywa miękną i rozpadają się, tworząc zawiesisty sos, który na koniec doprawiany jest przecierem pomidorowym. To smaczne danie podajemy z ziemniakami lub chlebem, w zależności czy będzie to obiad, czy kolacja. Przepis Pani Beaty Szarowicz z Dobrkowa został opublikowany w wydanej przez Dom Kultury(...)jarzyny. Wszystko oprószamy mąką pszenną i podsmażamy na dużym ogniu. Podsmażone mięso z jarzynami podlewamy gorącą wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Mielone z marchewką i brukselką 98

cebula ·        1 opakowanie marchewek mini ·        1 opakowanie brukselki ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        3 łyżki ketchupu pikantnego ·        2 łyżki mąki pszennej ·        Sól(...)Cebulę obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchewki oraz brukselki, podlewamy wodą, solimy i gotujemy. 3.    Gdy warzywa będę już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotujemy i łączymy z kotletami. 4.    Danie gotowe. 5.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 141

Waszą ulubioną. Tania, pyszna i pożywna. SKŁADNIKI NA 4-5 PORCJI: ½ kg mięsa mielonego z szynki 10-12 sztuk  średnich ziemniaków 25 dag ulubionej mieszanki warzyw 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka 20 dag żółtego sera np gouda ½ łyżeczki ostrej  papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 łyżka(...)Cebulę obrać  pokroić w kostkę   zeszklić  na łyżce oleju,  dodać  mięso i smażyć  do chwili, aż zarumieni się, dodać mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy,  doprawić solą , pieprzem , suszonymi  ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać. Smażyć do miękkości warzyw. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek

Wanilia i Kardamon
MAKARON Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ: sposób na szybki i smaczny obiad 108

Makaron z podsmażoną wiejską kiełbasą i cebulą, na wędzonym boczku, doprawiony pieprzem. Makaron z kiełbasą można podawać z białym albo żółtym serem. Makaron świetnie smakuje wymieszany ze śmietaną albo przecierem pomidorowym i posypany posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Jak zrobić klasyczny, domowy makaron z kiełbasą? Oto wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie makaronu z kiełbasą krok po kroku. Przepis(...)wiejskiej, wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 plastry wędzonego boczku (ok. 0,5cm) sól i pieprz do smaku dodatkowo mogą być jeszcze : tarty, żółty ser pokruszony ser biały śmietana przecier pomidorowy posiekana zielenina do posypania makaronu Przepis na makaron z kiełbasą - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. boczek pokroić w kostkę cebulę obrać i posiekać kiełbasę pokroić w kostkę (jeżeli trzeba

Moja Książka Kucharska
PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 141

pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej Mąka ziemniaczana 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe 3 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego Kasza kuskus PRZYGOTOWANIE:  Cebulkę obieram i kroję w kostkę. Następnie marchewkę obieram i trę na grubych oczkach. W garnku o grubym dnie wlewam olejem a następnie dodaję cebulkę(...)Formuję klopsiki wielkości orzechów włoskich. Obtaczam w mące ziemniaczanej. Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Gotuję. Do gotującej wody dodaję klopsiki. Dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min.    Podaję z kaszą kuskus lub inną

Gotowanie Patki
Ragoût miesno-warzywne 130

lekkiej propozycji.  Składniki: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek oliwa do podsmażenia Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy(...)doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki

Pyry na Gaz
Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej 115

Przepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami!  Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 małe jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki mąki 8 kawałków suszonych pomidorów(...)kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory, kaszę jaglaną, musztardę, przecier pomidorowy, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i lepimy małe kotleciki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Moja Mama Gotuje
ZAPIEKANE PLACUSZKI GRYCZANE Z MIĘSEM MIELONYM 164

SKŁADNIKI: 12 placuszków gryczanych  KLIK TU 500 g mięsa mielonego np z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej(...)indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym tartym. PlacusKi z mięsem układam

Gotowanie Patki
Zupa z soczewicy 163

zaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie.  Składniki: 2 cebule 4-5 marchewek 2-3 ząbki czosnku szklanka soczewicy zielonej słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego) liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz,  ostra papryka lub pieprz cayene  odrobina oleju do smażenia Soczewicę dobrze jest namoczyć(...)dodajemy  przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą i zagotowujemy, do gotującej wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku (zupa powinna być dość ostra) i jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Z MIĘSEM WOŁOWYM I BAKŁAŻANEM Z KASZĄ GRYCZANĄ 149

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę(...)podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną jak w instrukcji na opakowaniu. Kaszę polewam gulaszem. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Leczo piwne. 509

chorizo), albo innej ulubionej 100 boczku wędzonego 1 duża cebula 2 papryki  1 duży ząbek czosnku 250 ml piwa (łagodne ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej głębokiej patelni aż lekko się zrumieni - około 8 minut. Dodać cebulę(...)czosnek i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz paprykę w proszku i smażyć następne 5 minut. Wlać piwo i przecier pomidorowy, dodać listek laurowy i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu aż papryka zmięknie a płyn się zredukuje - około 15 minut. Podawać ze świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
GULASZ Z MIĘSA WOŁOWEGO I BAKŁAŻANA 167

DZIŚ ZUPEŁNIE INNE OBLICZE GULASZU ;) O TAK Z MIĘSEM I BAKŁAŻANEM :) A CZEMU NIE?   SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną jak w instrukcji na opakowaniu. Kaszę polewam gulaszem. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem 426

około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g  sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy  1/3 pęczka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy(...)ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera. Następnie na patelnię dokładamy  mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy przecier  pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty. Kalafiora  dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy do niego kurczaka z patelni. Do miski

Miód i pieprz
Miska soczewicy 243

przygotować go więcej i wcześniej, a później tylko odgrzać. SKŁADNIKI: 300g soczewicy zielonej 500g ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 filety z kurczaka 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 1 1/2 l bulionu drobiowego 1 liść laurowy 4-6 ziaren ziela angielskiego sól ziołowa pieprz czarny słodka papryka mielona Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić. Ziemniaki oraz marchewkę(...)patelni razem z czosnkiem, przełożyć do garnka razem z odsączoną soczewicą. Fileta z kurczaka również pokroić i lekko obsmażyć. Wszystko zalać bulionem i dodać przyprawy. Po ok 10min wlać przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Na końcu w razie konieczności doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bulion , marchewka , soczewica , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Risotto z krewetkami i chilli 136

arborio kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone) ok 600ml szklanki bulionu warzywnego 300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 papryczki chilli, 5 łyżek masła 1łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki   Zamrożone krewetki włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. W dużym rondlu rozgrzać(...)prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.  Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego parmezanu. Następnie dodać krewetki i smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać  łyżkę masła, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania